Τελικά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη χορήγηση πιστώσεων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια, με βάση το ΠΔ 407/80. Οι πιστώσεις, 270 στο σύνολο των Πανεπιστημίων, είναι σε ποσοστό 10% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που τα μέλη ΔΕΠ του πραγματοποιούσαν απεργία διάρκειας, δόθηκαν 45.5 πιστώσεις, περίπου 3% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.
Ασφαλώς, η πίεση που άσκησαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που προχωρούσαν αναφανδόν σε λουκέτα διαμαρτυρίας, είτε σε απεργία διάρκειας, έπαιξε το ρόλο τους. Ομως, το timing της καταβολής των κουτσουρεμένων πιστώσεων δεν είναι τυχαίο. Διότι στις 25 του Οκτώβρη εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει ο νόμος Αρβανιτόπουλου για την εκλογή Συμβουλίων διοίκησης και το υπουργείο Παιδείας ήθελε ένα «τυράκι» για τη «φάκα» της ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας, έστω και με τη βοήθεια του αίσχους της «ηλεκτρονικής» και «επιστολικής ψήφου».
Βέβαια, ο νόμος Αρβανιτόπουλου (νόμος 4076/2012, άρθρο 11), προβλέπει ότι «η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της χώρας για το έτος 2012 γίνεται βάσει των εγκεκριμένων ή εγκριθησόμενων προϋπολογισμών τους», τους οποίους μπορούν να καταρτίσουν και τα αρμόδια όργανα των ιδρυμάτων που δεν έχουν εκλέξει Συμβούλια διοίκησης. Συγκυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, όμως, καθυστερούσαν τη χρηματοδότηση. Και αυτό αντικειμενικά λειτουργούσε ως εκβιασμός προς τα ιδρύματα να προχωρήσουν χωρίς ταλαντεύσεις στην εκλογή Συμβουλίων διοίκησης.
Θυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη το υπουργείο Παιδείας υποστήριζε ότι είναι πιθανό να μη δοθούν καθόλου πιστώσεις, ενώ τον Αύγουστο του 2012, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως δεν προβλέπονται άλλοι διορισμοί για το 2012, παρόλο που εκκρεμούν πάνω από 900 διορισμοί μελών ΔΕΠ, ΕΠ και ΕΕΔΙΠ και τα ιδρύματα, ιδίως τα περιφερειακά, αδυνατούν να λειτουργήσουν, επειδή στηρίζονται κυρίως σε συμβασιούχους διδάσκοντες.