To documentonews.gr αντλώντας στοιχεία από δημοσίευμα του armyvoice.gr, αποκαλύπτει ότι στα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) πραγματοποιείται συντονισμένη και οργανωμένη «έρευνα» του ΓΕΣ με το πρόσχημα της «χαρτογράφησης των επαγγελματικών φιλοδοξιών των μαθητών».
Σημειώνεται ότι πρόκειται για έρευνα-βιτρίνα που έχει κρυφό στόχο τη «διερεύνηση των αιτίων της υποστελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων» και τη «διαχείριση της κρίσης» που αυτή, η υποστελέχωση, προκαλεί, «την επικοινωνιακή διάσωση της εικόνας του Στρατού και τη δημιουργία νέας γενιάς στρατολογικών προοπτικών», όμως εμείς θα προσθέταμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για εκμαυλισμό των εφηβικών συνειδήσεων με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας, σε μια εποχή γενικευμένων ιμπεριαλιστικών πολέμων και πρακτικών γενοκτονίας (Γάζα), καθώς και εντατικής προπαγάνδας από τον ελληνικό αστισμό για τη σημασία των υπερσύγχρονων εξοπλισμών στον ανταγωνισμό με τη γείτονα Τουρκία.
Η επιλογή της ευαίσθητης ηλικιακής κατηγορίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωμένη συνειδητή άποψη για το ρόλο των μηχανισμών καταστολής, όπως είναι ο αστικός στρατός, με τον οποίο δεν έρχονται τόσο σε αντιπαράθεση π.χ. στις μαθητικές τους κινητοποιήσεις, όπως συμβαίνει με τα μαντρόσκυλα των ΜΑΤ και την αστυνομία.
Η πανελλαδική έρευνα (μέχρι και τις 4 Μαΐου), με τη χρήση ερωτηματολογίου (συμπληρώνεται ηλεκτρονική πλατφόρμα), απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου, συνοδεύεται από επίσημη επιστολή ενημέρωσης και φόρμα γονικής συγκατάθεσης και υλοποιείται εντός σχολικού προγράμματος, με τη συνεργασία διευθυντών σχολικών μονάδων, παρουσία εκπαιδευτικών και με τη χρήση υποδομών πληροφορικής των σχολείων. Πραγματοποιείται δηλαδή σε προστατευμένο περιβάλλον, όπου η παρουσία εκπαιδευτικών και συμμαθητών μειώνει τις αντιστάσεις.
Το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου παρουσιάζει το επάγγελμα του καραβανά φορτισμένο με θετικές έννοιες, όπως «κύρος», «σταθερότητα», «προσφορά στην πατρίδα», «πολλαπλές ευκαιρίες εξέλιξης», «ευκαιρίες ταξιδιών» και άλλες ωραιοποιημένες εκδοχές.
Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως:
- «Ποια συναισθήματα σου προκαλεί η σκέψη μιας στρατιωτικής καριέρας;»
- «Αν είχες τη δυνατότητα να εργαστείς σε τομέα που σε ενδιαφέρει εντός Ενόπλων Δυνάμεων, θα το σκεφτόσουν;»
- «Ποια θεωρείς πλεονεκτήματα της στρατιωτικής ζωής;»
Αντίθετα, απουσιάζουν παντελώς ερωτήματα που θα επέτρεπαν στους μαθητές να εκφράσουν κρίση ή αρνητική άποψη, ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά σε περιστατικά κακομεταχείρισης, σε θέματα ισότητας, παρενόχλησης, αυθαιρεσίας ή ψυχολογικής πίεσης, που δέχονται καθημερινά όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία. Κοντολογίς, η έρευνα είναι κατευθυνόμενη και διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμαιεύσει την αποδοχή του αστικού στρατού από τους μαθητές.
Ζητήματα, επίσης, εγείρονται και για τα προσωπικά δεδομένα των ανηλίκων. Το ερωτηματολόγιο ζητά ηλικία, φύλο, περιφέρεια, οικογενειακό εισόδημα και τάξη φοίτησης. Ετσι, σε μικρές σχολικές κοινότητες, αυτά τα στοιχεία αρκούν για να καταστούν οι απαντήσεις εντοπίσιμες.