Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα
  • Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών
  • Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη
  • Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης
  • Σαν σήμερα 18 Γενάρη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Οι αγώνες δεν είναι χαμένοι όταν η τάξη που τους διεξάγει βγάζει συμπεράσματα-οδηγούς για τους αγώνες του μέλλοντος
Παιδεία

Οι αγώνες δεν είναι χαμένοι όταν η τάξη που τους διεξάγει βγάζει συμπεράσματα-οδηγούς για τους αγώνες του μέλλοντος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Σεπ 2013, 00:00

Σε αναστολή οδηγούνταν η απεργία των καθηγητών, με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν όταν γραφόταν αυτό το άρθρο, με την ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ σε εξέλιξη. Πολιτικά εκτιμώντας τα πράγματα, δε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης. Γιατί η πενθήμερη απεργία μετατράπηκε τη δεύ-τερη κιόλας εβδομάδα της κινητοποίησης σε 48ωρη, γεγονός που σηματοδοτεί καθαρά αποκλιμάκωση του αγώνα, παρά τα ψευδεπίγραφα φτιασιδώματα, περί συνέχισης με άλλες μορφές, που θέλησαν να της προσδώσουν κάποιοι (κυρίως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ), για να δικαιολογήσουν την προδοτική στάση τους.

Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά ενίσχυσε τον αέρα της ηττοπάθειας, τα σημάδια της οποίας είχαν αρχίσει να διαφαίνονται και προς το τέλος της πενθήμερης, και το κλίμα αυτό συμπαρέσυρε και ό,τι πήγε να γεννηθεί και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το απεργιακό μέτωπο, λοιπόν, έσπασε πριν καλά-καλά γεννηθεί, και αυτό με τη σειρά του γύρισε σαν μπούμερανγκ, πλήττοντας παραπέρα την αγωνιστική αισιοδοξία των καθηγητών. Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες που επενδύθηκαν σε ένα γενικό ξεσηκωμό και των μαθητών φάνηκαν να διαψεύδονται (μόλις τώρα άρχισε σιγά-σιγά να διαφαίνεται ένα φούντωμα των μαθητικών καταλήψεων).

Το κλείσιμο, σε αυτή τη φάση, του απεργιακού κύκλου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τουλάχιστον με την ένταση που αυτός ξεκίνησε, αποτυπώθηκε και στο τελευταίο συλλαλητήριο την Τετάρτη το μεσημέρι. Ετσι έληξε άδοξα μια απεργία διάρκειας, πριν ακόμη ξεδιπλώσει όλη τη βεντάλια της.

Εκτιμώντας, ως τώρα, την κατάσταση, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής:

♦ Η απεργία των καθηγητών δεν είχε από την αρχή τα εσωτερικά καύ-σιμα για να διεξάγει όπως έπρεπε έναν αγώνα υψηλής έντασης, όπως είναι η απεργία διάρκειας. Η πτώση του ποσοστού συμμετοχής κατά 10 μονάδες από τη δεύτερη κιόλας μέρα ήταν ένα ανησυχητικό σημάδι.
u Φανερή επίσης ήταν η έλλειψη οργάνωσης. Οι απεργιακές επιτροπές ήταν πολύ λίγες σε σχέση με το βάρος της δουλειάς που έπρεπε να σηκώσουν. Το γεγονός αυτό, απόδειξη καθαρή της καταθλιπτικής και καταστροφικής νοοτροπίας της ανάθεσης, σε συνδυασμό με τη σάπια και βρόμικη θεωρία του «δικαιώματος στην εργασία», που αποθεώνει τον ατομισμό και ευλογεί την απεργοσπασία, άφησε ακάλυπτες τις πόρτες πολλών σχολείων και διάτρητη την περιφρούρηση της απεργίας.

♦ Η ενεργητική συμμετοχή, τουλάχιστον της πλειοψηφίας των καθηγητών που υπερψήφισε την απεργία διάρκειας με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων, στην υλοποίηση των αποφάσεων, στοιχείο αποφασιστικό στον αγώνα διάρκειας, που ανεβάζει εκ των πραγμάτων τον πήχη της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το σύνολο του αστισμού σε πολύ υψηλό επίπεδο, απεδείχθη γράμμα κενό. Η πλειοψηφία αρκέστηκε στην απλή συμμετοχή στα μαζικά συλλαλητήρια.

♦ Βεβαίως, η μικρή διάρκεια της απεργίας δεν βοήθησε να αναπτυχθούν και άλλες πολύμορφες δράσεις και να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη της εργαζόμενης κοινωνίας απέναντι στους απεργούς, που έδιναν μια μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και τη δική τους επιβίωση. Ομως, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα στοιχεία δε μπήκαν δυνατά από τις πρώτες κιόλας μέρες στην απεργιακή ατζέντα, ενώ και η εργαζόμενη κοινωνία, παρά τα θετικά της αισθήματα (το κλίμα έπιασε στον αέρα ο συρφετός των ΜΜΕ, γι’ αυτό και δεν μπόρεσε να παίξει από την αρχή με τον «κοινωνικό αυτοματισμό») δεν είχε την προσήκουσα στάση και δράση αλληλεγγύης.

♦ Το σαράκι της ήττας, της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», που κατατρώει την εργαζόμενη κοινωνία, έπειτα από τα απανωτά χαστούκια που αυτή έχει δεχθεί, βοηθούσης και της βρόμικης τακτικής που έχει ακολουθήσει ως τώρα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, έχει κάνει την ύπουλη δουλειά του και στους κόλπους των εκπαιδευτικών, ακυρώνοντας με την πρώτη δυσκολία ό,τι ελπιδοφόρο πήγε να γεννηθεί, πλήττοντας τις αγωνιστικές περγαμηνές αυτού του κλάδου, που στο παρελθόν έδωσε σκληρούς μακρόχρονους αγώνες.

♦ Και σ’ αυτόν τον αγώνα οι εκπαιδευτικοί σύρθηκαν κάτω απ’ τις σημαίες της συνδικαλιστικής τους γραφειοκρατίας. Πατώντας στα μύρια πραγματικά προβλήματα των εκπαιδευτικών, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έσυρε τον αγώνα (σε διάρκεια και ένταση) στο βαθμό που αυτός υπηρετούσε τα στενά ψηφοθηρικά κομματικά παιχνίδια των αστικών πολιτικών κομμάτων. Βεβαίως, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έπαιζε σε άδειο γήπεδο. Γιατί, αν αισθανόταν στο σβέρκο της την καυτή ανάσα της βάσης των καθηγητών, δε θα μπορούσε να ενεργήσει έτσι όπως ενήργησε αποκλιμακώνοντας και τελικά σφυρίζοντας τη λήξη της απεργίας.

♦ Παρολαυτά, η απεργία των καθηγητών είχε μαζί της μια κρίσιμη μάζα που άντεχε. Με πυρήνα τούτη την κρίσιμη μάζα θα μπορούσε να πλατύνει και να ενισχυθεί και ο κύκλος των εκπαιδευτικών που ταλαντεύονταν μέσα στους καθηγητές, αλλά και να μεγαλώσει και δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο με τη συμμετοχή και της πρωτοβάθμιας με το ίδιο πλατύ, συντονισμένο απεργιακό βήμα. Μια τέτοια προοπτική θα έστελνε ελπιδοφόρο μήνυμα στην εργαζόμενη κοινωνία που στενάζει και έχει σκύψει το κεφάλι, ενώ είναι πιθανόν να πυροδοτούσε και άλλες εξελίξεις αν στον αγώνα έμπαινε μαζικά και η μαθητική νεολαία, οι φοιτητές και άλλοι κλάδοι εργαζόμενων που πλήττονται άγρια με τα μέτρα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων αυτή την περίοδο.

Τούτη, όμως, η προοπτική ροκανίστηκε, υπονομεύτηκε μετά μανίας όχι μόνο από τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ, αλλά και από τις δυνάμεις του Περισσού (ΠΑΜΕ), που είναι τυφλωμένος από τη γραφειοκρατική λογική στο ξεδίπλωμα των αγώνων και από την πίστη στο δόγμα «ό,τι δεν καθοδηγείται από μένα, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα δικά μου ψηφοθηρικά κομματικά παιχνίδια στο πολιτικό παιχνίδι, ό,τι συγκρούεται με την αστική νομιμότητα, ό,τι τσαλαπατά τις εξετάσεις νομιμοφροσύνης που δίνω καθημερινά στο σύστημα, δεν υποστηρίζεται, χτυπιέται, υπονομεύεται και θάβεται».

Μεγάλη πίκρα για τον Περισσό ήταν το γεγονός ότι στο κεντρικό αστικό πολιτικό παιχνίδι φαίνονταν να κερδοσκοπεί με επιτυχία ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστατούσε σε κορόνες αγωνιστικότητας, αρνούμενος, βεβαίως να οργανώσει, και να εμπνεύσει ουσιαστικά την απεργία και να στηρίξει τον αγωνιστικό της πυρήνα και τους ταλαντευόμενους εκπαιδευτικούς. Τον πρωτοπόρο ρόλο στην απεργία δεν μπόρεσαν να παίξουν με επιτυχία και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, καθώς ο χώρος αυτός έχει ιδεολογική και πολιτική ανομοιογένεια, μη συνεπή σταθερή ταξική στρατηγική και τακτική, ενώ συντηρεί με τον τρόπο του και την ύπαρξη και κυριαρχία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑπελαύνονται δυο πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία
Επόμενο άρθρο Πολλαπλασιάζονται οι καταλήψεις σχολείων

Σχετικά Αρθρα

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

Παιδεία 18 Ιαν 2026, 18:15

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

Παιδεία 13 Ιαν 2026, 21:28

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Παιδεία 11 Ιαν 2026, 10:05

Προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προκλητική κατεπείγουσα δεύτερη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΟΔΠΤΕ

Παιδεία 8 Ιαν 2026, 14:57

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του δημόσιου σχολείου

Μέτρο συνδεδεμένο με την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση

Παιδεία 7 Ιαν 2026, 20:28
Ροή Ειδήσεων
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

18 Ιαν 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

17 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

Τυνησία: Ημέρα επανάστασης (1956).

Ταϊλάνδη: Ημέρα ενόπλων δυνάμεων.

1947: Ναυάγιο «Χειμάρας», πνιγμός εβδομήντα πολιτικών κρατουμένων που ταξίδευαν δεμένοι.

1974: Βόμβες σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών στο κέντρο της Αθήνας (“Λαϊκές Απελευθερωτικές Ομάδες Σαμποτάζ”).

1989: Πυροβολείται και τραυματίζεται στα πόδια ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Ταρασουλέας (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo