Mια τυπική πράξη, η εκταμίευση μιας υποδόσης 1 δισ. ευρώ, εγκεκριμένης στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης, εκκρεμεί. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, είπε στη Βουλή: «Η εισήγηση που έκανε ο ESM μαζί με την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΕΕ, ήταν θετική. Εισηγήθηκε την εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι την 15η Ιουνίου. Ηταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας, εμμονή να δει αποδείξεις πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, που οδήγησε τελικά στην αναβολή της εκταμίευσης, για μερικές ημέρες».
Δεν αμφιβάλλουμε ότι η υποδόση θα εκταμιευθεί (ίσως να έχει εκταμιευθεί την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές), όμως η «εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας», της Γερμανίας δηλαδή, να δει αποδείξεις ακόμα και για πενταροδεκάρες (σε σχέση με το ύψος των ποσών) μας δίνει μια μικρή πρόγευση για το πώς θα είναι η «αυξημένη επιτροπεία» του μετα-Μνημόνιου. Οχι τίποτ' άλλο, αλλά για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για την απατεωνιά του Τσίπρα, του Τσακαλώτου, του Φλαμπουράρη και των υπόλοιπων συριζαίων, που διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό για την «καθαρή έξοδο» και την «ανάκτηση της ανεξαρτησίας».
Καμιά φορά, τέτοιες λεπτομέρειες δίνουν την ουσία καλύτερα από τα βαρυφορτωμένα με αριθμούς κείμενα, που ο μη εξοικειωμένος αναγνώστης δυσκολεύεται να παρακολουθήσει. Τα λιγότερο φορτωμένα με αριθμούς κείμενα, όπως το Συμπληρωματικό Μνημόνιο της τέταρτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση φροντίζει να μη κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Είναι γραμμένα μόνο στ' αγγλικά και «ανεβασμένα» μόνο στην ιστοσελίδα της Κομισιόν. Μπορεί ακόμα και ο -Φρουρά! Φρουρά!- Μπαλαούρας να ζήτησε να μεταφραστεί και να κατατεθεί στη Βουλή, όμως το κόβουμε κομματάκι χλομό. Αλλωστε, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου, ουδείς θ' ασχοληθεί με το θέμα.
Τα ασημικά
Τρία χρόνια μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημόνιου κι ενώ αυτό ολοκληρώνεται χρονικά και βαδίζουμε προς την… «καθαρή έξοδο», οι ιμπεριαλιστές δανειστές «θυμήθηκαν» ότι πρέπει να μπει και το Υπερταμείο ως συμβαλλόμενο μέρος στη δανειακή σύμβαση. Ετσι, με διατάξεις του πολυνομοσχέδιου υποθηκεύονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους έναντι του ποσού των 25 δισ. ευρώ.
Θυμάστε τη φασαρία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η δανειακή σύμβαση του δεύτερου Μνημόνιου είχε υπαχθεί στο Αγγλικό Δίκαιο; Θυμάστε τις διαπρύσιες καταγγελίες για την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου, που μπορεί να φτάσει σε αναγκαστική εκτέλεση ακόμα και αρχαιολογικών χώρων; Τώρα, παίρνουν όλη την κρατική περιουσία, τη μετατρέπουν σε ιδιωτική και τη δεσμεύουν για 99 χρόνια στο Υπερταμείο, βάζοντάς την ενέχυρο μέχρι ποσού 25 δισ. ευρώ. Κι αρχίζουν τις τσογλανιές: «Καμία υποθήκη. Μόνο εγγύηση προβλέπεται, γιατί όταν παίρνουμε δάνειο προβλέπεται εγγύηση. Τίποτα λοιπόν από όσα λέτε ισχύει». Αυτό είπε ο Τσακαλώτος στη Βουλή. Οχι αυγό, αυγοζούμι, που λέει και η παροιμία. Οχι υποθήκη, εγγύηση.
Τι νόημα έχει η εγγύηση του Υπερταμείου; Το εξής απλό: αν για οποιοδήποτε λόγο, μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση σταματήσει να πληρώνει τις χρεολυτικές δόσεις (είτε από αδυναμία είτε από πολιτική επιλογή), θα ενεργοποιηθούν αμέσως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου, που νομικά αντιμετωπίζονται ως ιδιωτική περιουσία. «Δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτό μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε για να πάμε από τις αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση. Αυτό ισχύει τώρα», είπε με θράσος ο Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο Υπερταμείο!
Αποικιοκρατία
Εκτός πολυνομοσχέδιου, αλλά εντός Συμπληρωματικού Μνημονίου είναι η ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Σπίρτζη για τα διόδια της Εγνατίας. Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε ότι οι ιμπεριαλιστές έτριψαν στη μούρη του Σπίρτζη όλα εκείνα που υποσχόταν για δωρεάν διελεύσεις των κατοίκων των νομών κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου κτλ. Αλλωστε, τι είναι ο Σπίρτζης; Ενας πρώην πασόκος, πρώην μεσαίος εργολάβος, που μέσω ΤΕΕ και μετά ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε υπουργός και «πουλάει μούρη» κατά το κοινώς λεγόμενο. Τίποτα πέραν αυτού.
Από 1.1.2019, λοιπόν, όλες οι εκπτώσεις καταργούνται. Δωρεάν διελεύσεις θα δικαιούνται μόνον οι άνεργοι (με επίδειξη δελτίου ανεργίας). Η χιλιομετρική χρέωση αυξάνεται κατά περίπου 70% (από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο). Η Εγνατία, όμως, εξαιρείται από το ηλεκτρονικό σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης. Ετσι, οι αυξήσεις στους διάφορους σταθμούς διοδίων θα φτάσει ακόμα και το 150%!
Για ποιο λόγο; Μα για να γίνει ο αυτοκινητόδρομος… ελκυστικός. Οχι για τους οδηγούς που θα τον διασχίζουν, αλλά για τους καπιταλιστές που θα πάρουν τη σύμβαση παραχώρησης. Το σχετικό διαγωνισμό έχει ήδη προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Χρειάζεται μήπως να υπενθυμίσουμε ότι η Εγνατία έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με ελληνικά και κοινοτικά κονδύλια και ότι ο παραχωρησιούχος απλά θα μαζεύει το παραδάκι για δεκαετίες;
Μετα-Μνημόνιο
Το σημαντικότερο στοιχείο του πολυνομοσχέδιου είναι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Και μόνο το γεγονός ότι τέθηκε ως προαπαιτούμενο η ψήφιση από την ελληνική Βουλή αυτού του Μεσοπρόθεσμου αποδεικνύει ότι το μετα-Μνημόνιο δε διαφέρει σε τίποτα από το Μνημόνιο. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές, ενεργώντας για λογαριασμό και της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας, δεσμεύουν και αυτήν και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση σε αυστηρή τήρηση της μνημονιακής πολιτικής, τουλάχιστον μέχρι και το 2022. Οχι πως είχαν κανένα πρόβλημα οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ («ναι σε όλα» ψήφισαν και πάλι, «με μια καρδιά, με μια φωνή»), όμως όπως και να το κάνουμε είναι ξεφτίλα, εκεί που λένε ότι τα Μνημόνια τελειώνουν οριστικά και από εδώ και πέρα η πολιτική θα καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, να υποχρεώνονται να ψηφίζουν ένα τετραετές σχέδιο προϋπολογισμού που καθορίζει λεπτομερειακώς τα πάντα.
Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2019-22 από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έλαβε τέλος η παραπλανητική φιλολογία περί επαναδιαπραγμάτευσης των προ-νομοθετημένων για το 2019-2020 αντιλαϊκών μέτρων (πετσόκομμα συντάξεων και πετσόκομμα αφορολόγητου).
Δεν έχουν καμιά σημασία τα κολπάκια του Τσακαλώτου με τα έγχρωμα γραφήματα και τον «αυξημένο δημοσιονομικό χώρο». Αν τα παρουσίαζε στους φοιτητές του, θα τον είχαν πάρει στο ψιλό. Και τι να πούμε για την «πρόβλεψη» ότι επί πέντε συνεχή χρόνια (από το 2018 μέχρι και το 2022) ο ελληνικός καπιταλισμός θα έχει μέση ετήσια ανάπτυξη «άνω του 2%», όταν το 2017 είχαν «προβλέψει» 2,3% και έκλεισε με 1,4%;
Εκείνο που έχει σημασία, από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού, είναι ο στόχος για «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι και το 2022. Αυτό σημαίνει πως η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει εξίσου σκληρή με τη δημοσιονομική πολιτική της τελευταίας οκταετίας. Και θ' απαιτήσει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, γιατί ανάπτυξη πάνω από 2% για πέντε συνεχή χρόνια αποκλείεται να υπάρξει, με αποτέλεσμα τα έσοδα να «ζορίζονται» και έτσι να απαιτούνται πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα (και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών).
Οσο για την αναπτυξιακή διάσταση της δημοσιονομικής πολιτικής της πενταετίας, αρκεί να αναφερθούμε μόνο στις δαπάνες του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Από 5,95 δισ. ευρώ το 2017, πηγαίνει στα 6,75 δισ. το 2018, στα 7,3 δισ. το 2019 και παραμένει σ' αυτό το επίπεδο (7,3 δισ.) για κάθε χρόνο μέχρι και το 2022. Τόσο μεγάλη «αναπτυξιακή δυναμική»! Ξέρετε τι αποδεικνύει αυτό; Οτι η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη θα προέλθει αποκλειστικά από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φορέων (η αλλαγή ιδιοκτησίας δε συνιστά ανάπτυξη, βέβαια) και από κάποια ιδιωτικά κεφάλαια (ντόπια και ξένα), που θα επενδυθούν για να αποκομίσουν το μέγιστο κέρδος χάρη στο καθεστώς κινεζοποίησης της εργατικής τάξης, που θα διατηρηθεί αλώβητο. Ακόμα και για τον κατώτατο μισθό, το Μεσοπρόθεσμο αναφέρει ότι θα αυξηθεί «σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ακολουθώντας το μοντέλο της Πορτογαλίας» (έγιναν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 5%), όμως «για να μπορέσει να προσδιοριστεί το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, θα εκπονηθεί μία μελέτη όπου θα εξετάζονται οι επιπτώσεις της αύξησης αυτής στην παραγωγικότητα, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα και την εισοδηματική κατανομή. Η μελέτη θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ την τελική απόφαση θα λαμβάνει το κράτος». Και βέβαια, ο υποκατώτατος μισθός (για τους νέους κάτω των 25 ετών) θα διατηρηθεί, καθώς δεν αναφέρεται τίποτα το διαφορετικό.