Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτωβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας
  • Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών
  • Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ
  • Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της
  • Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα
  • Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Οταν ένα προσωπικό πολιτικό δράμα αποσπάται από το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιό του
Πολιτισμός

Οταν ένα προσωπικό πολιτικό δράμα αποσπάται από το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιό του

Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Φεβ 2025, 08:58

Ενα οικογενειακό πολιτικό δράμα βασισμένο στην αληθινή ιστορία του πρώην βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Βραζιλίας, Ρούμπενς Πάιβα, που συνελήφθη και εξαφανίστηκε από τη στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας το 1971. Ο γιος του αφηγήθηκε την Οδύσσεια της οικογένειας σε ένα βιβλίο και σε συνεργασία με τον φίλο του Βάλτερ Σάλες το έκαναν ταινία.

Ο Σάλες, θεωρούμενος ανάμεσα στους σαράντα καλύτερους σκηνοθέτες παγκοσμίως και ο τρίτος πλουσιότερος συνάμα, είναι περισσότερο γνωστός για τις ταινίες του «Ημερολόγια μοτοσυκλέτας» και «Κεντρικός σταθμός». Στην τελευταία του ταινία επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη κινηματογραφική του οπτική που εδώ συνοψίζεται στη «φωτεινή», «ανέμελη» αισθητική της δεκαετίας του `70 σε αντίστιξη με τη σκοτεινή δικτατορική περίοδο. 

Στην πραγματικότητα, μέσα από αυτή την ιστορία ο θεατής βλέπει το προοδευτικό κομμάτι της βολεμένης μεσοαστικής τάξης που τελικά δεν μπορεί να ξεφύγει από τις διώξεις της δικτατορίας. Οπως και στις βραζιλιάνικες σαπουνόπερες, βλέπει μια κοινωνία λευκών, πράγμα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτή τη χώρα οι μιγάδες και οι μαύροι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, ενώ είναι εντελώς αθέατο το κοινωνικό φόντο ή έστω και μια υποτυπώδης επαφή με την ιστορία αυτής της χώρας. 

Είναι εφικτή μια τέτοια προσέγγιση μέσα από την αφήγηση ενός προσωπικού δράματος; Ασφαλώς είναι. Το είδαμε στην αξιόλογη ταινία του Τιμ Μιέλαντς «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά», στην οποία ένας συνηθισμένος οικογενειάρχης έρχεται αντιμέτωπος με την καταθλιπτική και τραυματική κυριαρχία της Καθολικής Εκκλησίας στην ιρλανδική κοινωνία. 

Είναι μια προφανής επιλογή των συντελεστών της ταινίας να αφηγηθούν μια συγκινητική, με αντιφασιστικό στίγμα ιστορία, που θέλει να υπενθυμίσει τις δύσκολες πολιτικές διακυμάνσεις και τους τρέχοντες κινδύνους σε αυτή τη χώρα, αλλά ως εκεί. Ο Ρούμπενς θεωρείται πλέον ένας εθνικός ήρωας στη Βραζιλία και η σύζυγός του ένα σύμβολο που -και από θεσμικές θέσεις- πάλεψε για την ανακάλυψη της αλήθειας και την προστασία της (αστικής) δημοκρατίας. 

Ποιο ήταν, όμως, το Εργατικό Κόμμα στο οποίο ανήκε ο Ρούμπενς; Και ποιο το γενικότερο πολιτικό φόντο που εξέθρεψε τρεις δικτατορίες, με την τελευταία να διαρκεί πάνω από 20 χρόνια (1964-1985); Δεν πρέπει να λησμονούνται ορισμένα πράγματα γι` αυτή την τεράστια και πάμπλουτη χώρα, την πέμπτη σε έκταση και πληθυσμό στον πλανήτη, που στη μακραίωνη ιστορία της δεν γνώρισε παρά μόνο καταπίεση, λεηλασία και εκμετάλλευση από τους κάθε λογής αποικιοκράτες και που βέβαια, όπως και όλη η Λατινική Αμερική, είχε την ατυχία να είναι τόσο κοντά στην Βόρεια Αμερική. 

Στη χώρα αυτή είναι τόσο τεράστιες οι κοινωνικές αντιθέσεις, που από τις φυτείες των δούλων μέχρι τις φαβέλες είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το λευκό χρώμα είναι διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή και κατάταξη στις ανώτερες τάξεις, ενώ το μαύρο χρώμα είναι ταυτόσημο με τη φτώχεια και την εγκληματικότητα και πολλοί έγχρωμοι θα επιθυμούσαν να μην το έχουν. Ο φυλετικός ρατσισμός στη Βραζιλία είναι σοκαριστικός, οι πλούσιοι ζουν σε ακριβά, φυλασσόμενα προάστια και ουρανοξύστες, οι φτωχοί-έγχρωμοι σε γειτονιές-γκέτο όπου βασιλεύουν οι συμμορίες, η βία και η ανέχεια. 

Η στρατιωτική αστυνομία σκοτώνει αδιάκριτα, έτσι κι αλλιώς μαζί με το στρατό (και την Εκκλησία) είναι παντοδύναμη. Τη νύχτα η κυκλοφορία είναι επικίνδυνη, στους δρόμους βασιλεύει ο νόμος της ζούγκλας και οι δολοφονίες της στρατιωτικής αστυνομίας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Μονάχα στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016, που σημαδεύτηκαν από τεράστια εγκληματικότητα και παράλληλη παραβίαση των στοιχειωδέστερων ανθρώπινων δικαιωμάτων, δολοφονήθηκαν από την αστυνομία πάνω από 2.000 άνθρωποι. Οι λευκοί μικροαστοί, μεσοαστοί και αστοί ζητούν επίμονα μόνο ένα πράγμα: νόμο και τάξη. Ο Μπολσονάρου δεν προέκυψε τυχαία. 

Αυτή η χώρα με το 10ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο και με τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο, παραπαίει συνεχώς ανάμεσα στη χρεοκοπία και μια αμφισβητήσιμη ανάπτυξη, καθώς οι πόροι της λεηλατούνταν διαχρονικά από το ξένο κεφάλαιο.

Η Βραζιλία των τεράστιων ταξικών αντιθέσεων δεν μπορούσε παρά να γνωρίσει ένα ρωμαλέο Κομμουνιστικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1922 και για δεκαετίες, μέχρι τον πλήρη εκφυλισμό του, όταν κατήντησε ουρά της σοσιαλδημοκρατίας, επηρέασε δραστικά την πολιτική σκηνή της χώρας. Ηταν επόμενο ότι και οι τρεις δικτατορίες έβαλαν στο στόχαστρο τους κομμουνιστές.

Ο πρώτος δικτάτορας της Βραζιλίας Ζετούλιο Βάργκας (1930-1934 και 1937-1945) ίδρυσε το Εργατικό Κόμμα Βραζιλίας σαν αντίβαρο στην επιρροή των κομμουνιστών. Η τρίτη δικτατορία (1964-1985) ξεχώρισε επίσης για τον εκτεταμένο τρόμο που επέβαλε στη χώρα, τις διώξεις κάθε αντιπολιτευόμενης δύναμης και την καθιέρωση πρωτότυπων, επιστημονικών μεθόδων βασανισμού, επιβλεπόμενων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το Εργατικό Κόμμα Βραζιλίας (ΡΤ), που μαζί με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα διώχτηκε το 1964, επανιδρύθηκε το 1980 από την ανιψιά του Ζετούλιο Βάργκας, ενώ μία από τις διασπάσεις του είναι σήμερα το κυβερνών κόμμα της χώρας υπό τον Λούλα. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε το πώς κατέπεσε πριν από μερικά χρόνια η κυβέρνηση της ευνοούμενης του Λούλα, Ντίλμα Ρούσεφ, δηλαδή το τεράστιο σκάνδαλο της Πετρομπράς και τη γενικότερη διαφθορά.

Αναφέραμε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο για να θυμίσουμε ότι πίσω από τα στερεότυπα που γνωρίζει ο πολύς κόσμος για τη Βραζιλία (ποδόσφαιρο, καρναβάλι, σάμπα κλπ), η φρικτή κοινωνική πραγματικότητα για τις φτωχές τάξεις παραμένει αναλλοίωτη όσο κι αν αποσιωπάται. Ούτε τα φασιστικά εγκλήματα, όπως αυτό της δολοφονίας του Ρούμπενς Πάιβα πρέπει να αποσιωπούνται –το αντίθετο. 

Ομως  δεν πρέπει να αγνοούνται και η προέλευση, ο σκοπός και πολιτική δράση των αστικών, σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (όπως το ΡΤ). Οι προσωπικές ιστορίες είναι συγκινητικές, αλλά χρειάζεται να βλέπουμε και πίσω από αυτές. Γιατί κάθε τι είναι πολιτικό. Οταν μια προσωπική ιστορία, ιδιαίτερα όταν αφορά πολιτικά πρόσωπα, αποσπάται από το κοινωνικό και πολιτικό της πλαίσιο, λειτουργεί (τουλάχιστον) αποπροσανατολιστικά.

Ε.Σ.

Εκτύπωση 🖨
ΣΙΝΕΜΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤι φοβάται τόσο πολύ ο πρύτανης του ΕΜΠ;

Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

Επόμενο άρθρο Λιβανέζοι βουλευτές ζητούν από τη Γαλλία την άμεση αποφυλάκιση του Ζορζ Αμπνταλλά

Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

Σχετικά Αρθρα

Και το «South Park» ενάντια στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου

Πολιτισμός 26 Σεπ 2025, 13:18

Με ισοκράτη τον ήχο των σιωναζιστικών drone…

Πολιτισμός 22 Σεπ 2025, 14:46

Σαλάχ Αλ-Μούσα: Μνήμες Παλαιστίνης

Πολιτισμός 21 Σεπ 2025, 21:47

Χιλιάδες άνθρωποι του κινηματογράφου δεσμεύονται να μποϊκοτάρουν κάθε επαγγελματική ή άλλη σχέση με τους υποστηρικτές της γενοκτονίας

Και ένα πρόστυχο κείμενο ισαποστακισμού από ισραηλινούς ντοκιμαντερίστες

Πολιτισμός 17 Σεπ 2025, 21:44

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κατήγγειλε με σφοδρότητα τους γενοκτόνους σιωναζιστές στην τελετή απονομής των Emmy

Πολιτισμός 16 Σεπ 2025, 14:32

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Απέξω αλληλεγγύη, μέσα υποκρισία και ποντιοπιλατισμός

Πολιτισμός 1 Σεπ 2025, 12:38
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτωβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας

9 Οκτ 2025, 13:38
Εργατικά

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

9 Οκτ 2025, 12:04
Διεθνή

Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ

9 Οκτ 2025, 11:54
Διεθνή

Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της

9 Οκτ 2025, 10:52
Παιδεία

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα

9 Οκτ 2025, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

8 Οκτ 2025, 23:01
Αγροτικά

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

8 Οκτ 2025, 21:57
Πολιτική

Οταν ο «Μάκης το τσεκούρι» καταργούσε (δύο φορές μάλιστα) διάταξη ΚΥΑ με μια απλή εγκύκλιο, για να βολέψει Φραπέδες, Χασάπηδες και σία!

Ο υποστράτηγος και ο στρατηγός της εγκληματικής οργάνωσης

8 Οκτ 2025, 21:39
Διεθνή

Απόστρατος ισραηλινός στρατηγός Μπρικ: «Το Ισραήλ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή»

8 Οκτ 2025, 13:30
Πολιτική

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

8 Οκτ 2025, 12:32
Αγροτικά

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Καταχεριάζουν» άγρια τον Τσιάρα

8 Οκτ 2025, 11:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Οκτώβρη

8 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Δύο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Οι σιωνιστές θυμούνται την «προφητεία του Σινουάρ»

7 Οκτ 2025, 14:55
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, δυο χρόνια τερατώδους ψευδολογίας

Χαμάς: Οι θέσεις μας για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 13:24
Παιδεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε μπροστά τη βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων φοιτητών

7 Οκτ 2025, 12:16
Διεθνή

Δυο χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα

7 Οκτ 2025, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Οκτώβρη

7 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Αρχισαν στο Κάιρο οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και στους σιωναζιστές και αμερικάνους ιμπεριαλιστές

6 Οκτ 2025, 20:10
Αθλητισμός

Μεγάλες στιγμές στο Σαν Μαμές

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο υπέρ της Παλαιστίνης

6 Οκτ 2025, 19:37
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

Ημέρα ταχυδρομείων.

Ουγκάντα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

Περού: Ημέρα εθνικής αξιοπρέπειας (1968).

1934: Δολοφονείται ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α’.

1946: Οι τρομοκρατικές ομάδες του Κατσαρέα δολοφονούν 45 δημοκρατικούς πολίτες στη Λακωνία.

1969: Δυο βόμβες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1973: Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό, περισσότεροι από εκατό νεκροί.

1977: Βόμβα στη Λέσχη Αξιωματικών του προσωπικού των βάσεων στο Ελληνικό (ΕΛΑ).

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΚΝΕ στα Πετράλωνα.

1990: Τα ΜΑΤ επιτίθενται κατά απεργών της «Olympic Catering» στέλνοντας 22 άτομα στο νοσοκομείο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Εφετείο 17Ν

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

  • ΕΛΑ

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

  • Επικοινωνία

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

  • Όροι χρήσης

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

  • Ποιοι είμαστε

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

  • Επικοινωνία

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

  • Όροι χρήσης

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

    Βάλτερ Σάλες: Είμαι ακόμα εδώ

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo