«Η νέα θετική προοπτική της οικονομίας, και από τους οίκους αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Eλλάδας στις αγορές». Με αυτή την πανηγυρική ανακοίνωση υποδέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους από τον οίκο Fitch σε Β- από CCC. Είχαν προηγηθεί ανάλογες αναβαθμίσεις από τους οίκους Standard & Poor's και Moody's.
Πριν πάμε στην ουσία, θα θυμίσουμε ότι τον Μάη του 2014, λίγο μετά την πρώτη «έξοδο στις αγορές» των Σαμαροβενιζέλων, η Fitch είχε αναβαθμίσει το ελληνικό κράτος σε Β από Β-. Ακολουθώντας τη λογική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι Σαμαροβενιζέλοι είχαν τον ελληνικό καπιταλισμό σε καλύτερη θέση απ' αυτή που τον έχουν σήμερα οι Τσιπροκαμμένοι. Οπότε, ενισχύεται η προπαγάνδα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τα καμώματα του πρώτου εξάμηνου του '15 και νέα Μνημόνια έφερε και την κατάσταση της οικονομίας χειροτέρευσε!
Αυτή η συζήτηση είναι μια πρώτης τάξης μηχανή παραλλαγής που κρύβει την ουσία. Οι διεθνείς αξιολογικοί οίκοι είναι όργανα του χρηματιστικού κεφαλαίου, μέσω των οποίων αυτό ρυθμίζει το μέγεθος των επιτοκίων με τα οποία δανείζει τα διάφορα κράτη. Ανάλογα, λοιπόν, με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, βάζουν ένα κράτος στη λίστα κατάταξής τους. Οσο πιο ψηλά στη λίστα τόσο χαμηλότερο το επιτόκιο δανεισμού. Αντίστροφα, όσο πιο χαμηλά στη λίστα τόσο ψηλότερο το επιτόκιο δανεισμού. Ο δανεισμός, στον οποίο επενδύεται όλο το χρηματιστικό κεφάλαιο που «περισσεύει», παρασιτώντας κυριολεκτικά, εμπεριέχει και το στοιχείο του τζόγου. Μπορεί η μια ή η άλλη χρηματιστική επιχείρηση να χάσει από μια «επένδυση» σε συγκεκριμένο δανεισμό, συνολικά όμως το χρηματιστικό κεφάλαιο δε χάνει. Αντίθετα, αποκομίζει υπερκέρδη.
Οταν λοιπόν μια κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή την ανέβασαν ένα σκαλί οι διεθνείς χρηματιστικοί οίκοι αξιολόγησης, δεν κάνει τίποτ' άλλο από το να μετατρέπει τη δουλεία σε αρετή. Είναι σαν τον μελλοθάνατο που πανηγυρίζει επειδή θα τον σκοτώσουν με θανατηφόρα ένεση και όχι με απαγχονισμό!
Στα χρόνια των Μνημονίων, το ελληνικό κράτος βρίσκεται γενικά χαμηλά στη λίστα κατάταξης των διεθνών οίκων, χωρίς αυτό να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρακτικά δεν υπάρχει δανεισμός από τις «αγορές», αλλά από τους μηχανισμούς «στήριξης» της ΕΕ (και δευτερευόντως από το ΔΝΤ). Κάθε φορά που διαγράφεται προοπτική επανόδου στις «αγορές» για δανεισμό, οι διεθνείς οίκοι ανεβάζουν λίγο στην κατάταξή τους το ελληνικό κράτος, ώστε να διευκολύνουν το παιχνίδι που κάνουν οι «επενδυτές» που διαθέτουν κεφάλαια προς δανεισμό. Η αναβάθμιση γίνεται «με μέτρο», ώστε σε κάθε περίπτωση να οδηγεί σε τοκογλυφικά επιτόκια.
Με τη μνημονιακή επιτροπεία εξασφαλισμένη μέχρι το 2060 και με τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους υποθηκευμένα στο Υπερταμείο, δημιουργούνται συνθήκες βαθμιαίας αντικατάστασης του χρέους προς τους μηχανισμούς της ΕΕ με χρέος προς τις «αγορές», το οποίο θα συνάπτεται με τοκογλυφικά επιτόκια και ενδεχομένως θα υπάγεται στο αποικιοκρατικό Βρετανικό Δίκαιο. Γι' αυτό πανηγυρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων.
ΥΓ. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κατέληγε με την εξής προκλητικότατη φράση: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης»!