Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 13 Μάρτη, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)
  • Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία
  • Σαν σήμερα 12 Μάρτη
  • Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν
  • Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας
  • Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Φτάνει πια!
Παιδεία

Φτάνει πια!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Σεπ 2005, 00:00

 19.500 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με το καμπανάκι έναρξης της σχολικής χρονιάς!


2150 δάσκαλοι, 950 νηπιαγωγοί, 1200 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (αγγλικής γλώσσας, μουσικοί, γυμναστές) στην πρωτοβάθμια.

8.000 ωρομίσθιοι για να λειτουργήσουν τα ολοήμερα παιδοφυλακτήρια.

7.200 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας απόντες.

25.000 χαμένες διδακτικές ώρες κάθε μέρα στην πρωτοβάθμια.

144.000 οι χαμένες διδακτικές ώρες μόνο την πρώτη βδομάδα του σχολικού έτους σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Με το γνωστό δεσποτικό της ύφος, από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Παιδείας, διέγραψε τα κενά με μια μονοκοντυλιά. «Δεν νοούνται, ούτε υπάρχουν κενά σε μια χώρα στην οποία αναλογούν λιγότερα από 10 παιδιά ανά εκπαιδευτικό», δήλωσε. Μάλιστα! Σαφέστατο το μήνυμα της αθρόας κατάργησης, συγχώνευσης σχολείων και τμημάτων.
Και τα 250 κενά στη Δ. Αττική, τα 250 στον Πειραιά, τα 230 στην Α΄ Αθήνας, τα 200 στο Ηράκλειο Κρήτης, τα 85 της Σάμου, οι 17 νηπιαγωγοί που λείπουν μόνο απ’ το Περιστέρι και πάει λέγοντας τι είναι; Μόνο στη φαντασία μας;
Και τα τριαντάρια και εικοσπεντάρια τμήματα των νηπιαγωγείων και δημοτικών στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι διπλοβάρδιες, ώστε να εξυπηρετηθούν οι «εκπαιδευτικές» ανάγκες εκατοντάδων παιδιών, που στοιβάζονται σε περιορισμένα και άθλια διδακτήρια κι αυτά στη φαντασία μας;
Και πέρυσι ψεύτες και συκοφάντες έβλεπε παντού η Μ. Γιαννάκου (8.000 ήταν με την έναρξη της χρονιάς τα κενά στη δευτεροβάθμια) κι όμως αναγκάστηκε να προσλάβει πάνω από 9.000 εκπαιδευτικούς ως το Δεκέμβρη για να καλυφθούν οι ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οσο για τα βιβλία, ίδια και απαράλλαχτα εδώ και μια εικοσαετία, ενώ το 20% αυτών που θα έπρεπε να έχει μοιραστεί έλειπε την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς απ’ τα σχολεία.
Η διπλοβάρδια αγκάθι στις μεγάλες πόλεις. Το 20% των σχολείων τους λειτουργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τι σόι εκπαιδευτικό έργο να παραχθεί σε αίθουσες με νυσταγμένα και κουρασμένα παιδιά και δασκάλους;
Ολα τούτα δεν είναι τίποτε το καινούργιο. Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά. Μόνο που τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έγινε εκρηκτική. Ειδικά φέτος φαίνεται να είναι η χειρότερη χρονιά.
Γιατί το υπουργείο Παιδείας σέρνει επί τούτου τους διορισμούς εκπαιδευτικών, θέλοντας να διαπιστώσει με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων, επακριβώς τον αριθμό των απαιτούμενων εκπαιδευτικών, τον οποίο βεβαίως προσδοκά να συρρικνώσει περαιτέρω με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι φέτος μειώθηκαν κατά 50% οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.
Αυτό επιβάλλει το άθλιο 3,5% του προϋπολογισμού για την Παιδεία. Αυτό επιβάλλουν οι προσπάθειες για δραστικές περικοπές ακόμη κι αυτών των ελαχιστότατων δαπανών.
Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, η υπουργός Παιδείας, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι δεν αποτελεί πανάκεια και παριστάνοντας δήθεν ότι αυτή προβληματίζεται βαθιά για το ουσιαστικό περιεχόμενο της Παιδείας.
Θεωρεί ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να υπεκφεύγει, όμως τα πράγματα βγάζουν μάτι κάθε μέρα στο σχολείο, λόγω της έλλειψης βασικών αναγκών, ενώ και στα «ουσιαστικά» ζητήματα οι επεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας επιδεινώνουν παραπέρα την ήδη βεβαρημένη κατάσταση του σχολείου. Να μερικά παραδείγματα:
Η επιβολή βαθμολογικού πλαφόν (βάση 10) στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που θα αποκλείσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες μαθητές, προερχόμενους κυρίως από τα φτωχολαϊκά στρώματα, θα εντείνει τα φροντιστήρια, ενώ δεν θα αναβαθμίσει το ουσιαστικό περιεχόμενο και επίπεδο του σχολείου.
Η καθιέρωση ενός νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια, περισσότερο ελιτίστικου (περιορισμένες σχολές, πλατύτερη ύλη καθορισμένη από τα πανεπιστήμια, δραστικός περιορισμός του αριθμού εισακτέων), το ίδιο εξοντωτικού, που θα επιχειρήσει να ανακόψει την τάση της εργαζόμενης κοινωνίας και της νεολαίας της για πανεπιστημιακή μόρφωση, με τις ευλογίες μάλιστα της αρχηγικής κάστας των πανεπιστημιακών (ο Μπαμπινιώτης έχει αναλάβει συχνή-πυκνή αρθρογραφία).
Η αύξηση των ωρών των αρχαίων ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έμπνευση όλων των συντηρητικών κυβερνήσεων εδώ κι έναν αιώνα, που θα προσθέσει κι άλλα εμπόδια στο δρόμο της πνευματικής απολύτρωσης του εργαζόμενου λαού, θα του στερήσει την κατάκτηση της μητρικής του γλώσσας, που είναι βασικός όρος για το ξύπνημα της ταξικής συνείδησης, θα τον εγκλωβίσει στα όρια του στενού εθνικισμού και θα τον πλανέψει ότι δήθεν μπορεί να εισδύσει στο πνεύμα του αρχαίου κόσμου με την ανάγνωση επιπλέον δέκα σελίδων των αρχαίων κειμένων.
Η επιβολή της αξιολόγησης-χειραγώγησης των εκπαιδευτικών.
Η παραπομπή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, πάνω στα νέα δεδομένα της αστικής παιδαγωγικής και επιστήμης, στις καλένδες. Αντ’ αυτής ταχύρυθμες «επιμορφώσεις» της πεντάρας σε αποσπασματικά ζητήματα.
Η γενίκευση με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς καμιά επιμόρφωση και αξιολόγηση της προηγούμενης πειραματικής εφαρμογής και ενώ υπήρξε μαζική έξοδος των σχολείων από αυτήν, της λεγόμενης «ευέλικτης ζώνης», επιδιώκοντας να παρουσιαστεί το ΥΠΕΠΘ ότι δήθεν προωθεί και γενικεύει τα «καινοτόμα προγράμματα», χρησιμοποιώντας την στη συνέχεια ως κριτήριο αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.
Η επιβολή αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πνεύμα της Μπολόνιας, που ευτελίζει τα πτυχία, υποβιβάζει τα πανεπιστήμια σε μεταλυκειακές σπουδές τριετούς διάρκειας, συρρικνώνει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όφελος της ιδιωτικής και οδηγεί σε κάθετο ταξικό διαχωρισμό.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε χίλια δυο άλλα πράγματα που συνδέονται με τη στείρα απομνημόνευση, τον αυταρχισμό, το δασκαλοκεντρισμό, τους μηχανισμούς μετάδοσης της κατακερματισμένης, μερικής γνώσης, που στραγγαλίζουν το σχολείο, δεν έχει όμως νόημα να το κάνουμε γιατί καθένας που έχει παιδί στο σχολειό το αντιλαμβάνεται αυτό καθημερινά με οδυνηρό τρόπο.
Με τη καθιερωμένη συνέντευξη, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, προσπάθησαν -αναφέροντας τα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής και τις τεράστιες ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό- να ρετουσάρουν το «αγωνιστικό» τους προσωπείο. Που η αλήθεια είναι ότι το ΄χουν πετάξει κυριολεκτικά στα σκουπίδια τα τελευταία χρόνια, αρνούμενοι ακόμη και αυτές τις 24ωρες εθιμοτυπικές απεργιακές τουφεκιές.
Βρίσκουν και κάνουν θα λέγαμε εμείς. Δεν αρκούν τα αναθέματα και οι κατάρες που τους ρίχνουν στα ατομικά τους «πηγαδάκια» οι εκπαιδευτικοί, που μουρμουρίζουν ταυτόχρονα αβάσταχτα για την δικιά τους μαύρη κι άραχλη κατάσταση.

Οσο οι ίδιοι δεν αποφασίζουν να ουρλιάξουν «φτάνει πια!», να βγουν μαζικά και δυναμικά στο δρόμο, παίρνοντας τις τύχες τους αποκλειστικά στα χέρια τους, κόβοντας τις γέφυρες με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, να παλέψουν ακόμη και για τα στοιχειώδη, τότε ο κύκλος της μιζέριας και της απογοήτευσης θα επαναλαμβάνεται.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔικάζεται ο Λ. Σιδερής
Επόμενο άρθρο Συμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου

Σχετικά Αρθρα

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Παιδεία 11 Μαρ 2026, 11:07

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

Παιδεία 11 Μαρ 2026, 00:10

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

Παιδεία 10 Μαρ 2026, 12:04

Η πρόληψη της βίας στο σχολείο δεν χωράει κομματικούς πειραματισμούς, απειλές και εκφοβισμούς

Παιδεία 8 Μαρ 2026, 12:51

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

Παιδεία 6 Μαρ 2026, 12:28

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

Παιδεία 2 Μαρ 2026, 18:01
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 13 Μάρτη, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

12 Μαρ 2026, 00:59
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Βενεζουέλα: Ημέρα σημαίας.

1972: Παραπέμπονται σε δίκη δεκαπέντε μέλη του ΠΑΚ που σχεδίαζαν σαμποτάζ κατά εργοστασίων και κατά του 6ου στόλου.

1982: Βόμβα στη μητρόπολη Αθηνών.

1993: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη, τριακόσιοι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες.

1998: Βόμβες σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων στην Αθήνα (17Ν).

2003: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo