Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 20 Απρίλη
  • Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!
  • Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό
  • Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η τράτα των παιδιών
  • Σαν σήμερα 19 Απρίλη
  • Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Εκλεισε ξανά το Στενό του Ορμούζ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ισχυρών ταξικών φραγμών
Παιδεία

Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

Σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ισχυρών ταξικών φραγμών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Σεπ 2017, 00:00

Ενα νέο Λύκειο αυστηρά προσηλωμένο στην ειδίκευση -ειδικά η τελευταία τάξη του- με τη Γ΄ Λυκείου πλήρως υποταγμένη στην προσπάθεια πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένα σύστημα πρόσβασης ισχυρών ταξικών φραγμών περιέχει το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ο Γαβρόγλου παρουσίασε τις εν λόγω αλλαγές.

Η πρόταση για τη μεταρρύθμιση στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια έχει ως βάση την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και θα τεθεί σε διαβούλευση  με τη μορφή νομοσχέδιου σύντομα.

Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου

Καταρχάς διευκρινίζουμε ότι διατηρούνται οι δυο τύποι Λυκείου, το ΓΕΛ για τους λίγους κι εκλεκτούς που θα αντέξουν τους νέους σκληρούς ταξικούς φραγμούς και το ΕΠΑΛ για τα παιδιά «ενός κατώτερου θεού», τα παιδιά της εργατικής τάξης.

Η «ενιαία αντιμετώπιση του Λυκείου», κατά τους συριζαίους, βασίζεται σε μια καρικατούρα, στον «αλληλο-δανεισμό» μαθημάτων μεταξύ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (δια ζώσης στην περίπτωση που τα δύο σχολεία συστεγάζονται, διαφορετικά εξ αποστάσεως, μέσω ειδικής πλατφόρμας). Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν και την «εγκαθίδρυση της πολυκλαδικότητας».

♦ Σύμφωνα με το προσχέδιο η Α΄ Τάξη για το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ θεωρείται τάξη γενικής παιδείας, αφού «σχεδόν όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους/ες».

♦ Από τη Β΄ τάξη αρχίζει η στροφή στην ειδίκευση. Τα μαθήματα επιλογής είναι περισσότερα από τα υποχρεωτικά για όλους μαθήματα. Η δικαιολογία που επιστρατεύεται από τους συριζαίους είναι ότι αυτό γίνεται για να «δοκιμάσουν οι μαθητές τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους (στο ΓΕΛ με τη μορφή επιλογών εμβάθυνσης, στο ΕΠΑΛ με τη μορφή μαθημάτων τομέα)».

Η Β΄ τάξη χαρακτηρίζεται «μεταβατική».

♦ Η αποθέωση της ειδίκευσης συντελείται στη Γ΄ τάξη. Οι μαθητές «διαμορφώνουν το προσωπικό τους ωρολόγιο πρόγραμμα, με λίγες διδακτικές ώρες αφιερωμένες στα κοινά για όλους μαθήματα».

Η προσωπική διαδρομή του μαθητή διαμορφώνεται με βάση τις προτιμήσεις του  για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η τάξη αυτή του Λυκείου προσανατολίζεται απόλυτα στην πρόσβαση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το προσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά: η Γ΄ τάξη «είναι τάξη προπαρασκευαστική είτε για τα ΑΕΙ είτε για την επαγγελματική ζωή μετά το λύκειο».

Ο περίφημος «αυτόνομος μορφωτικός χαρακτήρας» του Λυκείου πετιέται στα σκουπίδια. Το σχολείο που θα προσφέρει σε όλους τα ίδια μορφωτικά εφόδια είναι κάλπικη διακήρυξη, που αποτελεί μάλιστα παρελθόν. Τώρα στόχος τάχα είναι η «έμφαση στα ενδιαφέροντα των μαθητών».

Η Γ’  Λυκείου είναι μια τάξη-φροντιστήριο, με το αποκλειστικό ενδιαφέρον του μαθητή να είναι στραμμένο στην είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι το νέο σύστημα θα μειώσει την ανάγκη «εξωσχολικής υποστήριξης» και ο μαθητής θα δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για το σχολείο του. Ο ισχυρισμός αυτός είναι καθαρά παραπλανητικός. Το σχολείο που είναι προσανατολισμένο στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ αποτελεί την ικανή συνθήκη για το φούντωμα της παραπαιδείας.

♦ Στη νέα δομή του Λυκείου μειώνονται τα μαθήματα.

α) Στη Β΄ ΓΕΛ θα υπάρχουν 10 μαθήματα (7 υποχρεωτικά και 3 επιλογής σε 34 ώρες διδασκαλίας) από τα 18 που υπάρχουν σήμερα.

β) Στη Γ΄ ΓΕΛ θα υπάρχουν 7 μαθήματα (3 υποχρεωτικά και 4 επιλογής σε 29 ώρες) από τα 15 που είναι σήμερα.

♦ Επιδιώκεται αύξηση των ωρών ανά μάθημα. Στη Β΄ ΓΕΛ τα περισσότερα μαθήματα θα είναι 4/ωρα και στη Γ΄ ΓΕΛ είναι 6/ωρα.

Ολα τα εξάωρα μαθήματα είναι μαθήματα που μετράνε στον βαθμό πρόσβασης στα ΑΕΙ (παρότι άλλα μετράνε περισσότερο και άλλα λιγότερο).

♦ Αν κάποιος μαθητής δεν προτίθεται να συνεχίσει σπουδές στην τριτοβάθμια, επιλέγει μαθήματα που «δίνουν εφόδια για την επαγγελματική ζωή του», εφόδια δηλαδή που επιβάλλει σήμερα η καπιταλιστική αγορά εργασίας ακόμη και για τις κατώτερες θέσεις, εάν κάποιος σταθεί τυχερός και δεν περάσει κατευθείαν στη μακρόχρονη ανεργία (ξένες γλώσσες, πληροφορική, πρακτική λογιστική…).

♦ Οι συριζαίοι θέλοντας να κερδίσουν πόντους, αφού σε όλα τα άλλα μέτωπα πάνε κατά διαόλου, ανακοίνωσαν επίσης τη «σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης».

Το προσχέδιο αναφέρει: «Επί δεκαετίες η υποχρεωτική εκπαίδευση έχει καθηλωθεί με όριο το 15ο έτος. Επεκτείνουμε την υποχρεωτική εκπαίδευση έως το 18ο έτος για τη γενιά που ξεκινά το σχ. έτος 2017-8 την Α΄ Λυκείου».

Η υποχρεωτικότητα δεν αποκλείει, βεβαίως, τη μαθητική διαρροή στο σκληρό και απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει και σήμερα που ισχύει η 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Χρειάζεται εκ βάθρων ανατροπή του καπιταλισμού και απαγόρευση της εργασίας ως τα 18 χρόνια για να γίνει πράξη αυτός ο στόχος.

Στο προσχέδιο επίσης δεν διευκρινίζεται εάν το μέτρο της υποχρεωτικότητας ως το 18ο έτος αφορά και το ΕΠΑΛ ή μόνο το ΓΕΛ.

Το απολυτήριο του Λυκείου

Το απολυτήριο της Γ΄ Λυκείου προκύπτει

«Α. σε ένα ποσοστό (90%) από τους βαθμούς των 2 τετραμήνων.

Οι βαθμοί των τετραμήνων λαμβάνουν υπόψη τη συνολική συμμετοχή στην τάξη, καθώς και

1. το διαγώνισμα 1ου τετραμήνου το οποίο διεξάγεται σε όλα τα σχολεία συγκεκριμένη μέρα για κάθε μάθημα, με θέματα που καταθέτουν σε ειδική πλατφόρμα τα χαράματα της ίδιας μέρας επιτροπές έμπειρων εκπαιδευτικών από όλες τις περιφέρειες και με αυτόματη διόρθωση των απαντήσεων (ηλεκτρονικό σύστημα),

2. μια εκτενή εργασία που πραγματοποιείται για κάθε μάθημα εντός του σχολείου υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του/της εκπαιδευτικού του μαθήματος, που κατατίθεται σε ειδική πλατφόρμα όπου ελέγχεται για την περίπτωση αντιγραφής και που βαθμολογείται ανώνυμα από αξιολογητές ειδικού μητρώου.

Β. σε ένα ποσοστό (10%) από τους βαθμούς κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων στις οποίες τα γραπτά διορθώνονται ανώνυμα».

Εχουμε, δηλαδή εξετάσεις στο τέλος του πρώτου τετραμήνου (Ιανουάριο) πανελλαδικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή εξωτερικών αξιολογητών και  την εκπόνηση «εκτενούς εργασίας» που κρίνεται επίσης από εξωτερικούς αξιολογητές.  Κοντολογίς, έχουμε αξιολογικές διαδικασίες πανελλαδικού χαρακτήρα σε όλη τη διάρκεια της Γ΄ Λυκείου. Και φυσικά υπάρχουν και η συμμετοχή στο μάθημα (προφορικά), τα συνεχή τεστ, κ.λπ.

Στο τέλος της Γ΄ Λυκείου διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις («κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις») σε τέσσερα (4) μαθήματα.

Εχουμε συνεπώς ένταση και προσθήκη νέων ισχυρών ταξικών φραγμών (πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις Ιανουαρίου, «εκτενής εργασία» κρινόμενη από εξωτερικούς αξιολογητές, «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις» σε 4 μαθήματα τον Ιούνιο). Το Λύκειο καθίσταται δύσβατο για τα παιδιά χωρίς κοινωνικά-οικονομικά-πολιστικά εφόδια από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια

Τα ποσοστά που αφορούν το βαθμό του απολυτήριου και τις «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις» στα 4 μαθήματα αντιστρέφονται όταν πρόκειται για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης.

Ο βαθμός πρόσβασης προκύπτει

Α) από τις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις στα 4 μαθήματα (90%) και

Β) από τον βαθμό του απολυτήριου (10%).

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό μόνον αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, αλλιώς δεν θα μετράνε», δίνοντας ένα «πολύ σημαντικό ‘’μπόνους’’ στους μαθητές». Αυτό, όμως, δεν ισχύει καθώς ο βαθμός πρόσβασης συνδιαμορφώνεται από το απολυτήριο και τις «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις» στα 4 μαθήματα, ενώ με τη σειρά του ο βαθμός του απολυτήριου προκύπτει και από τον συνυπολογισμό των εξετάσεων του Ιανουαρίου.

Θέλοντας να παραπέμψουν στο παραπλανητικό προεκλογικό τους σύνθημα της «ελεύθερης πρόσβασης», οι συριζαίοι παίζουν το προπαγανδιστικό χαρτί της σταδιακής αύξησης της συμμετοχής του απολυτήριου στο βαθμό πρόσβασης. Κι έτσι, όμως, να έχουν τα πράγματα, δεν πρόκειται για ελεύθερη πρόσβαση, αφού, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το απολυτήριο του Λυκείου θα αποκτάται έπειτα από συνεχείς αξιολογικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων τρεις πανελλαδικού χαρακτήρα.

Το προσχέδιο σημειώνει: «Την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση».

♦ «Οι κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις του Ιουνίου αφορούν τέσσερα (4) μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα τρία είναι μαθήματα εμβάθυνσης που επιλέγει κάθε μαθητής/τρια.  Εφόσον επιδιώκει την εισαγωγή του/της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιλέγει ζεύγος μαθημάτων που δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Ως 3ο μάθημα εμβάθυνσης

• είτε επιλέγει μάθημα που συνδυάζεται με κάποιο μάθημα του αρχικού ζεύγους δημιουργώντας νέο ζεύγος, που δίνει πρόσβαση και σε άλλο επιστημονικό πεδίο,

• είτε επιλέγει μάθημα που προαπαιτείται για συγκεκριμένα τμήματα (σε συνδυασμό με το ζεύγος που επέλεξε), δηλ. σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική,

• είτε απλώς επιλέγει ένα μάθημα που τον ενδιαφέρει».

Αλλες αλλαγές

Το προσχέδιο αναφέρει ότι θα γίνουν αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων και στις πρακτικές διδασκαλίας και αξιολόγησης. Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας  ισχυρίζεται ότι ο «προπαρασκευαστικός χαρακτήρας της Γ΄ Λυκείου» παρόλ’ αυτά «υπηρετεί τους γενικότερους στόχους της εκπαίδευσης». Γι’ αυτό και ετοιμάζεται «ανανέωση» του θεσμού των μαθητικών κοινοτήτων.

Είναι γελοίο να ισχυριζόμαστε ότι οι μαθητές που θα έχουν ζευτεί στο άρμα μιας απίστευτα σκληρής και ανταγωνιστικής διαδικασίας (τουλάχιστον από τη Β΄ Λυκείου) θα έχουν το κουράγιο και το μυαλό να ασχοληθούν με ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ώστε να διαμορφωθούν σε «δημοκρατικούς, ενεργούς, σκεπτόμενους, δημιουργικούς πολίτες». Ρομποτάκια, πειθήνια όργανα της καπιταλιστικής μηχανής προετοιμάζονται να γίνουν.

Και βεβαίως αποτελεί μυστήριο το τί θα περιλαμβάνει αυτή η «ανανέωση» των μαθητικών κοινοτήτων. Τα μνημόνια, ο εξανδραποδισμός της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων συνηγορούν σε σφιχτότερες μορφές και διαδικασίες.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

Κατ’ εξακολούθηση δολοφονίες εργατών
Επόμενο άρθρο

Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

Ξεδιάντροπος ύμνος στις ιδιωτικοποιήσεις

Σχετικά Αρθρα

Εισβολή δυνάμεων καταστολής στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ – Εκαναν ρημαδιό φοιτητικά στέκια

Στόχος ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο

Καταστολή 17 Απρ 2026, 10:47

Χρύσα Χοτζόγλου: ‘Η θα απαντήσει ο κλάδος ή θα πάμε στην πρώτη μετά τη χούντα απόλυση εκπαιδευτικού για συνδικαλιστική παρέμβαση

Δήλωση ενόψει της δεύτερης τρομοκρατικής παραπομπής της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας

Εργατικά 17 Απρ 2026, 07:49

Το ΝΑΤΟ καλεί φοιτητές για «πρακτική άσκηση» για να τους κάνει «τελάληδες» της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του

Παιδεία 7 Απρ 2026, 18:30

ΜΑΤ και ασφαλίτες ενάντια σε εστιακούς φοιτητές στα Γιάννενα

Για να διαρρήξουν το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών

Παιδεία 5 Απρ 2026, 19:15

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

111η Σύνοδος Πρυτάνεων: Πάντα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των Πανεπιστημίων και των φοιτητών

Παιδεία 2 Απρ 2026, 08:42
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!

19 Απρ 2026, 21:23
Διεθνή

Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό

19 Απρ 2026, 10:46
Πολιτισμός

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η τράτα των παιδιών

19 Απρ 2026, 09:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Απρίλη

19 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Εκλεισε ξανά το Στενό του Ορμούζ

18 Απρ 2026, 19:54
Διεθνή

Προεδρική διαταγή… και σούζα τα σιώνια

18 Απρ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Απρίλη

18 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Mεγάλο ποτάμι φουσκωμένο… ποιος τους σταματάει;

17 Απρ 2026, 20:04
Διεθνή

«Από το βρυχηθμό του λιονταριού στο νιαούρισμα της γάτας»

Ισραηλινά μίντια και αξιωματούχοι καταγγέλλουν την τελευταία αποτυχία του Τελ Αβίβ στον Λίβανο

17 Απρ 2026, 19:08
Εργατικά

Συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις στην εκπαίδευση

Ανοιχτή Συνέλευση, Κυριακή 19 Απριλίου στο Πάντειο

17 Απρ 2026, 13:58
Διεθνή

Η Κατάρρευση είναι Πραγματική – Η Εκεχειρία στον Λίβανο σηματοδοτεί μια Ιστορική Στρατηγική Ηττα

17 Απρ 2026, 13:14
Διεθνή

Λιβανέζικη Αντίσταση: Εκεχειρία με το δάχτυλο στη σκανδάλη – «Γκρίνια» πάλι στη σιωνιστική οντότητα

17 Απρ 2026, 12:47
Καταστολή

Εισβολή δυνάμεων καταστολής στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ – Εκαναν ρημαδιό φοιτητικά στέκια

Στόχος ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο

17 Απρ 2026, 10:47
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: ‘Η θα απαντήσει ο κλάδος ή θα πάμε στην πρώτη μετά τη χούντα απόλυση εκπαιδευτικού για συνδικαλιστική παρέμβαση

Δήλωση ενόψει της δεύτερης τρομοκρατικής παραπομπής της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας

17 Απρ 2026, 07:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Απρίλη

17 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Μακάριος Λαζαρίδης: Οσο μιλάς τόσο επιβαρύνεις τη θέση του Μητσοτάκη

16 Απρ 2026, 22:48
Διεθνή

Ανακοινώθηκε δεκαήμερη εκεχειρία στον Λίβανο

Οι σιωναζιστές εντολοδόχοι έσπευσαν να υπακούσουν στην αμερικάνικη διαταγή

16 Απρ 2026, 20:35
Διεθνή

«Εντελώς ανεξέλεγκτος»: Πρώην διοικητής της CIA ζητά το ξήλωμα του «επικίνδυνου» Τραμπ

16 Απρ 2026, 14:33
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

Ημέρα κινέζικης γλώσσας.

Ημέρα δισκοπωλείου.

Ημέρα Τύπου.

1942: Εκδίδεται η παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα του ΕΑΜ “Ελεύθερη Ελλάδα“.

1971: Βόμβα σε σταθμευμένο ΙΧ πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών.

1972: Δυο βόμβες κάτω από αυτοκίνητα στη Γλυφάδα.

1973: Βόμβες σε τράπεζα και έξω από το σπίτι του Κ. Τσίτουρα, προέδρου της χουντικής «Ενώσεως Νέων Επιστημόνων»).

1998: Η RAF ανακοινώνει τη διάλυσή της μετά από 28 χρόνια δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    17Ν
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Εφετείο 17Ν
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    ΕΛΑ
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Ποιοι είμαστε
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Επικοινωνία
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Όροι χρήσης
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Ποιοι είμαστε
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Επικοινωνία
  • Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Λύκειο ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo