Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας με νομοθετικό έργο αλλά και με πολλά άλλα μέσα, πλήττει το δημόσιο σχολείο και το δικαίωμα των παιδιών της εργαζόμενης κοινωνίας στη μόρφωση και αβαντάρει τους σχολάρχες. Τους αβαντάρει όχι μόνο επιτρέποντας τη λειτουργία των μαγαζιών τους πλάι στις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, στο όνομα του «υγι-ούς ανταγωνισμού», που θα κάνει δήθεν το δημόσιο σχολείο (το οποίο φροντίζει να στραγγαλίζει με κάθε τρόπο), να προσπαθεί να γίνει καλύτερο, αλλά κλείνοντας τα μάτια και σε κάθε είδους παρανομίες των αφεντικών-σχολαρχών.
Οσοι εκπαιδευτικοί έχουν την εμπειρία της εργασίας σε ιδιωτικά σχολεία έχουν πολλά να μας διηγηθούν για το θράσος των σχολαρχών στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στην εξαπάτηση των γονιών που προσφεύγουν σε αυτά με βαρύγδουπα «προγράμματα»-κράχτες και λαμπερές παρεμβάσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα, που συνεισφέρουν δήθεν σε μια υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης.
Τις μέρες αυτές ήρθε στο φως από την ΟΙΕΛΕ (την ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών) μια καραμπινάτη παρανομία ενός ιδιωτικού σχολείου.
Πρόκειται για ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο Ελληνικό με το όνομα «Ευρωπαϊκό Πρότυπο-Καργιωτάκης-Κόλλιας». Το σχολείο αυτό δεν έχει νόμιμο εκπρόσωπο, δεν έχει νόμιμα διορισμένο διευθυντή και ως εκ τούτου η λειτουργία του -άρα και η έκδοση τίτλων- είναι παράνομη. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου είναι εκπαιδευτικός, διορισμένος στη δημόσια εκπαίδευση (μαθηματικός) και γι’ αυτό, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν μπορεί να το εκπροσωπεί νομικά.
Η περίπτωση αυτού του ιδιωτικού σχολείου ασφαλώς δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κι άλλα τέτοια μαργαριτάρια υπάρχουν στο κολιέ της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Γιατί το ισχυριζόμαστε αυτό; Γιατί το υπουργείο Παιδείας έχει όλους τους μηχανισμούς να ελέγξει τη «νομιμότητα» αυτών των μαγαζιών εμπορίας εκπαίδευσης, κι όμως σκοπίμως αδρανεί. Το εν λόγω μάλιστα εκπαιδευτήριο ήταν και στη λίστα της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ Φ.12/80/8876/Γ1 ΦΕΚ 106/01-02-2011, τ.Β΄) που καθόριζε τα σχολεία που προσέτρεξαν να πάρουν μέρος στο πειραματικό πρόγραμμα της κακόφημης «αυτοαξιολόγησης» (τα περισσότερα ιδιωτικά και πειραματικά), που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, θα γενικευτεί τη σχολική χρονιά 2013-2014 σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Μετά την αποκάλυψη, όλοι «έπεσαν από τα σύννεφα». Με «αστραπιαίες» ενέργειες έσπευσαν να αποσοβήσουν το σκάνδαλο, που έπληττε και τα παιδιά και τους γονείς του σχολείου, αλλά και την εικόνα που θέλουν να λανσάρουν για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο υφυπουργός Παιδείας έδωσε εντολή να μετεγγραφούν άμεσα οι μαθητές σε δημόσια σχολεία, ώστε «να αποσοβηθούν προβλήματα έκδοσης ενδεικτικών και απολυτήριων τίτλων», ενώ εναντίον του ιδιοκτήτη του σχολείου διενεργείται ΕΔΕ.