Μάσκες μαμούθ: Τραγέλαφος, αλληλοκαρφώματα και κονόμα

0

Στην αρχή πήγαν να μιλήσουν για υπερβολές κάποιων αντιπολιτευόμενων ή κάποιων από τους «αρνητές της μάσκας». Οταν το Διδίκτυο γέμισε από φωτογραφίες με τις μάσκες μαμούθ, το βούλωσαν. Μίλησαν για «λάθος» κι άρχισαν να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ, η ΚΕΔΕ στο υπουργείο Υγείας και δε συμμαζεύεται.

Πριν από οτιδήποτε άλλο να θυμίσουμε τις πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων, οι οποίες κοσμούν και την παπάρα της ημέρας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, με τη γνωστή έπαρση του… μεγάλου εκσυγχρονιστή και… σπουδαίου τεχνοκράτη (που «ήρθε κι έδεσε» με τα περί «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης Κούλη), δήλωσε:

«Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας είναι εφοδιασμένοι με την απαραίτητη μάσκα προστασίας, αφού η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος ολοκλήρωσε έγκαιρα και με επιτυχία μια δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, σε χρόνο ρεκόρ για τη λειτουργία του κράτους. Μέσα σε μόλις επτά ημέρες από τη στιγμή που μας δόθηκαν οι τελικές προδιαγραφές των μασκών, με τις οποίες θα έπρεπε να προμηθεύσουμε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της Επικράτειας, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, που σε άλλες περιπτώσεις θα απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις μήνες»!

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, εκ των γκεσεμιών του «επιτελικού κράτους», επαίνεσε την ΚΕΔΕ, αλλά έκρινε σκόμιμο να θυμίσει ότι «εγώ σας έδωσα τα λεφτά», δηλώνοντας: «Το ΥΠΕΣ χρηματοδότησε με 6,2 εκατομ. ευρώ την ΚΕΔΕ, η οποία σε ελάχιστο χρόνο ανταποκρίθηκε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην προμήθεια των μασκών και τη διανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Ελληνες ενωμένοι βάζουμε τα δυνατά μας ιδίως στα δύσκολα»!

Μετά έκαναν γαργάρα τις δηλώσεις τους. Κανένας τους, βέβαια, δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί (τον Παπαστεργίου τον «κοπάνησαν» ακόμα και οι δεξιοί στην ΚΕΔΕ, που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το κόμμα τους έκανε πρόεδρο έναν «ξενομερίτη»).

Η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Ο «πολύς» Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι η επιτροπή «συνέκρινε τις διαστάσεις αυτές που αναφέρονταν, με αυτές που είχε το αμερικανικό CDC και σημείο προς σημείο ήταν ακριβώς αυτές οι οποίες έχουν εγκριθεί από το CDC. Στην επιπλέον συζήτηση σε αυτό που έγινε και διευκρινίστηκε, είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν τη συρραφή, διότι αυτό καθορίζει και την ποιότητα της μάσκας. Και αυτό ήταν το σημείο που επέμεινε η συγκεκριμένη υποεπιτροπή, ότι οι διαστάσεις έτσι δίνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Εάν και εφόσον ο κατασκευαστής είχε κάποια διαφορά, έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις».

Μας δουλεύουν δηλαδή. Υπάρχουν προδιαγραφές κομμένες στα δύο; Λες πόσο θα είναι το τελικό μέγεθος της μάσκας και πόσο το μέγεθος του υφάσματος που θα χρησιμοποιηθεί. Βάζεις και «πατρόν», μάλιστα, για να μη γίνει κανένα λάθος.

Ο Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι «το υπουργείο Υγείας αυτό που έκανε μέσω των αρμοδίων οργάνων, είναι ότι διαβίβασε τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες, προκειμένου να κάνουν το διαγωνισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες για την παραλαβή των μασκών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και φαντάζομαι ότι τηρήθηκε». Και μετά κατονόμασε ως υπεύθυνη την ΚΕΔΕ.

Eνας από τους κατασκευαστές δήλωσε ότι αρχικά τους είχαν δώσει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και «το είχαμε πει». Μπούρδες. Ούτε που τους ένοιαξε. Μπορεί και να σκέφτηκαν ότι η πρώτη παρτίδα θα βγει άχρηστη και θα πάρουν νέα παραγγελία, μεγαλώνοντας το τζίρο τους και το κέρδος τους.

Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε. Τα συμπεράσματα είναι προφανή για την κυβέρνηση των α(χ)ρίστων. Ομως, από το Πρακτικό της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 7 Σεπτέμβρη, βγαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα.

Πρακτικά-συνεδρίαση-ΚΕΔΕ

Καταρχάς, αναφέρεται ότι έλαβαν υπόψη «τα κατατεθέντα στην ΚΕΔΕ δείγματα του υπό προμήθεια υλικού των προσωρινών αναδόχων». Αρα, υποτίθεται ότι ήλεγξαν τις μάσκες που τους παρέδωσαν και τις βρήκαν εντάξει! Υπάρχει μια τουλάχιστον εταιρία, εξειδικευμένη στον ιατρικό εξοπλισμό, που δηλώνει ότι κατέθεσε μάσκες τελικού μεγέθους (μετά το δίπλωμα του υφάσματος) 7Χ15, «που είναι μια φυσιολογική διάσταση για παιδική μάσκα», αλλά αποκλείστηκε από το διαγωνισμό με την ένδειξη «Εκτός Τεχνικών Προδιαγραφών» (το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Αντίθετα, τη μερίδα του λέοντος στο διαγωνισμό, όπως φαίνεται από το Πρακτικό της ΚΕΔΕ, πήρε η εταιρία EXALCO AE BIOMHXANIA AΛOYMINIOY! 326.329 μάσκες με τιμή 1,12 ευρώ η μία. Απέκτησε η βιομηχανία αλουμινίου τμήμα κοπτοραπτικής; Αστεία πράγματα. Από την άλλη, δεν είναι καθόλου δύσκολο για μια καπιταλιστική επιχείρηση να πάρει μια «δουλειά» και να κάνει την παραγωγή με υπεργολάβους. Τι σημαίνει αυτό για το κόστος του Δημοσίου, σας αφήνουμε να το… μαντέψετε.

Ολα θυμίζουν το «σκολ ελικοίκου». Το περιβόητο πρόγραμμα «κατάρτισης» επιστημόνων, που αποσύσθηκε άρον-άρον μέσα στο γενικό χλευασμό, χωρίς να πειραχτεί ούτε τρίχα από το κεφάλι του Βρούτση. Δείγμα ότι ο Βρούτσης δεν ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για το μοίρασμα της «δουλειάς». Κάπως έτσι φτάσαμε και στις μάσκες μαμούθ για παιδιά. Οταν όλα γίνονται βιαστικά, χωρίς διαφανείς διαδικασίες, με στόχο να πάρουν τη «δουλειά» κάποιοι «ημέτεροι», το τερατούργημα καραδοκεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: