Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)
  • Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες
  • Ιρανικό F-5 παραβίασε την αεράμυνα και βομβάρδισε αμερικανική βάση στην πρώτη παρόμοια επίθεση από τον Πόλεμο της Κορέας
  • Σαν σήμερα 27 Απρίλη
  • Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων
  • Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η «επιτροπή σοφών» φέρνει τα πάνω κάτω στο Πανεπιστήμιο
Παιδεία

Η «επιτροπή σοφών» φέρνει τα πάνω κάτω στο Πανεπιστήμιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Δεκ 2005, 00:00
Τύφλα να ΄χει το υπουργείο Παιδείας μπροστά στις προτάσεις (9 τον αριθμό) που κάνει η «επιτροπή σοφών» για τη συνολική αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Αυτά που κατά καιρούς εκτοξεύει η Μ. Γιαννάκου και ο αμερικανόθρεφτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με κάθε ευκαιρία δεξιά και αριστερά, προκειμένου να επεξεργαστούν την «κοινή γνώμη» και να μετρήσουν αντιδράσεις, τα διατυπώνουν τώρα μια χαρά οι 8 πανεπιστημιακοί καθηγητές (Νίκος Αλιβιζάτος, Γιώργος Γραμματικάκης, Αθηνά Λινού, Νίκος Μουζέλης, Γιώργος Παγουλάτος, Βασίλης Παπάζογλου, Δημήτρης Σωτηρόπουλος και Θάνος Βερέμης ως πρόεδρος της επιτροπής), που δέχτηκαν ν’ απαρτίσουν την «επιτροπή των σοφών», στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και να παίξουν το ρόλο του συμβουλάτορα του υπουργείου.
 
Ετσι μόνο ως προσωπικό καπρίτσιο και θίξιμο του εγωκεντρισμού τους μπορούμε να θεωρήσουμε την απειλή παραίτησής τους, επειδή, λέει, το υπουργείο Παιδείας προτρέχει και εξαγγέλλει μέτρα και νομοσχέδια που προκαταλαμβάνουν τη δημόσια συζήτηση (πχ ρυθμίσεις για Εκκλησιαστικές Σχολές κ.λπ.).
 
Αν η «δημόσια συζήτηση» κινείται μεταξύ τέτοιων προτάσεων και απόψεων της «επιτροπής σοφών» από τη μια και του υπουργείου από την άλλη, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το παιχνίδι είναι «σικέ», με βαρύτατες συνέπειες για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Πάρτε, λοιπόν, μια γεύση από τις 9 προτάσεις των ακαδημαϊκών συμβούλων του ΥΠΕΠΘ, που «αισθάνθηκαν να παραγκωνίζονται» από τις πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, που θα αποτελέσουν το άλλοθι της κυβέρνησης για την εφαρμογή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ενός αντιδραστικότατου νόμου πλαισίου. Που θα υψώνει τείχη και θα βάζει δυσβάσταχτα εμπόδια στα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που επιθυμούν να σπουδάσουν, θα μετατρέψουν ολοκληρωτικά το Πανεπιστήμιο σε προνομιακό χώρο για τα εύρωστα οικονομικά στρώματα, ενώ θα του προσδώσουν και όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός Πανεπιστήμιου-επιχείρησης:
 
-Οι πανεπιστημιακοί διαπιστώνουν ότι η επ’ αόριστον φοίτηση (οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές») έχει αρνητικές επιπτώσεις. Προτείνεται, λοιπόν, να περιοριστούν τα έτη φοίτησης σε 2ή 3 περισσότερα από τα κανονικά για την 4ετή φοίτηση (δηλαδή να γίνουν το πολύ 6 ή 7). Για όσους έχουν οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα προτείνονται «ανταποδοτικές υποτροφίες». Δηλαδή να εργάζονται οι φοιτητές μέσα στο Πανεπιστήμιο (πχ 40 ώρες το μήνα) και να «αμείβονται». Σε ειδικές περιπτώσεις ζητείται να θεσπιστεί δυνατότητα μερικής φοίτησης με όριο το διπλό χρόνο σπουδών από το κανονικό και διακοπής σπουδών για 1-2 χρόνια, που δεν θα προσμετρώνται στο όριο.
 
Δηλαδή το δικαίωμα κάποιου να σπουδάσει (ένα δικαίωμα που το απέκτησε μάλιστα έπειτα από σκληρό αγώνα και με πολύ κόπο και χρήμα, μέσα από δεκάδες αξιολογικές κρίσεις και εξετάσεις-καρμανιόλα) όποτε αυτός έχει τη δυνατότητα, αμφισβητείται τώρα σοβαρά από την «επιτροπή των σοφών». Το μέτρο αυτό θίγει πρωτίστως τα φτωχά παιδιά, που αναγκάζονται να διακόπτουν κατά διαστήματα τις σπουδές τους γιατί εργάζονται. Αν δε εφαρμοστεί, θα σχολειοποιήσει γενικά παραπέρα το Πανεπιστήμιο, θα εντατικοποιήσει τις σπουδές και θα πλήξει κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσα σ’ αυτό (πολιτική, πολιτιστική κ.λπ.), που δεν θεωρείται αμιγώς μαθησιακή.
 
-Προτείνεται η κατάργηση του ενός συγγράμματος. Πρόσχημα αποτελούν τα «πρόχειρα και παρωχημένα συγγράμματα». Στην ουσία εκείνο που ζητείται είναι η κατάργηση της δωρεάν χορήγησης συγγραμμάτων. Στη θέση της προτείνεται η θέσπιση κουπονιών (το πρωτοείπε ο Γιωργάκης Παπανδρέου, νοσταλγώντας το αμερικάνικο σύστημα) για την προμήθεια συγγραμμάτων της επιλογής του φοιτητή. Στις Σχολές τα συγγράμματα θα είναι μόνο σε δανειστικές βιβλιοθήκες και σε δίκτυα υπολογιστών.
 
-Προτείνεται η κατάργηση των μετεγγραφών και σταθερός αριθμός εισακτέων ανά Τμήμα. Εξαιρούνται οι φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Για τους οικονομικά ασθενείς προβλέπονται «ανταποδοτικές υποτροφίες».
 
-Η επιτροπή συμφωνεί με την τοποθέτηση «μάνατζερ» στα Πανεπιστήμια για να μπει μια και καλή η σφραγίδα του «Επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου». Η χυδαιότητα της πρότασης επιχειρείται να καμουφλαριστεί με την πρόταση να «εποπτεύεται» ο μάνατζερ από τον αντιπρύτανη οικονομικών και με το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης.
 
-Προϋπόθεση για τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές προερχόμενους από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα είναι η υποχρέωση της επιτυχούς εξέτασης σε σημαντικό αριθμό μαθημάτων κάθε έτος.
 
Επειδή η επιτροπή διαβλέπει ότι σύντομα η χώρα μας θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τα «κολέγια» που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ δε θα μπορεί να εμποδίσει την εγκατάσταση κοινοτικών ΑΕΙ στο έδαφός της, προτείνει από τώρα η Πολιτεία να αρχίσει να μελετά το πλαίσιο του «μη κερδοσκοπικού» Πανεπιστήμιου!
 
Οι καθηγητάδες είναι βλέπετε πολύ ρεαλιστές και αποφεύγουν την «επαναστατική» ρητορεία για προάσπιση του δημόσιου Πανεπιστήμιου και απαγόρευση της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ (κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από το αστικό Σύνταγμα).
 
-Οι «σοφοί» βάζουν άγριο χέρι και στο πανεπιστημιακό άσυλο. Προτείνουν να ισχύει μόνο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ η απόφαση για την άρση του να παίρνεται κατά πλειοψηφία (σήμερα απαιτείται ομοφωνία) από 5μελή Επιτροπή Ασύλου (3μελής σήμερα), αποτελούμενη από τον πρύτανη, 2 αντιπρυτάνεις, ένα μέλος ΔΕΠ και έναν φοιτητή.
 
Είναι φανερό ότι η διεύρυνση της Επιτροπής Ασύλου και η σύνθεσή της θα γέρνει πάντα την πλάστιγγα υπέρ της άρσης του στις κρίσιμες στιγμές.
 
-Προτείνεται οι φοιτητές-εκλέκτορες (που συμμετέχουν στα όργανα) να αναδεικνύονται με εκλογές που θα γίνονται παράλληλα με τις φοιτητικές. Οσο μικρότερη θα είναι η συμμετοχή στις εκλογές (κάτι που γίνεται σήμερα) τόσο θα μειώνονται οι εκλέκτορες-φοιτητές.
 
-Προτείνεται η ίδρυση «ανεξάρτητου» γνωμοδοτικού οργάνου που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στα ΑΕΙ και την εκάστοτε κυβέρνηση για τη χάραξη σταθερής και «σύγχρονης» πολιτικής για τα ΑΕΙ. Γεύση γι’ αυτή την πολιτική παίρνουμε από τις παραπάνω προτάσεις των «σοφών».
 
-Τέλος, ζητείται να μην επανέλθει η έδρα ούτε να μειωθούν οι βαθμίδες των καθηγητών. Στο σημείο αυτό, που αφορά την πάρτη τους, οι καθηγητάδες τοποθετούνται προοδευτικά και όχι χυδαία αντιδραστικά όπως σε όλα τα παραπάνω. Επιπλέον προτείνεται οι καθηγητές που είναι πλήρους απασχόλησης να γίνουν και αποκλειστικής με αύξηση μισθού και μόνον όσοι δεν το δεχτούν να μπορούν να έχουν εξωπανεπιστημιακή απασχόληση, αλλά με μειωμένες αποδοχές.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ αστυνομικός τσαμπουκάς δεν θα περάσει
Επόμενο άρθρο Στο χορό των αρνήσεων και το Καποδιστριακό

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Παιδεία 26 Απρ 2026, 06:16

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 25 Απρ 2026, 18:14

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

Εργατικά 22 Απρ 2026, 12:04

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

Εργατικά 21 Απρ 2026, 18:27

Εισβολή δυνάμεων καταστολής στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ – Εκαναν ρημαδιό φοιτητικά στέκια

Στόχος ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο

Καταστολή 17 Απρ 2026, 10:47

Χρύσα Χοτζόγλου: ‘Η θα απαντήσει ο κλάδος ή θα πάμε στην πρώτη μετά τη χούντα απόλυση εκπαιδευτικού για συνδικαλιστική παρέμβαση

Δήλωση ενόψει της δεύτερης τρομοκρατικής παραπομπής της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας

Εργατικά 17 Απρ 2026, 07:49
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)

27 Απρ 2026, 12:09
Καταστολή

Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες

27 Απρ 2026, 07:21
Διεθνή

Ιρανικό F-5 παραβίασε την αεράμυνα και βομβάρδισε αμερικανική βάση στην πρώτη παρόμοια επίθεση από τον Πόλεμο της Κορέας

27 Απρ 2026, 05:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
Καταστολή

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

24 Απρ 2026, 14:15
Κόντρες

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

24 Απρ 2026, 14:07
Διεθνή

Χριστιανοί μαχητές στη Χεζμπολά

24 Απρ 2026, 12:58
Ιστορία

Μάχα Αμπού Χαλίλ: Μια ιστορική μορφή δολοφονήθηκε στα 80 της από τους σιωναζιστές

24 Απρ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Απρίλη

24 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία

«Μη φοβάστε τα αεροσκάφη B1, B2 και B52. Να φοβάστε τον άνθρωπο χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμή και χωρίς ανδρεία»

23 Απρ 2026, 22:03
Διεθνή

Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο

23 Απρ 2026, 21:07
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

Ημέρα κατασκευαστικού σχεδίου.

Νότια Αφρική: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Σλοβενία, Σιέρα Λεόνε: Εθνική εορτή.

1903: Γεννιέται ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1941: Αρχή γερμανικής κατοχής στην Αθήνα.

1968: Συλλήψεις νέων του «Ρήγα Φεραίου» και του ΠΑΜ.

1972: Σιωπηρή πορεία πεντακοσίων φοιτητών της ΦΜΣ για πανεπιστημιακά αιτήματα, πολλές συλλήψεις.

1978: Απόπειρα των Ερυθρών Ταξιαρχών κατά του διευθυντή της FIAT Σέρτζιο Παλμιέρι.

1979: Ολική καταστροφή από βόμβα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας (ΕΛΑ).

1982: Βόμβα καταστρέφει το διπλωματικό αυτοκίνητο του πράκτορα της CIA Στανισλάβ Βαλέγκρα (ΕΛΑ).

1988: Βόμβες (ΕΛΑ) στις Ζ’ και Η’ ΔΟΥ και στο Α’ αστυνομικό τμήμα (Θεσσαλονίκη).

1999: Βόμβα στο ξενοδοχείο «Intercontinental», μία νεκρή και ένας τραυματίας (Επαναστατικοί Πυρήνες).

2000: Ενας ανήλικος αλβανός κρατούμενος δολοφονείται από αστυνομικό με μια σφαίρα στον τράχηλο στη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές Αυλώνα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo