Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 17 Γενάρη
  • Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
  • Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;
  • 32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία
  • Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Τα ιδιωτικά ΑΕΙ ωφελούν μόνο κράτος και κεφάλαιο
Παιδεία

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ ωφελούν μόνο κράτος και κεφάλαιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Ιαν 2006, 00:00

Η απουσία μαζικού διεκδικητικού κινήματος, η υποχώρηση της ταξικής συνείδησης, ο έντονος ατομισμός, η αδιαφορία φουσκώνουν τα πανιά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που θεωρούν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος -που κατακυρώνει την ανώτατη εκπαίδευση στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους- και για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο αρνητικός προσδιορισμός της έννοιας «ιδιωτικός» και ό,τι αυτή συνεπάγεται («μη κρατικός-μη κερδοσκοπικός») επιχειρεί να παρουσιάσει με ήπιο και παραπλανητικό τρόπο το εγχείρημα. Π.χ. πολλοί φαντάζονται ότι τα «νέου τύπου» ανώτατα ιδρύματα θα φύγουν απ’ την αγκαλιά του «στενού» κράτους μεν, πλην όμως θα είναι στα χέρια ενός ευρύτερου δημόσιου φορέα ή σε φορέα που κατοχυρώνει ας πούμε το δημόσιο συμφέρον (ΓΣΕΕ, Δήμοι, Εκκλησία) και ότι σ’ αυτά δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Λάθος. Στη γωνιά ήδη καραδοκούν οι καπιταλιστές, που διεκδικούν το δικαίωμα να μορφώνουν και να εκπαιδεύουν όπως αυτοί κρίνουν το στελεχικό δυναμικό των επιχειρήσεών τους, δημιουργώντας πραιτοριανούς που θα αναπνέουν, θα ζουν, θα σκέφτονται και θα δρουν  στους ρυθμούς που ορίζει το «καλό» (η κερδοφορία) της μαμάς εταιρίας.

Είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ τα ερευνητικά κέντρα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων θεωρούνται πανεπιστήμια, ενώ και στη χώρα μας ο Κόκκαλης δημιούργησε ήδη μεταπτυχιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις επιχειρήσεις του και η δημόσια ρητορεία του ΣΕΒ ενισχύει συνεχώς αυτή την πρακτική.

Το επόμενο βήμα, μετά τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 16, θα είναι όλα αυτά τα παραρτήματα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να θεωρηθούν πανεπιστήμια, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ξεφυτρώσουν κι άλλα. Με στενό θα λέγαμε πεδίο γνωστικών αντικειμένων, αφού θα προσιδιάζουν αποκλειστικά στις ιδιαιτερότητες κάθε επιχείρησης. Η ουσία όμως είναι ότι θα θεωρούνται πανεπιστήμια και η πρόσβαση σ’ αυτά θα αφορά μια ελεγχόμενη και καλά διαλεγμένη, απ’ τους ίδιους τους καπιταλιστές, μειοψηφία.

Γιατί είναι αλήθεια ότι η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία ενός πανεπιστήμιου, με τη μορφή που συνηθίσαμε να αποδίδουμε σ’ αυτό, απαιτεί κονδύλια δισεκατομμυρίων. Και συνεπώς κανείς «μη κερδοσκοπικός» φορέας θα αποτολμήσει μια τέτοια ενέργεια γιατί τον έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τη μόρφωση του λαού. Ακόμη και η αισχρή συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ με την «Ακαδημία Εργασίας και δια βίου μόρφωσης», που σκάρωσε με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας και του ΠΑΣΟΚ και που φιλοδοξεί -κατά δήλωσή της- να την μετεξελίξει σε πανεπιστήμιο, σε στενό «γνωστικό» αντικείμενο αναφέρεται, μαθήτευσης στην υψηλού επιπέδου εργατοπατερία των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών στελεχών, έτσι όπως απαιτούν η κυριλέ διαχείριση των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες και η καμουφλαρισμένη μοντέρνα εξαπάτηση των εργατών και σε στενό κύκλο ενδιαφερομένων απευθύνεται.

Το ίδιο θα συμβεί με την Εκκλησία ή και κάποιους Δήμους.

Κοντολογίς, η συνταγματική αναθεώρηση θα λύσει τα χέρια σε καπιταλιστές και «φορείς» (Δήμους, Εκκλησία, ΓΣΕΕ, Επιμελητήρια κ.λπ.) να κάνουν μορφωτικές μπίζνες, τις οποίες θα στεφανώνουν με την αίγλη ενός πανεπιστήμιου, απευθυνόμενοι σε μειοψηφίες, που οι ίδιοι θα ξεδιαλέγουν με τα δικά τους κριτήρια, τις οποίες θα μετατρέπουν σε στρατούς εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.

Ο όρος δε «μη κερδοσκοπικός» έχει να κάνει με την ευνοϊκή μεταχείριση που έχουν όλα αυτά τα ιδρύματα απ’ την πλευρά του κράτους, όπως επιδοτήσεις απ’ τον κρατικό κορβανά, ευρωπαϊκά κονδύλια, φοροαπαλλαγές, κ.λπ., και όχι με την καταβολή διδάκτρων από τους υποψήφιους πελάτες. Στο Αρσάκειο π.χ., που είναι υποτίθεται «μη κερδοσκοπικός» μορφωτικός οργανισμός, με μακρά αλυσίδα παραρτημάτων (πρόσφατα και στην Αλβανία) και του οποίου προΐσταται ο γνωστός μας Μπαμπινιώτης, πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, τα δίδακτρα είναι τσουχτερότατα (τουλάχιστον 1,5 εκατομ. δραχμές το χρόνο).

Εκτός όμως απ’ όσα αναφέραμε παραπάνω, η αναθεώρηση του άρθρου 16, θα επικυρώσει και νομιμοποιήσει την πρακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια στη χώρα μας τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), τα οποία στην ουσία αναγορεύονται σε πανεπιστήμια. Είναι γνωστό πως πολλά εξ αυτών έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστήμια του εξωτερικού (κυρίως της Αγγλίας), τα οποία αποζητούν απεγνωσμένα πόρους για να επιβιώσουν έπειτα απ’ τη σκληρή θατσερική λαίλαπα. Χιλιάδες νέα παιδιά αγοράζουν όνειρα σε σελοφάν απ’ τους εμπόρους αυτούς της γνώσης, τους οποίους σημειωτέον ουδέποτε ως τώρα δίωξε το κράτος για την παραπλανητική τακτική και διαφήμισή τους, πετυχαίνοντας σχετικά φθηνές σπουδές, μιας και μέρος μόνο της φοίτησης γινόταν στο εξωτερικό.

Το καπιταλιστικό κράτος επιδιώκει τώρα με τη συνταγματική αναθεώρηση να καρπωθεί το συνάλλαγμα που έφευγε απ’ τις τσέπες των οικογενειών τούτων των παιδιών, αφού η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι πια νόμιμη και στη χώρα μας και δεν θα υπάρχει χρεία για φοίτηση, έστω και για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό.

Οι δικαιολογίες του υπουργείου Παιδείας ότι θα υπάρχει έλεγχος ποιότητας σ’ αυτά τα ΚΕΣ είναι μόνο για ξεκάρφωμα, αφού τα πτυχία αυτών των αποφοίτων χορηγούνται με τη βούλα των ξένων πανεπιστημίων, που συνεργάζονται με τα ΚΕΣ. Ο δε πρόσφατος νόμος για το ΔΟΑΤΑΠ (που αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ) με τις διατυπώσεις του για το ποια ομοταγή προς τα ελληνικά ΑΕΙ ξένα ιδρύματα θεωρούνται «αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα» (που στην ουσία ορίζονται από τα αρμόδια όργανα της χώρας στην οποία λειτουργεί το ίδρυμα) και με τις «εξαιρέσεις των εντατικών προγραμμάτων», που επιτρέπουν την απευθείας ισοτιμία των τριετών σπουδών, χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο, με αυτές της τετραετούς διάρκειας, όταν είναι γνωστό ότι το 50% των πτυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται ως τέτοια (εντατικά δηλαδή), είναι χαρακτηριστικός των προθέσεων της κυβέρνησης και σπρώχνει με χίλια τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στην βαθμίδα των πανεπιστημίων.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές πως θα σημάνει αυτόματα την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών στη χώρα μας, η οποία προετοιμάζεται ταυτόχρονα και από άλλους δρόμους, όπως είναι πρώτα και κύρια η εφαρμογή των κατευθύνσεων της Μπολόνιας με τη διάσπαση των σπουδών σε κύκλους.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ο ελληνικός καπιταλισμός ευελπιστεί να προσελκύσει στα ιδιωτικά του πανεπιστήμια φοιτητές-πελάτες απ’ την αφρόκρεμα των οικονομικών στρωμάτων κυρίως των χωρών της Βαλκανικής, αλλά και ευρύτερα της Μεσογείου, με τις οποίες διατηρεί παραδοσιακά σχέσεις και στις οποίες κάνει μπίζνες και έχει οικονομικά συμφέροντα.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, παρότι φαινομενικά δημόσιο, έχει ακριβώς αυτή τη διάσταση. Και οι σκόπιμες ασάφειες ως προς την προέλευση των φοιτητών του, που μπορεί να μην είναι αποκλειστικά αλλοδαποί, στο σχετικό νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη βουλή, ταιριάζουν απόλυτα με την οσονούπω νόμιμη λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ. Ο νόμος αυτός ορίζει ότι οι «πελάτες» του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης καταβάλλουν δίδακτρα, χωρίς βεβαίως να τα προσδιορίζει, η μελέτη βιωσιμότητάς του όμως, που συνέταξαν τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας, προβλέπει ότι τα δίδακτρα θα ανέρχονται σε 4000 ευρώ σε περίπτωση κρατικής συμμετοχής ή σε 5200 ευρώ σε περίπτωση ανυπαρξίας της.

Ποιος, λοιπόν, βγαίνει κερδισμένος απ’ όλη αυτή την ιστορία των ιδιωτικών ΑΕΙ;

Μόνο ο ελληνικός καπιταλισμός (κράτος και ατομικοί καπιταλιστές). Ο απλός λαός θα νιώσει στο πετσί του το σκληρό ταξικό διαχωρισμό, που τώρα γίνεται πιο ωμός και κάθετος.

Συνεπώς το μαύρο χάλι της δημόσιας Παιδείας δεν πρέπει να μας οδηγήσει στον αντίποδα, της παραίτησης από κάθε υπεράσπισή της. Ισα-ίσα που πρέπει να μας σπρώξει όλους στην κατοχύρωση και διεύρυνση του αγαθού της μόρφωσης που οφείλει να είναι δημόσιο, δωρεάν και καθολικό.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤρομοϋστερία και κυνήγι μαγισσών
Επόμενο άρθρο Η ξεφτίλα του πολιτικού συστήματος

Σχετικά Αρθρα

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

Παιδεία 13 Ιαν 2026, 21:28

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Παιδεία 11 Ιαν 2026, 10:05

Προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προκλητική κατεπείγουσα δεύτερη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΟΔΠΤΕ

Παιδεία 8 Ιαν 2026, 14:57

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του δημόσιου σχολείου

Μέτρο συνδεδεμένο με την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση

Παιδεία 7 Ιαν 2026, 20:28

Η κυβέρνηση της μέγιστης αναλγησίας διέγραψε 308.605 φοιτητές

Παιδεία 2 Ιαν 2026, 19:20
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

17 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
Κόντρες

Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη

14 Ιαν 2026, 14:49
Πολιτική

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

14 Ιαν 2026, 11:02
Καταστολή

Προσφυγικό: πενταετές σχέδιο απελάσεων, στρατοπέδων και ψηφιακής επιτήρησης από την Κομισιόν

14 Ιαν 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Γενάρη

14 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

13 Ιαν 2026, 21:58
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

Πολωνία: Ημέρα απελευθέρωσης.

1961: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα.

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο του χουντικού δημάρχου στην Κάλυμνο.

1992: Το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Ανδρέα Παπανδρέου από τις κατηγορίες για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ κηρύττει ενόχους τους πρώην υπουργούς Δ. Τσοβόλα (δυόμισι χρόνια) και Γ. Πέτσο (δέκα μήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo