«ΤΑ ΝΕΑ» επικαλούνται «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες «κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ανοικτά πως τάσσονται υπέρ της κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, με την προϋπόθεση να υπάρχει σχετική πρωτοβουλία από τις ίδιες τις διοικήσεις των πανεπιστημίων».
Η «είδηση», που περιγράφεται εδώ με τρόπο γενικό και αόριστο («πληροφορίες», ανώνυμα κυβερνητικά στελέχη) και μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια σφυγομέτρησης αντιδράσεων, με τη συνδρομή και των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, δεν είναι καινούργια.
Εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική επιβολής του «νόμου και της τάξης», που ακολουθεί η κυβέρνηση και που στα Πανεπιστήμια εκφράστηκε, προς το παρόν, με την κατάργηση του ασύλου, ενώ σχεδιάζεται και η επαναφορά του ν+2, ώστε να επιβληθεί μια αποστειρωμένη, συνθλιπτική καθημερινότητα με φοιτητές-στρατιωτάκια.
Η κατασταλτική πολιτική στους πανεπιστημιακούς χώρους είχε ανάγκη από ένα αφήγημα, τη γνωστή προπαγάνδα περί «βίας και ανομίας».
Η Κεραμέως μας είχε προϊδεάσει για τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζει το υπουργείο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα «βίας και ανομίας». Η κατάργηση του ασύλου είναι το κύριο μέσο, πλην, όμως, θα συνοδεύεται και από μια άλλη «δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».
«Υπάρχουν -είπε- περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ.
Ολα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς».
Η εμφάνιση ενός ζωντανού και μαχητικού φοιτητικού κινήματος, το τελευταίο διάστημα, που προχωρεί σε καταλήψεις και μαζικές, μαχητικές πορείες, ανησυχεί την κυβέρνηση, το υπουργείο και όλο τον αστικό εσμό, εξ ου και η επαναφορά σχεδιασμών, όπως η επιβολή κάρτας εισόδου.
Συμμέτοχο σε αυτούς τους σχεδιασμούς, το υπουργείο, επιδιώκει να κάνει το πανεπιστημιακό κατεστημένο. Θεωρεί ότι το κλίμα είναι ώριμο, λόγω και της πλειοψηφικής πλέον στροφής του πανεπιστημιακού κατεστημένου προς ένα Πανεπιστήμιο, του οποίου η λειτουργία θα προσομοιάζει με ΑΕ και των χλιαρών αντιδράσεων στην κατάργηση του ασύλου.
«Λαγός», προς το παρόν, υπήρξε μόνο -με δημόσια τουλάχιστον τοποθέτηση- ο νέος πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου. Ο πρύτανης, σε συνέντευξη που παραχώρησε παλαιότερα στη δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης TV100, εξέφρασε την πρόθεσή του να εφαρμόσει τη διαδικασία της ταυτοποίησης (με ταυτότητα ή κάρτα επισκέπτη) για την είσοδο στο ΑΠΘ.
Ελπίζοντας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της κατάργησης του ασύλου και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει δράση κατά της «παραβατικότητας».
Τώρα, όμως, με την ανάσα του αναζωπυρωμένου φοιτητικού κινήματος στο σβέρκο του, που μπορεί να γίνει πιο απειλητικό στο μέλλον, έγινε πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του και έχασε μέρος από την προηγούμενη «αποφασιστικότητά» του: «Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων. Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρας και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει» δήλωσε στα ΝΕΑ.
Η σχετική φιλολογία από τον αστικό Τύπο, περί εφαρμογής κατασταλτικών μέτρων (κάρτα εισόδου, σεκούριτι στα Πανεπιστήμια, κ.λπ.), εν είδει τρομοκρατίας, καθώς και η αναδίπλωση του πρύτανη του ΑΠΘ δείχνουν ότι ο αγώνας των φοιτητών μετρά ήδη αποτελέσματα. Μπορεί να μοιάζουν πενιχρά τώρα, όμως, στο χέρι του φοιτητικού κινήματος είναι να ξεμπερδεύει με τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας.