Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη
  • Σαν σήμερα 15 Μάη
  • Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)
  • Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ
  • Μαθημένοι στις κωλοτούμπες
  • Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ο νόμος πλαίσιο στην πράξη
Παιδεία

Ο νόμος πλαίσιο στην πράξη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Σεπ 2007, 00:00

Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους άρχισαν τα όργανα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και έγιναν οι πρώτες προσπάθειες εφαρμογής στην πράξη του νέου νόμου πλαισίου. Κάποιες διοικήσεις με δειλά βήματα στην αρχή, κάποιες με περισσό θράσος, έβαλαν μπροστά την επιχείρηση «σκούπα» των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», ενεργοποιώντας το σχετικό άρθρο του νόμου, που απέβλεπε στην άμεση εκκαθάριση των μητρώων των σχολών.

Μπροστάρης το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Λάρισας, που απέστειλαν επιστολές στους φοιτητές, που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, που θεσπίζει το άρθρο 14, δηλαδή έχουν συμπληρώσει διπλάσιο χρόνο σπουδών από αυτόν που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι βασικές κατά σχολή σπουδές και κατά συνέπεια θεωρούνται «αιώνιοι». Με τις επιστολές αυτές, οι φοιτητές ή σπουδαστές καλούνται να απαντήσουν εγγράφως αν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει καταφατική δήλωση, έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους για πέντε ακόμη έτη, διαφορετικά διαγράφονται από τα μητρώα των ιδρυμάτων και στερούνται της φοιτητικής ή σπουδαστικής τους ιδιότητας.

Τέτοιες επιστολές στάλθηκαν σε τουλάχιστον 120 σπουδαστές του Τμήματος Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Λάρισας, ενώ ο ταχυδρόμος θα φέρει το τελεσίγραφο της αποπομπής σε άλλους 5.000, σε περίπτωση που η απόφαση αυτή γενικευθεί σε όλα τα ΤΕΙ της πόλης. Αντίστοιχα, το Πολυτεχνείο Κρήτης έστειλε 600 έγγραφες προειδοποιήσεις, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 21η Σεπτεμβρίου. Δεκάδες, όμως  από τις επιστολές αυτές επεστράφησαν, αφού δεν βρήκαν παραλήπτη λόγω αλλαγής διεύθυνσης.

Με προκλητικό τρόπο, ο γνωστός πρύτανης, Γρυσπολάκης, δήλωσε: «Κακό της κεφαλής τους για όσους άλλαξαν τόπο διαμονής και δεν κατέστη δυνατό να παραλάβουν την επιστολή του Πολυτεχνείου. Οφειλαν να μας έχουν ενημερώσει για την αλλαγή της διεύθυνσής τους. Θα προχωρήσουμε στη διαγραφή όλων των αιώνιων φοιτητών του ιδρύματος, πλην αυτών που θα δηλώσουν εγγράφως στη γραμματεία του τμήματός τους ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Βεβαίως, ο Γρυσπολάκης αποθρασύνθηκε λόγω της νέκρας που επικρατεί στο φοιτητικό κίνημα αυτή την περίοδο και έκανε αυτή τη δήλωση λογαριάζοντας πως «ξενοδόχος» δεν υπάρχει. Αντίθετα, στο ΤΕΙ Λάρισας, που υπήρξε καταρχήν μια κινητοποίηση των σπουδαστών της ΠΚΣ (προχώρησαν σε αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης του Ιδρύματος), υπήρξε μια πιο διπλωματική εξέλιξη. Το θέμα παραπέμφθηκε να συζητηθεί στη διοίκηση του ΤΕΙ.

Εκτός, όμως από αυτά τα Ιδρύματα, ανάλογη κινητικότητα, προς το παρόν, πιο «ήπιας» μορφής ακολουθούν και άλλα, όπως π.χ. το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (με πάνω από 100.000 φοιτητές). Το Πανεπιστήμιο τηρεί στάση αναμονής, ενώ παράλληλα έχει δοθεί εντολή στα επιμέρους τμήματα να καταγράψουν τους «αιώνιους» φοιτητές τους. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το θέμα θα πάρει ευρείες διαστάσεις και θα συζητηθεί σε όλα τα αρμόδια συλλογικά όργανα.

Η υπόθεση απ’ ό,τι φαίνεται κολλάει στη διεκπεραίωση της τυπικής διαδικασίας με την επίδοση των επιστολών, ειδικά σε Πανεπιστήμια με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και χιλιάδες «αιώνιους», ενώ επί της ουσίας, οι διοικήσεις δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα. Δεν έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται, κυρίως, να σταλεί ένα τρομοκρατικό μήνυμα στη νεολαία που αμφισβητεί, πολιτικοποιείται και αντιστέκεται, δεν έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι το κράτος επιδιώκει να δημιουργήσει μια νεολαία υποταγμένη, ταιριαστό συμπλήρωμα του Επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου.  Γιατί αυτή είναι η ουσία της ρύθμισης για τους «αιώνιους φοιτητές» (που πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με τη ρύθμιση για τα υποχρεωτικά και προαπαιτούμενα μαθήματα, οδηγώντας στη δημιουργία στρατιών «λιμναζόντων» φοιτητών), αφού κατά τα άλλα είναι γνωστό ότι αυτοί δεν δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου, ούτε το επιβαρύνουν μιας και δεν δικαιούνται φοιτητικής μέριμνας. Χώρια που με αυτή τη ρύθμιση πλήττονται άμεσα οι φτωχοί φοιτητές, που παράλληλα εργάζονται. Για όλα αυτά, όμως, δεν χολοσκάνε οι διοικήσεις. Ηδη άρχισαν να διαρρέουν την πληροφορία ότι συζητείται ως διέξοδος η λύση μιας γενικής προθεσμίας, η οποία θα ανακοινωθεί και θα ισχύσει για όλα τα Ιδρύματα, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Οι εξελίξεις δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι το πανεπιστημιακό κατεστημένο δεν έχει «μπέσα» και συνεπώς αυτοί που επένδυαν στην ακύρωση του νόμου στην πράξη από αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να ροκανίσουν τις φοιτητικές καταλήψεις της περασμένης χρονιάς, αποδεικνύονται τώρα είτε αφελείς (ο πιο λάιτ χαρακτηρισμός που μπορούμε να τους αποδώσουμε), είτε ότι είχαν δόλο. Χωρίς αυταπάτες, το βάρος πέφτει στις πλάτες του φοιτητικού κινήματος, για το οποίο χτύπησε ήδη η βαριά  καμπάνα.

Παράλληλα με την επιχείρηση «σκούπα» των «αιώνιων φοιτητών», που είναι στα σκαριά, εφαρμογή βρίσκει και η ρύθμιση για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Θυμίζουμε ότι ο νόμος πλαίσιο στο άρθρο 15 προβλέπει λίστα συγγραμμάτων ανά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα καταρτισμένη από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων και προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τον «τρόπο», με τον οποίο παρέχεται στους φοιτητές το δικαίωμα της δωρεάν προμήθειας αριθμού συγγραμμάτων ίσου με τον αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων. Ο Νόμος δηλαδή εισάγει την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές (ο «τρόπος» διανομής αυτό ακριβώς υπονοεί), ενώ την περιορίζει αποκλειστικά σε ένα σύγγραμμα ανά μάθημα. Προφανώς τα υπόλοιπα (απαραίτητα για το μάθημα και την καλύτερη γνώση) θα αγοράζονται από τους ίδιους τους φοιτητές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Τμήμα Διδακτικών Συγγραμμάτων της διεύθυνσης Δημοσιευμάτων και Εκδόσεων του Πανεπιστήμιου Αθηνών, επέστρεψε στο Τμήμα Πληροφορικής την απόφαση για την έγκριση εκτύπωσης και διανομής διδακτικών σημειώσεων, με το αιτιολογικό ότι ο νόμος πλαίσιο, στο σχετικό άρθρο «δεν προβλέπει την εκτύπωση και διανομή σημειώσεων» και συμπληρώνει ότι αναμένει ερμηνευτική εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας.

Με δεδομένο ότι σε πολλά μαθήματα, οι σημειώσεις, αποτελούν στην ουσία και το «σύγγραμμα» από το οποίο διδάσκονται οι φοιτητές, αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα και ότι στην ουσία προωθείται με εκβιαστικό τρόπο η κατάργηση της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτων και η αγορά τους από τους ίδιους τους φοιτητές.

Οσον αφορά στο άλλο μεγάλο αγκωνάρι του νόμου, την κατάργηση δηλαδή του πανεπιστημιακού ασύλου και την επιβολή καθεστώτος τρόμου, ανελευθερίας και σιωπής, γεύση πήραμε από την εισβολή των μπάτσων στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στα γνωστά γεγονότα της Εκθεσης και από την εκκωφαντική σιωπή των πρυτανικών αρχών. Ο δε φιλικός προς την κυβέρνηση Τύπος, έχει ήδη αρχίσει να θυμίζει. Οτι με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, αυτόματα ενεργοποιείται και το άρθρο του νόμου (άρθρο 16) που βάζει ταφόπλακα στις φοιτητικές καταλήψεις, προσπαθώντας να φτιάξει κλίμα και να τρομοκρατήσει τους φοιτητές που «σκέφτονται» να αντιδράσουν στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου.

Το φοιτητικό κίνημα μένει να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά, να καταστήσει το νόμο νεκρό γράμμα και να απαιτήσει καθαρά την κατάργησή του.  Η όρεξη του νέου υπουργού πρέπει να κοπεί, πριν ακόμα ανοίξει.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαμιά εμπιστοσύνη στην πέμπτη φάλαγγα
Επόμενο άρθρο Δάσος παραδίδεται στην τσιμεντοποίηση

Σχετικά Αρθρα

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

Εργατικά 14 Μάι 2026, 18:49

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

Εργατικά 12 Μάι 2026, 22:31

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

Εργατικά 12 Μάι 2026, 18:52

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 6 Μάι 2026, 22:01

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Παιδεία 6 Μάι 2026, 20:13

Δήμος Αθήνας: αγνοεί τα αιτήματα των σχολείων, δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, παραχωρεί τους σχολικούς χώρους για εξετάσεις κερδοσκοπικών φορέων

Ενημέρωση από τον τακτικό εκπρόσωπο των ΕΛΜΕ στο Δήμο Αθήνας

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:55
Ροή Ειδήσεων
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
Πολιτική

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

14 Μάι 2026, 21:42
Κόντρες

Μαθημένοι στις κωλοτούμπες

14 Μάι 2026, 20:25
Εργατικά

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

14 Μάι 2026, 18:49
Πολιτική

Προκαλούν οι Ουκρανοί

14 Μάι 2026, 14:26
Αθλητισμός

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

14 Μάι 2026, 11:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

14 Μάι 2026, 00:01
Υγεία

Νοσοκομείο Νίκαιας: Στάση εργασίας των γιατρών αύριο ενάντια στη μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων

13 Μάι 2026, 21:26
Διεθνή

Ισραήλ, βιαστή, δολοφόνε! Ακόμα και οι New York Times το αναγνωρίζουν τώρα

13 Μάι 2026, 19:56
Κόντρες

Δε βγαίνουν τα νούμερα

13 Μάι 2026, 15:02
Διεθνή

Για επερχόμενη συστημική κατάρρευση προειδοποιεί ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού

13 Μάι 2026, 12:56
Η παπάρα

Ο καλύτερος μαθητής του Γκέμπελς είναι φιλο-σιωνιστής

13 Μάι 2026, 11:05
Πολιτική

O Oυκρανός έφτυσε τον Δένδια κι αυτός είπε ότι ψιχαλίζει

13 Μάι 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάη

13 Μάι 2026, 00:01
Εργατικά

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

12 Μάι 2026, 22:31
Πολιτική

Οι άρχοντες των βυσμάτων και η υπάκουη Δικαιοσύνη

12 Μάι 2026, 22:18
Εργατικά

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

12 Μάι 2026, 18:52
Πολιτική

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα ως βάση εξόρμησης για πρακτόρικες πολεμικές επιχειρήσεις των Ουκρανών ενάντια στο ρωσικό εμπορικό στόλο

12 Μάι 2026, 14:21
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

Ημέρα αντιρρησιών συνείδησης.

Ημέρα οικογένειας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την οζώδη σκλήρυνση.

1932: Δολοφονείται ο ιάπωνας πρωθυπουργός Τσουγιόσι Ινουκάι.

1946: Δεξιοί οπλοφόροι σκοτώνουν τέσσερις δημοκρατικούς πολίτες στην Πύλο.

1969: Καταδικάζονται δεκαέξι στελέχη του ΚΚΕ από το στρατοδικείο Αθηνών.

1972: Αυθόρμητη διαδήλωση στο Σπόρτιγκ μετά από συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, οκτώ συλλήψεις.

1972: Βόμβα στο αυτοκίνητο του δικαστή Μπούντεντεμπεργκ καθιστά ανάπηρη τη γυναίκα του (RAF).

1985: Συμπλοκή στου Γκύζη, νεκρός ο Χρήστος Τσουτσουβής και τρεις αστυνομικοί.

1990: Βομβιστικές επιθέσεις κοντά σε σπίτια επωνύμων οικονομικών παραγόντων και στρατιωτικών ακολούθων στην Εκάλη (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo