Οπως είναι γνωστό, στον ΣΕΒ τύποις μόνο γίνονται εκλογές για πρόεδρο, αντιπροέδρους και μέλη του ΔΣ. Ολα συμφωνούνται παρασκηνιακά, ανακοινώνονται μήνες πριν και σε μια επόμενη γενική συνέλευση γίνεται η τυπική εκλογή, στην οποία συμμετέχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο. Οι καπιταλιστές δε θέλουν να μετατρέψουν το «μαγαζί» τους σε αρένα στην οποία θα συγκρούονται κομματικά ψηφοδέλτια. Είναι πρώτα καπιταλιστές και μετά μέλη αστικών κομμάτων. Ετσι, οι καυγάδες για το ποιον θα κάνουν πρόεδρο γίνονται στο παρασκήνιο και οι αποφάσεις παίρνονται με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Ολη η διαδικασία έχει τη μορφή ενός επιχειρηματικού «ντιλ».
Πριν από μήνες, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ θα είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του γνωστού ομίλου επιχειρήσεων. Σημειώναμε τότε (Κόντρα, 9.12.17): Σίγουρα, η απόφαση του Μυτιληναίου να γίνει πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είναι άσχετη από τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο εσωτερικό ενεργειακό πεδίο, με την πώληση τμήματος της ΔΕΗ, την υποχρεωτική μεταφορά του 50% των καταναλωτών της ΔΕΗ στους ιδιωτικούς καπιταλιστικούς ομίλους κτλ. Το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας θέλει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ΣΕΒ για τα επιχειρηματικά του σχέδια.
Δεν είχαν υπολογίσει, όμως, μια… λεπτομέρεια. Πριν από λίγο καιρό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά του Μυτιληναίου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη για τρία κακουργήματα: ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η δίωξη αφορά μίζα 250.000 ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον Νέζη, μέσω εμβάσματος, προκειμένου η ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου να πάρει έργο (μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο). Μέχρι να «καθαρίσει» από αυτή τη δικαστική εκκρεμότητα, ο Μυτιληναίος θα τοποθετηθεί σε θέση αντιπροέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ παρατείνεται η θητεία του Φέσσα. Ετσι, οι καπιταλιστές προσφέρουν τη στήριξή τους στο εξέχον μέλος τους, ενώ (υποτίθεται ότι) τηρούν και τα προσχήματα.