Ολομέτωπη επίθεση στο πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην Καθημερινή (9/7/2017), το οποίο και υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει έτσι και γίνει κυβέρνηση το κόμμα του. Ο Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ ενός επιχειρηματικού πανεπιστήμιου χωρίς όρια και φραγμούς στη λειτουργία του, χωρίς δηλαδή τα φτιασιδώματα των συριζαίων.
Κατά τον Κούλη τρία είναι τα «οφθαλμοφανή προβλήματα»:
Πρώτο, «η περιορισμένη χρηματοδότηση κάτι που δεν συναρτάται μόνο με την κρατική επιχορήγηση αλλά και με τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να βρίσκουν οικονομικούς πόρους».
Δεύτερο, «η κακή κατάσταση των υποδομών αλλά και των συνθηκών λειτουργίας των κτιριακών συγκροτημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων».
Και τρίτο, «το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ που συχνά φτάνει μέχρι το σημείο ουσιαστικής κατάργησης της αυτονομίας και αυτοτέλειάς τους».
Η λύση που προτείνει ο Μητσοτάκης είναι:
«Για το πρώτο πρόβλημα η λύση είναι προφανής: η οικονομική κατάσταση της χώρας μάς υποχρεώνει να ψάξουμε πόρους από την αγορά αλλά και από την αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είναι σημαντικό να συνδεθούν τα ΑΕΙ με την παραγωγή κάτι που θα βοηθήσει και τους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με την πραγματική οικονομία. Εξίσου κρίσιμη είναι η υλοποίηση προγραμμάτων που θα φέρουν φοιτητές και έσοδα από το εξωτερικό όπως π.χ. τα ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα καλοκαιρινά τμήματα σπουδών. Τα πανεπιστήμια έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν. Το παράδειγμα του Πολυτεχνείου Κρήτης δείχνει τον δρόμο αλλά αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις απίστευτες αγκυλώσεις που τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ξεπεράσουν (σ.σ. εννοεί την απόπειρα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της Rosa Νera στα Χανιά)».
«Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο πρόβλημα δεν μπορούμε άμεσα να οικοδομήσουμε καινούργιες εγκαταστάσεις αλλά μπορούμε άμεσα να κάνουμε τις υπάρχουσες να λειτουργούν καλύτερα. Με περισσότερη τάξη, καθαριότητα και φυσικά μεγαλύτερη ασφάλεια για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με εσωτερικούς κανονισμούς που θα γίνονται σεβαστοί. Και με σεβασμό στο πανεπιστημιακό άσυλο ως θεσμό κατοχύρωσης της ελεύθερης έκφρασης, όχι ως εργαλείο συγκάλυψης έκνομων συμπεριφορών».
«Για το τρίτο πρόβλημα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων στη χώρα μας. Μπορούμε να αποβάλουμε τον κρατισμό και τις ιδεοληψίες τού χθες, ώστε να δώσουμε χώρο στην ελευθερία σκέψης, στην αξιοκρατία, στην εξωστρέφεια, στην αυτονομία και στην αυτοτέλεια». (Οι εμφάσεις δικές μας).
Κοντολογίς, ο Μητσοτάκης θέλει πανεπιστήμια-επιχειρήσεις. Που θα είναι συνδεδεμένα με την καπιταλιστική παραγωγή, που θα αναζητούν πόρους από «άλλες πηγές», πλην της κρατικής χρηματοδότησης, που θεωρεί δεδομένο ότι θα είναι ελλειπέστατη λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων που είναι απαραβίαστες, που θα λειτουργούν προγράμματα κάθε είδους και για κάθε τσέπη, που θα φτάχνουν «παραρτήματα» σε άλλες χώρες για την προσέλκυση φοιτητών-πελατών, που θα «εκμεταλλεύονται» την ακίνητη περιουσία τους για κερδοσκοπικούς λόγους. Θέλει πανεπιστήμια-νεκροταφεία που θα βασιλεύει η «τάξη και ασφάλεια». Και θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια για να απαλλαγούμε από τον «κρατισμό και τις ιδεοληψίες του χθες».
ΥΓ1: Το ίδιο νόημα είχαν τα λεγόμενα του Μητσοτάκη στην εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για Παιδεία και Ανάπτυξη», όπου παρέστησαν σύσσωμα τα γκεσέμια της αντιπολίτευσης (πλην Περισσού), από τον Βενιζέλο, τον Σταύρο Θεοδωράκη ως τη Διαμαντοπούλου.
«Τα πανεπιστήμια σήμερα έχουν γίνει άντρα έκνομων συμπεριφορών. Αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα», είπε ο Κούλης, που επανέλαβε ότι θα αλλάξει ξανά το νομικό πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «με μια λογική βελτίωσης του νόμου Διαμαντοπούλου αλλά και ενσωματώνοντας την εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου».
Ο Μητσοτάκης απηύθυνε και κάλεσμα στους φοιτητές να κινητοποιηθούν περισσότερο δυναμικά κατά του νόμου Γαβρόγλου (δεν του έφθασε μόνο η επιστολή των «πρόθυμων» 471 του ΑΠΘ).
Από τη μεριά του, ο Βενιζέλος είπε ότι «το νομοσχέδιο αυτό λειτουργεί ως ένας τεράστιος αντιπερισπασμός, ένας αντιπερισπασμός του παρελθόντος εις βάρος του μέλλοντος» και «δίνει το μήνυμα ενός δήθεν ριζοσπαστισμού με τη μορφή του απόλυτου συντηρητισμού».
ΥΓ2: «Αντιπολιτευτικό» λόγο άρθρωσε και ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, που τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των δημοσίων Πανεπιστημίων αλλά δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν και ιδιωτικά» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαντ. Παπαδοπούλου.
Είπε ακόμη τα εξής ωραία και αποκαλυπτικά:
«Ο χωροταξικός σχεδιασμός των ΑΕΙ να είναι τέτοιος που να συνδέεται με την αγορά εργασίας. Για παράδειγμα σε μια αγροτική περιφέρεια τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ να έχουν σχέση και με τον χαρακτήρα της περιοχής».
«Από προσωπική εμπειρία, όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα, διαπίστωσα ότι το ακαδημαϊκό μας επίπεδο από επιστημονικής πλευράς είναι αρκετά υψηλό, εκεί που υστερούμε είναι στο ζήτημα της γραφειοκρατίας και στον τρόπο λειτουργίας. Δεν έγιναν στο παρελθόν οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να έρχονται ξένοι φοιτητές από το εξωτερικό και οι Ελληνες να μένουν εδώ (για μεταπτυχιακές σπουδές).