Πολλές φορές τον τελευταίο καιρό βλέπουμε δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο, που αναφέρονται στην αξιολόγηση (λίστες κατάταξης) των ανά την υφήλιο Πανεπιστημίων από διάφορες εταιρίες αξιολόγησης. Τα παπαγαλάκια έχουν πρόθυμα αναλάβει το ρόλο της κατασυκοφάντησης του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστήμιου, ώστε να δημιουργηθεί το γενικότερο πλαίσιο (επεξεργασία της «κοινής γνώμης») για την αποδοχή της καταβαράθρωσής του, τη μετατροπή του σε ΑΕ και την αποδοχή των «μεταρρυθμίσεων».
Σε παλαιότερα φύλλα της εφημερίδας μας (Κόντρα, αρ.φύλλου 621) είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στην κοροΐδία τούτης της κατάταξης των Πανεπιστημίων και θέταμε το ρητορικό ερώτημα πώς μπορεί να γίνει μια κατάταξη για τα Πανεπιστήμια, που να λαμβάνει υπόψη της δεδομένα από έναν πολύ μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων όλου του κόσμου, όπου υπάρχουν εντελώς διαφορετικά καθεστώτα λειτουργίας των Πανεπιστημίων, χωρίς να πέφτει σε σφάλματα. Αναφέραμε επίσης και τα κριτήρια κατάταξης που παίρνονται υπόψη για να «μετρηθεί» η «ανταγωνιστικότητα» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως είναι η συμμετοχή των αποφοίτων τους σε διεθνείς διαγωνισμούς, πόσοι από τους καθηγητές τους είναι καταξιωμένοι με βραβεία, πόσο «δημοφιλή» είναι τα ιδρύματα στους καθηγητές παγκοσμίως, δηλαδή αν μπορούν να τους προσελκύουν για δουλειά με παχυλούς μισθούς, σε ποιο βαθμό ικανοποιούν τα αιτήματα των καπιταλιστών, πόσο «καλούς» φοιτητές (με τον τρόπο που εννοεί ο καπιταλισμός το «καλός») διαθέτουν, αν έχουν μεγάλη παραγωγή «αποδοτικής» έρευνας (δηλαδή έρευνας κατά παραγγελίαν καπιταλιστικών επιχειρήσεων), αν έχουν δημιουργήσει παραρτήματα σε άλλες χώρες, κ.λπ.
Τώρα, από μια άλλη κατεύθυνση (δημοσίευμα των «New York Times», πηγή 902.gr) έρχονται στο φως στοιχεία, που αποδεικνύουν το φιάσκο των λιστών κατάταξης των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με αυτά, η εταιρία αξιολόγησης «Quacquarelli Symonds», που εδρεύει στο Λονδίνο, δίνει (από το 2010) στα Πανεπιστήμια τη «δυνατότητα» να συγκεντρώσουν «αστέρια» (από 1 έως 5) και να καταταγούν στη σχετική λίστα αξιολόγησης που συντάσσει, αφού προηγουμένως τα ιδρύματα καταβάλλουν σεβαστό ποσό, ώστε να ενταχθούν στο σύστημα αξιολόγησης.
Αναφέρονται δε τα παραδείγματα δύο ιρλανδικών Πανεπιστημίων, που εξαγόρασαν τη θέση τους στη λίστα της QS: Του Πανεπιστήμιου Λάιμρικ της Ιρλανδίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ανάμεσα στα 400 κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου. Οταν, όμως, κατέβαλε 9.850 δολάρια και μια ετήσια συνδρομή 6.850 δολαρίων στην παραπάνω εταιρία αξιολόγησης, εξασφάλισε πέντε αστέρια στους τομείς της υποδομής, της διδασκαλίας και της διεθνοποίησης και τέσσερα αστέρια στη συνολική του αξιολόγηση στη λίστα της QS. Και του University College Cork, που από την 190ή θέση στην αξιολόγηση QS, εξασφάλισε κι αυτό πέντε αστέρια κατόπιν πληρωμής.