Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της
  • H επιτομή της βαρβαρότητας
  • Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα
  • Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Μείωση δαπανών, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, ένταση ταξικών φραγμών και πανεπιστήμια-επιχειρήσεις ΑΕ
Παιδεία

Μείωση δαπανών, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, ένταση ταξικών φραγμών και πανεπιστήμια-επιχειρήσεις ΑΕ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Σεπ 2019, 00:00

Τη «διεύρυνση της αυτονομίας» της σχολικής μονάδας, την «αποκατάσταση της έννοιας της αριστείας», την «ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», την «επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή», την «υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης» θέτει ως προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ στην εκπαίδευση η Νίκη Κεραμέως.

Ας δούμε τη σημασία των βαρύγδουπων εξαγγελιών, τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτές και πώς υλοποιούνται, τουλάχιστον ως τώρα.

♦ Η περίφημη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, αποτελεί στόχευση όλων των κυβερνήσεων που θέτουν ως προτεραιότητα την απαλλαγή του αστικού κράτους από δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και την ανάληψη «ευθυνών», οικονομικών κυρίως, από το ιδιωτικό κεφάλαιο, τους Δήμους, κ.λπ.  Ο στόχος προβλήθηκε με ιδιαίτερη ένταση στα χρόνια της κρίσης (φυσικό επακόλουθο) και από τους διαχειριστές του συστήματος, της «πρώτη φορά αριστεράς».

Το «αυτονομημένο» σχολείο, που θα παλεύει για να εξασφαλίσει τους όρους επιβίωσής του, θα είναι ξέφραγο αμπέλι για τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα που θα λανσάρονται ως «ευεργέτες», με το αζημίωτο, εξασφαλίζοντας διαφήμιση, πελάτες, αποδοχή παραμονής και λειτουργίας (π.χ. Πετρόλα του Λάτση), κ.λπ.
Στο σχολείο αυτό είναι απαραίτητος ο «ενισχυμένος ρόλος του διευθυντή», δηλαδή του διευθυντή-μάνατζερ και οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται πρωτίστως για το μέγεθος της συνεισφοράς στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου. Η «παιδαγωγική αυτονομία» είναι απλώς αυταπάτη. Ο βαθμός αυτονομίας αυτής της κατηγορίας θα εξαντλείται στα διάφορα «προγράμματα» που θα επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί με την ευγενική συμμετοχή ιδιωτών, ΜΚΟ, και τα ρέστα. Ουδέποτε το αστικό κράτος θα εκχωρήσει το δικαίωμά του να καθορίζει το ιδεολογικό πρόταγμα και το περιεχόμενο του σχολείου, αφού αυτό αποτελεί ισχυρό μηχανισμό διατήρησης και αναπαραγωγής του.

Η «αυτονομία» θεμελιώνεται πάνω σε ισχνά οικονομικά δεδομένα, όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση. Μειωμένες δαπάνες και οι παροχές με το σταγονόμετρο, με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική όλων των προκατόχων της. Οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, καθαριότητα, θέρμανση, γραφική ύλη, κ.λπ.) δίνουν και παίρνουν.

Τα προβλήματα οξύνονται λόγω της διαμεσολάβησης των Δήμων στην απόδοση των χρημάτων, σύστημα που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση για ευνόητους λόγους. Αποτέλεσμα; Καθυστερήσεις, ψηφοθηρική πολιτική από την πλευρά των Δήμων που δημιουργεί κατηγορίες σχολείων, παντελής έλλειψη ελέγχων, κ.ά. Το πρώτο κουδούνι, όπου νά ‘ναι θα σημάνει και η τρίτη δόση για το 2019 της πετσοκομμένης επιχορήγησης δεν έχει αποδοθεί στις σχολικές μονάδες. Συνυπολογίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην εκταμίευση, τα σχολεία θα πορευτούν τουλάχιστον τον Σεπτέμβρη χωρίς ούτε ένα ευρώ.

Ο «κόφτης» με κάθε μέσο έγινε αντιληπτός με την αρχή της σχολικής χρονιάς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αξιοποιώντας την ΥΑ Γαβρόγλου, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πετσόκοψε τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ, στερώντας από τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών τη δυνατότητα να σπουδάσουν την ειδικότητα που επιθυμούν.

♦ Γεύση «αποκατάστασης της αριστείας» πήραμε με το λαμπρό παράδειγμα τοποθέτησης ως γενικού γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας ανθρώπου, που φέρει «προσόντα», όπως συνεργασία με Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΙΟΒΕ, συμμετοχή στη σύνταξη του νόμου-καρμανιόλα της Διαμαντοπούλου (νόμος 4009/2011), κ.λπ., αλλά απέτυχε ως δάσκαλος, αφού προκάλεσε με τη συμπεριφορά του την απέχθεια στην πλειοψηφία των μικρών μαθητών της τάξης του (υπάρχουν σχετικές καταγγελίες).

«Αριστεία» σημαίνει ένταση των ταξικών φραγμών και κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων.

Η πτώση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπήρξε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την υπουργό Παιδείας και όλο τον εσμό των νεοφιλελεύθερων ιδεοληπτικών να προαναγγείλλουν μέτρα που θα οξύνουν στο έπακρο τους ταξικούς φραγμούς και θα πλήξουν την τάση της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση, όπως επαναφορά της βάσης του 10, εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου με τράπεζα θεμάτων, καθορισμό από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του αριθμού εισακτέων και βάση εισαγωγής επιπλέον της βάσης του 10. Κρύβουν το γεγονός ότι αυτό που καθορίζει κάθε φορά το βαθμό «αποτυχίας»-«επιτυχίας», τον αριθμό των «αριστούχων», αυτών που κατέχουν μεσαίες βαθμολογίες και αυτών που πέφτουν κάτω από τη βάση είναι τα «έξυπνα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας» που επιλέγει η κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Αυτά είναι οι «τορπίλες» των εισαγωγικών εξετάσεων. Για να μη μιλήσουμε για το γεγονός ότι οι εξετάσεις δεν μετρούν παρά το βαθμό αντοχής στην αγωνία, ότι ο ρόλος τους είναι να προετοιμάσουν τους μαθητές για το σκληρό κανόνα της επιλογής που επικρατεί στον καπιταλισμό, για το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα επιβραβεύει την παπαγαλία, τις μεθόδους απομνημόνευσης, τα «κόλπα» επίλυσης προβλημάτων και όχι τη βαθιά κατανόηση και την κριτική σκέψη. Και βεβαίως για να μη μιλήσουμε για το διαφορετικό φορτίο που κουβαλούν τα παιδιά και τις μορφωτικές προοπτικές τους ανάλογα με το οικονομικό και μορφωτικό οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.  Αυτή είναι η ουσία και μένει αναλλοίωτη κάθε φορά. Πινελιές έβαλε μόνο η αύξηση του αριθμού των εισακτέων και η συλλήβδην πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ.

Δε μπορεί ξαφνικά  σε μια χρονιά η πλειοψηφία των μαθητών που συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις να είναι «άχρηστοι», αυτό λέει η στοιχειώδης κοινή λογική. Ολα αυτά τα κρύβει το πολιτικό επιτελείο του υπουργείου Παιδείας και οι «πιασμένοι» κονδυλοφόροι των Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης.

♦ Λύπη εκφράζει η Κεραμέως για τη χαμένη ευκαιρία, λόγω της «ιδεοληπτικής αγκύλωσης του παρελθόντος» να καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Σε αντιστάθμισμα, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει τα πάντα να ενισχύσει την «εξωστρέφεια» των ΑΕΙ. Δηλαδή να διευρύνει το πλαίσιο λειτουργίας του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου. Με μεταπτυχιακά, αλλά και προπτυχιακά (ξενόγλωσσα σε πρώτη φάση) προγράμματα επί πληρωμή, με επώνυμες έδρες, με ολοκληρωτική παράδοση της έρευνας στις επιχειρήσεις, με πτυχία πολλών ταχυτήτων, πιστοποιήσεις κάθε είδους και για κάθε «τσέπη» στο πνεύμα της Μπολόνια κ.λπ.

Αυτό το περιβάλλον απαιτεί την κατάργηση του ασύλου, ώστε να βασιλεύσει ο νόμος της σιωπής και να παταχθεί κάθε αντίσταση, την επαναφορά του ν+2 στον ανώτατο χρόνο σπουδών, αλλά και την επαναφορά των κακόφημων Συμβουλίων διοίκησης, που θα «τρέχουν» το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο.

♦ Οι διορισμοί αποτελούν ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα. Αυτούς στην Ειδική Αγωγή δεν μπορεί να τους αναστείλει η ΝΔ μιας και έχουν κινήσει οι διαδικασίες, οι οποίες, όμως, θέλουν ακόμη πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν. Οσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, η κυβέρνηση, λέει, «εξετάζει τα κενά», αλλά πριν το 2021-2022 δεν μπορεί να γίνει καν λόγος. Μαζί πάει και ο νέος τρόπος διορισμού. Το υπουργείο Παιδείας αποδέχεται μετά χαράς το «προσοντολόγιο» του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγει τις πόρτες στην αξιολόγηση, αλλά προσθέτει επιπλέον και την επαναφορά του «διαγωνισμού της ντροπής», του ΑΣΕΠ.

Το σχολείο θα λειτουργήσει με αναπληρωτές, πλην, όμως, το υπουργείο δε δεσμεύεται για τον αριθμό τους, ούτε για το χρόνο διορισμού τους. Θα πάμε δηλαδή ως τον Απρίλιο με βήμα σημειωτόν, με κενά στα σχολεία και τους μαθητές να χάνουν χιλιάδες διδακτικές ώρες.

♦ Η «υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης» είναι ένα ακόμη ψέμα. Καρκινοβατεί και οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ που ενέπλεξε τους Δήμους στις αποφάσεις επέκτασης της υποχρεωτικότητας κατά Δήμους και τους κατέστησε συνδιαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής. Στο έδαφος αυτό πατά η Κεραμέως για να άρει ουσιαστικά την επέκταση της υποχρεωτικότητας και τις σχετικές προθεσμίες για την εφαρμογή της. Συναντήθηκε σκόπιμα άμεσα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Πατούλη και στη συνέχεια εξέδωσε στις 13-8-2019 τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και του υπουργού Οικονομικών, με την οποία πραγματοποιείται αυτό που είχε ανακοινώσει, ως δυνητική προοπτική,   ότι δηλαδή «εφόσον, τελικά, διαπιστωθεί ότι σε κάποιους Δήμους υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα που αφορούν την εξεύρεση αιθουσών, θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό νομοθετική ρύθμιση ένταξής τους στο τρίτο έτος εφαρμογής…».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ αναφέρει ότι η τροποποιητική ΚΥΑ (αφορά 13 Δήμους) περιλαμβάνει Δήμους στους οποίους, όπως καταγγέλλουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της περιοχής-περιφέρειας είχαν πάρει σαφή θετική θέση για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και για το σχολικό έτος 2019-2020.

Δεδομένης της σαμποταριστικής τακτικής κάποιων Δήμων και του βρόμικου ρόλου της ΚΕΔΕ, που μέσω των παιδικών σταθμών, στους οποίους φιλοξενούνται και νήπια 4 ετών, ασκεί ψηφοθηρική πολιτική και καρπώνεται ευρωπαϊκά κονδύλια, οι προοπτικές για την καθολική άμεση εφαρμογή του δίχρονου νηπιαγωγείου δεν είναι ευοίωνες, αν οι εκπαιδευτικοί δεν αντιδράσουν δυναμικά και μαζικά.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚάθε υπουργείο με τον ΚΥΠατζή του!
Επόμενο άρθρο Ανελέητη μάχη για την «παράγκα»

Σχετικά Αρθρα

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

Εργατικά 16 Οκτ 2025, 19:35

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

Παιδεία 16 Οκτ 2025, 13:09

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 18:13

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 10:56

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

Καταστολή 13 Οκτ 2025, 11:53
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!

15 Οκτ 2025, 20:10
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

Ημέρα γραβάτας.

Πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.

1947: Κλείνουν οι εφημερίδες «Ριζοσπάστης» και «Ελεύθερη Ελλάδα» από την κυβέρνηση Σοφούλη.

1969: Επτά βόμβες του ΕΔΚ σε μετασχηματιστές των τρόλεϊ και σε φανάρια της τροχαίας σε κεντρικά σημεία της Αθήνας προκαλούν κομφούζιο και ελαφρό τραυματισμό έξι περαστικών.

1971: Συλλαμβάνονται ο γραμματέα του ΚΚΕ εσ. Μπ. Δρακόπουλος, ο Μ. Παρτσαλίδης κι άλλα 31 στελέχη του ΠΑΜ και του ΚΚΕ εσ.

1972: Δίκη τεσσάρων Γερμανών που συνεργάζονταν με το «Κίνημα 20ής Οκτώβρη», ποινές 6-18 μηνών.

1977: Νεκροί οι Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Έσλιν, Γιαν-Καρλ Ράσπε, βαριά τραυματισμένη η Ίρμγκαρντ Μέλερ, μέλη της RAF, στις φυλακές Στάμχαϊμ στη Γερμανία.

1978: Τέσσερις βόμβες ακροδεξιών στα δικαστήρια και σε καταστήματα με σοβιετικά προϊόντα.

1980: Βόμβα στον τρίτο όροφο του ΙΚΑ στην Ομόνοια (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo