Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;
  • Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε
  • Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;
  • Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα
  • Σαν σήμερα 4 Ιούνη
  • Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Κατέρρευσαν όλα τα προσχήματα
Παιδεία

Νηπιαγωγεία

Κατέρρευσαν όλα τα προσχήματα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr15 Σεπ 2007, 00:00
Οι μάσκες έπεσαν και τα προσχήματα καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς έφερε και την αποκάλυψη των πραγματικών διαθέσεων του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το μέλλον της προσχολικής εκπαίδευσης.
 
Τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, η αύξηση του ωραρίου λειτουργίας του ολοήμερου νηπιαγωγείου και η κυοφορούμενη παραίτηση του υπουργείου Παιδείας από τη στοιχειώδη υποχρέωσή του να ασκεί εποπτεία στα νηπιακά τμήματα των δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών ως προς την εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος σπουδών, κρατώντας για τον εαυτό του το σεμνό ρόλο του «συνεργάτη».
 
Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και η παράταση λειτουργίας του ολοήμερου νηπιαγωγείου κατά μία ώρα, ήρθε σα φυσικό αποτέλεσμα της εκχώρησης του δικαιώματος παροχής εκπαίδευσης στους παιδικούς σταθμούς. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι με αυτό τον τρόπο το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών υπερβαίνει κατά πολύ αυτό των συναδέλφων τους δασκάλων ( γίνεται περίπου 30 ώρες εβδομαδιαίως) και ότι οι νηπιαγωγοί έχουν το ίδιο ωράριο από την ημέρα που διορίζονται στην εκπαίδευση ως την ημέρα που συνταξιοδοτούνται, ενώ δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν ούτε διάλειμμα, ούτε να πάρουν μια ανάσα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν όμως καμιά έγνοια για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, καμιά έγνοια για την παράταση της παραμονής ενός μικρού παιδιού, ηλικίας 4 και 5 ετών σε έναν ασφυκτικό χώρο, για 9 ώρες. Νοιάζονται μόνο για το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΠΘ στη σχετική εγκύκλιό του και για το ότι εξασφαλίζουν, με τις πλάτες άλλων (των νηπιαγωγών) τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων γονιών, χωρίς την έγνοια για το τι θα κάνουν τα παιδιά τους.
 
Η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών και η αύξηση των ωρών λειτουργίας του ολοήμερου παιδοφυλακτήριου έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά τα αδιέξοδα του ολοήμερου σχολείου, που παρουσιάστηκε, με τις πλάτες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, αλλά και της πλειονότητας της αριστεράς, καθεστωτικής και εξωκοινοβουλευτικής, ως ένας φιλολαϊκός θεσμός. Ενώ στην πραγματικότητα είναι η προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου, στην εποχή της επισφαλούς εργασίας, της μερικής απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων-λάστιχο. Είναι η φθηνή λύση για κράτος και κεφάλαιο, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη, μακριά από τις έγνοιες των παιδιών, εκμετάλλευση των γονιών. Το ολοήμερο αλλοίωσε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του σχολείου και μετέτρεψε τα μικρά παιδιά σε λιμενεργάτες, υποχρεώνοντάς τα να «εκπαιδεύονται» καθημερινά επί 9ωρο, ενώ λειτούργησε από τα γεννοφάσκια του ως δούρειος ίππος για το πέρασμα όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων.
 
Η παράταση της λειτουργίας του ολοήμερου νηπιαγωγείου και η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών προσέθεσαν ακόμα ένα λιθαράκι στην κατρακύλα του νηπιαγωγείου στους δήμους και τους παιδικούς σταθμούς. Η αρχή, θυμίζουμε, έγινε με την ακύρωση της ρύθμισης για ένα έτος υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, αφού παραχωρήθηκε με νέο νόμο, κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης στους δήμους και τους ιδιώτες. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για την υλοποίηση της αρχικής ρύθμισης (καταγραφή αριθμού παιδιών, νέα νηπιαγωγεία, διορισμοί νηπιαγωγών), αλλά έδωσε το δικαίωμα στους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία. Ετσι για πρώτη φορά μπαίνουν στην πράξη οι νόμοι της «αποκέντρωσης», που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1994 και οι οποίοι, όσον αφορά την εκπαίδευση, είχαν μπει στο ψυγείο χάρις στη μαζική, μαχητική αντίδραση των εκπαιδευτικών. Η αδυναμία του δημόσιου νηπιαγωγείου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε νήπια, λόγω της εφαρμογής της μονοετούς υποχρεωτικότητας, ήταν φυσικό να οδηγήσει χιλιάδες παιδιά έξω από το δημόσιο σχολείο. Με τους υπολογισμούς της ΔΟΕ περίπου 60.000 παιδιά, ιδίως προνήπια έμειναν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Πολλά από αυτά έγιναν πελάτες των δημοτικών σταθμών και των ιδιωτών, όπου οι γονείς τους καλούνται να πληρώσουν τσουχτερά τροφεία και δίδακτρα.
 
Ετσι γίνεται πράξη η ιδιωτικοποίηση του νηπιαγωγείου, που αποτελεί προανάκρουσμα για όλη την εκπαίδευση. Αλλωστε, η περίφημη «αποκέντρωση» για όλη την εκπαίδευση (η απαλλαγή δηλαδή του αστικού κράτους από την υποχρέωση να παρέχει δημόσια, δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά), αποτελεί στόχο και των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Εκεί όμως που πέφτουν όλες οι μάσκες είναι η κυοφορούμενη ρύθμιση για την άρση της εποπτείας του υπουργείου Παιδείας στα νηπιακά τμήματα των δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, ως προς την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος (αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών). Η εποπτεία από το υπουργείο Παιδείας υπήρξε όλο αυτό το διάστημα η καραμέλα για να χρυσωθεί το χάπι και να αποδεχτεί ο εκπαιδευτικός κόσμος την εκχώρηση του δικαιώματος παροχής εκπαίδευσης στους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Σχετική είδηση αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (9.9.07). Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι προϋπήρξαν διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΠΘ, οι οποίες είχαν αυτή την «ευτυχή» κατάληξη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών Παν. Σαρμπάνης δηλώνει γι’ αυτό ικανοποιημένος. Το δικό μας ρεπορτάζ δεν βρήκε εγκύκλιο. Το υπουργείο Παιδείας αρνείται ότι υπάρχει εγκύκλιος. Ο Π. Σαρμπάνης σε δυο συντάκτες μας έδωσε δυο διαφορετικές απαντήσεις. Πρώτα είπε ότι υπάρχει εγκύκλιος, αλλά την έχει σε άλλο γραφείο και δε μπορεί να μας τη στείλει κι ύστερα (είχε μεσολαβήσει επικοινωνία μας με το υπουργείο Παιδείας) απάντησε ότι δεν υπάρχει εγκύκλιος. Αρα, κάτι ψήνεται και τη δημοσιοποίησή του την έχουν αφήσει για μετά τις εκλογές.
 
Με την κίνηση αυτή το υπουργείο κάνει ακόμη ένα δώρο στους φίλους δημοτικούς άρχοντες και σχολάρχες, απαλλάσσοντάς τους από «περιττά» έξοδα, στα οποία αυτοί θα υποχρεώνονταν, αν εφάρμοζαν πιστά τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών (κατάλληλη υποδομή, εκπαιδευτικό προσωπικό, κ.λπ.) Και πετά στα σκουπίδια και την παραμικρή υπόνοια ότι μελλοντικά μπορούσε να μπει κάποιο φρένο στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτούς νηπιαγωγών. Βέβαια, η αρχική πρόβλεψη του νόμου απέκλειε κατηγορηματικά κάθε τέτοια προσπάθεια (διατηρούνταν ανέπαφο το εργασιακό καθεστώς των νηπιαγωγών στους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σύμφωνο με τις «οικείες συμβάσεις» που αυτές υπέγραφαν), όμως η νέα κίνηση του ΥΠΕΠΘ (αν ολοκληρωθεί) την ενισχύει παραπέρα και δρα προσθετικά στην αυθαιρεσία.
 
Ολες αυτές οι ενέργειες του υπουργείου Παιδείας ξεσήκωσαν τους νηπιαγωγούς των δημόσιων νηπιαγωγείων και υποχρέωσαν τη ΔΟΕ (η οποία τρέναρε σκόπιμα κάθε απόφαση για πλατιά ενημέρωση του κόσμου και κινητοποίηση, παρόλο που όλα τα προηγούμενα ήταν αναμενόμενες πλευρές ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος του δημόσιου σχολείου) σε κινητοποίηση την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων. Η ΔΟΕ με τα χίλια ζόρια πήρε απόφαση να καλέσει τους νηπιαγωγούς σε γενική ανυπακοή και απείθεια, εφαρμόζοντας το παλιό ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα τους πρόσφερε συνδικαλιστική κάλυψη με την κήρυξη συνεχών στάσεων εργασίας στην περίπτωση επιβολής από τη διοίκηση του νέου ωραρίου.
 
Βέβαια, τα νέα μέτρα δεν αποτελούν υπόθεση μόνο των νηπιαγωγών, αλλά όλων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι πρέπει να ξεσηκωθούν, τιμώντας την περσινή μεγαλειώδη απεργία τους, ειδάλλως τους περιμένουν ζοφεροί καιροί.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νηπιαγωγεία

Μεθοδευμένη παραβίαση του ασύλου – Ο λόγος στο φοιτητικό κίνημα
Επόμενο άρθρο

Νηπιαγωγεία

Κουδούνι με χιλιάδες κενά

Σχετικά Αρθρα

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

Παιδεία 3 Ιούν 2026, 08:09

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 09:52

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55

Ολόκληρος Σύλλογος Διδασκόντων εγκαλείται πειθαρχικά επειδή έπεσε το ταβάνι του σχολείου!

 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη

Παιδεία 28 Μάι 2026, 05:40

Δήμος Αθήνας: Καμιά απάντηση για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την καλή λειτουργία των σχολείων

Παιδεία 26 Μάι 2026, 20:35
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
Εργατικά

Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τους διωκόμενους αγωνιστές

2 Ιούν 2026, 20:43
Καταστολή

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

2 Ιούν 2026, 20:21
Διεθνή

Χεζμπολά: Επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός για όλο τον Λίβανο και όχι μια περιορισμένη διευθέτηση

2 Ιούν 2026, 19:31
Κόντρες

Αλλος βήχει, άλλος κρυολογεί

2 Ιούν 2026, 14:14
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση χαιρετίζει τη στάση αρχών της ιρανικής ηγεσίας

2 Ιούν 2026, 12:53
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

2 Ιούν 2026, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

2 Ιούν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

Ημέρα για τα παιδιά-θύματα επιθετικότητας.

Φινλανδία: Ημέρα σημαίας (1867).

1942: Η πρώτη εκτέλεση στο σκοπευτήριο Καισαριανής από τους ναζί: Εκτελούνται οι πλωτάρχες του Λιμενικού Σώματος Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.

1951: Ιδρύεται η ΕΔΑ.

1969: Εκατό φοιτητές νεκροί από στρατιώτες σε διαδήλωση στην Κινσάσα (Κονγκό).

1980: Βόμβα μεγάλης ισχύος στα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα.

1994: Δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

2001: Ο 15χρονος Αλβανός Afrim Salla πυροβολείται και μένει παράλυτος από τη μέση και κάτω όταν «το όπλο συνοριοφύλακα εκπυρσοκρότησε τυχαία όταν σκόνταψε».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νηπιαγωγεία

    17Ν
    • Νηπιαγωγεία

      Εφετείο 17Ν
  • Νηπιαγωγεία

    ΕΛΑ
    • Νηπιαγωγεία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νηπιαγωγεία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νηπιαγωγεία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νηπιαγωγεία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νηπιαγωγεία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νηπιαγωγεία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νηπιαγωγεία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νηπιαγωγεία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νηπιαγωγεία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νηπιαγωγεία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νηπιαγωγεία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νηπιαγωγεία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νηπιαγωγεία

      Νηπιαγωγεία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νηπιαγωγεία

      Νηπιαγωγεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νηπιαγωγεία

      Νηπιαγωγεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νηπιαγωγεία

      Νηπιαγωγεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νηπιαγωγεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νηπιαγωγεία

    Νηπιαγωγεία

    Ποιοι είμαστε
  • Νηπιαγωγεία

    Νηπιαγωγεία

    Επικοινωνία
  • Νηπιαγωγεία

    Νηπιαγωγεία

    Όροι χρήσης
  • Νηπιαγωγεία

    Νηπιαγωγεία

    Ποιοι είμαστε
  • Νηπιαγωγεία

    Νηπιαγωγεία

    Επικοινωνία
  • Νηπιαγωγεία

    Νηπιαγωγεία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo