Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές
  • Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας
  • ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών
  • Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει
  • Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη
  • Καμαρώνουν για τα καμένα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο του «ενοποιημένου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας» πάει αντάμα με την καταστολή
Παιδεία

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο του «ενοποιημένου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας» πάει αντάμα με την καταστολή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Μαρ 2019, 00:00

Με ιδιαίτερη ζέση οι νέες Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (η εκλογή τους έγινε με φόντο το εγχείρημα κυβέρνησης-υπουργείου Παιδείας των συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ό,τι συνεπάγεται αυτό) βάλθηκαν να υλοποιήσουν τη νέα διάρθρωση και λειτουργία του Ιδρύματος και προπαντός να προωθήσουν τις δομές εκείνες που εμφανώς υπογραμμίζουν το χαρακτήρα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.

Χίλια μύρια προβλήματα έχει το πανεπιστημιακό ίδρυμα -ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας- που οξύνθηκαν στο έπακρο την περίοδο της κρίσης με τις ανάλγητες και αντιδραστικές πολιτικές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων (υποχρηματοδότηση, κλοπή των αποθεματικών, μείωση προσωπικού, εργασιακές σχέσεις λάστιχο με προσλήψεις συμβασιούχων, κ.ά.). Κι όμως, οι Πρυτανικές Αρχές έχουν καημό να προωθήσουν τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που είναι τα «καθρεφτάκια» που προσφέρονται στους «ιθαγενείς»-αποφοίτους των ΕΠΑΛ (δες περισσότερα στην Κόντρα, αρ. φύλ. 976), Το Πανεπιστήμιο διευρύνει τον κύκλο των σπουδαστών-πελατών, με επιβάρυνση φυσικά των δεδομένων υποδομών και του λιγοστού ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος. Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι η αναφορά της Εκθεσης-Μελέτης που εκπονήθηκε από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.), για το σχεδιασμό και τη μέθοδο υλοποίησης των προγραμμάτων «Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» (Κ.Ε.Ε.) και των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα ΑΕΙ και υποβλήθηκε από τον Γαβρόγλου στους Πρυτάνεις των ΑΕΙ. Με δεδομένη την «οικονομική δυσπραγία» των ΑΕΙ, η Εκθεση συνιστά στα Πανεπιστήμια η οργάνωση των προγραμμάτων «να λάβει υπ’ όψιν τη σχετική διαθεσιμότητα του προσωπικού τους» και «να αξιοποιηθούν ευφυώς οι διαθέσιμες υποδομές, ώστε να γίνει εφικτή η υλοποίηση του νέου θεσμού χωρίς σημαντικό πρόσθετο κόστος».

Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για τις ντόπιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις αυτά τα διετή «πανεπιστημιακά ΙΕΚ», που θα τους εξασφαλίσουν, μέσω της «πρακτικής άσκησης» των σπουδαστών, τσάμπα εργατικό δυναμικό.

Το Πανεπιστήμιο επίσης προωθεί με ζήλο και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ), μιας ακόμη νέας δομής που περιλαμβάνεται στις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Πρόκειται για ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», υπό την εποπτεία της Συγκλήτου. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, σκοπός του ΠΕΚ είναι, μεταξύ άλλων, «η παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη ερευνητικών μονάδων στις επιχειρήσεις». Για την επίτευξη των σκοπών του, το ΠΕΚ «εκπονεί μελέτες κάθε φύσης και εκτελεί ή διαχειρίζεται εγκεκριμένα ερευνητικά ή αναπτυξιακά προγράμματα και έργα, … συνεργάζεται με παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και προωθεί την οικονομική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, το ελληνικό δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, … διαμεσολαβώντας στη διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση και την παραγωγή αγαθών». Οι πόροι του προέρχονται εκτός του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας και από «χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διεθνείς οργανισμούς, το ελληνικό δημόσιο, χορηγίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, … έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, την εκτέλεση ή την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό τρίτων».

Κοντολογίς, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυνηγώντας την έρευνα επί πληρωμή από τους ιδιώτες καπιταλιστές προσπαθούν να διευρύνουν το πλαίσιο της επιχειρηματικής λειτουργίας του Ιδρύματος, που επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. είναι η βιομηχανία των «εξ αποστάσεως» προγραμμάτων που αναπτύσσει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου. Τα προγράμματα αυτά, που απαιτούν δίδακτρα, απευθύνονται σε στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και σε εργαζόμενους ή άνεργους, που αγωνιούν για μια θέση στην αγορά εργασίας και κυνηγούν την απάτη της «διά βίου μάθησης».

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο δείγματα της νέας στρατηγικής που χαράσσεται γενικά για τα δημόσια Πανεπιστήμια: Λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων, πτυχία πολλών ταχυτήτων και μέσα από δρόμους που δεν ανήκουν αποκλειστικά στα τυπικά συστήματα εκπαίδευσης, πρόσβαση σε επιλεγμένες σχολές αριστείας ενός περιορισμένου αριθμού λίγων και εκλεκτών (βλέπε σχέδιο Γαβρόγλου για το νέο Λύκειο, με σχολές χαμηλής και υψηλής ζήτησης), κ.λπ. Η στρατηγική αυτή εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο με την κακόφημη διακήρυξη της Μπολόνια.

Η συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπό τον τίτλο «Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης», δρομολογήθηκε αρχικά με το «σχέδιο Αθηνά» και εντάθηκε την περίοδο της κρίσης με τις «συνέργειες-συγχωνεύσεις-συνεργασίες» Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τους συριζαίους, με απαίτηση του ΟΟΣΑ και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ.

Ολες αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές δημιουργούν και νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δε γίνονται παρά τις αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις και τη διεύρυνση των Ιδρυμάτων μέσω των συγχωνεύσεων με τα ΤΕΙ (στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 220 διοικητικοί υπάλληλοι, από τους 420 που ήταν πριν από 8 χρόνια, επωμίζονται το βάρος της διαχείρισης 25.000 προπτυχιακών φοιτητών, μεταπτυχιακών, μελών ΔΕΠ, κ.λπ.). Κάποιες ανάγκες  (ειδικά στην έρευνα, που είναι και ο τομέας της κερδοφορίας) καλύπτονται με συμβασιούχους μιας χρήσης με εξευτελιστικές αποδοχές.

Και φυσικά οι αναδιαρθρώσεις αυτές δεν υλοποιούνται χωρίς καταστολή, χωρίς να καμφθούν και υποταχθούν αυτοί που αντιστέκονται. Επιβάλλεται σιγή νεκροταφείου, προκειμένου να «περπατήσει» το πανεπιστήμιο-επιχείρηση ΑΕ.

Τα όσα παραθέτουμε εδώ υπογραμμίζονται με παραδειγματικό τρόπο στην ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Ανακοίνωση Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες από την εκλογή των νέων Πρυτανικών Αρχών. Η εκλογή τους συνέπεσε με την «απορρόφηση» του ΤΕΙ Ηπείρου. Το όραμα κάποιων για το μεγάλο Πανεπιστήμιο της Ηπείρου, που δεν ήταν παρά εντολές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ … για χτύπημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ήρθε σε μια στιγμή που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μετρούσε χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Πολιτικών που έφεραν τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότησή του, κούρεμα των αποθεματικών του και τραγική μείωση του προσωπικού του (σε μέλη Διοικητικών Υπαλλήλων, ΔΕΠ, και όλων των κατηγοριών εργαζομένων).

Η αναπλήρωση των αναγκών με τις λίγες προσλήψεις συμβασιούχων υπό το καθεστώς μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας, τείνει να γίνει η συνήθης πρακτική. Μόλις σβήσανε λοιπόν «τα φώτα της γιορτής» βρεθήκαμε όλοι μας, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που αφορά στην εργασία μας αλλά και στο λειτούργημα που θα έπρεπε να επιτελεί ένα Δημόσιο Ιδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γνωρίζαμε τις δυσκολίες και τις είχαμε εδώ και καιρό επισημάνει σαν Σύλλογος Διοικητικών με έγνοια πάνω από όλα στην φροντίδα και την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Ο εργασιακός «εκφοβισμός» σε όλα τα επίπεδα των εργασιακών σχέσεων είναι πλέον πραγματικότητα και το πρόσωπό του εμφανίστηκε έντονα και σχεδόν στο σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος. Οι μεθοδεύσεις και η εμμονική πρακτική των Πρυτανικών Αρχών για αλλαγές, που θεωρούν ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του Ιδρύματος, απέχουν πολύ από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτό έχει. Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση των Προϊσταμένων νευραλγικών Τμημάτων και Διευθύνσεων, και η πολιτική του «ουδείς αναντικατάστατος» με την εύρεση των απαραίτητων χρησίμων που θα εκτελέσουν με εκπτώσεις από το γράμμα του νόμου τις άνωθεν εντολές, όπως κυνικά μας ανακοινώθηκε, αναρωτιόμαστε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το καλό του Ιδρύματος;

Η εργασιακή πίεση, στο βωμό της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση έχει φέρει τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αδυναμία τέλεσης του έργου τους. Η συκοφάντηση συναδέλφων μετά από την έκφραση των τεκμηριωμένων αντιθέσεών τους σε παράτυπες εντολές και πιέσεις που δέχονται στο αντικείμενο των καθηκόντων τους, δεν έχει σταματημό. Οι κατά περιπτώσεις προσπάθειες παράκαμψης των Αρμοδίων Υπηρεσιών και οι υποδείξεις διαδικασιών, μη σύννομων, αναρωτιόμαστε ποιόν ωφελούν και γιατί επιβάλλονται τόσο επιτακτικά. Η «ανάπτυξη» του Ιδρύματος που ενστερνίζεται η Πρυτανεία, δυστυχώς γίνεται σε βάρος των υπαρχόντων υποδομών. Αμφιβάλουμε εάν πλέον είναι δυνατό με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, να τηρηθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας, φοιτητών και εργαζομένων.

Η προκλητική κάλυψη της λειτουργίας της Επιτροπής Ερευνών και η προσπάθεια ένταξης των ΝΠΙΔ επιχειρήσεων ΠΕΚ (Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα) στο Ιδρυμα με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του Πανεπιστημίου, αμαυρώνουν τις υποτιθέμενες προθέσεις για την προστασία της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του Δημοσίου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων μας. Οι ενστάσεις και αντιρρήσεις που δικαίως εκφράστηκαν από τον Σύλλογο Διοικητικών για τα παραπάνω θέματα στη Σύγκλητο του Ιδρύματος μαζί με την υπεράσπιση των αιτημάτων των φοιτητικών συλλόγων, αντιμετωπίστηκαν χωρίς επιχειρήματα αλλά για μία ακόμα φορά με προσωπική επίθεση και συκοφάντηση της Προέδρου του. Εχουμε διαπιστώσει δυστυχώς ότι οι Πρυτανικές Αρχές επαφίενται στην καλή διάθεση και στην δήθεν καλή πρόθεση όλων, για την λειτουργία του Ιδρύματος. Δεν εμπιστεύεται τις Υπηρεσίες της και ομόφωνα «αποφασίζει και διατάζει».

Εμείς όμως, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παίρνουμε καθαρή θέση με αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων. Δουλεύουμε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο το οποίο υπηρετούμε, και μόνο αυτό. Δεν εξυπηρετούμε καριέρες, προσωπικές επιδιώξεις και πολιτικές κανενός, πόσο μάλλον δε όταν αυτές αντιστρατεύονται στα δημοσιοϋπαλληλικά μας καθήκοντα τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά. Στεκόμαστε στο πλάι των φοιτητών για Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλο το λαό και αγωνιζόμαστε μαζί τους. Τέλος, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σαν εργαζόμενοι θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι μαζί συλλογικά και με αξιοπρέπεια θα αντισταθούμε. Οσο και αν προσπαθούν αυτές οι πολιτικές να σπείρουν την ανθρωποφαγία μεταξύ μας εμείς ξέρουμε καλά ποιο είναι το συμφέρον μας. Η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα. Αύριο μπορεί ο καθένας μας να είναι στη θέση των συναδέλφων που συκοφαντήθηκαν.

Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει μία απαράδεκτη εργασιακή κατάσταση στο Δημόσιο Ιδρυμα που υπηρετούν. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των συναδέλφων που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, σαν πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με αξιοπρέπεια.

Γιούλα Γκεσούλη

ΥΓ: Ανακοίνωση εξέδωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαμαρτύρεται για την απόρριψη του προϋπολογισμού που υπέβαλε για το έτος 2019, ο οποίος είναι επιπλέον και «ελλειμματικός ως προς τις ενεργειακές ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, κ.α.), οι οποίες  αντιστοιχούν στο 45% της επιχορήγησης».

Η Σύγκλητος ζητά συμπληρωματική χρηματοδότηση και «την άμεση διάθεση των θέσεων ΔΕΠ που δημιουργεί η συνταξιοδότηση των μελών προσωπικού το 2019».

Και επειδή κινδυνεύει με «κατάρρευση το εγχείρημα της ένταξης του ΤΕΙ Ηπείρου», καθώς και επειδή δε χρηματοδοτείται το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, όπως προβλέπεται από το Νόμο (δύο σημεία, των οποίων είναι υπέρμαχος και για τα οποία ανησυχεί σφόδρα) η Πρυτανεία απειλεί με παραίτηση!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Βαρβαρότητα και υποκρισία
Επόμενο άρθρο

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Κατεβαίνω σε απεργία πείνας!

Σχετικά Αρθρα

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

Παιδεία 16 Οκτ 2025, 13:09

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 18:13

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 10:56

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

Καταστολή 13 Οκτ 2025, 11:53

Μουσικό Σχολείο Αθήνας: Πρακτορείο ακυρώνει στο παρά πέντε δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών

Απελπισία και οργή από γονείς και μαθητές

Παιδεία 10 Οκτ 2025, 07:58
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!

15 Οκτ 2025, 20:10
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Υγεία

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

15 Οκτ 2025, 14:33
Αθλητισμός

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

15 Οκτ 2025, 12:18
Αθλητισμός

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

15 Οκτ 2025, 11:08
Διεθνή

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

15 Οκτ 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Υγεία

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

14 Οκτ 2025, 20:43
Διεθνή

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

14 Οκτ 2025, 19:24
Παιδεία

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

14 Οκτ 2025, 18:13
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

14 Οκτ 2025, 17:59
Παιδεία

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

14 Οκτ 2025, 10:56
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

Ημέρα άρτου.

Ημέρα διατροφής.

Ημέρα υπέρ της υγιούς σπονδυλικής στήλης.

Τζαμάικα: Ημέρα εθνικών ηρώων.

1940: Οι ναζί ιδρύουν το γκέτο της Βαρσοβίας.

1945: Αιματηρή συμπλοκή με χειροβομβίδες μεταξύ μοναρχικών και κομμουνιστών στο Γαλάτσι.

1945: Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ.

1946: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού στη Νυρεμβέργη με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου δέκα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ναζί.

1964: Η Κίνα γίνεται η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1967: Βόμβα στο «Πι-Εξ» της Συγγρού.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της «Αυγής» από νεοφασίστες.

1994: Σε δημοψήφισμα στη Φιλανδία οι πολίτες τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ με 56,5%.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    17Ν
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Εφετείο 17Ν
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    ΕΛΑ
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Ποιοι είμαστε
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Επικοινωνία
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Όροι χρήσης
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Ποιοι είμαστε
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Επικοινωνία
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo