Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 24 Οκτώβρη
  • Eντατικές ενδο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις στο Κάιρο: Τα όπλα της Αντίστασης δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση
  • Επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς
  • Αυτά τα παιδιά γράφουν με το αίμα τους το αντιστασιακό έπος της Παλαιστίνης
  • Χιλιάδες κενά, συγχωνεύσεις τμημάτων, απειλές και τρομοκρατία για να επιβληθεί η αξιολόγηση – Η εκπαίδευση αντιστέκεται
  • Πρέπει ήδη να νοσταλγεί τη «γλάστρα» που πετάριζε τα βλέφαρα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Τροπολογία-σκούπα του υπουργείου Παιδείας
Παιδεία

Τροπολογία-σκούπα του υπουργείου Παιδείας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μάι 2014, 00:00

Σαρώνει μορφωτικά δικαιώματα, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της δημόσιας εκπαίδευσης στο κεφάλαιο

Με την προσφιλή τακτική του, του αιφνιδιασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί με μια τροπολογία-σκούπα, 149 σελίδων σε άσχετο νομοσχέδιο (σ’ αυτό για τις λαϊκές αγορές) να ρυθμίσει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, που άπτονται όλης της γκάμας της αντιλαϊκής πολιτικής του. Τα θέματα αυτά ρυθμίζονται με γνώμονα τη διατήρηση και ένταση των ταξικών φραγμών, την εντατικοποίηση των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων, τη διευκόλυνση της αύξησης του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα, την αύξηση της κερδοφορίας των εμπόρων της γνώσης, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την πρόσδεση του δημόσιου σχολείου στο άρμα των επιχειρηματικών συμφερόντων, την πλέρια ικανοποίηση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία αναφέρεται:

♦ Στην Τράπεζα Θεμάτων. Παρά τις διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και μαθητές, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην παραπέρα ένταση των ταξικών φραγμών, μέσω της καθιέρωσης της Τράπεζας Θεμάτων από την φετινή Α΄ Λυκείου. Με αυτό το σύστημα, ουσιαστικά, οι πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς, καθιερώνονται από την Α΄ Λυκείου, σύμφωνα με το μαθητοκτόνο νόμο για το «νέο Λύκειο» [ν. 4186/2013 (Α΄ 193)]. Τα θέματα επιλέγονται σε ποσοστό 50% από την ηλεκτρονική Τράπεζα Θεμάτων. Από δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο γίνεται γνωστό ότι φέτος η Τράπεζα Θεμάτων δεν θα λειτουργήσει σε όλο της το εύρος, αλλά θα περιλαμβάνει «μόνο» (!) 300 θέματα ανά μάθημα που θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά μόλις μία εβδομάδα πριν τις εξετάσεις! Η τροπολογία κάνει τη «χάρη» στους μαθητές να εξεταστούν, με θέματα επιλεγμένα αποκλειστικά από τον διδάσκοντα, στα μαθήματα επιλογής της Α΄ Τάξης του ΓΕΛ και των τάξεων Α΄ και Β΄ του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, καθώς και σε όλα τα μουσικά μαθήματα των Μουσικών Λυκείων και στα μαθήματα κατευθύνσεων όλων των τάξεων Λυκείου των Καλλιτεχνικών σχολείων.

♦ Στα ΕΠΑΛ. Για τα παιδιά του «κατώτερου θεού», για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής τάξης, που φοιτούν κατά κανόνα σε τούτα τα σχολεία (σκοπίμως διατηρούνται οι δυο τύποι σχολείων) αυστηροποιείται η διαδικασία προαγωγής από τάξη σε τάξη, ώστε αυτά να ωθούνται ταχύτερα στην απλήρωτη εργασία (μαθητεία) και την άγρια εκμετάλλευση από τους καπιταλιστές. Σύμφωνα με την τροπολογία, «απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού μέσου όρου ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) σε όλα τα μαθήματα. Οταν μαθητής δεν πληροί την προϋπόθεση αυτή αλλά έχει μέχρι σε δύο μαθήματα κάτω του δέκα παραπέμπεται σε επανεξέταση τον Σεπτέμβριο, οπότε και προάγεται εφόσον σε όλα τα μαθήματα έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10). Μαθητής που δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις επαναλαμβάνει τη φοίτηση».

♦ Στα Νηπιαγωγεία. Η τροπολογία καταργεί τα διθέσια νηπιαγωγεία, που ήταν ως τώρα η συντριπτική πλειοψηφία και επιτρέπει μόνο την ύπαρξη μονοθέσιων και πολυθέσιων νηπιαγωγείων. Η ρύθμιση αυτή, που φαντάζει τάχα ευνοϊκή είναι στην ουσία πολύ ύπουλη. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία είναι πολλά, διευκολύνονται τώρα οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων, αλλά και νηπιαγωγείων. Την κατεύθυνση αυτή ευνοεί από τη μια μεριά ο καθορισμός των νηπιαγωγείων ως πολυθέσιων και από την άλλη ο μεγάλος αριθμός των νηπίων ανά νηπιαγωγό, που ορίζεται σε 25 (π.χ. δυο διθέσια συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία που έχουν 75 μαθητές ως σύνολο, μπορούν τώρα κάλλιστα να μετατραπούν σε ένα πολυθέσιο νηπιαγωγείο –τριθέσιο- με τρία τμήματα των 25 μαθητών ανά τμήμα). Αν δε πάρουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα μπορεί να προσαυξηθεί κατά 10% (27-28 μαθητές) αντιλαμβάνεστε το δυσοίωνο μέλλον που προοιωνίζεται για την πολύπαθη αυτή δομή της εκπαίδευσης. Η τροπολογία φροντίζει από τώρα να το δείξει ορίζοντας τον αριθμό των νηπίων που φοιτούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή στα νηπιαγωγεία των δήμων (είναι η παραλλαγή των περίφημων «παιδικών κέντρων») σε 30 ανά νηπιαγωγό.

Η ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία θα έχει βαριές επιπτώσεις και στους νηπιαγωγούς. Εκατοντάδες θα είναι οι εκπαιδευτικοί αυτής της ειδικότητας που θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα κριθούν «υπεράριθμοι» και θα υποχρεωθούν να εργαστούν στις εσχατιές των περιφερειών ή και να απειληθούν ακόμη με διαθεσιμότητα ή και απόλυση.

♦ Στο Σχολικό έτος. Η τροπολογία επιβεβαιώνει τη ρύθμιση του ν. 4188/2013 («νέο Λύκειο») για τον καθορισμό του χρόνου έναρξης και λήξης του σχολικού και διδακτικού έτους με ΠΔ. Αυτό δε γίνεται τυχαία. Εχει άμεση σχέση με τις συχνές-πυκνές αναφορές των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας -και του ίδιου του Αρβανιτόπουλου- για την αύξηση του διδακτικού χρόνου με την προσθήκη μιας εβδομάδας το Σεπτέμβρη (τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 5 του Σεπτέμβρη και θα λήγουν στη μεν Πρωτοβάθμια στις 15 του Ιούνη, στη δε Δευτεροβάθμια στις 31 Μαΐου) και την κατάργηση κάποιων αργιών, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων να δοθεί μέσα στο Φλεβάρη, κολλητά με την Καθαρά Δευτέρα μια εβδομάδα σχολικής ανάπαυλας («λευκή εβδομάδα»), ώστε να διευκολυνθούν (;) οι οικογένειες για να κατακλύσουν (;) τα χειμερινά τουριστικά θέρετρα. Το παραπάνω αν δεν αποτελεί ανέκδοτο στον καιρό της κρίσης, που έχει πλήξει άγρια τις οικογένειες των εργαζόμενων, είναι ανοιχτή παρέμβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια εκπαίδευση, η οποία ρυθμίζει τα του οίκου της σε πλέρια συμφωνία με τα  συμφέροντα της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, το εν λόγω ΠΔ είναι ήδη έτοιμο και ο Αρβανιτόπουλος όπου να ΄ναι θα το «μπουμπουνίξει».

♦ Στα ιδιωτικά σχολεία. Οι σχολάρχες, πλέον, μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Μετά τη μεταφορά των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εμπορίου και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας, γεγονός που απελευθερώνει πλήρως τις απολύσεις και μειώνει δραστικά τις αποζημιώσεις, το παζλ τώρα συμπληρώνεται. Η τροπολογία (άρθρο 5) παρέχει το δικαίωμα στα ιδιωτικά σχολεία να «αξιοποιούν» τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις και το σύνολο των λοιπών υποδομών τους και «σε χρόνους εκτός διδακτικού ωραρίου ή και διδακτικών ημερών, για την παροχή υπηρεσιών μορφωτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού ή αθλητικού σκοπού ή σκοπού φιλοξενίας…». Καταργούνται επίσης το άρθρο 20 και η παράγραφος 30 του άρθρου 24 της ΥΑ Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (Β΄ 1340), που αναφέρεται στον «καθορισμό των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) με τις διατάξεις αυτές  «ουσιαστικά λήγει η εποπτεία της πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία και στην εργασιακή εξέλιξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με ανυπολόγιστα οφέλη για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων».

Η ΟΙΕΛΕ υπογραμμίζει τα εξής: 1) Η απελευθέρωση των χρήσεων των ιδιωτικών σχολείων και μετά το πέρας του ωραρίου, σε συνδυασμό με την κατάργηση του άρθρου 20 Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 «σημαίνει ότι η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων θα επιτρέπεται ανεξέλεγκτα, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, χωρίς να έχει δικαίωμα ελέγχου ο διευθυντής εκπαίδευσης. Οπως γίνεται αντιληπτό και μετά από την πρόσφατη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά, οι εκβιαζόμενοι  ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί-είλωτες θα κληθούν να δουλεύουν πέραν του διδακτικού προγράμματος, συχνά έως τη νύχτα, πέραν του διδακτικού έτους (το καλοκαίρι)  και μέσα σε αργίες, χωρίς, φυσικά, να πληρώνονται, σε δήθεν παιδαγωγικές δραστηριότητες που θα στήσουν οι επιτήδειοι σχολάρχες οι οποίοι θα εισπράττουν   ‘’μαύρα’’ εκατομμύρια ευρώ από τους ανυποψίαστους γονείς».

2) «Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν εγκρίνουν πλέον ούτε τους διορισμούς, αλλά ούτε και τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», «δεν είναι πια οι πειθαρχικοί και διοικητικοί προϊστάμενοι των ιδιωτικών σχολείων» και «δεν θα μπορούν πλέον να εποπτεύουν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων (ωρολόγια προγράμματα, απουσιολόγια, κ.λπ.)».

3) «Με την παράγραφο 3 ολοκληρώνεται ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Τα ιδιωτικά σχολεία που εδώ και 4 μήνες λειτουργούν χωρίς άδεια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα μέχρι την 15η Ιουλίου! Πέραν της προφανούς σκόπευσης της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να αποφύγουν οι σχολάρχες την καταβολή χρεών στα δημόσια ταμεία (καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των περίπου 70 ιδιωτικών σχολείων δεν έχουν εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) τίθεται το τεράστιο ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα της αναγνώρισης τίτλων σπουδών και της συμμετοχής των μαθητών των σχολείων αυτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς τα παράνομα σχολεία έχουν προσωπικό και ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν ελέγχεται πλέον από την Πολιτεία. Για τις υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. τα ιδιωτικά σχολεία χωρίς άδεια είναι ως μη παρόντα!».

♦ Στις Μετεγγραφές των φοιτητών. Η τιμωρία των «αιώνιων φοιτητών» επεκτείνεται και στα μικρότερα αδέρφια τους. Τα αδέλφια φοιτητών, που θέλουν να μετεγγραφούν σε πανεπιστήμιο της πόλης που φοιτά το μεγαλύτερο παιδί για οικονομικούς λόγους, χάνουν αυτό το δικαίωμα, εφόσον το μεγαλύτερο παιδί-φοιτητής έχει υπερβεί τον κατά τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, επιτρεπόμενο ανώτατο χρόνο σπουδών (ν+2 έτη).

♦ Στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων (άρθρο 6) των απόφοιτων των κολεγίων, που συνεργάζονται με πανεπιστήμια των κρατών-μελών της ΕΕ. Που ουσιαστικά οδηγεί στην ισοτιμία των «πτυχίων» των κολεγίων με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για ντεφάκτο νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, που καθιστά κουρελόχαρτο το άρθρο 16 του Συντάγματος. Η τροπολογία  τροποποιεί την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 3696/2008 (Α΄ 177), με το οποίο άρθρο αποκλείονταν μια κι έξω τα κολέγια από κάθε διαδικασία ισοτίμησης των τίτλων σπουδών τους.

Και ορίζει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) αρμόδιο να ελέγχει και «την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τρίτων χωρών της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του νόμου 3696/2008 (Α’ 177) και των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών της περίπτωσης β’ της ίδιας παραγράφου, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 23 του άρθρου 30 του νόμου 4111/2013 (Α’ 18)».

Κοντολογίς, με την τροπολογία τα «πτυχία» των κολεγίων μπαίνουν  σε διαδικασίες ισοτιμίας από το ΣΑΕΠ και εμμέσως πλην σαφώς τα κολέγια, που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, τοποθετούνται στη σφαίρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ πολιτική ευθύνη είναι για τους άλλους!
Επόμενο άρθρο 4η δίκη ΣΠΦ – 38η συνεδρίαση, Τετάρτη 7.5.14

Σχετικά Αρθρα

Επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

Καταστολή 23 Οκτ 2025, 20:33

Χιλιάδες κενά, συγχωνεύσεις τμημάτων, απειλές και τρομοκρατία για να επιβληθεί η αξιολόγηση – Η εκπαίδευση αντιστέκεται

Παιδεία 23 Οκτ 2025, 19:06

Ο Δήμος Ηράκλειου Αττικής σε ρόλο Μεγάλου Αδερφού

Παιδεία 23 Οκτ 2025, 13:07

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

Εργατικά 16 Οκτ 2025, 19:35

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

Παιδεία 16 Οκτ 2025, 13:09

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Οκτώβρη

24 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Eντατικές ενδο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις στο Κάιρο: Τα όπλα της Αντίστασης δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση

23 Οκτ 2025, 22:41
Καταστολή

Επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

23 Οκτ 2025, 20:33
Διεθνή

Αυτά τα παιδιά γράφουν με το αίμα τους το αντιστασιακό έπος της Παλαιστίνης

23 Οκτ 2025, 19:56
Παιδεία

Χιλιάδες κενά, συγχωνεύσεις τμημάτων, απειλές και τρομοκρατία για να επιβληθεί η αξιολόγηση – Η εκπαίδευση αντιστέκεται

23 Οκτ 2025, 19:06
Κόντρες

Πρέπει ήδη να νοσταλγεί τη «γλάστρα» που πετάριζε τα βλέφαρα

23 Οκτ 2025, 18:59
Παιδεία

Ο Δήμος Ηράκλειου Αττικής σε ρόλο Μεγάλου Αδερφού

23 Οκτ 2025, 13:07
Διεθνή

Σαμποτάρουν προκλητικά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα οι σιωναζιστές

Mαταιοπονούν: η ενότητα λαού-Αντίστασης δεν σπάει

23 Οκτ 2025, 11:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

23 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Τιμούμε τους μάρτυρες από την ηγεσία μας

22 Οκτ 2025, 20:45
Καταστολή

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

22 Οκτ 2025, 14:50
Κόντρες

Kαρανικομπουμπουκίαση

22 Οκτ 2025, 10:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη

22 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ

21 Οκτ 2025, 23:04
Διεθνή

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

21 Οκτ 2025, 22:13
Υγεία

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

21 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!

Της πλάκας τα μέτρα βιοασφάλειας του ΥΠΑΑΤ  

21 Οκτ 2025, 19:51
Κόντρες

Εχει ο Λε-Πα σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

21 Οκτ 2025, 11:55
Πολιτική

Παριστάνουν τους νομιμόφρονες οι νεοναζιστές στο δικαστήριο

21 Οκτ 2025, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Οκτώβρη

Ημέρα Ηνωμένων Εθνών.

Ημέρα αποτίμησης της γυναικείας εργασίας.

Ημέρα κατά της παχυσαρκίας.

Ημέρα ακτών.

Ημέρα πληροφόρησης για την ανάπτυξη.

Ζάμπια: Ημέρα ανεξαρτησίας (1964).

1922: Ο Μουσολίνι και 50.000 μελανοχιτώνες ξεκινούν από τη Νάπολη την «πορεία προς τη Ρώμη».

1956: Σοβιετικά τανκ στους δρόμους της Βουδαπέστης κατά τη δεύτερη μέρα της ουγγρικής εξέγερσης.

1968: Ταυτόχρονες εκρήξεις βομβών της ΔΕ στις εισόδους της Νομικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

1977: Αποφυλακίζεται από τον Κορυδαλλό μετά από δεκαοκτάμηνη παραμονή ο βασανιστής Μπάμπαλης.

1978: Βόμβες σε έκθεση της AEG και στο μηχανοκίνητο της Χωροφυλακής στη Θεσσαλονίκη.

2001: Ο αστυφύλακας Γ. Τυλιανάκης πυροβολεί και σκοτώνει τον 21χρονο Μαρίνο Χριστόπουλο (Ζεφύρι).

2002: Ο ανθυπαστυνόμος Θοδωρής Κατσάς πυροβολεί και σκοτώνει τον 23χρονο Αναστάσιο Λυμούρα (Γλυφάδα).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo