Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 2 Ιούλη
  • Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund
  • Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών
  • Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν
  • Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών: Η μεγάλη απάτη (2)
Οικονομία

Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών: Η μεγάλη απάτη (2)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Ιαν 2023, 12:03

Στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς, με τίτλο: Με στατιστικές αλχημείες παρουσιάζουν ψεύτικο πληθωρισμό, αποδείξαμε ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει κατασκευάσει ένα ιδεατό καταναλωτικό πρότυπο νοικοκυριού, προκειμένου να συρρικνώνει τεχνητά τον πληθωρισμό. Aυτό επιβεβαιώνεται και από τις δαπάνες που εμφανίζει γα την αγορά συγκεκριμένων τροφίμων στις Ερευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών και από τη μεγάλη μείωση των τροφίμων που συμπεριλαμβάνονται στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως θα δούμε παρακάτω.

Στο πρώτο άρθρο μας, που δημοσιεύτηκε στις 12 Νοέμβρη του 2022 επισημάναμε:

«Ο πληθωρισμός που διαχρονικά παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων είναι πλασματικός, γιατί στηρίζεται στην περιβόητη Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ), που βασίζεται στις δαπάνες των νοικοκυριών της μπουρζουαζίας και των καλοστεκούμενων στρωμάτων που είναι συνοδοιπόροι της. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς του χωριού και της πόλης συνυπολογίζονται από ελάχιστα μέχρι καθόλου. Η ΕΛΣΤΑΤ παραδέχεται μεν στις ΕΟΠ ότι υπάρχουν πολλά καταναλωτικά πρότυπα στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά κατασκευάζει ένα ιδεατό καταναλωτικό πρότυπο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα…

Δεύτερο, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ παραδέχεται ότι υπάρχουν «διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης που παρατηρούνται ανάλογα με τον τύπο νοικοκυριού» (σελίδα 5 της ΕΟΠ του 2020), στην πραγματικότητα διαχρονικά στη μελέτη των ΕΟΠ δεν υπολογίζει τις δαπάνες, όχι μόνο του καταναλωτικού προτύπου της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς της πόλης και του χωριού, αλλά ούτε και των τεσσάρων τύπων νοικοκυριού που χρησιμοποιεί…».

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2020, οι τέσσερις τύποι νοικοκυριού είναι: επικεφαλής μισθωτός που δαπανά 1.677,27 ευρώ το μήνα, επικεφαλής αυταπασχολούμενος που εκμεταλλεύεται εργάτες και δαπανά 2.499,39 ευρώ το μήνα, επικεφαλής αυταπασχολούμενος που δαπανά 1.526,36 ευρώ το μήνα και επικεφαλής οικονομικά μη ενεργός ή άνεργος που δαπανά 1.134,17 ευρώ το μήνα.

Θυμίζουμε ακόμη ότι η ΕΛΣΤΑΤ, στο δείγμα νοικοκυριών που εξετάζει κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, σκόπιμα δεν αναφέρει πόσα νοικοκυριά παίρνει από καθένα τα τέσσερα καταναλωτικά πρότυπα νοικοκυριών, προκειμένου να κατασκευάσει το ιδεατό καταναλωτικό πρότυπο νοικοκυριού.

Οπως αναφέραμε στο πρώτο άρθρο μας, στην Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών, που από το 2008 γίνεται κάθε χρόνο και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται τον Σεπτέμβρη του επόμενου χρόνου, εξετάζονται οι αγορές 12 ομάδων αγαθών και υπηρεσιών (εμπορεύματα). Από την 1η ομάδα (που είχε 9 υποομάδες) πήραμε τις 7 υποομάδες για κάθε Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών. 

Οσον αφορά τις υποομάδες, πήραμε τις: 0111-ψωμί και δημητριακά, 0112-κρέατα γενικά, 0113-ψάρια γενικά, 0114-γαλακτοκομικά και αυγά, 0115-έλαια και λίπη (απ’ αυτή την υποομάδα πήραμε μόνο το ελαιόλαδο), 0116-φρούτα γενικά και 0117-λαχανικά γενικά.

Οσον αφορά τις Ερευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών, πήραμε των ετών 2010, 2013, 2016, 2020 και 2021 (η ΕΟΠ του 2022 θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβρη του 2023).

Με βάση αυτές τις υποομάδες και τις Ερευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών φτιάξαμε τον Πίνακα 1, τα δεδομένα του οποίου θα σχολιάσουμε.

Ψωμί και δημητριακά. Το 2010 αγοράστηκαν 11,32 κιλά ψωμί και είδη αρτοποιίας, το 2013 10,89, το 2016 9,29, το 2020 8,76 και το 2021 8,59 κιλά. Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλά είδη αρτοποιίας που μπορεί κάποιος να αγοράσει. Τα νοικοκυριά της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς της πόλης και του χωριού αγοράζουν περισσότερο ψωμί και λιγότερο άλλα είδη αρτοποιίας, ενώ τα υπόλοιπα νοικοκυριά καταναλώνουν λιγότερο ψωμί και περισσότερο άλλα είδη αρτοποιίας.

Αν υποθέσουμε ότι όλη η δαπάνη διατίθεται για ψωμί και διαιρέσουμε τα 11.320 γραμμάρια με το 30 (υποθέτουμε ότι οι ημέρες του μήνα είναι 30), βγαίνει ότι ένα νοικοκυριό καταναλώνει 377 γραμμάρια ψωμιού την ημέρα. Αν υποθέσουμε ότι το νοικοκυριό αγοράζει και άλλα είδη αρτοποιίας (όπως συμβαίνει στη ζωή), τότε το ψωμί που καταναλώνει το νοικοκυριό θα είναι λιγότερο από 377 γραμμάρια την ημέρα. Αν μάλιστα πάμε στο 2021, που σύμφωνα με την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών αγοράστηκαν 8.590 γραμμάρια ψωμιού και άλλων ειδών αρτοποιίας, το ψωμί θα είναι σημαντικά λιγότερο από 377 γραμμάρια την ημέρα.

Υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι τα νοικοκυρά της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς του χωριού και της πόλης, ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς και ολόπλευρης κρίσης του καπιταλισμού, καταναλώνουν σημαντικά περισσότερο ψωμί από 377 γραμμάρια την ημέρα;

Κρέατα γενικά. Το 2010 αγοράστηκαν 11,72 κιλά, το 2013 10,41 κιλά, το 2016 10,06 κιλά, το 2020 10,54 κιλά και το 2021 10,56 κιλά. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα νοικοκυριά της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς του χωριού και της πόλης καταναλώνουν αυτές τις ποσότητες ανά μήνα.

Ψάρια γενικά. Για τα ψάρια που εμφανίζονται στον Πίνακα από 3,39 μέχρι 2,9 κιλά το μήνα, τα νοικοκυριά της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς του χωριού και της πόλης μπορούν να καταναλώσουν αυτή την ποσότητα, γατί υπάρχει και φρέσκο «ψιλό» ψάρι (γαύρος, σαρδέλα) και κατεψυγμένα ψάρια. Το φτηνό ψάρι αντικαθιστά και το ακριβό κρέας. Φυσικά τα νοικοκυριά των άλλων καταναλωτικών προτύπων της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών και μάλιστα εκλεκτών, που για την αγορά τους ξοδεύουν περισσότερα ευρώ απ’ αυτά του Πίνακα.

Γαλακτοκομικά και αυγά. Τα νοικοκυριά της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς της πόλης και του χωριού καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, γιαουρτιού και αυγών. Πλέον δεν ισχύει το ίδιο για τη φέτα ΠΟΠ που αυτή την περίοδο κινείται γύρω στα 12 ευρώ το κιλό και το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσει τα 14 ευρώ.

Φρούτα γενικά. Οι τιμές των φρούτων σε όλες τις εποχές του χρόνου είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν επιτρέπουν στα νοικοκυριά της εργατικής τάξης να καταναλώνουν τις ποσότητες που αναφέρονται στον Πίνακα. Το ίδιο ισχύει και για την υποομάδα των Λαχανικών και για το ελαιόλαδο από την υποομάδα Ελαια και λίπη, που η τιμή του εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Επιβεβαιώνεται καθαρά, λοιπόν, και απ’ αυτή την πλευρά, το συμπέρασμα που καταλήξαμε στο πρώτο άρθρο μας. Οτι η ΕΛΣΤΑΤ, διαχρονικά, με εντολή όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, έχει κατασκευάσει ένα ιδεατό καταναλωτικό πρότυπο που το χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να συρρικνώνει τον πληθωρισμό.

Συμπληρωματικό εργαλείο

Υπάρχει ένα ακόμη εξίσου σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στο ιδεατό καταναλωτικό πρότυπο, προκειμένου να συρρικνώνεται τεχνητά ο πληθωρισμός.

Οπως αναφέραμε παραπάνω, η ΕΛΣΤΑΤ στηρίζεται στην Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του προηγούμενου χρόνου για να χτίσει τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης του ΓΔΤ (Γενικού Δείκτη Τιμών), στηριζόμενη όμως στο ιδεατό καταναλωτικό πρότυπο νοικοκυριού. Επειδή οι αγορές και των 12 ομάδων αγαθών και υπηρεσιών ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, μετατρέπονται σε ποσοστό επί τοις χιλίοις (0/1000). Με αυτή τη λογική, πήραμε την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2021 και τις αγορές των 12 ομάδων τις μετατρέψαμε σε ποσοστά επί τοις χιλίοις (Πίνακας 2). Σε κάθε ομάδα από τις 12 δεν είναι μόνο ένα αγαθό, αλλά περισσότερα.

Το 2015 η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της έγγραφο 38 σελίδων, με τίτλο «Ερευνώμενα είδη (αγαθά και υπηρεσίες)», στο οποίο συμπεριέλαβε τις υποομάδες κάθε ομάδας από τις 12. Επειδή εξετάζουμε τις 7 πρώτες υποομάδες της 1ης ομάδας με τίτλο «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» κόψαμε το έγγραφο ώστε να περιλαμβάνει μόνο τις 7 υποομάδες και το δημοσιεύουμε στο τέλος.

Oπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η 1η υποομάδα έχει 33 αγαθά και υπηρεσίες, η 2η 26, η 3η 24, η 4η 25, η 5η 6, η 6η 28 και η 7η 43. Σύνολο 185!

Από το 2015 η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει κάθε μήνα (πιο πρόσφατος ο Νοέμβρης του 2022) Πίνακα με τίτλο: «Μηνιαίοι υποδείκτες ομάδων, υποομάδων ΓΔΤ». Μελετώντας προσεκτικά αυτούς τους Πίνακες για την οκταετία 2015-2022 (96 Πίνακες συνολικά) διαπιστώσαμε ότι:

Πρώτο, και στους 96 Πίνακες τα αγαθά και υπηρεσίες σε κάθε υποομάδα είναι τα ίδια (στο τέλος δημοσιεύουμε ενδεικτικά τους Πίνακες για το 2015 και το 2022, το τμήμα τους που περιλαμβάνει τις 7 υποομάδες).

Δεύτερο, στην 1η υποομάδα τα είδη είναι 8, στην 2η 8, στην 3η 6, στην 4η 7, στην 5η 4, στην 6η 3 και στην 7η 5. Σύνολο ειδών μόλις 41, ήτοι το 22,16% των 185 συνολικά ειδών που συμπεριλαμβάνονται στο 38σέλιδο έγγραφο της ΕΛΣΑΤ το 2015.

Τρίτο, στους 12 Πίνακες κάθε χρόνου δημοσιεύονται οι σταθμισμένοι συντελεστές όχι μόνο των «επικεφαλής» ειδών των 12 ομάδων, αλλά και των ειδών των υποομάδων, που είναι οι ίδιοι και τους 12 μήνες. Η ΕΛΣΤΑΤ, στις Ερευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών αναφέρει μόνο τους συντελεστές των «επικεφαλής» των 12 ομάδων, με τους οποίους γνωστοποιείται το ύψος της αγοράς (π.χ. της ομάδας «Κρέατα γενικά»). Δηλαδή, στις Ερευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών δεν αναφέρονται οι αγορές των ειδών των υποομάδων. Αυτό το γνωρίζουν η Διοίκηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛΣΤΑΤ που ασχολούνται με την διαμόρφωση του ΓΔΤ (Γενικού Δείκτη Τιμών) και το αποσιωπούν.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ έχει και καταναλωτικό πρότυπο των νοικοκυριών της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς του χωριού και της πόλης, με άνωθεν εντολή επιλέγει την κατασκευή ενός ιδεατού καταναλωτικού προτύπου νοικοκυριού, προκειμένου να παρουσιάζει σαν πραγματικό έναν συρρικνωμένο πληθωρισμό.

ΥΓ. Υπάρχει και μια ακόμη πλευρά στην μελέτη του ΓΔΤ. Η διαδικασία οργάνωσης της τιμοληψίας των ειδών που συμπεριλαμβάνονται στο ιδεατό καταναλωτικό πρότυπο. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε και σε αυτήν, αποδεικνύοντας ότι υπηρετεί τη σκοπιμότητα της κατασκευής του ιδεατού καταναλωτικού προτύπου νοικοκυριού.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 0515_DKT87_MT_MM_01_2015_01_2099_04_F_GR

Εκτύπωση 🖨
ΔΤΚ ΕΛΣΤΑΤ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 2 Γενάρη
Επόμενο άρθρο Χρυσόσκονη και ξεπέτα

Σχετικά Αρθρα

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Το μεγάλο φαγοπότι των απευθείας αναθέσεων

Οικονομία 6 Ιούν 2025, 06:30

Σιδηρόδρομοι: Ο Μητσοτάκης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

Οικονομία 15 Μάι 2025, 21:11

Προκλητική απάντηση υπουργείου Οικονομικών: Οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί οικογενειών ΑΜΕΑ θα προχωρήσουν

Οικονομία 6 Μάι 2025, 21:31

Το «μεγάλο σορτάρισμα» με το οποίο ο Τραμπ και οι κολλητοί του «μάδησαν τα κορόιδα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρωταγωνιστής μεγάλου χρηματιστηριακού «κόλπου»

Οικονομία 11 Απρ 2025, 14:44

Κωλοτούμπες και… κωλογλειψίματα

Οικονομία 10 Απρ 2025, 22:41
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εργατικά

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

1 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Ιούλ 2025, 20:12
Κόντρες

Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν

1 Ιούλ 2025, 13:41
Πολιτισμός

Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

1 Ιούλ 2025, 09:59
Διεθνή

Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;

1 Ιούλ 2025, 08:42
Διεθνή

Γάζα: To τελευταίο ρεπορτάζ

Θερίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας οι σιωναζιστές

1 Ιούλ 2025, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Στις 25 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

30 Ιούν 2025, 19:55
Πολιτική

Οι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία Παίδων στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

30 Ιούν 2025, 19:16
Διεθνή

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: Το Ισραήλ επιβάλλει απαρτχάιντ

30 Ιούν 2025, 18:37
Πολιτική

Ο Τσίπρας φωνάζει «παρών» με γιαλαντζί μανούρα

30 Ιούν 2025, 18:28
Πολιτισμός

To Γκλάστονμπερι βάφτηκε στα χρώματα της Παλαιστίνης από Kneecap και Bob Vylan

Σπασμωδικές αντιδράσεις από βρετανική κυβέρνηση και BBC

30 Ιούν 2025, 14:02
Κόντρες

Φλωρίδη, έχεις καμιά εξήγηση;

30 Ιούν 2025, 09:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούνη

30 Ιούν 2025, 00:01
Αθλητισμός

Μποϊκοτάζ στο σιωναζισμό

29 Ιούν 2025, 22:34
Αγροτικά

Ο περιφερειάρχης (και καθηγητής) Κουρέτας συμβάλλει στο φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία

Καταστροφική και παράνομη απόφαση για διακίνηση ζωοτροφών και εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης!

29 Ιούν 2025, 13:51
Πολιτική

Σφουγγοκωλάριοι και δουλάρες (part two)

29 Ιούν 2025, 10:06
Η παπάρα

Παίζοντας «μουσικές καρέκλες» με τα φασιστοειδή της ΝΔ

29 Ιούν 2025, 09:07
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

Ημέρα ΑΤΙΑ.

1902: Συνεχίζονται οι βίαιες εξεγέρσεις στη Ρωσία. Στο Ροστόβ ξεσηκώνονται οι εργάτες και στον νότο οι χωρικοί.

1939: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Παναγούλης.

1964: Οι ΗΠΑ γνωστοποιούν ότι η αδελφή του Φιντέλ Κάστρο υπήρξε πληροφοριοδότρια της CIA για τέσσερα χρόνια.

1974: Παρουσία του Δημήτρη Ιωαννίδη ο στρατηγός Μπονάνος δίνει εντολή στον ταξίαρχο Γεωργίτση και στον συνταγματάρχη Κομπόκη για πραξικόπημα κατά του Μακάριου στην Κύπρο.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των απριλιανών.

1976: Ενοποιούνται το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ.

1982: Τριπλή επίθεση του ΕΛΑ σε ισραηλινούς στόχους και τρεις βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες.

1989: Η πρώτη, στη νεοελληνική ιστορία κυβέρνηση συντηρητικών και αριστερών (ΝΔ – ΚΚΕ – ΣΥΝ) με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Το μεταναστευτικό κατά την άποψή μου μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους, οι οποίοι σιγά σιγά πρέπει να λέγονται ξεκάθαρα. Ο πρώτος τρόπος είναι η φύλαξη των συνόρων, να καταλάβουμε τι εννοούμε, φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες, και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί. Η φύλαξη των συνόρων έχει νεκρούς. Πρώτο είναι αυτό. Και δεύτερο, όσοι πλέον μπουν εδώ, θα έχουν τη λογική των αντικινήτρων. Όταν βρίσκεσαι εδώ πέρα, όχι κοινωνική παροχή δεν θα έχεις, δεν θα μπορείς να φας, δεν θα μπορείς να πιείς, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο, και θα λες στους άλλους στο Πακιστάν, εδώ πέρα περνάμε χειρότερα από ό,τι στο Πακιστάν. Αν δεν περνάνε χειρότερα, θα έρχονται. Πρέπει να περνάνε χειρότερα. Η ζωή τους, η κόλαση, να φαντάζει παράδεισος σ’ αυτά που θα ζουν εδώ πέρα.

Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης

(To -κάθε άλλο παρά μακρινό- 2011 τα έλεγε αυτά ο υιός Πλεύρης, θέλοντας να εντυπωσιάσει σύναξη φασιστών. Ηταν τότε στο ΛΑΟΣ. Σε ένα χρόνο είχε περάσει στη ΝΔ του Σαμαρά. Στη δε ΝΔ του Μητσοτάκη έγινε υπουργός Υγείας και τώρα γίνεται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στη θέση του «ατυχήσαντα» τέως χουντόφρονα και τσεκουροφόρου φασίστα Βορίδη. Mηπως άλλαξε στο μεταξύ απόψεις; Μήπως έχει αποκηρύξει αυτές τις ανοιχτά φασιστικές απόψεις σαν «νεανικά αμαρτήματα»; Οχι βέβαια. Απλά δεν τις λέει με την ίδια ωμότητα που τις έλεγε σ’ εκείνη την παλιά σύναξη νεοφασιστών και νεοναζιστών. Ο Δεκέμβρης του 2023 είναι πολύ κοντά. Τότε, απ’ αφορμή τροπολογία της κυβέρνησης για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες για λόγους εργασίας, ο Πλεύρης έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Υπ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, έστω και για έκτακτες συνθήκες, έστω και για όρους που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο κόσμο, για συγκεκριμένη περίοδο… Ακολουθήσαμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχουμε δικαιωθεί. Αυτό, πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο, είναι μία έκπτωση από αυτή την πολιτική. Εγώ δεν συμμερίζομαι το επιχείρημα ότι δεν είναι τίποτα αυτό. Αυτό είναι ότι έχουμε πει, ότι δεν θα επιτρέπουμε στους παράνομους μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα και θα τους επαναπροωθούμε και τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι για έκτακτες συνθήκες, τους δίνουμε τη δυνατότητα και θα παραμένουν. Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω ως μία κακή εξαίρεση της καλής μας μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα λάθος». Ο Μητσοτάκης έβαλε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, παίζοντας «μουσικές καρέκλες» με τα φασιστοειδή της ΝΔ. Α, να μην το ξεχάσουμε: ο Πλεύρης -όπως και ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, όταν έφυγαν από το φασιστοΛΑΟΣ και άρχισαν να παίρνουν υπουργικές καρέκλες από τη ΝΔ, υποχρεώθηκαν, κατ’ απαίτηση των σιωνιστών, να κάνουν δημόσια δήλωση μετάνοιας για αντισημιτικές θέσεις που εξέφραζαν ως συνεπείς νεοφασίστες. «Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν ότι σε καμία περίπτωση δε διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα», έγραφε ο Πλεύρης στη δική του δήλωση μετάνοιας, τον Σεπτέμβρη του 2021. Για τις δηλώσεις ότι θέλει νεκρούς μετανάστες στα σύνορα δεν έκανε ποτέ δήλωση μετάνοιας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo