Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Χτύπα με το ραβδί σου» – Ενας παιάνας για την αντίσταση
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη
  • Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές
  • «Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»
  • Γλείψε τώρα εκεί που έφτυσες, επηρμένε ηλίθιε
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Αρχίζει η Οδύσσεια του Νηπιαγωγείου
Παιδεία

Αρχίζει η Οδύσσεια του Νηπιαγωγείου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Ιούλ 2007, 00:00

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προωθούνται προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων νηπιαγωγείων, που θα λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά μέσα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και στο ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων και των ολοήμερων νηπιαγωγείων.

Ετσι αρχίζει η πρώτη φάση της άλωσης του δημόσιου νηπιαγωγείου, το εναρκτήριο λάκτισμα της οποίας δόθηκε με την ακύρωση στην ουσία του νόμου 3518/2006, που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση μετά τη μεγαλειώδη απεργία των δασκάλων, για ένα έτος υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την υλοποίηση του νόμου και στη συνέχεια στο νόμο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα προσέθεσε άρθρο, με το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, το δημόσιο νηπιαγωγείο οδηγείται στα χέρια των ιδιωτών και των δήμων, μιας και υπάρχει έτοιμο και το νομοθετικό πλαίσιο της «αποκέντρωσης» (νόμοι 2218/94 και 2240/94). Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι τεράστια, αφού για πρώτη φορά παραχωρείται το δικαίωμα λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων στους δήμους, και αφορά όλη την εκπαίδευση. Ενα όνειρο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποδεσμευτεί σιγά-σιγά το κράτος από την υποχρέωση να παρέχει δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά παίρνει πια σάρκα και οστά. Οσο για τη «δέσμευση» του ΥΠΕΠΘ ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος (2007-08) και για όσα παιδιά είχαν φιλοξενηθεί στους παιδικούς σταθμούς το προηγούμενο έτος, δεν υπάρχει καμιά βάση. Το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» είναι βεβαιωμένη ιστορία. Και έπειτα το υπουργείο δίνει το δικαίωμα σε αυτά τα νηπιαγωγεία των δήμων να εγγράφονται δυο ηλικίες νηπίων (4-5 και 5-6). Ποιος μας λέει ότι του χρόνου δεν θα επαναληφθεί το έργο με τα παιδιά που φέτος είναι ηλικίας 4-5 ετών και την επόμενη χρονιά 2008-09 θα είναι νήπια;

Στο δελτίο τύπου το υπουργείο Παιδείας κοκορεύεται, ψευδόμενο ασύστολα, ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα «για την εγγραφή και απρόσκοπτη φοίτηση όλων των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία». Ομως είναι γεγονός ότι ως τώρα κανένα μέτρο δεν πάρθηκε, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει έτσι κι αλλιώς τεράστιο πρόβλημα με τη σχολική στέγη και πολλά από τα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε άθλια κτίρια και μαγαζιά και το οποίο είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώσει από τη στιγμή που το ένα έτος νηπιαγωγείο γίνεται υποχρεωτικό και ενώ μας χωρίζει μόλις ενάμιση μήνας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Επειτα είναι γνωστό ότι εκείνα που θα πληρώσουν τη νύφη είναι τα προνήπια, που θα πεταχτούν έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο και θα εξαναγκαστούν να στραφούν στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

 Το υπουργείο Παιδείας κάνει στο κείμενό του έκκληση στους παιδικούς σταθμούς να ενημερώσουν εγγράφως τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με το αν θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία, οπωσδήποτε μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Η υπενθύμιση αυτή του ΥΠΕΠΘ για κάτι που θεωρείται αυτονόητο γίνεται, κατά την άποψή μας, γιατί έχουν γραφτεί πολλά παιδιά (στις εγγραφές του Ιουνίου) στα δημόσια νηπιαγωγεία, γεγονός απογοητευτικό για το υπουργείο, που δεν προτίθεται να λύσει το πρόβλημα και να δώσει δεκάρα τσακιστή δημιουργώντας νέα νηπιαγωγεία. Θέλει το υπουργείο να οδηγήσει τους γονείς να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και να συγκρατήσει τα υπόλοιπα παιδιά στους δήμους, γι’ αυτό και χολοσκάει και επείγεται να μάθει τι θα γίνει με τη λειτουργία των νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς.

Ξέρετε πως το ΥΠΕΠΘ προτίθεται να «λύσει» το πρόβλημα; Μετατρέποντας 255 νηπιαγωγεία σε ολοήμερα και ιδρύοντας επιπλέον 2 ολοήμερα νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής! Η ρύθμιση αυτή όμως εκείνο που κάνει είναι να προσαρμόζει απλά το ωράριο των δημόσιων νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς και δεν αντιμετωπίζει την προσέλευση του μεγαλύτερου αριθμού παιδιών, ούτε απαντά στο τι θα γίνει με τα προνήπια, αφού ο αριθμός των 25 παιδιών ανά τμήμα θα καλυφθεί από τα νήπια.

Ευκαιρίας δοθείσης, το υπουργείο Παιδείας αύξησε το ωράριο των ολοήμερων νηπιαγωγείων κατά μία ώρα καθιερώνοντας «πρωινή ζώνη», η οποία θα είναι «προαιρετική», θα αφορά τα νήπια των εργαζόμενων γονιών και για τη λειτουργία της θα απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 5 νηπίων πρώτης ηλικίας (όχι προνήπια).

Χρησιμοποιώντας και πάλι το ολοήμερο νηπιαγωγείο ως δούρειο ίππο, το υπουργείο σκοπεύει απ’ ό,τι φαίνεται, να οδηγήσει το νηπιαγωγείο όλο και πιο κοντά στον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού σχολείου, σε μια δηλαδή σφιχτή διδασκαλία ασφυκτικών αναλυτικών προγραμμάτων, αφαιρώντας και την παραμικρή «ελευθεριακή» χαραμάδα στη δομή, τη λειτουργία και τα αναλυτικά του προγράμματα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ως όχημα θα χρησιμοποιηθούν 700 ολοήμερα νηπιαγωγεία, που δήλωσαν ήδη συμμετοχή στο «πρόγραμμα καινοτόμων παρεμβάσεων», που θα έχει ως σκοπό «την ομαλή μετάβαση των νηπίων από την προσχολική στη σχολική εκπαίδευση». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το δημοτικό από φέτος έγινε πιο «βαρύ» και η γνώση κατέβηκε στην ουσία μια τάξη παρακάτω, δημιουργώντας μεγάλες δυσκολίες σε μαθητές, δασκάλους και γονείς (το πρόγραμμα πια απευθύνεται μόνο σε μια ελίτ, οι άλλοι από αυτή την τρυφερή ηλικία στον Καιάδα!), ενώ βεβαιωμένη είναι και η πρόθεση του ΕΣΥΠ (Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας) να μειωθούν οι τάξεις στο δημοτικό κατά μια και το νηπιαγωγείο να αποτελέσει στην ουσία την Πρώτη τάξη.

Το «πρόγραμμα καινοτόμων παρεμβάσεων» θα περιλαμβάνει α) επισκέψεις των νηπίων σε δημοτικά σχολεία για την εξοικείωσή τους με το χώρο και τη λειτουργία τους. Η υποκρισία του ΥΠΕΠΘ στο σημείο αυτό προκαλεί οργή, αφού όλη ως τώρα η στεγαστική πολιτική για τα νηπιαγωγεία τα οδηγούσε μακριά από τα δημοτικά σχολεία σε αυτόνομα κτίρια δυο αιθουσών ή σε άθλια μαγαζιά β)ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονιών σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία μετάβασης των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό. Προφανώς, για να αναλάβουν αυτοί μεγαλύτερο μέρος ευθύνης στο διάβασμα στο σπίτι (και για τα νήπια;) και βεβαίως-βεβαίως και το πρόσθετο οικονομικό βάρος από την υλοποίηση των «καινοτόμων προγραμμάτων» γ) οργάνωση εκθέσεων, θεατρικών δρώμενων και άλλων εκδηλώσεων από κοινού με μαθητές της Α΄ δημοτικού δ) δράσεις για την έγκαιρη διάγνωση των μαθησιακών ή άλλων δυσκολιών που πιθανόν να αντιμετωπίζουν τα νήπια και μέτρα αντιμετώπισής τους. Το τελευταίο είναι γνωστό ότι απαιτεί πρόσθετο κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, όμως η πολιτική που ακολουθείται με τη λεγόμενη ειδική αγωγή είναι της κατεύθυνσης του όλο και μικρότερου κόστους. Με τι κόλλυβα, λοιπόν, θα γίνουν όλα αυτά; Και μέσα στις μαθησιακές δυσκολίες θα περιλαμβάνεται π.χ. και η δυσλεξία, η διάγνωση της οποίας γίνεται, ως γνωστόν, στο δημοτικό, μετά τη συστηματική ανάγνωση και γραφή; Μήπως αυτό δεν οδηγεί προς το συμπέρασμα που βγάλαμε παραπάνω, ότι το νηπιαγωγείο θα μοιάσει όλο και πιο πολύ με το δημοτικό, με δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και στο τελικό αποτέλεσμα του γνωστικού τους επιπέδου (η Παιδεία δεν εκβιάζεται, απαιτεί και τον κατάλληλο χρόνο και διάρκεια και ωριμότητα από την πλευρά του μαθητή). 

Γιούλα Γκεσούλη

 

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟι τράπεζες προτείνουν
Επόμενο άρθρο Μειώνουν το επίδομα ανεργίας των μερικώς απασχολήσιμων

Σχετικά Αρθρα

Πειθαρχικά εκπαιδευτικών: Νέα τρομοκρατική κλήση σε απολογία

Για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση

Εργατικά 30 Οκτ 2026, 11:57

Στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κυνηγούν τους δασκάλους (Μέρος Δεύτερο)

Εργατικά 30 Οκτ 2026, 10:47

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση, εκτός διδακτικού ωραρίου

Εργατικά 29 Οκτ 2026, 11:57

Εστιακοί φοιτητές Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων: Κερδοσκοπούν πάνω στις ζωές μας

Παιδεία 27 Οκτ 2026, 14:08

Πανεπιστήμιο Πατρών: Δεν επιτρέπει σε πρωτοετείς φοιτητές να πάρουν δωμάτιο στη Φοιτητική Εστία αν δεν καταθέσουν το «χαράτσι» των 200 ευρώ

Παιδεία 26 Οκτ 2026, 18:35

Ενωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας: Κανένα παιδί χωρίς νοσηλευτική υποστήριξη στο σχολείο

Παιδεία 26 Οκτ 2026, 14:43
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

«Χτύπα με το ραβδί σου» – Ενας παιάνας για την αντίσταση

31 Οκτ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

31 Οκτ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη

31 Οκτ 2026, 00:02
Διεθνή

Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

30 Οκτ 2026, 19:43
Διεθνή

«Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»

Η ξεδιαντροπιά του «αριστερού σιωνισμού με το στόμα μιας ισραηλινής ηθοποιού

30 Οκτ 2026, 18:54
Αθλητισμός

Γλείψε τώρα εκεί που έφτυσες, επηρμένε ηλίθιε

30 Οκτ 2026, 13:17
Εργατικά

Πειθαρχικά εκπαιδευτικών: Νέα τρομοκρατική κλήση σε απολογία

Για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση

30 Οκτ 2026, 11:57
Πολιτισμός

Eξαφανίστηκαν από τα ράφια τα βιβλία της Σάλι Ρούνι στη Βρετανία

Οι αναγνώστες έσπευσαν να τα αγοράσουν μετά την ανακοίνωση ότι σταματά η κυκλοφορία τους

30 Οκτ 2026, 11:51
Εργατικά

Στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κυνηγούν τους δασκάλους (Μέρος Δεύτερο)

30 Οκτ 2026, 10:47
Καταστολή

Eγγραφο της ίδιας της ΕΛΑΣ αποκαλύπτει: Βασάνισαν και μέσα στην Αστυνομία τον Βασίλη Μάγγο οι έξι μπάτσοι

Αύριο αναμένεται η απόφαση στο ΜΟΔ Καρδίτσας

30 Οκτ 2026, 10:22
Πολιτική

Ο Φραπές εισήχθη… αιφνιδίως στον «Ευαγγελισμό», για να αναβάλει τη δίκη του

30 Οκτ 2026, 09:48
Εκδηλώσεις

Σήμερα στην Κόντρα | Παλαιστίνη 36

Μια ταινία για την εξέγερση των Παλαιστίνιων το 1936-39

30 Οκτ 2026, 00:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Οκτώβρη

30 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

Μόχσεν Ρεζαεΐ: «Οι ευγενικές επιστολές δεν αλλάζουν τη στάση του Ιράν»

Η Τεχεράνη σχολιάζει την επικοινωνία του Τζέι Ντι Βανς

29 Οκτ 2026, 22:23
Κόντρες

Δικός τους παιδί δεν ήταν (και) ο Λιόλιος;

29 Οκτ 2026, 21:30
Διεθνή

Ο Βανς επικοινωνεί με τον Ρεζαεΐ σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

29 Οκτ 2026, 19:37
Πολιτισμός

Ακόμα και το Χόλιγουντ «ξερνάει» τους λυσσασμένους σιωνιστές

29 Οκτ 2026, 15:05
Πολιτική

Από τη Λάουρα στον Αντρες, ο Μητσοτάκης και οι ηγεμόνες της Ευρωλάνδης

29 Οκτ 2026, 13:52
Εργατικά

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση, εκτός διδακτικού ωραρίου

29 Οκτ 2026, 11:57
Διεθνή

«Εξόντωση, βασανιστήρια, βιασμοί»: Η Επιτροπή του ΟΗΕ καταγράφει ισραηλινά εγκλήματα στη Δυτική Oχθη

29 Οκτ 2026, 08:29
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη

Ημέρα αποταμίευσης.

Αλγερία: Ημέρα επανάστασης (1954).

1904: Μέλη του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος πραγματοποιούν επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων (Βαρσοβία).

1926: Ανεπιτυχής απόπειρα εκτέλεσης του Μουσολίνι, ο επίδοξος εκτελεστής σκοτώνεται από το πλήθος.

1954: Εναρξη της επανάστασης των Αλγερινών κατά των γάλλων αποικιοκρατών από το Μέτωπο για την Εθνική Απελευθέρωση.

1961: Σε ταραχές για την έβδομη επέτειο από την εξέγερση της Αλγερίας κατά των Γάλλων σκοτώνονται 86 και τραυματίζονται 150 άτομα.

1969: Επτά καταδίκες μελών του ΕΔΚ.

1984: Δολοφονείται η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντιρα Γκάντι.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo