Ηταν κάποτε ένα κόμμα που δήλωνε ότι θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες, δεδομένου ότι μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους με κεφάλαια που δανείστηκε το ελληνικό κράτος, η πλειοψηφία των μετοχών του ανήκει σ’ αυτό και είναι απαράδεκτο να εξακολουθούν να διοικούνται από τους τραπεζίτες, οι οποίοι είναι φορείς διαπλοκής με το μεγάλο κεφάλαιο και αφήνουν τους μικρομεσαίους στεγνούς από ρευστότητα. Το κόμμα αυτό, που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε και πολλά άλλα για τις τράπεζες, τις οποίες υποσχόταν ότι θα μετατρέψει σε αναπτυξιακά εργαλεία για την οικονομία και σε αρωγούς των εργαζόμενων.
Αυτό το κόμμα έγινε κυβέρνηση και η πολιτική του έναντι των επάρατων τραπεζιτών προκαλεί στα αστικά ΜΜΕ τίτλους όπως: «Η καρδιά (και) των τραπεζιτών χτυπάει Αριστερά»! Ο τίτλος συνόδευε διαδικτυακό ρεπορτάζ για τη συνάντηση Δραγασάκη-Σάλλα. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας και σύμφωνα με όσα διέρρευσαν «συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τη διαδικασία επανεκκίνησής της και τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος».
Είχε προηγηθεί ένα συνεχές «ράλι στο γκρεμό» των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο και ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ «ωρίμασε βιαίως» (για να χρησιμοποιήσουμε μια παλαιότερη έκφραση του Δραγασάκη) μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.
Στις 28 Γενάρη, λίγες ώρες μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ο Δραγασάκης αναγκάστηκε να κάνει νυχτιάτικα δηλώσεις έξω από το μέγαρο Μαξίμου, μπας και σταματήσει τον κατήφορο των τραπεζικών μετοχών: «Μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής τους αξίας. Βεβαίως, όπως έχουμε πει και προεκλογικά η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, όπου το κράτος έχει συμμετοχή, αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Αντίθετα, θα ήθελα να πω είναι ότι είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις και των ιδιωτών μετόχων όπου υπάρχουν, με στόχο την ενδυνάμωση των τραπεζών, τη βελτίωση της θέσης τους και την ανάπτυξης της οικονομίας γενικά». Οταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα κάνει αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, απάντησε: «Εφόσον γίνουν οι αλλαγές θα γίνουν με τον τρόπο που είπα. Θα γίνει με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρχουν ιδιωτικές μετοχές θα ληφθούν υπόψη».
Ούτε αυτές οι καθησυχαστικές δηλώσεις κρίθηκαν αρκετές. Οι τραπεζίτες ήθελαν απτές αποδείξεις. Ετσι, την Παρασκευή δημοσιεύτηκε εσπευσμένα το ΦΕΚ που έδινε στον Δραγασάκη αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και η «εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος» (αφαιρέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών και δόθηκε στον αντιπρόεδρο, ο οποίος κατά τα άλλα θα έχει μόνο συντονιστικές αρμοδιότητες), ενώ στην προγραμματισμένη για την ίδια μέρα συνάντηση με τον επικεφαλής του καναδικού «φαντ» Fairfax Πρεμ Γουάτσα αποφασίστηκε από κοινού αλλαγή στη διοίκηση της Eurobank. Τι αποφασίστηκε; Να επανέλθει ως πρόεδρος ο Καραμούζης (διευθύνων σύμβουλος την εποχή που την τράπεζα ήλεγχε ο Λάτσης) και να τοποθετεί διευθύνων σύμβουλος ο Καραβίας, μέχρι τώρα ανώτατος γενικός διευθυντής της τράπεζας.
O Δραγασάκης βγήκε κυριακάτικα στο Mega για να πει ότι η αλλαγή στη διοίκηση της Eurobank έγινε με πρωτοβουλία των ιδιωτών μετόχων. Δηλαδή, η αλλαγή έγινε από το 13,6% της Fairfax και όχι από το 35% του ελληνικού κράτους! Το μήνυμα ήταν σαφές και έμπρακτο αυτή τη φορά: οι τραπεζίτες θα εξακολουθήσουν να κάνουν κουμάντο στις τράπεζες. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Σάλλα και το «ντιλ» επικυρώθηκε. Από την Τρίτη οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο άρχισαν ν’ ανεβαίνουν…
Δεν ξέρουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει, τελικά, το νομικό πλαίσιο, επιτρέποντας στο κράτος να παρεμβαίνει στα της διοίκησης των τραπεζών, μέσω των εκπροσώπων του. Πολύ αμφιβάλλουμε αν θα κάνει μια τέτοια νομοθετική παρέμβαση. Μέσα στις τόσες κωλοτούμπες, μια ακόμη, και μάλιστα σε ένα θέμα που δεν είναι πρώτης γραμμής, θα χαθεί. Θα φροντίσουν και τα αστικά ΜΜΕ γι’ αυτό. Ακόμη, όμως, κι αν κάνει κάποια νομοθετική παρέμβαση, αυτή θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζιτών που θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν τις τράπεζες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τραπεζίτες δεν είναι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών, αλλά μάνατζερ, πίσω από τους οποίους κρύβονται μεγάλες καπιταλιστικές «οικογένειες» που διαθέτουν πακέτα μετοχών και που χρησιμοποιούν τις τράπεζες ως εργαλεία τους. Το μόνο που θα επιτραπεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να διορίσει τη διοίκηση της Εθνικής, στην οποία –όπως λένε οι πληροφορίες- αναμένεται να οδεύσει η Λούκα Κατσέλη.