Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα
  • Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών
  • Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη
  • Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης
  • Σαν σήμερα 18 Γενάρη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Συνεχίζουν παρά την τρομοκρατία
Παιδεία

Συνεχίζουν παρά την τρομοκρατία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Οκτ 2013, 00:00

Με την τρομοκρατία προσπαθεί ο υπουργός Παιδείας να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια, οι οποίοι για τέταρτη εβδομάδα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αρβανιτόπουλος, κατέθεσε «έγγραφο αίτημα» στον Αρειο Πάγο (για ευνόητους λόγους, έτσι ονομάστηκε από τον υπουργό η μηνυτήρια αναφορά), ζητώντας να διερευνηθεί  εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις από τη μη λειτουργία των Πανεπιστημίων -εξαιτίας των κινητοποιήσεων του διοικητικού προσωπικού- που εμποδίζει την άσκηση των διοικητικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών καθηκόντων τους.

Η «τυφλή δικαιοσύνη» ενήργησε τάχιστα. Ο Αρειος Πάγος διαβίβασε το αίτημα στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία και διέταξε άμεσα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Την έρευνα θα διενεργήσει η Ασφάλεια Αττικής υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, επειδή τον πήρε ο πόνος για την «ταλαιπωρία» των πρωτοετών που δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στα Πανεπιστήμια, απέστειλε έγγραφο στα ιδρύματα ζητώντας να «μεριμνήσουν άμεσα» γι’ αυτό «στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας και της εξ αυτής ευθύνης».

«Αυτοί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι», λέει μια λαϊκή παροιμία. Ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί να βγει και από πάνω και να φορτώσει την ευθύνη στα ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που αυτός, η προκάτοχός του misses Anna Diamantopoulos και οι κυβερνήσεις τους έκαναν και κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Σε τέτοια απόγνωση έχουν φθάσει τα ιδρύματα, που ακόμα και οι πρυτάνεις αναστέλλουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει φθάσει στο μη περαιτέρω και η οποία τώρα επιδεινώνεται με την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 1349 διοικητικούς υπάλληλους από τα οκτώ μεγαλύτερα Πανεπιστήμια. Παράλληλα, τα οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα που υφίστανται το πετσόκομμα των διοικητικών υπάλληλων, καταφεύγουν στο ΣτΕ, καταθέτοντας «αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής της ΚΥΑ περί διαθεσιμότητας».

Βέβαια, οι πρυτάνεις, ως θεσμός του αστικού συστήματος εξουσίας, υιοθετούν μια στάση μεσοβέζικη «διαλλακτική» και υπονομευτική στην ουσία, του αγώνα των εργαζόμενων στα ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή που διαμηνύουν ότι στα Πανεπιστήμια όχι μόνο δεν υπάρχει «πλεονάζον» διοικητικό προσωπικό, αλλά υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, κάνουν προτάσεις συνδιαλλαγής στην κυβέρνηση, αποδεχόμενοι την «αξιολόγηση των δομών» των ιδρυμάτων, ως προαπαιτούμενο για κάθε περαιτέρω ενέργεια («διαθεσιμότητα», κοντολογίς απόλυση).

Ιδού χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον προεδρεύοντα της Συνόδου των πρυτάνεων καθηγητή και πρύτανη του ΑΠΘ Μυλόπουλο:

«Η Παιδεία απαιτεί συμφωνίες, διάλογο και συνεργασίες. Για το λόγο αυτό προτείνουμε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αναθεωρήσει τη στάση του. Να αναστείλει την εφαρμογή της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα. Να συζητήσει με τα Πανεπιστήμια τα προβλήματα που υπάρχουν και να συμφωνηθεί από κοινού μία διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών δομών τους, που να στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους, να είναι τεκμηριωμένη και γι’ αυτό κοινά αποδεκτή.

Τα Πανεπιστήμια δεσμεύονται να αποδεχθούν όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τη συμφωνημένη αυτή διαδικασία. Είναι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο χειμώνας προοιωνίζεται βαρύς για την Παιδεία».

Στο πλευρό της κυβέρνησης έσπευσαν πέντε «πρόθυμοι» πρώην πρυτάνεις του Πανεπιστήμιου Αθηνών, γνωστοί για την ανιδιοτελή βοήθεια που προσφέρουν πάντα στο σύστημα (Μιχάλης Σταθόπουλος, Πέτρος Γέμτος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Χρίστος Κίττας και Δημοσθένης Ασημακόπουλος), που δήλωσαν: «Διαφωνούμε ριζικά με το κλείσιμο του Πανεπιστημίου όσο κι αν σεβόμαστε το δικαίωμα της απεργίας και όσο μεγάλο κι αν είναι το πλήγμα που έχει υποστεί το ΕΚΠΑ. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει αμέσως και να λειτουργήσει κανονικά (εξετάσεις, εγγραφές, διδασκαλία, έρευνα, ορκωμοσίες κ.λπ.).

 Εχοντας συνείδηση των δημοσιονομικών αναγκών που επιβάλλουν μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο δεν ζητούμε εξαίρεση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θεωρούμε ορθό να συνεργαστεί και να συμβάλει προς τον σκοπό αυτό και το Πανεπιστήμιό μας, στο μέτρο βεβαίως που του αναλογεί δίκαια και αντικειμενικά…».

Οσο κι αν κρώζουν, όμως, κυβέρνηση και παρατρεχάμενοι, οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Είναι λυπηρό, όμως, ότι προς το παρόν, είναι μόνοι τους. Η «υπόθεσή» τους (η απόλυσή τους δηλαδή) φαίνεται να παραμένει μια εσωτερική υπόθεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και μάλιστα μόνο αυτών των εργαζόμενων και των διοικήσεων. Οι φοιτητές δεν έχουν σπεύ-σει στο πλευρό τους, ούτε βεβαίως, η εργαζόμενη κοινωνία.

Σε κείμενό της, η απεργιακή επιτροπή των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ τονίζει:

«Η Απεργιακή Επιτροπή των εργαζομένων του ΕΚΠΑ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια καλλιέργειας διαχωρισμών στο εσωτερικό των εργαζόμενων που αναπαράγει τη στρατηγική του ‘’διαίρει και βασίλευε’’, την οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλλει την πολιτική απαξίωσης της εργασίας και της ζωής μας.

Στα πλαίσια της πολιτικής της διαθεσιμότητας, όπως αυτή εφαρμόζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η στρατηγική της διαίρεσης των εργαζομένων ξεκινάει από το επίπεδο των ιδρυμάτων, προχωράει στο επίπεδο των κλάδων και φτάνει μέχρι τον κάθε εργαζόμενο ατομικά μέσω της διαδικασίας της μοριοδότησης. Ο κοινωνικός αυτοματισμός, δηλαδή το να στρέφεται ο ένας κλάδος ενάντια στον άλλον, το ένα ίδρυμα ενάντια στο άλλο ή ο ένας εργαζόμενος ενάντια στον άλλον αποτελεί βασικό όπλο στα χέρια των κρατού-ντων για τη διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων και τη συντριβή κάθε κλάδου και κάθε κατηγορίας ξεχωριστά και διαδοχικά.

Η καλλιέργεια αυτής της στρατηγικής βρίσκει εύφορο έδαφος στη συντεχνιακή λογική, την τακτική της επιμέρους διαπραγμάτευσης και την απατηλή ρητορική περί ‘’εξαίρεσης’’ που κυριαρχεί εντός του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Βρίσκει, επίσης, εύφορο έδαφος στην άκριτη αποδοχή των κάθε λογής ποσοτικών κριτηρίων που ισοπεδώνουν τις ανάγκες μας εντός μιας διαδικασίας αξιολόγησης, της οποίας μόνος στόχος είναι το να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα και μετά από 8 μήνες στην ανεργία.

Η πολιτική συρρίκνωσης και αποδόμησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησής της είναι μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε με τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, τις εφεδρείες και την πρώτη φάση της διαθεσιμότητας, προχώρησε με το Σχέδιο Αθηνά, πήγε ακόμα παραπέρα με την πρόσφατη Κ.Υ.Α., η οποία οδηγεί 1.349 συναδέλφους μας στη διαθεσιμότητα και θα συνεχιστεί με τη διαδικασία «αξιολόγησης των δομών» και τη δεύτερη φάση του Σχεδίου Αθηνά μέσα στους επόμενους μήνες. Αν δεν καταφέρουμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλα τα Πανεπιστήμια –αλλά και ευρύτερα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα– να ανατρέψουμε την πολιτική της απαξίωσης, ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ενώ τμήματα, υπηρεσίες και ολόκληρα ιδρύματα πρόκειται να καταργη-   θούν ή να συγχωνευθούν.

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση ξεκίνησε με τα πιο μεγάλα και ιστορικά ιδρύματα θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, από τη μια μεριά να στείλει ένα μήνυμα εμπέδωσης της πολιτικής της και από την άλλη μεριά να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων μέσα από τη δημιουργία κλίματος ανταγωνισμού και κανιβαλισμού. Αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί, δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα και κανείς μας δεν θα εξαιρεθεί.

Θεωρούμε οποιοδήποτε κείμενο και κάθε ενέργεια που προσπαθεί να στρέψει συναδέλφους ενάντια σε συναδέλφους εντελώς άστοχα, αναντίστοιχα με τις συνθήκες και εν τέλει απαράδεκτα, καθώς παίζουν το παιχνίδι του ‘’διαίρει και βασίλευε’’ και βλάπτουν τον αγώνα μας.

Σε αυτόν τον απεργιακό αγώνα διαρκείας που δίνουμε, οι συνάδελφοι του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πειραιά αποτελούν τους φυσικούς και ταξικούς μας συμμάχους. Απέναντι στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούμε να απαντήσουμε μόνο όλοι μαζί.

Καλούμε τους συναδέλφους σε όλα τα Ιδρύματα να ξεπεράσουν με τη σειρά τους τον εφησυχασμό της υποτιθέμενης εξαίρεσης τους, να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας είναι κρίσιμος και κοινός και να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που καλεί το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο.
Η συλλογική μας δύναμη βρίσκεται στην ενότητά μας».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Εξομάλυνση» του νεοναζισμού
Επόμενο άρθρο Αποκαλυπτήρια… επενδύσεων

Σχετικά Αρθρα

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

Παιδεία 18 Ιαν 2026, 18:15

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

Παιδεία 13 Ιαν 2026, 21:28

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Παιδεία 11 Ιαν 2026, 10:05

Προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προκλητική κατεπείγουσα δεύτερη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΟΔΠΤΕ

Παιδεία 8 Ιαν 2026, 14:57

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του δημόσιου σχολείου

Μέτρο συνδεδεμένο με την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση

Παιδεία 7 Ιαν 2026, 20:28
Ροή Ειδήσεων
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

18 Ιαν 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

17 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

Τυνησία: Ημέρα επανάστασης (1956).

Ταϊλάνδη: Ημέρα ενόπλων δυνάμεων.

1947: Ναυάγιο «Χειμάρας», πνιγμός εβδομήντα πολιτικών κρατουμένων που ταξίδευαν δεμένοι.

1974: Βόμβες σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών στο κέντρο της Αθήνας (“Λαϊκές Απελευθερωτικές Ομάδες Σαμποτάζ”).

1989: Πυροβολείται και τραυματίζεται στα πόδια ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Ταρασουλέας (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo