Τι γίνεται όταν ένας μαθητής κάνει το γνωστό «σκασιαρχείο» φεύγοντας από το σχολείο για να πιει καφέ με τους φίλους του; Του βάζουν απουσία. Ζητά κανείς ευθύνες από τη διεύθυνση του σχολείου για την «κοπάνα» του μαθητή; Οχι βέβαια. Η διεύθυνση του σχολείου έχει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει μέσα στα όριά του και όχι έξω απ’ αυτά.
Τι γίνεται όταν ένας μαθητής φεύγει από το σχολείο και πηγαίνει σε πορεία; Το ίδιο, με το παραπάνω. Για ό,τι γίνει στην πορεία δεν έχει καμιά ευθύνη το σχολείο. Αυτονόητο είναι αυτό. Η διεύθυνση του 4ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, όμως, έχει διαφορετική γνώμη. Μοίρασε, προ ημερών, μια υπεύθυνη δήλωση στους μαθητές, ζητώντας να τη φέρουν υπογεγραμμένη από τους γονείς τους. Σύμφωνα με τη δήλωση, ο γονέας ή κηδεμόνας επιτρέπει στο μαθητή να φύγει από το σχολείο για να πάρει μέρος «σε εξωσχολικές δραστηριότητες και πορείες» και δεν θα ζητήσει ευθύνες από τη διεύθυνση του σχολείου «για οτιδήποτε τυχόν του/της συμβεί εξ αιτίας αυτής της συμμετοχής»!
Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό φαίνεται σαν ευθυνοφοβία. Δεδομένου, όμως, ότι καμιά ευθύνη δεν φέρει η διεύθυνση ενός σχολείου για ό,τιι συμβεί έξω απ’ αυτό –κι αυτό το ξέρει πολύ καλά η συγκεκριμένη διεύθυνση– εκείνο που επιχειρείται με το συγκεκριμένο χαρτί είναι η δημιουργία ενός τρομοκρατικού κλοιού γύρω από τους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους, των οποίων επιχειρείται φακέλωμα. Οποιοι γονείς αρνηθούν να υπογράψουν αυτή την κατάπτυστη δήλωση (αλλά και όσοι ενδεχομένως την υπογράψουν) θα καταστούν αυτομάτως «ύποπτοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου».
YΓ: Την είδηση και τη φωτογραφία αλιεύσαμε από το Διαδίκτυο.