Ποιον αλήθεια απειλεί ο ευρωλάγνος γαλάζιος δήμαρχος ότι θα πετάξει στο δρόμο; Ογδόντα περίπου μαθητές στο φάσμα του αυτισμού και με πολλαπλές αναπηρίες και 50 εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, ΕΕΠ και ΕΒΠ!
Η αισχρή αυτή απόφαση της δημοτικής αρχής Πυλαίας-Χορτιάτη, η οποία κοινοποιήθηκε απροειδοποίητα λίγο πριν να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, χωρίς να συνοδεύεται από κάποια λύση και με μοναδική δικαιολογία την κατάσταση επικινδυνότητας του κτιρίου και την ανάγκη μεταστέγασής του σε ασφαλές κτίριο -γεγονός γνωστό, αφού οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί το είχαν αναδείξει, ενώ η ίδια η δημοτική αρχή το απέκρυπτε και το αποσιωπούσε μέχρι το 2022, που οι γονείς αγανακτισμένοι πια από την εγκληματική της αδιαφορία ανέλαβαν πρωτοβουλίες-, έφερε στην επιφάνεια ένα διαρκές διαχρονικό έγκλημα που συντελείται εδώ και 16 χρόνια εις βάρος αυτών των παιδιών.
Η υπόθεση ζέχνει από μακριά. Ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος είναι όλες οι αστικές κυβερνήσεις, το υπουργείο Παιδείας και οι συνδιαχειριστές τους σε αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από το 2008 μέχρι σήμερα.
Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα με ανάρτησή της στο fb το 2022 η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ειδικού σχολείου για παιδιά με αυτισμό στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου με δηλώσεις του στο κανάλι OPEN στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδας».
Συνοπτική περιγραφή
Το συγκεκριμένο κτίριο μισθώθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2008 (επί Π. Ψωμιάδη) για 12 χρόνια, έναντι μισθώματος 18.000 ευρώ ανά μήνα (βουλευτής ΚΚΕ Γ. Δελής, σε κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη βουλή στις 23/11/2020).
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, πρόκειται για τρία σχολεία που από το 2008 λειτουργούν σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο, όσο και με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις βιοτεχνικό κτίριο (πρώην υφαντουργία), που κάποιοι βάφτισαν σχολείο.
Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζονται αποθήκες υλικών καθαρισμού και εργοτάξιο βαρέων οχημάτων του δήμου. Στον ανισόπεδο πρώτο όροφο στεγάζονται το ειδικό δημοτικό σχολείο και ειδικό Νηπιαγωγείο για παιδιά με αυτισμό δυναμικότητας 30 περίπου παιδιών και το 2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας με 57 παιδιά.
Τα σχολεία είναι υπερτοπικά, δηλαδή σε αυτά έρχονται παιδιά απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη, πολλά από τα οποία έχουν πολλαπλές αναπηρίες. Πάνω από τον όροφο αυτόν υπάρχει βιοτεχνία επεξεργασίας δέρματος. Γύρω από το «βιοτεχνικό» σχολείο λειτουργούν διάφορες μάντρες, όπως βαφής οχημάτων και θαλάσσιων σκαφών. Ως αύλειος χώρος για το λεγόμενο σχολικό κτίριο λειτουργεί ένας διάδρομος καγκελόφρακτος, που αποτελεί μέρος της ταράτσας των αποθηκών και του εργοταξίου του δήμου. Η εν λόγω αυλή είναι χωρισμένη στα δύο για τις ανάγκες των σχολείων. Η είσοδος των μαθητών του ΕΕΕΕΚ γίνεται από ένα υπόγειο γκαράζ, ενώ των μικρών μαθητών από το… μπαλκόνι… ταράτσα… αυλή…(;) του σχολείου! Εξοδος κινδύνου ούτε κατά διάνοια. Σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς, υπάρχει μόνον η κεντρική είσοδος-έξοδος, η οποία απέχει αρκετά.
Στο συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει γίνει πολεοδομικά αλλαγή χρήσης για να λειτουργήσει ως σχολείο, ενώ έχει κριθεί τρεις φορές ως ακατάλληλο και σχετικά πρόσφατα, μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες των γονέων στην εισαγγελία, διατάχθηκε τεχνικός έλεγχος, ο οποίος διαπίστωσε ότι το στέγαστρο της αυλής είναι δομικά επικίνδυνο. Απαγορεύτηκε επίσης η χρήση της αυλής (αδύνατον, φυσικά, αφού ταυτόχρονα αποτελούσε και είσοδο των παιδιών με αυτισμό) και επιπλέον επιβλήθηκε πρόστιμο λόγω παράνομης κατασκευής.
Το μισθωτήριο συμβόλαιο της Νομαρχίας έληξε το 2020. Το κτίριο πέρασε στην αρμοδιότητα του διευρυμένου δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη το 2012 με τη συνένωση των δήμων.
Η συνοπτική περιγραφή του κτιρίου, που από τους αρμόδιους κοστολογήθηκε αξίας μηνιαίου αντιτίμου 18.000 ευρώ, δηλαδή 216.000 ευρώ το χρόνο, δημιουργεί εύλογα τα εξής ερωτηματικά:
-
- Είχε συγκροτηθεί Επιτροπή Καταλληλότητας που έκρινε ότι το συγκεκριμένο κτίριο πληροί όλες τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας (Υ.Α. 37237/ΣΤ1/2007 ΦΕΚ 635Β/27-4-2007); (πράγμα αδύνατον)
- Αν όχι, πώς ο νομάρχης Ψωμιάδης προχώρησε στη μισθωτήρια σύμβαση και μάλιστα με τόσο υψηλό μίσθωμα;
- Οι αρμόδιες υπηρεσίες του τότε υπουργείου Παιδείας είχαν στα υπόψη τους την Εκθεση Καταλληλότητας (αν υπήρχε);
Ο Σύλλογος Γονέων αναφέρει ότι η σύμβαση ήταν 12ετής και έληξε το 2020. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι μέχρι το 2020 το μίσθωμα, μετά την κατάργηση της Νομαρχίας, το κατέβαλε το υπουργείο Παιδείας και ότι αυτή δεν είχε καμιά ανάμειξη. Με τη συνένωση των δήμων, όμως, το 2012, η αρμοδιότητα του κτιρίου πέρασε στον δήμο Πυλαίας -Χορτιάτη και επομένως αυτός ήξερε ακριβώς τι «κληρονόμησε». Γνώριζε όλη την άθλια κατάσταση του κτιρίου, την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητά του. Θα μπορούσε, λοιπόν, να ψάξει να βρει την Εκθεση Καταλληλότητας. Και εφόσον αυτή δεν υπήρχε, όφειλε να καταγγείλει τη σύμβαση και να ενημερώσει στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας.
Από το 2012 μέχρι το 2020 πέρασαν έντεκα ολόκληρα χρόνια. Ο δήμος, όμως, δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια για να μεταστεγάσει τα σχολεία σε ανθρώπινα κτίρια κατάλληλα για τις ανάγκες των παιδιών. Αντίθετα αποδεχόταν σιωπηλά να διαιωνίζεται η παραμονή τους μέσα σ’ αυτό το άθλιο κτίριο βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αποδεχόταν, δηλαδή, να παραμένουν χωρίς ανανέωση της σύμβασης ή γινόταν σιωπηρά η παράτασή της και καταβαλόταν ταυτόχρονα το παχουλό μίσθωμα;
Ολα τούτα είναι ερωτήματα στα οποία δεν απαντά ο όψιμα ενδιαφερόμενος για την ασφάλεια των μαθητών δημοτικός άρχοντας.
Από το 2020 που έληξε η σύμβαση, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι έκανε τρεις μειοδοτικούς διαγωνισμούς που απέβησαν άγονοι. Αν είχε, όμως, την πραγματική βούληση να λύσει αυτό το χρονίζον πρόβλημα, θα προχωρούσε στην ανέγερση νέου σύγχρονου συγκροτήματος που θα κάλυπτε τις ανάγκες και των τριών σχολείων. Τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος θεωρείται εύρωστος οικονομικά και εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, από το Φίλυρο μέχρι το αεροδρόμιο, στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί ένα ελεύθερο οικόπεδο και σε περίπτωση αδυναμίας θα μπορούσε ο δήμος να προβεί σε αγορά νέου.
Η διοίκηση του δήμου μπορεί με μεγάλη ευκολία να πετά το μπαλάκι των ευθυνών της στους δημότες που δεν καταθέτουν προσφορές για κατάλληλα κτίρια, με αποτέλεσμα να κηρύσσονται άγονοι οι διαγωνισμοί, ή στο ΥΠΑΙΘΑ, το οποίο αποποιείται των ευθυνών του, επικαλούμενο συνεχώς, σαν χαλασμένο γραμμόφωνο, τον «καθαρά επιτελικό του ρόλο», όμως η σιωπή της και η αδράνεια τόσων χρόνων εγείρει ερωτηματικά για το αν «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».
Εκτός, όμως, όλων των παραπάνω, ο δήμος, στο τελεσίγραφο προς τα σχολεία, προκαλεί και με την ιδιαίτερη αναφορά που κάνει στις «ειλικρινείς και ουσιαστικές προσπάθειες της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά στον Περιφερειακό Δ/ντή Αλέξη Κόπτση για την εξεύρεση λύσης» στο διάστημα των 45 ημερών που απομένουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 19/2 του τελεσιγράφου.
Σε ποια «λύση», αλήθεια θα προχωρήσει το δεξί χέρι της υπουργού της μάστιγας και της καταστολής Κεραμέως, που τώρα μεταπήδησε από το ΥΠΑΙΘΑ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας; Στη γνωστή ανέξοδη λύση για κάθε νόσο: στην κατανομή των μαθητών στα υπόλοιπα ειδικά σχολεία, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όντας θύματα και αυτά της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης, της θυσίας στην καπιταλιστική αρχή του «κόστους-οφέλους».
- Το 2ο ΕΝΕΕΓΥΛ Αν. Θεσσαλονίκης π.χ., με 60 παιδιά, στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο ημιυπόγειο που στην πρώτη βροχή πλημμυρίζει και παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας.
- Το 1ο ΕΝΕΕΓΥΛ Αν. Θεσσαλονίκης, με 116 παιδιά, στεγάζεται σε τριόροφο χωρίς ασανσέρ.
- Το 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης, με 22 παιδιά, σε τριόροφο χωρίς ασανσέρ και ράμπες και χωρίς τουαλέτες κατάλληλες για ΑμεΑ και αύλειο χώρο.
Και δεν αναφέρουμε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Και δεν συζητάμε για την αναστάτωση του ψυχικού κόσμου των μαθητών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, λόγω των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα, όπως φαίνεται, και για τους ιθύνοντες του ΥΠΑΙΘΑ και για τη δημοτική αρχή, της οποίας η «κοινωνική αγκαλιά» (ένας από τους τέσσερις εξαγγελμένους άξονες, πάνω στους οποίους υποτίθεται ότι θα στήριζε την 7η συνεχή θητεία του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη) δεν χωρούσε τις ανάγκες και προτεραιότητες των παιδιών αυτών των σχολείων.
Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΕΕΠΕΑ) καταγγέλλει το τελεσίγραφο κλεισίματος των τριών ειδικών σχολείων από το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη στη μέση της σχολικής χρονιάς και καλεί σε συμπόρευση και συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 9/1/24 στις 11.30 π.μ. στο κτίριο που στεγάζονται τα τρία σχολεία:
Ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Προς ΣΕΠΕ ΕΛΜΕ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Θέμα: Κάλεσμα σε κινητοποίηση/διαμαρτυρία για την απόφαση διακοπής λειτουργείας του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το κτίριο που στεγάζονται το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και ακατάλληλο και η αναγκαιότητα μεταστέγασής του σε ασφαλές και κατάλληλο κτίριο είναι απαραίτητη.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και 6 χρόνια και είναι ενημερωμένοι καλά γι’αυτό, τόσο οι Δ/νσεις Εκπ/σης, η Περιφέρεια Εκπαίδευσης, ο Δήμος, όσο και το Υπουργείο Παιδείας. Παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί καμία λύση για το ζήτημα ούτε έχει παρθεί απόφαση να ξεκινήσει η κατασκευή νέου σύγχρονου σχολείου με βάση τις πραγματικές παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Αντιθέτως, έχει παρθεί η απόφαση διακοπής λειτουργίας των τριών σχολείων από τη Δευτέρα 08/01/2024 και ο διαμοιρασμός παιδιών και εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία. Το γεγονός αυτό από καμία άποψη δεν είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά ορθό, εν μέσω σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα για παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας και εκπαίδευσης και επιφέρει σοβαρά προβλήματα και στις οικογένειές τους. Επίσης, στα σχολεία που προτείνεται να πάνε οι μαθητές δεν διαθέτουν ούτε εκείνα τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες ασφαλείας.
Καλούμε σε συμπόρευση και συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9/1/2024 στις 11.30 π.μ. στο κτίριο που στεγάζονται τα τρία σχολεία, στην οδό 17ης Νοεμβρίου 83, στην Πυλαία, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα.
Διεκδικούμε οριστική λύση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια.
– Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, καθώς και όσων σχολείων είναι σήμερα αναγκαία στη Θεσσαλονίκη.
– Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου, με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τη φοίτηση των μαθητών, ώστε σε καμία περίπτωση να μη διαμοιραστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία της πόλης, να μην αλλάξουν σχολείο οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΒ/ΕΕΠ.
Για τη διευκόλυνση όλων των μελών ΕΕΠ & ΕΒΠ, ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από τις 11πμ-2μμ.
Να είμαστε όλοι εκεί!
Σήμερα αυτά τα τρία σχολεία αύριο κάποιο άλλο.
Να δώσουμε φωνή στους μαθητές μας και στους συναδέλφους μας!
Σας περιμένουμε όλους ώστε να βρεθεί άμεσα λύση!
Πηγή: especial.gr