Αυτοί θα πουλήσουν και την Ακρόπολη, λέγαμε πικρά την περίοδο των Σαμαροβενιζέλων. Αυτοί δεν πρόλαβαν να κάνουν τις σχετικές κινήσεις και έτσι η καυτή πατάτα πέρασε στα χέρια των «αντιμνημονιακών» Τσιπροκαμμένων. Οι οποίοι, αφού έπαιξαν θέατρο για ένα εξάμηνο, υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο με τα συμπαρομαρτούντα του. Ενα από τα οποία ήταν και το Υπερταμείο Ξεπουλήματος της Κρατικής Περιουσίας.
Ο Τσίπρας έδωσε μάχη, έλεγαν, σ' εκείνη τη 17ωρη σύνοδο κορυφής τον Ιούλη του 2015. Μάχη για να μην είναι η έδρα του Υπερταμείου στο Λουξεμβούργο, αλλά να είναι στην Αθήνα! Λες κι έχει σημασία η έδρα και όχι το περιεχόμενο. Το πέρασμα όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου σ' αυτό το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, που ελέγχονται απόλυτα από τους ιμπεριαλιστές δανειστές.
Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να «πουλήσουν και την Ακρόπολη». Στο Υπερταμείο πέρασαν πρόσφατα περισσότερα από δέκα χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών και πλειάδα αρχαιολογικών χώρων! Μετά το σάλο που ξέσπασε, έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μεταβιβάζονται, ούτε και θα μπορούσαν άλλωστε να μεταβιβαστούν, αρχαιολογικά μνημεία ή ακίνητα όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατηγορίες εκτός συναλλαγής, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ο νόμος 4389/2016 εξαιρεί ρητά και ανεπιφύλακτα τα ακίνητα αυτά», ανακοίνωσε το Υπερταμείο. Και συμπλήρωσε: «Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης όσων ακινήτων εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου. Το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων. Για όλες τις εξαιρέσεις, κατά περίπτωση, θα αποφανθεί η εκάστοτε αρμόδια αρχή (Δασική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Υπηρεσίες, κ.λπ.)». «Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», ανακοίνωσε με απίστευτο θράσος το ΥΠΠΟ, που είχε κάνει τη λίστα με τα προς μεταβίβαση ακίνητα!
Αμα είναι όπως τα λένε, τότε γιατί δεν έκαναν τον έλεγχο πριν κάνουν τις μεταβιβάσεις στο Υπερταμείο; Υπαινίχτηκαν ότι δεν είχαν το χρόνο να κάνουν τους ελέγχους, γιατί έπρεπε να γίνει η μεταβίβαση στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με την τελική αξιολόγηση του τρίτου Μνημόνιου. Κι εμείς γιατί να τους πιστέψουμε, όταν έχουμε να κάνουμε με αποδεδειγμένα ψεύτες;
Πράγματι, στον ιδρυτικό νόμο του Υπερταμείου γίνεται λόγος για εξαιρέσεις. Ομως δεν πρόκειται μόνο για τα διάφορα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για τον περιβάλλοντα χώρο τους. Κι αυτός ο περιβάλλων χώρος σηκώνει «αξιοποίηση». Δηλαδή, εκχώρησή του σε ιδιώτες καπιταλιστές για έναν αιώνα (συγγνώμη, για 99 χρόνια, όπως είναι ο κανόνας!), οι οποίοι θα φροντίσουν για την «αξιοποίηση» και την «ανάπτυξή» του.
«Περαιτέρω και ανεξάρτητα από τις φημολογούμενες μεταβιβάσεις μνημείων που δεν αληθεύουν, είναι σημαντικό ότι η προσπάθεια δημιουργίας λίστας έγινε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Για όσα ακίνητα ξεκάθαρα και διαπιστωμένα δεν εμπίπτουν σε εξαιρέσεις, η ακριβής καταγραφή θα προσδώσει αξία, ειδικά καθώς σήμερα πολλά ακίνητα απαξιώνονται ή καταπατούνται ή είναι εντελώς αναξιοποίητα. Η αξιοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο μίας μελετημένης στρατηγικής με στόχο την δημιουργία αξίας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες», κατέληγε η ανακοίνωση του Υπερταμείου. Αυτή η λογική «χωράει» τα πάντα. Και τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.
Ακόμα, όμως, κι αν εξαιρεθούν από την «αξιοποίηση» οι αρχαιολογικοί χώροι με το «βαρύ» όνομα (δεν νομίζουμε ότι μπορεί κάποιος να εκχωρήσει σε ιδιώτες την Ακρόπολη – όχι με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον), το σκάνδαλο του Υπερταμείου παραμένει. «Πολλά ακίνητα απαξιώνονται ή καταπατούνται ή είναι εντελώς αναξιοποίητα», αναφέρει το Υπερταμείο. Γιατί δε δίνουν στη δημοσιότητα τη λίστα με τα περίπου 70.000 ακίνητα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, που έχουν περάσει στο Υπερταμείο από το 2016 και να μας πουν ποια είναι τα «αναξιοποίητα» ακίνητα και πώς θα τα «αξιοποιήσουν»; Ακόμα κι ένα μικρό παιδί μπορεί να σκεφτεί πως οι «επενδυτές» (δηλαδή τα αρπακτικά) δε θα ενδιαφερθούν για τους «κατιμάδες» αλλά για τα «φιλέτα». Και τα «φιλέτα» δε θα περιλαμβάνουν μόνο κάποια εγκαταλελειμμένα κτίρια στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, αλλά θα περιλαμβάνουν και δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς (με τον τόσο ασαφή ορισμό τους), περιβάλλοντες χώρους αρχαιολογικών μνημείων και ό,τι κριθεί ότι μπορεί να αποφέρει κέρδος. Υπερταμείο σημαίνει πλιάτσικο στην κρατική περιουσία.