Καρφί στο μάτι του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης έχει μπει η συνεχιζόμενη (για 6η εβδομάδα) απεργία των διοικητικών υπάλληλων των Πανεπιστημίων που απειλούνται με διαθεσιμότητα-απόλυση, με μπροστάρηδες δυο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπου κάθε λειτουργία (διοικητική, εκπαιδευτική) έχει κυριολεκτικά παραλύσει.
Πανικόβλητος ο Αρβανιτόπουλος, φοβούμενος ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να πυροδοτήσει με τη δύναμη του παραδείγματος και άλλες μη «επιτρεπτές» για την αστική νομιμότητα καταστάσεις, προχώρησε σε νέα τρομοκρατική κίνηση. Αποβλέποντας να σπάσει το απεργιακό μέτωπο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεμοναχιάσει τους απεργούς, να τους αποκόψει από τον κορμό , εξατομικεύοντας την απειλή, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους απεργούς-υποψήφιους προς διαθεσιμότητα-απόλυση, των οποίων οι κλάδοι και ειδικότητες καταργούνται, κατά μόνας να επισκεφθούν ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου (είναι υπό κατασκευή) για να «απογραφούν», ώστε να καταρτιστούν οι σχετικές λίστες του Σίντλερ. Τους έδωσε, μάλιστα, προθεσμία πέντε (5) ημερών, με την εκπνοή της οποίας, οι υπάλληλοι που δεν θα υπακούσουν θα τεθούν αυτοδίκαια σε αργία!
Παράλληλα με την εκτόξευση της απειλής, ο Αρβανιτόπουλος, άρχισε να ετοιμάζει πυρετωδώς τη σχετική νομική διάταξη.
Προς τούτο τα σφυριά της κυβέρνησης άρχισαν να βαρούν συντονισμένα. Στις 11 του Οκτώβρη, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση του αρχιερέα των απολύσεων Κυριάκου Μητσοτάκη (Αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/33 /οικ. 27653, ΦΕΚ 2560 Τεύχος Δεύτερο/11 Οκτωβρίου 2013), που ορίζει ότι:
«Προκειμένου για εποπτευόμενα από Υπουργεία ΝΠΔΔ, αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω δεκαπενθήμερη (15) προθεσμία (σ.σ. που έδωσε στις πανεπιστημιακές διοικήσεις για να καταρτίσουν τις λίστες και να τις αποστείλουν στο ΑΣΕΠ), η σύνταξη των ανωτέρω πινάκων πραγματοποιείται από την οικεία Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού του εποπτεύοντος Υπουργείου. Για τον σκοπό αυτό, οι υπηρετούντες με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε εποπτευόμενα από Υπουργεία ΝΠΔΔ υποχρεούνται, εντός πέντε (5) ημερών από την δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης από το εποπτεύον Υπουργείο, να απογραφούν σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα που το εποπτεύον Υπουργείο παρέχει και λειτουργεί για το σκοπό αυτό. Ολα τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται και εγγράφως στην οικεία Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού του εποπτεύοντος Υπουργείου».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε τροπολογία-προσθήκη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», που συζητιέται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή (το σχόλιο αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ), η οποία στην παράγραφο 6 καθορίζει ως «ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα τη μη απογραφή του υπαλλήλου», που τιμωρείται με αυτοδίκαιη αργία (περιέχει δυο εδάφια αναφερόμενα στα άρθρα 103 και 107 του φασιστικού Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα – Ν. 3528/2007).
Παρά την τρομοκρατία, όμως, οι διοικητικοί υπάλληλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Για να μπορέσουν, όμως, να κρατήσουν, να μην ταλαντευτούν, να μην πιάσουν τόπο οι απειλές του υπουργού Παιδείας χρειάζονται ένα έμπρακτο κίνημα αλληλεγγύης από την εργαζόμενη κοινωνία και το μαζικό και δυναμικό φοιτητικό κίνημα, που θα έχει στην προμετωπίδα του το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στη δουλειά, που θα απαιτεί να μη γίνει καμιά απόλυση. Γιατί αν περιμένουν να «σωθούν» από την «σθεναρή» υποστήριξη του πανεπιστημιακού κατεστημένου, που κινείται κυρίως σε νομικίστικα επιχειρήματα και πρακτικές ή από τη διαχείριση του ζητήματος από τα αστικά κόμματα όλου του φάσματος, θα βγουν χαμένοι (χαρακτηριστική της διαφορετικότητας των απόψεων και της αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν η εκδήλωση-ενημέρωση των πρωτοετών φοιτητών στο ΕΚΠΑ την Τρίτη 15/10). Σε διαφορετική περίπτωση, το παράδειγμα του φυλλορροήματος στην ΕΡΤ θα βρει και εδώ την εφαρμογή του. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές πρέπει να νιώσουν πως μια νίκη των υπάλληλων των Πανεπιστημίων θα είναι νίκη όλων.
Κάνοντας σκόνη τις συκοφαντίες του υπουργού Παιδείας, η Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπάλληλων του ΕΚΠΑ, στο ομόφωνο ψήφισμά της στις 13 του Οκτώβρη, σημειώνει:
«Ελεγε ο ΥΠΑΙΘ πως στα ΑΕΙ-ΤΕΙ υπηρετούν 12.500 διοικητικοί υπάλληλοι. Το ‘’μάζεψε’’ στις 10.000, μετά γίναμε 7.500 και τελικά έφτασε να παραδεχτεί ότι είμαστε 6.500. Ολα αυτά, ενώ ήταν εξαρχής γνωστός στο Υπουργείο ο αριθμός μας, είτε μέσω της Απογραφής είτε μέσω των στοιχείων που στέλνουμε υποχρεωτικά και συστηματικά ανά τρίμηνο.
Για την κατάργηση των θέσεων μας με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 24.9.2013 επικαλούνται την Εισήγηση κάποιας επιτροπής που δήθεν συστήθηκε στο ΥΠΑΙΘ και αξιολόγησε τα ελληνικά πανεπιστήμια. Υποστηρίζουν πως ‘’η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων, της διαδικασίας αξιολόγησης, του αριθμού των πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, των ιδρυμάτων που παρουσιάζουν πλεονάσματα ή κενά, εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης…’’ Ωστόσο η έκθεση αυτής της επιτροπής ακόμα –μετά από τρεις εβδομάδες– δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
…Ο ΥΠΑΙΘ επικαλείται ‘’παράνομες προσλήψεις’’, ‘’μονιμοποιήσεις από το παράθυρο’’, ‘’πλαστά πτυχία’’, ‘’κλάδους φαντάσματα’’ και ‘’συντεχνιακή λογική’’.
Η αλήθεια είναι:
Το ΥΠΑΙΘ δεν έχει διαθέσει προσωπικό στα πανεπιστήμια εδώ και περίπου 30 χρόνια. Τα πανεπιστήμια εκβιάστηκαν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό από ιδίους πόρους. Οι μονιμοποιήσεις μας έγιναν υπακούοντας στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Είναι παράνομοι κατά τον ΥΠΑΙΘ οι νόμοι του κράτους (οι οποίοι ίσχυαν για όλο το δημόσιο τομέα και όχι μόνο για τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ); Πως προκύπτουν λοιπόν οι κατηγορίες περί ‘’παράνομων προσλήψεων και μονιμοποιήσεων από το παράθυρο’’;
Επικαλείται ο ΥΠΑΙΘ ‘’πλαστά πτυχία’’. Σε κάθε διορισμό ή μονιμοποίηση ο τελικός έλεγχος νομιμότητας γίνεται στο εποπτεύον Υπουργείο.
Δεν έλεγξαν λοιπόν οι υπηρεσίες του τα πτυχία μας; Ξέχασε ότι ειδικά για τις μετατροπές των συμβάσεων μας έγινε έλεγχος νομιμότητας και από τον ΑΣΕΠ; Και ο ΑΣΕΠ παρανόμησε;
Αφού, το Υπουργείο δεν προχωρούσε σε έγκριση των Οργανισμών των πανεπιστημίων, η υποχρεωτική ένταξη των μονιμοποιηθέντων σε κλάδους, έγινε αναγκαστικά στους υφιστάμενους κλάδους.
Σε αυτούς τους ‘’κλάδους φαντάσματα’’ αναφέρεται;
Η συνταγματική ρύθμιση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων που βασίζεται στην ακαδημαϊκή τους λειτουργία αποκαλείται ‘’συντεχνία’’;
…Από όλα τα παραπάνω γίνεται προφανές πως τα ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν είναι ‘’φέουδα ανομίας’’. Αν ήταν, όφειλαν οι αρμόδιοι να είχαν στείλει τον Εισαγγελέα σε αυτά. Δεν το έπραξαν, συνεπώς ή ψεύδονται και συκοφαντούν ή έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος.
Το σύνολο του προσωπικού του ΕΚΠΑ έχει απογραφεί στο Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου. Εάν είναι τόσο σίγουροι, ότι υπάρχει έστω και μία παράνομη πρόσληψη ή μονιμοποίηση από το παράθυρο, έστελναν τον Εισαγγελέα. Δεν το έπραξαν!
Σε κάθε περίπτωση, εάν υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες για συγκεκριμένες παρανομίες, αυτές έπρεπε να εξεταστούν και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Η εκδίωξη των υπαλλήλων των πανεπιστημίων σκοπό έχει τη διάλυσή τους και οικοδομείται πάνω στην κατασυκοφάντησή μας.
Αυτό που χαρακτηρίζετε μέτωπο ‘’ανταρσίας’’ είναι η απεργία ενός κλάδου που πλήττεται από την απάνθρωπη μνημονιακή πολιτική σας. Αν δεν κάνουμε λάθος το δικαίωμα στην απεργία εξακολουθεί να ισχύει. Ή μήπως το καταργήσατε και αυτό;».