Επείγεται να ξεμπερδέψει το υπουργείο Παιδείας με τη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γι’ αυτό και εισάγει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν παρέλθουν οι 45 ημέρες της σικέ «διαβούλευσης», τελικά την Τετάρτη 6/3, αντί της προηγούμενης Πέμπτης 28/2, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί (το σχόλιο αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ), το σχέδιο «Αθηνά», με κάποιες αλλαγές, που βεβαίως δεν αφορούν την ουσία του. Το «γραφείο Τύπου» του υπουργού (η εφημερίδα του γνωστού συγκροτήματος -νυν Ψυχάρη) ανέλαβε να μας τις ανακοινώσει από την παραμονή με σχετικό δημοσίευμα.
Η μεγαλύτερη αλλαγή, σύμφωνα με «τα ΝΕΑ», είναι η θέσπιση της «μεταβατικότητας» για 10 Τμήματα ΤΕΙ, τα οποία θα παραμείνουν στην αρχική έδρα τους, χωρίς να δεχτούν κανέναν αριθμό εισακτέων και μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, που υπολογίζεται ότι οι εισακτέοι των πανελλαδικών του 2012 θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Τότε θα συγχωνευτούν με άλλο Τμήμα, που θα προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του σχεδίου «Αθηνά». Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργείου Παιδείας, γίνεται για να αποφευχθεί η μετακίνηση μεγάλου αριθμού σπουδαστών (η οποία πολλαπλασίαζε τον κίνδυνο κοινωνικών αντιδράσεων, ενώ ως γνωστόν, ο Αρβανιτόπουλος είχε υποσχεθεί και «οικονομική επιδότηση βάσει κοινωνικών κριτηρίων»), που θα έφθανε τα 31.250 άτομα.
Αυτή είναι και η μοναδική -προς το παρόν- «παραχώρηση», σύμφωνα με το δημοσίευμα, που κάνει ο ευσπλαχνικός υπουργός Παιδείας.
Τα 10 Τμήματα, που αποκτούν μεταβατικό χαρακτήρα είναι, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της εφημερίδας «τα Νέα»:
Το «ειδικό βάρος» των παρεμβάσεων των διάφορων πολιτικών παραγόντων, που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και οι πιέσεις που άσκησαν σ’ ένα βαθμό οι κινητοποιήσεις των κατά τόπους ΤΕΙ έφεραν και κάποιες αλλαγές στο ράβε-ξήλωνε του σχεδίου «Αθηνά». Ετσι το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δε θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο. Το ΤΕΙ Σερρών (γενέθλια πόλη των Καραμανλήδων), που έχει επιλεγεί να ενισχυθεί, θα εντάξει στη δύναμή του τα Τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Παραμένουν δε στην πόλη που έως τώρα λειτουργούσαν, ενώ σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο «Αθηνά» καταργούνταν ή απορροφούνταν, το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (Αθήνα), το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου (Χίος), το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Καβάλας (Δράμα), το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας (Αθήνα), το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας (Χαλκίδα), το Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ (Μαρούσι), κ.λπ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας «εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές που φοιτούν σήμερα στα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα και το επιθυμούν, να φοιτήσουν στα Τμήματα συγχώνευσης», από την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.
Επίσης, τα Τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 θα είναι 384 (250 στα Πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ), αντί των 386, που αναφέρονταν στην αρχική πρόταση (249 στα Πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ).
Το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζει να παίζει το βρόμικο επικοινωνιακό παιχνίδι της μικρής μείωσης του αριθμού των εισακτέων (4% περίπου). Οπως, όμως, είχαμε δείξει σε προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» (αρ. φύλ. 718), ακόμα και με τους «πειραγμένους» αριθμούς που δίνει το υπουργείο Παιδείας, η μείωση στους εισακτέους προοιωνίζεται μεγαλύτερη. Ετσι κι αλλιώς, το κουτί της Πανδώρας έχει πλέον ανοίξει. Και αφού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα το τσουνάμι των συγχωνεύσεων-καταργήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ θα συρρικνώνεται αποφασιστικά και ο αριθμός των εισακτέων από χρονιά σε χρονιά.
ΥΓ 1: Παρουσιάζοντας το τελικό σχέδιο «Αθηνά» ο Αρβανιτόπουλος στην Επιτροπή της Βουλής, έκανε κάποιες μικρές τροποποιήσεις σε σχέση με το δημοσίευμα «των Νέων». Τα Τμήματα που αποκτούν «μεταβατικό χαρακτήρα» είναι τελικά 28.
ΥΓ 2: Ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει το ίδιο τροπάρι σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων. Διατηρούνται τα «πειραγμένα» νούμερα των εισακτέων γενικής σειράς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που ίσχυαν την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 (51.485 κατά το υπουργείο, 63.970 σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία) και η «εκτίμηση» για το 2013-2014 αυξάνει ελαφρώς από 49.600 εισακτέους σε 49.675.
ΥΓ 3: Στο τελικό σχέδιο πετσοκόβονται περαιτέρω τα Τμήματα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, που περιέχονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο του Μηχανογραφικού. Από 112 γίνονται 109 (εκτίμηση για 575 λιγότερους εισακτέους από το αρχικό σχέδιο) . Μείωση διαπιστώνεται και στα Τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου, που γίνονται 108 από 110, ενώ μικρή αύξηση παρατηρείται στο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Διοίκησης (τα Τμήματα γίνονται 51 από 48).
ΥΓ 4: Στο τελικό σχέδιο γίνεται προσπάθεια να ξεχαστούν οι αλχημείες του αρχικού σχεδίου, όσον αφορά στα Τμήματα που καταργούνται. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, 534 ήταν τα Τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ που αρχικά ιδρύθηκαν (533 με το αρχικό σχέδιο). Από πέρυσι, όμως, άρχισε η αποψίλωση και έτσι 53 από αυτά τα Τμήματα δεν δέχτηκαν νέους εισακτέους και απαλείφθηκαν από το περσινό μηχανογραφικό. Κοντολογίς, πέρυσι στο μηχανογραφικό αναφέρονταν 481 Τμήματα (480 με το αρχικό σχέδιο «Αθηνά»). Με το τελικό σχέδιο «Αθηνά» τα Τμήματα πετσοκόβονται δραστικά (καταργούνται ή συγχωνεύονται) και γίνονται 384 (386 με το αρχικό σχέδιο). Συνεπώς τα Ιδρύματα έχουν απώλεια 150 τμημάτων (σύνολο) και 97 Τμημάτων από πέρυσι.
Κατά τα άλλα, τα Πανεπιστήμια από 24 γίνονται 21 και τα ΤΕΙ από 16 γίνονται 13.
ΥΓ 5: Με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και αφορά στην ίδρυση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (γράφουμε σε άλλο άρθρο) παρέχεται και η νομοθετική εξουσιοδότηση για έκδοση ΠΔ για τη δημιουργία κατευθύνσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Γιούλα Γκεσούλη