Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε φέτος σε νέα μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως είχε διαφανεί από τις επανειλημμένες δηλώσεις Γαβρόγλου και από τη μελέτη του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Σχολιάζοντας τη μελέτη αυτή (Κόντρα, αρ. φύλ. 907), που ανέφερε το εξής χαρακτηριστικό απόσπασμα «Παρά την αυτονομία, τα ΑΕΙ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις του υπουργού Παιδείας για τη λειτουργία τους, καθώς και ο ετήσιος προϋπολογισμός του κάθε ιδρύματος, όσο και ο αριθμός των νέων φοιτητών (συνήθως μεγαλύτερος από αυτόν που θέλουν ή είναι ικανά να δεχτούν τα ΑΕΙ) αποφασίζεται κάθε χρόνο από το υπουργείο. Αυτά τα δυο μεγέθη που είναι καθοριστικά για την αποτελεσματική λειτουργία των ΑΕΙ (και συνδέονται άμεσα μεταξύ τους) πρέπει να οριστούν με αμερόληπτο τρόπο και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», σημειώναμε ότι: «Η ‘’αυτονομία’’ των ΑΕΙ συνδέεται με τη χρηματοδότησή τους και τον αριθμό των φοιτητών που αυτά είναι ‘’ικανά’’ να δεχτούν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης. Και τα δυο αυτά μεγέθη θα καθοριστούν σύμφωνα με τα ‘’διεθνή πρότυπα’’. Κοντολογίς, θα πάμε σε μείωση του αριθμού των φοιτητών και σε κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων ως προς τη χρηματοδότηση».
Ετσι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μειώνονται φέτος κατά 495 άτομα. Η μείωση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη στα Πανεπιστήμια (-1.005 άτομα), ενώ αντίθετα στα ΤΕΙ έχουμε αύξηση (+510 άτομα).
Πρόκειται για τη στρατηγική του υπουργείου Παιδείας, που εκφράζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των νέων που φοιτούν στα Πανεπιστήμια -και αυτό θα επιχειρηθεί και με άλλα μέσα, όπως οι αλλαγές που προωθούνται για το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση- και να στραφεί η νεολαία στη λεγόμενη τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια θα είναι 42.850 (πέρυσι 43.855) και στα ΤΕΙ 26.640 (πέρυσι 26.130). Συνολικά φέτος οι εισακτέοι θα είναι 69.490 (πέρυσι 69.985).
Ο αριθμός των εισακτέων παρουσιάζεται σημαντικά μειωμένος στις σχολές υψηλής ζήτησης (νομικές, ιατρικές, πολυτεχνεία) και αυξημένος στις σχολές χαμηλής ζήτησης. Επίσης ο αριθμός μειώνεται στα τμήματα των υψηλόβαθμων σχολών των μεγάλων αστικών κέντρων και αυξάνεται στα τμήματα της περιφέρειας.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή του νόμου για τις μετεγγραφές που επίκειται και θα δυσκολέψει γενικά τις μετεγγραφές φοιτητών (το υπουργείο διατείνεται ότι αυτό θα γίνει για να ευεργετηθούν από το μέτρο οι φοιτητές που το έχουν περισσότερη ανάγκη: « Επιπρόσθετα, η υπουργική απόφαση μεριμνά για την ενίσχυση των τμημάτων της περιφέρειας που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών/τριών τους μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών. Παρεμπιπτόντως, ενημερώνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη»), θα οδηγήσει
♦ σε αύξηση του ήδη σκληρού ανταγωνισμού των υποψήφιων που παρουσιάζεται στις περιζήτητες σχολές
♦ σε φαινομενική ενίσχυση των περιφερειακών τμημάτων, αφού εισακτέοι, που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να φοιτήσουν μακριά από το σπίτι τους, θα παραιτηθούν από το όνειρο των σπουδών τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι «Για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής κριτήρια:
1. Οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας
2. Οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες
3. Η ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού
4. Οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών»
Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα παιδιά που προέρχονται από τα νοικοκυριά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι περιζήτητες σχολές γίνονται γι' αυτά όλο και πιο πολύ άπιαστο όνειρο. Προορίζονται για την ελίτ των μαθητών με τα «βαριά πορτοφόλια», που έχουν τη δυνατότητα φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων. Και σε αυτό το επίπεδο, η συγκυβέρνηση κάνει το χατίρι των καπιταλιστών, εντείνοντας τον ταξικό διαχωρισμό.