Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η ντροπή του Ηνωμένου Βασίλειου: Αποσύρθηκαν από την αγορά τα βιβλία της Σάλι Ρούνι
  • Εντελώς πρωτοφανές: Η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας καταγγέλλει τoν εποικισμό της Δυτικής Οχθης (video)
  • Η Motor Oil ομολογεί την ευθύνη της για τις εκρήξεις στο κάτεργό της, που σκότωσαν και σακάτεψαν εργάτες
  • Σιωναζιστές δεσμοφύλακες πυροβόλησαν παλαιστίνιους κρατούμενους μέσα στο κελί
  • ΣΗΜΕΡΑ | Εκδήλωση της Δικτύωσης: «7 Οκτώβρη 2023: Ενας ηρωικός Κατακλυσμός»
  • Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η Παιδεία στο απόσπασμα
Παιδεία

Η Παιδεία στο απόσπασμα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Ιούν 2012, 00:00

Με βάναυσο τρόπο η οικονομική κρίση επέφερε τεράστιο πλήγμα στις κοινωνικές δαπάνες, αφού αυτές πρωτίστως μπαίνουν στο απόσπασμα, προκειμένου τα καπιταλιστικά κράτη να διασώσουν το κεφάλαιο και να εξασφαλίσουν τη μακροημέρευσή του, «τελειώνοντας» τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά αγαθά που με το ζόρι τους έχουν παραχωρήσει στο παρελθόν έπειτα από σκληρούς, αιματηρούς αγώνες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι νιώθουν κάθε μέρα, σε κάθε βήμα τις συνέπειες από τις άγριες περικοπές στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση. Η παρουσίαση από την ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) της έρευνας, που πραγματοποίησε η ETUCE (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών) για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2008 μέχρι σήμερα, έριξε απλώς τους προβολείς στον χειμαζόμενο χώρο της εκπαίδευσης, επιβεβαιώνοντας όσα δραματικά βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι με παιδιά που φοιτούν σε μια από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου σαρώνει η καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, στην έρευνα συμμετείχαν 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και που αντιπροσωπεύ-ουν 26 χώρες της ΕΕ και 14 χώρες εκτός ΕΕ.

Από την έρευνα αυτή προκύπτουν τα εξής:

♦ Οι «μεταρρυθμίσεις» προέκυψαν ως αναγκαία προσαρμογή της εκπαίδευσης στα δεδομένα της καπιταλιστικής κρίσης (εξ ου και οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, η ιδιωτικοποίηση ουσιαστικών και μεγάλων τομέων της δημόσιας εκπαίδευσης, οι επεμβάσεις στα αναλυτικά προγράμματα με αποφασιστική στροφή στο σχολείο της απόλυτης εξειδίκευσης, οι περικοπές στις δαπάνες, οι αλλαγές στον τρόπο διορισμού στην εκπαίδευση με στόχο την αύξηση του βαθμού δυσκολίας ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους νέους που επιθυμούν να εργαστούν στο σχολείο, κ.λπ. Στα καθ’ ημάς, είναι γνωστά τα έργα και οι ημέρες της Διαμαντοπούλου, με το «νέο σχολείο», το νόμο για τα Πανεπιστήμια κ.α.).

Ως εκ τούτου πραγματοποιήθηκαν «μεταρρυθμίσεις» σε 25 χώρες από το 2008 μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων -εκτός της Ελλάδας- και η Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία (το πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο της οποίας οραματιζόταν η Διαμαντοπούλου), η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, κ.λπ.

♦ Από το 2008, οι μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς για την εκπαίδευση αποτελούν σταθερό «μότο». Τα πρωτεία κατέχουν οι χώρες απ’ όπου πέρασε ο οδοστρωτήρας του ΔΝΤ: Λετονία 55%, Ρουμανία 50%, Ουγγαρία 27,5%, Ελλάδα 20% (θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα οι δαπάνες για την Παιδεία αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο εξευτελιστικό ποσοστό του 2,6% του ΑEΠ, ενώ βάσει του Μνημονίου ως το 2015 προβλέπεται να μειωθούν στο 2,2%).Αλλά και στην Κύπρο του Χριστόφια είχαμε περικοπές σε ποσοστό 16,6%, στην Ισπανία 10%, στη Γαλλία 7,25%, στην Ιταλία 5%, κ.λπ.

♦ Οι ιδιωτικοποιήσεις στην εκπαίδευση είναι η μέθοδος με την οποία το αστικό κράτος φορτώνει τα βάρη της δημόσιας παιδείας στους εργαζόμενους. Εχουν πολλές μορφές και αύξησή τους παρατηρείται σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, κ.λπ.

Στην Πολωνία ιδιωτικοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην Ρουμανία, αυτές έγιναν εν μέρει στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στην Κύπρο στα προπανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στην Ιρλανδία στις σχολές για δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Στην Ολλανδία ιδιωτικοποιήθηκαν τα προγράμματα διά βίου μάθησης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ένταξης.

Στη Βουλγαρία, οι εξωσχολικές δραστηριότητες των σχολείων απαιτούν την οικονομική συμμετοχή των μαθητών.

Στη Γαλλία δεν υπάρχει άμεση ιδιωτικοποίηση, αλλά όλο και περισσότερο αυξάνεται η παρουσία του ιδιωτικού τομέα έναντι του δημόσιου -αύξηση της στήριξης των ιδιωτικών σχολείων (10% ανά έτος). Η τροφοδοσία και η καθαριότητα των σχολείων όλο και πιο συχνά ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ανησυχίες για ιδιωτικοποίηση έχουν σχέση κυρίως με τη μείωση του ρόλου και της ικανότητας των τοπικών αρχών να χρηματοδοτούν τα σχολεία λόγω των περικοπών των δημόσιων δαπανών και την άρση της χρηματοδότησης σε ένα σημαντικό αριθμό σχολείων από το κράτος. Επίσης μια σειρά λειτουργιών των σχολείων που ήταν στην αρμοδιότητα του κράτους ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους.

Στην Ισπανία, η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ διαφορετική μεταξύ των περιφερειών. Οι κοινότητες με συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν πολύ περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από εκείνες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. 

Στην Τουρκία, τα όργανα άρχισαν πολύ νωρίς. Μια δεκαετία πριν το 2008. Η ιδιωτικοποίηση έχει επικρατήσει σαν ισχυρή γενικευμένη τάση. Οι υπηρεσίες υποστήριξης στα σχολεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Τα σχολεία μπορούν ακόμη και να προσλάβουν δικό τους προσωπικό υποστήριξης με επισφαλείς συνθήκες εργασίας (μερικές φορές με την είσπραξη των χρημάτων από τις οικογένειες). Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης γίνεται και από τον ιδιωτικό τομέα (τα λεγόμενα ΣΔΙΤ). Η αναλογία των επιμέρους δαπανών των νοικοκυριών για την εκπαίδευση αυξήθηκαν, αλλά η πιο δραματική αύξηση ήταν πριν το 2008.

♦ Σε 12 χώρες έχουν γίνει περικοπές μισθών από το 2008 μέχρι σήμερα, σε 19 έχουμε πάγωμα των μισθών των εκπαιδευτικών, σε 9 περικοπές των συντάξεων και σε 16 περικοπές επιδομάτων.

Τη θλιβερή πρωτιά μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες περικοπές μισθών των εκπαιδευτικών κατέχει η Ελλάδα (Ελλάδα 30%, Ρουμανία 25% Ιρλανδία 18%, Κύπρος 13%), ενώ έρχεται δεύτερη μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις των εκπαιδευτικών (Ουγγαρία 30%, Ελλάδα 20%, Λιθουανία 20%).

♦ Μαχαίρι έχει πέσει στα επιδόματα των εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 356 ευρώ  είχαμε 100% περικοπή, στο επίδομα διδακτικής προετοιμασίας 105 ευρώ περικοπή 100%, στο επίδομα γάμου 35 ευρώ 100% περικοπή, στο επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές 45 – 75 ευρώ 100% περικοπή, στην αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 195 ευρώ 100% περικοπή.

♦ Απολύσεις εκπαιδευτικών  έγιναν σε 16 χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, κ.λπ.), ενώ θραύση έχουν κάνει οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων σε 23 και 22 χώρες αντίστοιχα. Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι συγχωνεύθηκαν 1933 σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να καταργηθούν 1053 σχολεία, ενώ ετοιμάζονται και απολύσεις με μοχλό την «αξιολόγηση». Η κυβέρνηση των δωσίλογων έχει δεσμευτεί στα αφεντικά της τρόικας ότι μέσα στο 2012 θα απολυ-     θούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικοί, και 150.000 θα πάρουν την άγουσα ως το 2015.

♦ Η πρόσβαση στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ οι συνθήκες εργασίας (αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ένταση του αυταρχισμού, μισθοί καταβαραθρωμένοι, κ.λπ.) εξαναγκάζουν πολλούς εκπαιδευτικούς να εγκαταλείπουν το σχολείο.

Π.χ. στο Βέλγιο, το 40% των εκπαιδευτικών, στα πρώτα πέντε χρόνια της διδασκαλίας εγκαταλείπει το επάγγελμα. Στη  Γαλλία, είναι δύσκολο να υπάρξουν προσλήψεις, δεδομένου ότι η αρχική εκπαίδευση καταργήθηκε, ενώ αυξάνεται και η εργασιακή πίεση στο προσωπικό των σχολείων. Επιπλέον στις δύο αποχωρήσεις έχουμε μια πρόσληψη (μείωση θέσεων εργασίας). Στην Ελλάδα, ο ετήσιος αριθμός προσλήψεων έχει μειωθεί κατά 88% από το 2008. Στην Ισπανία δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ πολλοί μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε μερικές περιοχές παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και έμειναν άνεργοι, κ.λπ.

Είναι φανερό ότι η παραπάνω έρευνα επικεντρώνεται σε κάποιες μόνο πλευρές της επίθεσης που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση. Μένουν απέξω άλλες σημαντικές πλευρές, όπως οι παρεμβάσεις στα αναλυτικά προγράμματα, που αποψιλώνουν το σχολείο από κάθε ψήγμα γνώσης και το κατευθύνουν ασφυκτικά στην κατάκτηση των δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά εργασίας, η καθιέρωση σκληρών ταξικών φραγμών που καθι-  στούν δυσβάσταχτη τη φοίτηση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η ένταση του αυταρχισμού και της πειθάρχησης για μαθητές και εκπαιδευτικούς κ.α.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠλήρης κάλυψη στους νεοναζί από τους μπάτσους
Επόμενο άρθρο Πάντα δυσβάσταχτο το χρέος και μετά το κούρεμα

Σχετικά Αρθρα

«Πάμε κι όπου βγει» στα σχολεία: Καθημερινά τα ατυχήματα με τραυματισμούς μαθητών

Παιδεία 15 Οκτ 2026, 22:58

Χαρτζουλάκης – Χοτζόγλου: Στο στόχαστρο για τη συνδικαλιστική δράση – Η αλληλεγγύη θα νικήσει στις 23/10!

Εργατικά 14 Οκτ 2026, 14:42

Οι Πρυτάνεις στηρίζουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, μόνο που θέλουν να τους ορίζουν οι ίδιοι

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και κλειστό αριθμό εισακτέων

Παιδεία 14 Οκτ 2026, 14:34

Φοιτητές κατασκηνώνουν στο Σύνταγμα για το κόστος σπουδών και τη στέγη

Παιδεία 13 Οκτ 2026, 18:57

Στηρίζουν με απροσμέτρητο κυνισμό τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και τη νομιμοποίηση της επιθετικότητας των σιωναζιστών

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας

Παιδεία 13 Οκτ 2026, 13:52

Παιδιά ενός κατώτερου θεού οι μαθητές με αναπηρία

Παιδεία 7 Οκτ 2026, 18:47
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Η ντροπή του Ηνωμένου Βασίλειου: Αποσύρθηκαν από την αγορά τα βιβλία της Σάλι Ρούνι

Επειδή επιμένει με συνέπεια να υποστηρίζει την Palestine Action

16 Οκτ 2026, 12:33
Διεθνή

Εντελώς πρωτοφανές: Η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας καταγγέλλει τoν εποικισμό της Δυτικής Οχθης (video)

16 Οκτ 2026, 11:05
Εργατικά

Η Motor Oil ομολογεί την ευθύνη της για τις εκρήξεις στο κάτεργό της, που σκότωσαν και σακάτεψαν εργάτες

16 Οκτ 2026, 10:56
Διεθνή

Σιωναζιστές δεσμοφύλακες πυροβόλησαν παλαιστίνιους κρατούμενους μέσα στο κελί

16 Οκτ 2026, 09:41
Εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ | Εκδήλωση της Δικτύωσης: «7 Οκτώβρη 2023: Ενας ηρωικός Κατακλυσμός»

7 μμ, αίθουσα Παναρκαδικής, Τζωρτζ 9 (πλ. Κάνιγγος)

16 Οκτ 2026, 08:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2026, 00:01
Παιδεία

«Πάμε κι όπου βγει» στα σχολεία: Καθημερινά τα ατυχήματα με τραυματισμούς μαθητών

15 Οκτ 2026, 22:58
Κόντρες

Υπέρ Κίμπερλι συνηγορία

15 Οκτ 2026, 22:47
Εργατικά

Νέα έκρηξη στο κάτεργο των Βαρδινογιάννηδων – Δύο σοβαρά τραυματίες εργάτες

15 Οκτ 2026, 18:48
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Κυβέρνηση και πετρελαιάδες καπιταλιστές καταληστεύουν τον ελληνικό λαό

15 Οκτ 2026, 14:53
Πολιτική

Ηamlet, the comedy

15 Οκτ 2026, 11:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Οι νεοναζιστές εξακολουθούν να «ακονίζουν τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια»

14 Οκτ 2026, 22:05
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν στους διαδρόμους τις πρώτες 40 μέρες του φθινόπωρου

14 Οκτ 2026, 19:52
Υγεία

Απ’ όξω μπέλα μπέλα κι από μέσα κατσιβέλα*

Ηπειρος: Ασθενοφόρα off - Εγκαίνια σε «χωριά Ποτέμκιν»

14 Οκτ 2026, 18:58
Εργατικά

Χαρτζουλάκης – Χοτζόγλου: Στο στόχαστρο για τη συνδικαλιστική δράση – Η αλληλεγγύη θα νικήσει στις 23/10!

14 Οκτ 2026, 14:42
Παιδεία

Οι Πρυτάνεις στηρίζουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, μόνο που θέλουν να τους ορίζουν οι ίδιοι

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και κλειστό αριθμό εισακτέων

14 Οκτ 2026, 14:34
Διεθνή

Τα κρεμαστάρια του πορτοκαλομαλλιά φασίστα

14 Οκτ 2026, 14:18
Καταστολή

Αμετανόητοι στις απολογίες τους οι μπάτσοι βασανιστές του Βασίλη Μάγγου

14 Οκτ 2026, 11:44
Διεθνή

«Ο Γιάχια Σινουάρ νίκησε την ισραηλινή κοινωνία για ολόκληρες γενιές»: Αρθρογράφος της Χααρέτζ προειδοποιεί για καταστροφή που θα διαρκέσει γενιές

14 Οκτ 2026, 11:11
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

Ημέρα άρτου.

Ημέρα διατροφής.

Ημέρα υπέρ της υγιούς σπονδυλικής στήλης.

Τζαμάικα: Ημέρα εθνικών ηρώων.

1940: Οι ναζί ιδρύουν το γκέτο της Βαρσοβίας.

1945: Αιματηρή συμπλοκή με χειροβομβίδες μεταξύ μοναρχικών και κομμουνιστών στο Γαλάτσι.

1945: Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ.

1946: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού στη Νυρεμβέργη με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου δέκα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ναζί.

1964: Η Κίνα γίνεται η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1967: Βόμβα στο «Πι-Εξ» της Συγγρού.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της «Αυγής» από νεοφασίστες.

1994: Σε δημοψήφισμα στη Φινλανδία οι πολίτες τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ με 56,5%.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είχα την συγκλονιστική Χαρά, Τιμή και Απόλαυση να παρίσταμαι και να ακούσω ζωντανά την πιο σπουδαία πολιτική ομιλία που έχω ακούσει στην ζωή μου. Ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecRubio δεν μίλησε σήμερα στην Πνύκα, μπροστά από την Ακρόπολη μόνον ως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανθρώπων της Δύσης που ζούσαν, που ζουν και που θα ζήσουν στο μέλλον. Έκανε μια αληθινά Ιστορικών διαστάσεων ομιλία. Περιττό να πω ότι συμφωνώ σε όσα είπε στο 100% και ότι ως Έλλην αισθάνομαι υπερήφανος για το βάθος του θαυμασμού του για τους προγόνους μας αλλά και ως Υπουργός αυτής της Κυβερνήσεως για την δημόσια αναγνώριση του στην αξιοπιστία και στην επιτυχία της Χώρας μας σήμερα. Η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός συνθέτουν τον Δυτικό Πολιτισμό και η παρακμή του πρέπει να τελειώσει και να ξαναβρεί η Δύση τις ρίζες, τις αξίες και το πνεύμα της που την έκαναν για αιώνες κυρίαρχη. Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε αλλά και ευχαριστώ στον κ. Ρούμπιο για την σημερινή του ομιλία.

Αδωνις Γεωργιάδης

(Εντάξει, εμετός. Προσέξτε, όμως, την επιτηδευμένη μίμηση του ύφους του Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα σε ορισμένες λέξεις και κάποια βροντώδη επίθετα. Δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη ήξερε ότι θα προκαλέσει. Διάλεξε σκόπιμα να γράψει αυτό το έμεσμα, ξεπερνώντας κάθε άλλο δεξιό πολιτικό ή δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι έγλειψαν πατόκορφα τον Ρούμπιο αλλά με… στιλ και… αντικειμενικότητα. Προσπάθησαν να εμφανιστούν σοβαροί και… αξιοπρεπείς. Συνασπίστηκαν μάλιστα γύρω από τη θέση ότι ο Ρούμπιο δεν είναι σαν τους Τραμπ και Βανς αλλά είναι ένας παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός. Μόνο ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Σπυράδωνης κινήθηκε σε ρυθμό MAGA. Το μήνυμά του δεν αποδέκτες τόσο το δεξιό και ακροδεξιό κοινό στην Ελλάδα όσο ΤΗΝ πρεσβεία και το  ΜΑGA. Θέλησε να προβληθεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος του τραμπισμού στην ελληνική Δεξιά, ώστε να ενεργοποιήσει τις κεραίες ΤΗΣ πρεσβείας και να γίνει ο εκλεκτός της. Να διεκδικήσει την υποστήριξή ΤΗΣ και την υποστήριξη του MAGA, επειδή ξέρει ότι δεν αργεί η ώρα που θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ με αντίπαλο τον… αριστερό Δένδια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo