Τρανή απόδειξη ότι το περίφημο Ολοήμερο Σχολείο είναι απλώς ένα παιδοφυλακτήριο για τα παιδιά των εργαζόμενων είναι η τωρινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας (Ενιαίος Διοικητικός Τομέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Δ/ αρ. πρωτοκ:125334/Γ1, 9-9-2013) να αποψιλώσει τα Ολοήμερα από τους δασκάλους, καταργώντας στην ουσία τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, κατά προτεραιότητα θα τοποθετούνται οι δάσκαλοι στο πρωινό πρόγραμμα. Στη συνέχεια και μόνο εφόσον υπάρχει διαθέσιμος δάσκαλος θα τοποθετείται αυτός –ένας μόνο ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών- στο απογευματινό πρόγραμμα του Ολοήμερου Σχολείου. Στα σχολεία δε με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) (όλες οι τάξεις σχολούν στις 14.00 μ.μ.), το απογευματινό πρόγραμμα θα λειτουργεί μόνο εάν υπάρχουν περισσεύματα ωρών από τους δασκάλους του πρωινού προγράμματος καθώς και των ειδικοτήτων.
Ετσι, λοιπόν, κατάπιαν τη γλώσσα τους για μια ακόμη φορά όσοι «ευαίσθητοι» ή και «αριστεροί» λαϊκίζοντες υπερθεμάτιζαν υπέρ των Ολοήμερων. Μη θέλοντας να δουν ότι το Ολοήμερο ήταν μια φθηνή λύση για το αστικό κράτος φύλαξης των παιδιών των εργαζόμενων, τους οποίους ήθελε να απασχολούν απερίσπαστους από τις έγνοιες των παιδιών τους οι καπιταλιστές στις γαλέρες τους. Ηταν, δηλαδή, το Ολοήμερο σχολείο μια προσαρμογή του σχολείου στις άγριες εργασιακές συνθήκες, των απασχολήσιμων. Γι’ αυτό και επινοήθηκε ακριβώς την εποχή που οι εργασιακές σχέσεις «μπαχαλοποιήθηκαν» και δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της εργατικής τάξης.
Σήμερα, που η ανεργία καλπάζει στα ύψη, αγγίζοντας σχεδόν το 30% (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και όχι την πραγματική ανεργία), το αστικό κράτος θεωρεί περιττή ακόμη και αυτή τη μηδαμινή «σπατάλη». Αφού, σου λέει, τα νοικοκυριά έχουν στους κόλπους τους τουλάχιστον έναν άνεργο, ας κάνει αυτός τον παιδοφύλακα και να μην επιβαρύνεται το κράτος από τη φύλαξη των παιδιών.
Γι’ αυτό και καταργεί στην ουσία τα Ολοήμερα σχολεία χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.
Το υπουργείο Παιδείας με αλχημείες προσπαθεί να μπαλώσει τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό (σύμφωνα με τη ΔΟΕ αυτά στην πρωτοβάθμια είναι 5.500) και να δημιουργήσει δεξαμενή «πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών, που θα πάρουν το δρόμο της διαθεσιμότητας-απόλυσης. Σύμφωνα με καταγγελίες των τοπικών συλλόγων, με τον τρόπο αυτό, μόνο στη Γ΄ Αθήνας «πλεονάζουν» 70 εκπαιδευτικοί!