Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα έχουν πάρει το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόζεται ο «κόφτης» στις δαπάνες με κάθε μέσο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη μόρφωση των παιδιών.
Τον τελευταίο καιρό και ενώ η σχολική χρονιά διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα, εξαφανίστηκαν από τον εκπαιδευτικό χάρτη ολιγομελή τμήματα, ειδικότητες και τομείς σε ΕΠΑ.Λ., τα οποία, λέει, «αναβαθμίζονται» με το σχέδιο της επιτροπής Λιάκου.
Δεν πάει πολύς καιρός που η «πρώτη φορά Αριστερά» έκανε σημαία την επανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. που είχε αφανίσει ο Αρβανιτόπουλος μέσα σε μια νύκτα (ήταν ένα από τα προεκλογικά «ταξίματα», με τα οποία οι συριζαίοι κέρδισαν ψήφους).
Τώρα, όμως, ήρθε ο καιρός η συγκυβέρνηση ν’ αρχίζει να ροκανίζει τομείς, ειδικότητες και τμήματα, προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη περικοπή δαπανών, γιατί έτσι επιτάσσουν τα Μνημόνια.
Η τακτική αυτή εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο εύρος της εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Εξ ου και η αιφνιδιαστική κατάργηση τριών τμημάτων της Γ΄ Λυκείου του ΕΠΑ.Λ. Ηλιούπολης και άλλων στη Γ΄ Αθήνας (για την ακύρωση αυτής της πολιτικής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη όλων των ΕΠΑ.Λ. της Γ΄Αθήνας στο 3ο ΕΠΑ.Λ. Περιστερίου), η κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια, το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων Νηπιαγωγείων (κατώτατο όριο μαθητών τα 14 νήπια και ανώτατο τα 25 συν 10%), οι μετακινήσεις Νηπιαγωγών στην πρωινή ζώνη των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, όταν οι συνάδελφοί τους παίρνουν άδεια για λόγους υγείας, με λουκέτο παράλληλα στην απογευματινή ζώνη, που θεωρείται «προαιρετική», κ.λπ.
Συχνά πλέον αυτές οι πρακτικές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καταγγέλλονται από συλλόγους εκπαιδευτικών και συλλόγους γονέων.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα τέτοιων ανακοινώσεων-καταγγελιών είναι τα παρακάτω:
«Σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης Αττικής, δεν εγκρίνεται η κατ΄ εξαίρεση λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων Βοηθών Νοσηλευτικής, Ηλεκτρολόγων και Κομμωτικής του σχολείου και μάλιστα για τμήματα της Γ΄Λυκείου.
Πρόκειται για ενέργεια που πέρα από τον αντιπαιδαγωγικό της χαρακτήρα, προσεγγίζει τα όρια του μη ηθικού καθώς ανατρέπει και μάλιστα εις βάρος τους τον οικογενειακό προγραμματισμό των μαθητών, σαφέστατα δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες στην πρόσβαση στην δημόσια εκπαίδευση, καθώς εμποδίζει τους μαθητές να ολοκληρώσουν την χρονιά στο σχολείο και την ειδικότητα που επέλεξαν, εμπλέκοντάς τους στην διαδικασία της μετακίνησης και της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε χρονιά Πανελληνίων εξετάσεων»: Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης.
«Εναν μήνα αργότερα (σ.σ. από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις διαβεβαιώσεις Φίλη ότι τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία από το καλοκαίρι και οι εκπαιδευτικοί δεν θα λείπουν από τα σχολεία χάρη σε έναν επιτυχή σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας) διαπιστώνεται ότι καθημερινά εκπαιδευτικοί και μαθητές χρησιμοποιούν φωτοτυπίες βιβλίων για τις ανάγκες των μαθημάτων. Μάλιστα σε ορισμένα μαθήματα ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ. δεν υπάρχουν καν τα βιβλία καθώς προηγήθηκαν συγχωνεύσεις τομέων και ειδικοτήτων και τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Προφανώς δεν έχουν φτάσει τα βιβλία σε κάποια σχολεία και προφανώς δεν έχουν τυπωθεί νέα βιβλία σύμφωνα με τις αλλαγές που εφάρμοσε στα ΕΠΑ.Λ το Υπ. Παιδείας. Παράλληλα, η διδακτέα ύλη ανακοινώνεται σταδιακά ενώ στη Β΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ. ακόμη δεν έχει οριστεί.
Ενα μήνα αργότερα διαπιστώνεται ότι δεν έχουν προσληφθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί και προφανώς υπάρχουν κενά και προφανώς λείπουν καθηγητές»: ΕΛΜΕ Σερρών.
«Ενα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης με έγγραφό του κλείνει αρκετά τμήματα (ξενόγλωσσα, επιλογές, κ.α), με την αιτιολογία ότι ήταν ολιγομελή. Επιπλέον, κόβει τμήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας, τη στιγμή που τα κενά στη Δευτεροβάθμια είναι ακόμη περίπου 100.
Αυτό γίνεται και με την μικρόψυχη επίκληση μιας νομιμότητας, του τι, δηλαδή, προβλέπει ο νόμος σε κάθε περίπτωση, πράγμα που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η ‘’κλίνη του Προκρούστη’’ για την εκπαίδευση. Νομιμότητα, η οποία χρησιμοποιείται βέβαια επιλεκτικά και όποτε συμφέρει τη Διοίκηση»: ΕΛΜΕ Κέρκυρας.
«Η απόφαση του Υπουργείου για τα ολιγομελή τμήματα έχει άμεσα αποτελέσματα: η μη έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων-τομέων σε ΕΠΑΛ, καταργεί το δικαίωμα του μαθητή και της οικογένειάς του να επιλέγουν ελεύθερα και με ισοτιμία για το μέλλον του, δημιουργεί άλλη μια τεχνητή δεξαμενή υπεράριθμων εκπαιδευτικών και τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση σφράγισε τη μνημονιακή εκπαιδευτική πολιτική με απολύσεις στην τεχνική–επαγγελματική εκπαίδευση. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου επιλέγει τον ‘’κόφτη’’. Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο επιλέγουν να ξεκινήσουν την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης από τα ΕΠΑΛ»: ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου.