Αυτονομία της σχολικής μονάδας, αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διαφοροποιημένα προγράμματα , κατηγορίες σχολείων και εκπαιδευτικών ανάλογα με την «απόδοσή» τους, αποκέντρωση, εφαρμογή σύγχρονου management σχολικών μονάδων, ενίσχυση του ρόλου των στελεχών της εκπαίδευσης, είναι η πρόταση της ΝΔ για το δημόσιο σχολείο και τους δασκάλους του.
Η πρόταση αυτή είναι επί της ουσίας ταυτόσημη με ό,τι έχουν προτείνει ΟΟΣΑ, ΣΕΒ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αποδεικνύει ότι τα νήματα δεν τα κινούν οι εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας. Αυτοί μόνο μικρές διαφοροποιήσεις μπορούν να εισάγουν, που έχουν να κάνουν κυρίως με την κουλτούρα τους ως διαφορετικά κόμματα του αστισμού και τη διαφορετική τακτική που επιλέγουν στην προπαγάνδα τους για να «παραμυθιάσουν» τους εκπαιδευτικούς και την εργαζόμενη κοινωνία.
Τα νήματα, τις κατευθυντήριες γραμμές, τη στρατηγική και για την εκπαίδευση την καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ, ΟΟΣΑ) και το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο (ΣΕΒ). Εξ ου και οι αναφορές στο Μνημόνιο-3 και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, αλλά και η παρέμβαση του ΣΕΒ (βλέπε περισσότερα στην Κόντρα, αρ. φύλ. 894, 904, 905).
Παράλληλα, λοιπόν, με την συγκυβέρνηση και το σόου του «εθνικού διαλόγου», που σκοπό έχει μόνο να νομιμοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις, και το έτερο κόμμα εξουσίας, η ΝΔ, έχει τελευταία πάρει πρωτοβουλίες για να κάνει γνωστή την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει όταν με το καλό γίνει κυβέρνηση και να δώσει τα διαπιστευτήριά της στα ντόπια και ξένα αφεντικά.
Τις θέσεις της ΝΔ για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς ανέπτυξε η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως σε εσπερίδα με θέμα «Νέο Σχολείο – Νέα Διοίκηση: Αποκέντρωση, Συμμετοχή, Λογοδοσία, Αξιολόγηση» που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.).
Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, η επιλογή της ΝΔ «συνοψίζεται στο δίπτυχο ‘’ελεύθερο σχολείο’’ – ‘’αυτόνομο Πανεπιστήμιο’’. Σχολεία και Πανεπιστήμια, τα οποία δεν ελέγχονται ασφυκτικά, από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά που εποπτεύονται παραγωγικά και με κριτήρια ποιότητας. Σχολεία και Πανεπιστήμια των οποίων τα στελέχη θα μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διαφοροποιούνται και να αυτενεργούν».
Η γενική αυτή αναφορά με τα στρογγυλεμένα λόγια και τις ωραιοποιημένες εκφράσεις αναλύεται στη συνέχεια στα εξής:
♦ «Οι έννοιες της αυτονομίας, της αξιολόγησης, της αριστείας συνθέτουν αξιακά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».
♦ «Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Οργανωμένα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και με κυρίαρχο στόχο την διασφάλιση της ορθής και αποδοτικής λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι προαιρετική, ούτε απογυμνωμένη από παρεμβάσεις ενθάρρυνσης και επιβράβευσης της πρόσθετης προσπάθειας. Αλλά ούτε και από διορθωτικές παρεμβάσεις – μέσω επιμόρφωσης – όταν και όπου παρατηρούνται υστερήσεις».
♦ «Αριστεία, η οποία δεν αφορά στους λίγους, αλλά στους πολλούς. Αφορά στο σχολείο και το Πανεπιστήμιο ως μηχανισμούς κοινωνικής κινητικότητας και μηχανισμούς ατομικής προόδου και προκοπής».
Ως προς τους εκπαιδευτικούς, το σχέδιο της ΝΔ συνίσταται στα εξής:
♦ Μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση του διδακτικού τους έργου, είτε αυτό σημαίνει κάποια ευελιξία στο ωρολόγιο πρόγραμμα, είτε δυνατότητα επιλογής σχολικού βιβλίου από μια εγκεκριμένη λίστα.
♦ Διαρκής αξιολόγηση του έργου τους.
♦ Διαρκής επιμόρφωση, η οποία να βασίζεται στα αποτελέσματα της αξιολόγησης. τόσο στο παιδαγωγικό, όσο και στο διοικητικό κομμάτι της δουλειάς τους.
♦ Εμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων.
♦ Λογοδοσία για όλους, για υστερήσεις ή παραλείψεις.
Για την ενίσχυση της διοικητικής πυραμίδας, η ΝΔ προτείνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές σχολικών μονάδων, περιφερειακούς διευθυντές και σχολικούς συμβούλους). Η μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, όμως, αφορά την αυστηροποίηση στην επιβολή των κανόνων και των αποφάσεων στις σχολικές μονάδες, αλλά και την προώθηση ενεργειών που θα ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου σχολείου.
Προτείνονται:
1. Αποκέντρωση των αποφάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
2. Θεσμοθέτηση του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας.
3. Εφαρμογή σύγχρονου management σχολικών μονάδων.
4. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου του Συλλόγου διδασκόντων, ο οποίος πρέπει απαραίτητα να συγκαλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
5. Μικρότερες εκπαιδευτικές περιφέρειες για καλύτερη παιδαγωγική και διδακτική υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου.
Γιούλα Γκεσούλη