Η συμβολική αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι πια σύνηθες γεγονός (τη βδομάδα που πέρασε ήταν το ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο Κρήτης). Από την άλλη υπάρχουν και Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, του οποίου τα μέλη ΔΕΠ έχουν προχωρήσει σε απεργία διάρκειας, καλώντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους τους στα άλλα Πανεπιστήμια «σε ετοιμότητα για απεργία διαρκείας ως μορφή αντίστασης στην κατάρρευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, στην επερχόμενη μισθολογική εξαθλίωση των πανεπιστημιακών και στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας από τα νέα ανάλγητα κι εκβιαστικά οικονομικά μέτρα».
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν φθάσει στα όριά τους, εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού που υφίστανται και των εκβιασμών να αποδεχτούν τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, υπογράφοντας τη θανατική καταδίκη του δημόσιου χαρακτήρα τους και τη μετατροπή τους σε ΑΕ.
Οι αντιστάσεις, όμως, που υιοθέτησαν ως τώρα δεν αρκούν. Ηδη, το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο σε κάποια Πανεπιστήμια άρχισε να κηρύττει οπισθοχώρηση και να προχωρεί στη διοργάνωση των εκλογών για τα Συμβούλια δι-οίκησης του νόμου Διαμαντοπούλου.
Με την παρέμβαση φοιτητών, πανεπιστημιακών καθηγητών, διοικητικού προσωπικού, οι εκλογές αυτές, εκεί που αποπειράθηκαν να διοργανωθούν (στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά) ματαιώθηκαν. Παραμένει, όμως, η απειλή της επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου σε περίπτωση που δυο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες κηρυχθούν άγονες.
Η 15η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 18 Συλλόγους ΔΕΠ Πανεπιστημίων της χώρας, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε σημειώνει:
«Η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από μια σειρά πρυτανικών αρχών αποτέλεσε μια πολιτικά άστοχη και δυσάρεστη εξέλιξη. Μέχρι σήμερα το σύνολο των πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων της χώρας, έτσι όπως εκφράστηκαν με αποφάσεις των Συγκλήτων και των Συνόδων των Πρυτάνεων, είχαν ταχθεί ενάντια στη ψήφιση και εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012. Στάθηκαν αλληλέγγυες με το συντριπτικά μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων όφειλαν να διευκρινίσουν προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας ότι αδυνατούν να προωθήσουν τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίων των Ιδρυμάτων τα οποία προορίζονται να δρομολογήσουν την οριστική διάλυση των Πανεπιστημίων. Οι πρυτανικές αρχές όφειλαν να συνεχίσουν να συμπορεύονται με την πανεπιστημιακή κοινότητα με πνεύμα συνεργασίας, με όρους μαζικού κινήματος και με αποφασιστικότητα. Οφειλαν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται ό,τι έχει ακόμα απομείνει από τον δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου και να διεκδικούν ένα Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού. Τους καλούμε να συνεχίσουν να έχουν την ίδια στάση αξιοπρέπειας που έχουν τηρήσει μέχρι πολύ πρόσφατα, να αποκρούσουν τις κυβερνητικές πιέσεις. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην καταστρεπτική εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και δεν ανταποκριθεί στις επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπάρχει πάντα και ο έντιμος δρόμος της παραίτησης.
Το πανεπιστημιακό κίνημα, στη βάση αποφάσεων συλλογικών οργάνων διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, είναι έτοιμο να δώσει για μια ακόμα φορά τον αγώνα ώστε να μην εκλεγεί κανένα Συμβούλιο σε κανένα Πανεπιστήμιο…».
Καταλήγοντας η 15η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν «κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων και σε συνεργασία, συντονισμό και κοινές δράσεις με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια να συμβάλουν στη ματαίωση της εκλογής Συμβουλίων».