«Ο κόσμος καίγεται» και οι Πρυτάνεις συζητούν συντεχνιακά αιτήματα, αιτήματα οικονομικής διασφάλισης των μελών ΔΕΠ, επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων χωρίς «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» και βελτιώσεις του νόμου Κεραμέως που αφορούν κυρίως τον τρόπο εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης. Α! Είπαν και δυο λόγια για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών για να μην γίνουν ντιπ κατά ντιπ καταγέλαστοι.
Και «ο κόσμος καίγεται» γιατί επίκειται η μέγιστη ανατροπή στα δημόσια πανεπιστήμια με την ουσιαστική κατεδάφιση του άρθρου 16 και την ίδρυση και λειτουργία και στη χώρα μας ιδιωτικών πανεπιστημίων (είτε άμεσα ως παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων είτε ως «μετεξέλιξη» κολλεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού το επόμενο διάστημα).
Την τιμή του δημόσιου πανεπιστήμιου έσωσε η δυναμική παρουσία φοιτητών που κατά τη συνήθη πρακτική αντιμετωπίστηκαν με ξύλο και χημικά, την ίδια στιγμή που οι πρυτάνεις ποιούσαν την νήσσαν.
Ολα έμοιαζαν σαν μια σιωπηλή συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Πιερρακάκη να μην κάνει καμιά νύξη στη Σύνοδο για το εκτρωματικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τα ιδιωτικά μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης (θα τα πει, λέει, στο υπουργικό συμβούλιο στις 20 Δεκέμβρη) και στους Πρυτάνεις που ενώ τα συνεχή δημοσιεύματα και οι δηλώσεις του υπουργού τους φτύνουν αυτοί παριστάνουν ότι ψιχαλίζει. Και οι δυο πλευρές έχουν έναν κοινό στόχο, να μην βγάλουν από τώρα στους δρόμους τους φοιτητές, ελπίζοντας ότι μετά από την παρουσίαση του νομοσχέδιου στο υπουργικό συμβούλιο να μεσολαβήσουν οι γιορτές και να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις.
Πλανώνται, βεβαίως, πλάνην οικτράν, γιατί σε κάθε περίπτωση η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και η κατεδάφιση διά της πλαγίας οδού του άρθρου 16 αποτελεί αιτία πολέμου, που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει.
Η απόφαση της 104ης Συνόδου των Πρυτάνεων
Η 104η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 12 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023 στο Καβούρι Αττικής. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με Προεδρεύοντα τον Πρύτανη Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και με τη συμβολή των υπολοίπων μελών του Προεδρείου στο οποίο συμμετέχουν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Φώτης Μάρης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.
Στο πλαίσιο της Συνόδου και στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα. Στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Παυλίνα Καρασιώτου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Κιρμικίρογλου, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητής Περικλής Μήτκας, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Άννα Ροκοφύλλου και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας.
Η Σύνοδος συζήτησε διεξοδικά ζητήματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από το Προεδρείο της Συνόδου στο ΥΠΑΙΘΑ, η απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και η έγκριση των νέων Οργανισμών των ΑΕΙ που αποτελεί προτεραιότητα.
Η Σύνοδος επισήμανε ως επιτακτικά και μόνιμα προβλήματα την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, διεκδικώντας τουλάχιστον την άμεση και χωρίς καθυστέρηση αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν οι δυσλειτουργίες που δημιούργησε η εφαρμογή του νόμου στις διαδικασίες εκλογής Πρύτανη και προτάθηκε η επανεξέταση του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου. Την Σύνοδο απασχόλησαν θέματα σίτισης και στέγασης που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
Τα πορίσματα των επιμέρους Συνόδων των Αντιπρυτάνεων εγκρίθηκαν από τη Σύνοδο Πρυτάνεων και αποτελούν αναπόσπαστο και ουσιαστικό μέρος των συμπερασμάτων της Συνόδου, ως παραρτήματα.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε στη Σύνοδο την ενίσχυση των ΑΕΙ μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, με δράσεις όπως Πανεπιστήμια Αριστείας, Διεθνοποίηση, Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας κ.λπ.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων προσβλέπει στην γόνιμη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
ΥΓ. Χαρακτηριστικά πορίσματα των επιμέρους Συνόδων Αντιπρυτάνεων που ενσωματώθηκαν στα πορίσματα της Συνόδου:
«Σημειώνει την υποστελέχωση των δομών που σχετίζονται με θέματα διεθνοποίησης στα Πανεπιστήμια, και τη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού που να στελεχώνει αποτελεσματικά αυτές τις δομές».
«Επισημαίνει το ιδιαίτερο βάρος της γραφειοκρατίας, ειδικά σε θέματα χρηματοδότησης και ΕΛΚΕ, που δυσχεραίνει την προσπάθεια διεθνοποίησης».
«Επισημαίνει τον χαμηλό ακόμα αριθμό προσφερόμενων μαθημάτων σε πολλά από τα ιδρύματα στην αγγλική γλώσσα καθώς και την σχετικά πλημμελή υποστήριξη αγγλόφωνου περιεχομένου το οποίο να επικοινωνεί τα διεθνή προγράμματα».