Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Πιερρακάκης φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό
  • Μπακαεΐ: Το Ιράν ενήργησε με καλή πίστη, αλλά οι ΗΠΑ οδήγησαν το Μνημόνιο της Ισλαμαμπάντ σε κρίση
  • Σταυροβελονιά με 48 λέξεις
  • Σαν σήμερα 14 Ιούλη
  • Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ
  • H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Βιολογική γεωργία: O φερετζές της ΕΕ για τα διατροφικά σκάνδαλα
Αγροτικά

Βιολογική γεωργία: O φερετζές της ΕΕ για τα διατροφικά σκάνδαλα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Σεπ 2025, 20:59

Εν αρχή ην ο λόγος. Στον καπιταλισμό κάθε οικονομική δραστηριότητα έχει πριν και πάνω απ’ όλα το κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Οι μεγάλες πολυεθνικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις που καθορίζουν τις εξελίξεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και στον αγροδιατροφικό τομέα τηρούν απαρέγκλιτα το βασικό αξίωμα του καπιταλισμού.

Αξιολογώντας υπό αυτό το πρίσμα τη διαδικασία παραγωγής των βιολογικών αγροτικών προϊόντων, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στον καπιταλισμό η μαζική παραγωγή υγιεινών τροφίμων για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων είναι αδύνατη.

Η βιολογική παραγωγή αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε μια εποχή που η Ευρώπη μαστιζόταν από μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα. Για να αποτρέψουν ακραίες λαϊκές αντιδράσεις, οι κυβερνήσεις των κυρίαρχων κρατών της ΕΕ, έριξαν στην πιάτσα το αφήγημα των βιολογικών αγροτικών προϊόντων, η παραγωγή των οποίων θα διασφάλιζε την υγεία των καταναλωτών και θα προστάτευε το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, μέσω της εφαρμογής αειφορικών τεχνικών στη διαδικασία παραγωγής τους.

Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι τα βιολογικά προϊόντα ήταν μια προσπάθεια των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών του αγροδιατροφικού τομέα να εξαπατήσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς που απαιτούσαν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία τους.

Αφενός, γιατί το ύψος της παραγωγής των βιολογικών προϊόντων ήταν πολύ μικρό για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών και αφετέρου, γιατί η τιμή τους ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτά στα λαϊκά στρώματα.

Μια ακόμη παράμετρος που ενισχύει την άποψη ότι ο στόχος των πολυεθνικών εταιριών ήταν να παραμυθιάσουν τους καταναλωτές και να μετριάσουν τις αντιδράσεις τους για τα διατροφικά σκάνδαλα, είναι ότι από το ξεκίνημα της βιολογικής παραγωγής αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων παραβιάστηκε η βασική φιλοσοφία της βιολογικής παραγωγής (μη χρήση της χημικής βιομηχανίας).

Με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε η αναγκαία τεχνογνωσία για την πλήρη εφαρμογή της φιλοσοφίας της βιολογικής παραγωγικής διαδικασίας, στον Κανονισμό για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων οι παρεκκλίσεις παρουσιάστηκαν ως αναγκαίες για μια «μεταβατική» περίοδο, μετά το πέρας της οποίας θα καταργούνταν. Στην πράξη όμως αυτές οι παρεκκλίσεις ήταν προς όφελος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων του διατροφικού τομέα, αφού τους επέτρεπαν να παράγουν προϊόντα «τύπου βιολογικά» και να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Και όπως ήταν αναμενόμενο -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στον καπιταλισμό- με την πάροδο του χρόνου οι παρεκκλίσεις διευρύνθηκαν, ενσωματώθηκαν σε νεότερους Κανονισμούς και έγιναν καθεστώς.

Αυτό το μοτίβο συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς οι Κανονισμοί για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, γίνονται ολοένα και πιο «χαλαροί».

Εκτός από την αξιοποίηση των «παρεκκλίσεων», οι πολυεθνικές του αγροδιατροφικού τομέα, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, έπρεπε να διασφαλίσουν ότι δε θα βρουν εμπόδιο στο δρόμο τους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν για να επιβλέπουν την τήρηση των κανόνων της βιολογικής παραγωγής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, επέβαλαν στις υπηρεσίες της ΕΕ και στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να θεσπίσουν για τους ελέγχους ένα θεσμικό πλαίσιο γεμάτο «γκρίζες ζώνες», στο οποίο οι αρμοδιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών επικαλύπτονταν, αφήνοντας αρκετά «παραθυράκια» για μη εφαρμογή των  κανόνων.

Ταυτόχρονα, φρόντισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι υποστελεχωμένοι και αναποτελεσματικοί και να περιορίζονται σε τυπικούς ελέγχους, μόνο και μόνο για να εξαπατηθούν οι εργαζόμενοι που είναι η βασική καταναλωτική δύναμη και να εξασφαλιστούν οι πωλήσεις των πολυεθνικών.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είχαν σαν στόχο να αποτελέσουν το «άλλοθι» νομιμότητας των πολυεθνικών του αγροδιατροφικού τομέα, αδιαφορώντας για την υγεία των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά και για την περίπτωση που γινόταν η «στραβή» και έρχονταν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών ή αποκαλυπτόταν  κάποιο μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο, υπήρχε πρόβλεψη. Οι μηχανισμοί της Ε.Ε. έκαναν άμεσα παρέμβαση και επέβαλλαν «διορθωτικές» κινήσεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των κρατών μελών, για να παραμυθιάσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς, ότι ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία, ενώ ο πραγματικός τους στόχος ήταν να εξασφαλιστεί το επίπεδο της κατανάλωσης και να μην μειωθούν οι πωλήσεις των πολυεθνικών των τροφίμων.

Ολα τα παραπάνω είναι γνωστά στους αναγνώστες της «Κόντρας», καθώς σταθερά και διαχρονικά αποκαλύπτουμε με την αρθρογραφία μας τη «σαπίλα» στην παραγωγική διαδικασία των βιολογικών αγροτικών προϊόντων.  Η αξιοποίηση των «παρεκκλίσεων» στους Κανονισμούς των βιολογικών, σε συνδυασμό με την «μπαχαλοποίηση» των ελεγκτικών μηχανισμών, έχει δώσει τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να χρησιμοποιήσει τη διατροφική αλυσίδα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του, πουλώντας σαν βιολογικά, αγροτικά προϊόντα που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα προϊόντα της συμβατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αδιαφορώντας για την υγεία των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αδυναμία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ένταξη των νεοεισερχόμενων παραγωγών στο σύστημα των βιολογικών προϊόντων επιβεβαιώνει όσα αναφέραμε παραπάνω και αποδεικνύει ότι στον καπιταλισμό, η μαζική παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων ήταν, είναι και θα είναι μια μεγάλη απάτη.

ΥΓ1. Στην Αιτωλοακαρνανία το ‘χουν τούμπανο και στο ΥΠΑΑΤ κρυφό καμάρι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί προσπαθεί να μας πείσει ότι με τους ελέγχους που διενεργούνται στους υπό ένταξη βιοκαλλιεργητές θα βρεθούν όλοι όσοι προσπάθησαν με ψευδείς δηλώσεις να ενταχθούν στο σύστημα των βιολογικών προϊόντων και θα τους επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Είναι προφανές, ότι ο Τσιάρας, «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Αν πραγματικά ήθελε να ξεμπροστιάσει και να τιμωρήσει τα λαμόγια, θα ξεκινούσε το ξεσκαρτάρισμα από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και από τον προϊστάμενο που είχε εμπλακεί παράτυπα με τους ελέγχους, προσπαθώντας να γλυτώσει το γιο του, που είχε κάνει αίτηση ένταξης στη βιολογική κτηνοτροφία.

Κατά τον έλεγχο αποδείχτηκε ότι τα ζώα που παρουσίασαν δεν είχαν ενώτια και οι «κακές γλώσσες» υποστηρίζουν ότι ο γιος του δεν έχει καθόλου ζώα και τα μάζεψε από συγγενείς και φίλους για να περάσει τον έλεγχο.

Ολα αυτά είναι γνωστά στον Τσιάρα από  τα μέσα Ιούλη, αλλά αυτός σφυρίζει αδιάφορα. Η ΠΟΓΕΔΥ σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 11/08/2025 εγκάλεσε την υπηρεσιακή γραμματέα του ΥΠΑΑΤ για το γεγονός ότι καθυστερεί να προχωρήσει στην απομάκρυνση του προϊστάμενου από την υπηρεσία του.

POGEDY_11-8-25

Ενα μήνα αργότερα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος όχι μόνο βρίσκεται στη θέση του αλλά και απειλεί με μηνύσεις και αποκαλύψεις. Οποιος υποθέσει ότι η καθυστέρηση της απομάκρυνσης του εμπλεκόμενου προϊσταμένου και της έναρξης της διοικητικής εξέτασης οφείλεται στις απειλές του για αποκαλύψεις σχετικά με όσα έχουν συμβεί στα βιολογικά είναι… κακεντρεχής. Ή μήπως όχι, Κώστα Τσιάρα;

ΥΓ2. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σχετικά με τους ελέγχους που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπάρχει ο παρακάτω πίνακας με τον αριθμό των διοικητικών και των επιτόπιων ελέγχων που διενήργησε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στους πιστοποιητικούς οργανισμούς και στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων την τετραετία 2020–2023.

Από τα στοιχεία του πίνακα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από τη διοίκηση του Οργανισμού, προκύπτει ότι το ποσοστό των διοικητικών ελέγχων κυμαίνεται από 1,24% έως 0,73%, ενώ το ποσοστό των επιτόπιων ελέγχων κυμαίνεται από 0,26% έως 0,15%!

Οταν οι ιδιοκτήτες των Πιστοποιητικών Οργανισμών γνωρίζουν, αφενός ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ είναι ανύπαρκτος και δεν μπορεί να τους ελέγξει και αφετέρου ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενδιαφέρεται μόνο για το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και την αύξηση του αριθμού των βιοκαλλιεργητών, αδιαφορώντας αν αυτοί είναι πραγματικοί ή «μαϊμού», είναι απολύτως φυσιολογικό να μοιράζουν τα πιστοποιητικά βιολογικής παραγωγής χωρίς να κάνουν τον παραμικρό έλεγχο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ:

SYLLEGO_ANAKOINOSH

Από την παλαιότερη αρθρογραφία μας για τα Βιολογικά:

  • Mπάχαλο η κατάσταση στη Bιολογική Γεωργία

  • Αραχνιασμένες εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα 

  • Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία Μια μεγάλη απάτη

  • Βιολογική γεωργία – Ο ιδεολογικός φερετζές της EE

  • Ποια βιολογική γεωργία, ρε παιδιά;

  • Διατροφικό σκάνδαλο. Απάτες και συγκάλυψη

  • «Σκίζουν» τα βιολογικά-μαϊμού

  • Βιολογική γεωργία: Ανίκανοι στο μπαλαμούτι

  • Βιολογική παραγωγή της απάτης και του κέρδους

  • Ατακτη υποχώρηση του Α. Κοντού

  • Τώρα και… βιολογικές τσιπούρες και λαβράκια: Πλασάρουν ανυπόστατα βιολογικά προϊόντα

  • Νέο σκάνδαλο τύπου «βαλβολινούχο ηλιέλαιο»: Πουλάνε μεταλλαγμένα για βιολογικά!

  • Βιολογικές φακές με… ζιζανιοκτόνο

  • Και νέες «βιολογικές» φακές με ζιζανιοκτόνο

  • Στο έλεος των κυνηγών του μέγιστου κέρδους

Εκτύπωση 🖨
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΕΚΕΠΕ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠόλη της Γάζας: Η Παλαιστινιακή Αντίσταση ΔΕΝ πρόκειται να ηττηθεί
Επόμενο άρθρο Μια ακόμα μαύρη μέρα για το σιωναζιστικό στρατό: 8 νεκροί, 8 τραυματίες

Σχετικά Αρθρα

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

Αγροτικά 11 Ιούλ 2026, 20:07

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 12:06

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 6 Ιούλ 2026, 12:05

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Ο Πιερρακάκης φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό

14 Ιούλ 2026, 14:09
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν ενήργησε με καλή πίστη, αλλά οι ΗΠΑ οδήγησαν το Μνημόνιο της Ισλαμαμπάντ σε κρίση

14 Ιούλ 2026, 11:52
Διεθνή

Σταυροβελονιά με 48 λέξεις

14 Ιούλ 2026, 09:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

13 Ιούλ 2026, 19:11
Διεθνή

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

13 Ιούλ 2026, 18:45
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;

13 Ιούλ 2026, 14:46
Διεθνή

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

13 Ιούλ 2026, 13:40
Καταστολή

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

13 Ιούλ 2026, 12:27
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέχει ιατρική περίθαλψη στους δωσίλογους

13 Ιούλ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ

Φιλανθρωπικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στη Βρετανία προσφέρουν την ευκαιρία για εκπαίδευση με τον ισραηλινό στρατό, διαμονή σε εποικισμούς και επισκέψεις σε κατεχόμενα εδάφη

12 Ιούλ 2026, 20:56
Διεθνή

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

12 Ιούλ 2026, 12:04
Αθλητισμός

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

12 Ιούλ 2026, 09:57
Παιδεία

Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν

12 Ιούλ 2026, 09:27
Καταστολή

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

12 Ιούλ 2026, 09:19
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

12 Ιούλ 2026, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

Γαλλία : Ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή).

Ιράκ: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Κιριμπάτι: Ημέρα ανεξαρτησίας.

1921: Καταδικάζονται σε θάνατο οι Σάκο και Βανζέτι.

1969: Εκρηξη βόμβας στα χέρια του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα τραυματίζει τον ίδιο και οδηγεί στην εξάρθρωση της ΔΑ.

1971: Βόμβα (ΛΕΑ) στην αίθουσα διαλέξεων της ελληνοαμερικανικής ένωσης.

1972: Μάχες IRA – στρατού στο Μπέλφαστ, εννιά νεκροί.

1977: Βόμβα στην «American Express» στην οδό Ευριπίδου και αποτυχημένη απόπειρα στην ίδια τράπεζα στον Πειραιά, εμπρησμός αυτοκινήτου Βορειοαμερικάνου), βόμβα σε «Πι Εξ» που δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1992: Ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, νεκρός ο 22χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo