Από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και από τις δηλώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως τόσο κατά την ανάληψη των καθηκόντων της στο υπουργείο Παιδείας, όσο και σε στοχευμένη συνέντευξη που έδωσε στη ναυαρχίδα της δεξιάς «Καθημερινή», διεφάνησαν τα προεόρτια της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής επίθεσης που σχεδιάζει η ΝΔ στην Παιδεία.
Με κορωνίδα του δόγματος «νόμος και τάξη» την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ΝΔ κλείνει το μάτι στα συντηρητικοποιημένα στρώματα. Λίγα εικοστετράωρα μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης οι μπάτσοι εισβάλλουν στον τεράστιο περιβάλλοντα χώρο των πανεπιστημιακών κτιρίων του ΑΠΘ, συλλαμβάνοντας άτομα που «δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διακίνηση ψυχοτρόπων ουσιών». Σκοπός να ενισχυθεί η βρόμικη προπαγάνδα περί «βίας και ανομίας», με την οποία ταυτίζονται ναρκέμποροι, μικροπωλητές με το μαχητικό φοιτητικό κίνημα και τις κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων που βρίσκουν φιλόξενο έδαφος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με απώτερο στόχο την αποθέωση της κρατικής καταστολής και την υποταγή στην αστική νομιμότητα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του νέου πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Νίκου Παπαϊωάννου, ότι θα αναλάβει δράση κατά της «παραβατικότητας» στο Πανεπιστήμιο και ότι προτίθεται να εφαρμόσει τη διαδικασία της ταυτοποίησης (με ταυτότητα ή κάρτα επισκέπτη) για την είσοδο στο ΑΠΘ, είναι «ασορτί» με την πρακτική που εγκαινιάζει η ΝΔ και την εξαγγελθείσα νομοθετική κατάργηση του ασύλου. Η οποία, σημειωτέον, θα γίνει στο τέλος του μήνα, με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα κλειστά, διά τον φόβον των ιουδαίων. Πλην, όμως, ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι μέλλει γενέσθαι με ένα αφυπνισμένο μαζικό φοιτητικό κίνημα.
Μητσοτάκης και ΝΔ πολιτεύονται με σημαία τους το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», γι΄αυτό και η Νίκη Κεραμέως, στην εναρκτήρια ομιλία της ως υπουργός, κάλεσε το παπαδαριό να αποκτήσει ενεργό ρόλο στα ζητήματα της χάραξης της εκπαιδευτικής πολιτικής (το νόημα έπιασε στον αέρα το ΑΠΘ και έχρισε επίτιμο διδάκτορα τον Ανθιμο).
Μπορεί οι συριζαίοι να έκαναν ψευτομπαλώματα στα θέματα της διδασκαλίας των θρησκευτικών, θέλοντας να μην τα σπάσουν με το ιερατείο, όμως, η ομιλία της νέας υπουργού, με έμμεση, πλην όμως σαφή αναφορά στην ορθόδοξη κατήχηση στα σχολεία, μας γύρισε στη δεκαετία του 1950: «Μία διακριτή αναφορά στα Θρησκεύματα. Ο Συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ όλους τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο».
Το σχέδιο της ΝΔ για τα Πανεπιστήμια, των οποίων η λειτουργία θα προσομοιάζει ακόμη πιο πολύ με την καπιταλιστική επιχείρηση, σε στενή σύνδεση με την αγορά, με σημαία το τρίπτυχο «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Αξιολόγηση παντού», με πτυχία πολλών ταχυτήτων και με την επιβολή μέτρων που θα εμπεδώνουν το κλίμα υποταγής και το νόμο της σιωπής, με φοιτητές-πελάτες και συνάμα στρατιωτάκια, περιέγραψε η Νίκη Κεραμέως στις επί τούτου κατευθυνόμενες ερωτήσεις του δημοσιογράφου της «Καθημερινής»:
«Θα αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων. Για να έχουμε ΑΕΙ πραγματικά αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα, οφείλουμε να τα ενισχύσουμε με σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης και με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, μελετούμε και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος…
Στρατηγικός μας στόχος είναι ο ακαδημαϊκός χάρτης να περιλαμβάνει ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεσή μας είναι να κινηθούμε για τη διεύρυνση της δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων τμημάτων (από τα ίδια τα ιδρύματα ή σε συνεργασία με άλλα ελληνικά ή διεθνή πανεπιστήμια) και για προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός ΕΕ. Επίσης, στοχεύουμε να απελευθερώσουμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα, να αναπτύξουμε προγράμματα εξ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με επένδυση στις νέες τεχνολογίες, και για να ενισχύσουμε τα θερινά/χειμερινά σχολεία σε τομείς που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός, διατροφή, πρωτογενής παραγωγή).
Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα για ΣΔΙΤ για την κάλυψη επιμέρους αναγκών, όπως π.χ για κατασκευή φοιτητικών εστιών, θα δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα ΑΕΙ (π.χ χρηματοδότηση επώνυμων εδρών, διαχείριση κληροδοτημάτων, δωρεές από τις ενώσεις αποφοίτων κλπ) και τέλος ένα θεσμικό πλαίσιο για λήψη πρόσθετης χρηματοδότησης για την υλοποίηση πατεντών και επιστημονικών ιδεών και για αξιοποίηση από τα ιδρύματα των εσόδων από επιχειρήσεις έντασης γνώσης (spin-off) και κοινών ερευνητικών τους δραστηριοτήτων με ιδιωτικούς φορείς…
Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτερα ιδρύματα θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των σπουδών, το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, τα οποία πρέπει να αποτιμώνται και να κοστολογούνται. Θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης…
Εχουμε δεσμευτεί για την καθιέρωση του ανώτατου ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2. Είναι, όμως, εύλογο να προβλεφθούν και εξαιρέσεις, τις οποίες θα διερευνήσουμε προσεκτικά, όπως και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής». (Οι εμφάσεις δικές μας)
Χαρακτηριστικό στοιχείο που φανερώνει το περιεχόμενο της πολιτικής της ΝΔ είναι και η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και όλων των εποπτευόμενων φορέων της από το υπουργείο Παιδείας, στο νέο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΠΔ 81/2019). Νοηματοδοτεί την αποθέωση της «ανάπτυξης», δηλαδή της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων του εργαζόμενου ανθρώπου, την απόλυτη ασυδοσία, την υπέρβαση κάθε περιβαλλοντικού, αρχαιολογικού και άλλου κωλύματος, προς χάριν της «επιχειρηματικότητας» και των «επενδύσεων».
Η υπουργός Παιδείας στα λόγια τάχθηκε υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Πλην, όμως, έσπευσε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε η εφαρμογή του μέτρου στους εναπομείναντες 27 Δήμους να πάρει παράταση. Καταρχάς -και όχι τυχαία- συναντήθηκε με τον Πατούλη, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την οποία ζητά από το υπουργείο Παιδείας την αναστολή του νόμου για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους (τους υπόλοιπους 27 μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, κ.λπ. για το σχολικό έτος 2020-2021). Οι δημαρχαίοι προφασίζονται την ανυπαρξία κατάλληλων κτιριακών υποδομών που «θα μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια τα νήπια», για να δικαιολογήσουν τη σαμποταριστική τακτική τους στο συγκεκριμένο ζήτημα και τα εξουσιαστικά παιχνίδια που παίζουν αναζητώντας ψηφαλάκια και «πελάτες» για τις δομές τους. Και όλα αυτά παρότι πολλοί Δήμοι (σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες) χρηματοδοτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υποδομών.
Στη συνέχεια, η Κεραμέως συναντήθηκε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, η οποία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διαπιστώνει ότι σε αρκετούς Δήμους (από τους 114 της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής) παρουσιάζονται προβλήματα σε επίπεδο εξεύρεσης αιθουσών. Γι αυτό το λόγο και ζήτησε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαπιστώσουν κατά πόσο τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά. Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως μας ανακοίνωσαν, θα ολοκληρωθεί στο επόμενο διήμερο. Η Υπουργός ζήτησε από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , μόλις λάβει γνώση αυτών των στοιχείων, να εκθέσει την εμπεριστατωμένη άποψή του για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε καθέναν από αυτούς τους Δήμους.
Ανέφερε, επίσης, ότι εφόσον, τελικά, διαπιστωθεί ότι σε κάποιους Δήμους υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα που αφορούν την εξεύρεση αιθουσών, θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό νομοθετική ρύθμιση ένταξής τους στο τρίτο έτος εφαρμογής, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος επίλυσης αυτών των προβλημάτων».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο πρόσφατο παρελθόν, η υπουργός Παιδείας, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχισθεί η διαδικασία για τους εξαγγελθέντες από τους συριζαίους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, αρνήθηκε να δεσμευθεί και για τους 10.500 διορισμούς στη γενική εκπαίδευση.
Η εξαγγελία των μόνιμων διορισμών ήταν βεβαίως στο πλαίσιο της προεκλογικής δημαγωγίας των συριζαίων και σε κάθε περίπτωση ήταν «στον αέρα». Γιατί από πουθενά δεν τεκμαίρονταν η απαραίτητη χρηματοδότηση, γιατί αφορούσε μια μελλοντική κυβέρνηση αλλά γιατί πρωτίστως η υπόθεση των διορισμών είναι υπόθεση της θέλησης των ιμπεριαλιστών δανειστών, που έχουν επιβάλει Μνημόνια και έχουν προβλέψει διαρκή αυστηρή επιτροπεία για την εφαρμογή των μνημονιακών στόχων.
Γι’ αυτό και η ΝΔ φυλούσε και φυλάει τα νώτα της και αρνείται να δεσμευτεί σε μια τέτοια προοπτική (πέρα από τις εμμονές του νεοφιλελευθερισμού για λιγότερο δημόσιο).
Τέλος, τον τόνο στην έμφαση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής και όσον αφορά τη δημιουργία του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας», με όχημα την «αξιολόγηση», η ΝΔ έδωσε με την ανακοίνωση για παράταση της υποβολής των μηχανογραφικών από τους υποψήφιους με πρόσχημα «την εξέταση της ετοιμότητας των νέων τμημάτων των Πανεπιστημίων».
Ο ίδιος σκοπός, που ίσως εμπεριέχει και μια νότα κομματικής εκδίκησης (στην Αχαΐα το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν υπέρ της ΝΔ) υπηρετείται και με την ανακοίνωση ότι αναστέλλεται η δημιουργία τέταρτης Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με το επιχείρημα ότι υπάρχει πληθώρα άνεργων δικηγόρων (την ίδια στιγμή η ΝΔ είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων).
Γιούλα Γκεσούλη








