Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για καπιταλιστές
Οικονομία

Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για καπιταλιστές

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Σεπ 2011, 00:00
Η κυβερνητική τακτική, από τη μια να γδέρνει τον ελληνικό λαό και από την άλλη να δίνει ζεστό χρήμα από τον κρατικό κορβανά στους καπιταλιστές, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και διαφημίζεται, με ιδιαί-τερη σπουδή από τους αρμόδιους υπουργούς. Στις 13 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να ανακοινώσει περιχαρής, ότι η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) υπήγαγε στη νομοθεσία του fast track τρία «επενδυτικά σχέδια» στον τομέα των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά). Απέφυγε, όμως, να ανακοινώσει πόσο θα είναι το ύψος της δωρεάν χρηματοδότησης από τον κρατικό κορβανά, ενώ έμπλεξε τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά το στάδιο της κατασκευής των φωτοβολταϊκών σταθμών με το στάδιο της λειτουργίας τους. Το έκανε για να φουσκώσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά το στάδιο λειτουργίας. Οπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι στην υποχρεωτική πεντάχρονη λειτουργία των φωτοβολταϊκών σταθμών υπερτιμολογείται σκόπιμα η τιμή της εργατικής δύναμης.
 
Κατ’ επανάληψη έχουμε αποδείξει, ότι μια χώρα δεν μπορεί να βασιστεί στις ΑΠΕ προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρειαζούμενη ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τόσο την παραγωγική όσο και την ατομική κατανάλωση. Εχουμε αποδείξει, ακόμη, ότι η ιστορία με τις ΑΠΕ είναι μια μεγάλη μπίζνα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, μιας και η κιλοβατώρα αγοράζεται από τη ΔΕΗ σημαντικά υψηλότερα από την τιμή που αυτή πουλάει στους μεγάλους και μικρούς καταναλωτές. Αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι νομίζουν ότι οι ΑΠΕ δημιουργούνται μόνο και μόνο για να προστατευθεί το περιβάλλον. Αυτό είναι μεγάλο παραμύθι.
 
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι το συνολικό ύψος των «επενδύσεων» αυτών θα ανέλθει σε 1.133.800.000 ευρώ. Οπως προαναφέραμε, αποσιώπησε το πόση θα είναι η δωρεάν χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά. Πόση είναι αυτή; Από τις 8 Σεπτέμβρη του 2011 μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη του 2011 εγκρίθηκαν 38 «επενδυτικά σχέδια» φωτοβολταϊκών σταθμών, στα οποία θα δοθούν 20.830.863 ευρώ κρατική χρηματοδότηση, ενώ θα δημιουργηθούν μόνο 6 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους! Η κρατική χρηματοδότηση ήταν το 40% της δαπάνης της «επένδυσης».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε, ότι για τις τρεις fast track επενδύσεις θα δοθούν από τον κρατικό κορβανά 453.520.000 ευρώ δωρεάν, ενώ θα δημιουργηθούν 130 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των τριών φωτοβολταϊκών σταθμών!
 
Πώς μεταφράζεται αυτό σε ό,τι αφορά την επιδότηση των θέσεων εργασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό; Οι καπιταλιστές για τα πέντε χρόνια της υποχρεωτικής λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών θα χρηματοδοτηθούν με 3.488.615 για κάθε θέση εργασίας! ‘Η για τον κάθε χρόνο με 697.723 ευρώ για κάθε θέση εργασίας. Μιλάμε δηλαδή για «τρελά» νούμερα, για επιδοτήσεις που δεν μπορεί να τις συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Κι αυτό με ποι αντάλλαγμα, παρακαλώ; Για να πληρώνουμε, όπως προαναφέραμε, πανάκριβα το ρεύμα στη ΔΕΗ.
 
Οπως προαναφέραμε, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έμπλεξε τις θέσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών, με σκοπό να τις εμφανίσει περισσότερες. Εδώ και καιρό, κυβέρνηση και κολαούζοι της ισχυρίζονται ότι οι ΑΠΕ θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και ότι η Ελλάδα θα βγει από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση στηριζόμενη και στις ΑΠΕ. Για την πρώτη επένδυση, ο Χρυσοχοΐδης ανέφερε 350 θέσεις εργασίας για την περίοδο κατασκευής και 100 για την περίοδο λειτουργίας. Για τις άλλες δύο επενδύσεις δεν έκανε διαχωρισμό και αναφέρει 210 και 54 θέσεις εργασίας συνολικά, αντίστοιχα. Μ’ αυτά τα σκοπίμως λειψά και διφορούμενα στοιχεία, έχουμε δυο εκδοχές: 714 θέσεις εργασίας ή 364 θέσεις εργασίας (αφαιρούμε δηλαδή τις 350 θέσεις που αφορούν μόνο την περίοδο κατασκευής). Στην πρώτη εκδοχή (714 θέσεις εργασίας), οι καπιταλιστές θα επιδοτηθούν με 1.587.955 ευρώ για κάθε θέση εργασίας! Στη δεύτερη εκδοχή (364 θέσεις εργασίας), οι καπιταλιστές θα επιδοτηθούν με 3.114.835 για κάθε θέση εργασίας για 5 χρόνια λειτουργίας. Ταυτόχρονα, θα βγάζουν τεράστια κέρδη από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ. Εννοείται ότι αυτή δεν είναι η μοναδική παροχή στους καπιταλιστές από τον κρατικό κορβανά.
 
Κατεβάσαμε από τα ΦΕΚ της περιόδου 8-19 Σεπτέμβρη 2011 τις εγκριτικές υπουργικές αποφάσεις για τις λεγόμενες «επενδύσεις» που σύμφωνα με τα κυβερνητικά παπαγαλάκια θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Εχουμε και λέμε:
 
α) Για τις επενδύσεις στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα δοθούν 20.830.863 ευρώ και θα δημιουργηθούν 6 θέσεις εργασίας.
 
β) Για τον εκσυγχρονισμό και την ίδρυση ξενοδοχείων θα δοθούν 28.512.718 ευρώ και θα δημιουργηθούν 84,58 θέσεις εργασίας.
 
Εδώ θέλουμε να κάνουμε ένα σχόλιο, ανεξάρτητο από την προκλητική χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά. Σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη κρίση στον τουρισμό, ρέει άφθονο το κρατικό χρήμα για δημιουργία και άλλων ξενοδοχείων. Φυσικά, αυτή δεν είναι η μοναδική πριμοδότηση των καπιταλιστών-ιδιοκτητών των ξενοδοχείων. Αρκεί να θυμίσουμε ότι τα ξενοδοχεία εξαιρέθηκαν από το καινούργιο χαράτσι στις κατοικίες και τα επαγγελμάτικά ακίνητα. Θυμίζουμε, ακόμη, τη μείωση των αποδοχών των εργατών που δουλεύουν στα ξενοδοχεία και τα 70 εκατ. ευρώ που δίνονται για την επιδότηση των ασφαλιστικών ειοσφορών.
 
Συνολικά αυτή την περίοδο εγκρίθηκε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό 84 «επενδύσεων» και θα δοθούν 76.245.033 ευρώ για τη «δημιουργία» 291,75 θέσεων εργασίας! Στις εγκριτικές υπουργικές αποφάσεις υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης. Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο, δεδομένου ότι διανύουμε την εποχή της πλήρους ασυδοσίας των καπιταλιστών, την εποχή της ολοκληρωτικής κατάργησης της εργατικής νομοθεσίας, την εποχή της πλήρους κυβερνητικής στήριξης των καπιταλιστών.
 
Ως πότε η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι θα «ανέχονται» το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και καπιταλιστών και την κινεζοποίησή τους, στο όνομα της μείωσης του χρέους; Η σύνθλιψη των εργατικών δικαιωμάτων στο όνομα της μείωσης του δημόσιου χρέους δεν είναι καινούργια μέθοδος, ούτε εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Σε προσεχές άρθρο μας θα αναφερθούμε αναλυτικά στις απόψεις του Κ. Μαρξ για τις σχέσεις του δημόσιου χρέους με τη φορομπηχτική πολιτική των κεφαλαιοκρατικών κυβερνήσεων και τη σύνθλιψη των εργατικών δικαιωμάτων. Εδώ παραθέτουμε απλά ένα απόσπασμα από τον πρώτο τόμου του «Κεφάλαιου»:

«Το σύστημα της δημόσιας πίστης, δηλαδή των κρατικών χρεών, που τις αρχές του τις ανακαλύπτουμε κιόλας στο μεσαίωνα στη Γένουα και στη Βενετία, διαδόθηκε σ’ όλη την Ευρώπη στη διάρκεια της περιόδου της μανιφακτούρας. Το αποικιακό σύστημα με το θαλάσσιο εμπόριό του και με τους εμπορικούς του πολέμους του χρησίμευσε σαν θερμοκήπιο. Ετσι στέριωσε πρώτα στην Ολλανδία. Το δημόσιο χρέος, δηλαδή το ξεπούλημα του κράτους –αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγματικό ή δημοκρατικό κράτος– βάζει την σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή» (τόμος 1ος σελίδα 778).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Κινεζοποίηση» με όπλο τη χρεοκοπία
Επόμενο άρθρο Πωλούνται εργοστάσια της ΔΕΗ

Σχετικά Αρθρα

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

Οικονομία 30 Ιούν 2026, 13:06

PosoKaneiToDoulema?

Οικονομία 17 Ιούν 2026, 22:19

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Αν πήρατε κελεμπία, μην ανησυχείτε: βάλτε τη στη ναφθαλίνη, θα ξανάρθουν Απόκριες

Παράτησε το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» η Κοινοπραξία των πετρελαιάδων με επικεφαλής την ExonMobill

Οικονομία 26 Μάι 2026, 19:40

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo