Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
  • Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
  • «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
  • Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
  • «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010: Ψέματα, χαράτσια και άγρια λιτότητα
Οικονομία

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010: Ψέματα, χαράτσια και άγρια λιτότητα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Νοέ 2009, 00:00

Για περισσότερα από 20 χρόνια μελετάμε και σχολιάζουμε κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2010, που παρουσίασε σε τηλεοπτικό σόου (συγνώμη στο υπουργικό συμβούλιο) το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ένα κουρελόχαρτο σαν αυτά που χρησιμοποιούν τα κόμματα στην προεκλογική τους προπαγάνδα. Δεν είναι ένα δομημένο προσχέδιο προϋπολογισμού, με καταγραφή των βασικών μεγεθών. Δεν αναφέρει ούτε πόσα θα εισπραχτούν από κάθε κατηγορία φόρων, ούτε πόσα θα διατεθούν σε κάθε υπουργείο, σε κάθε κατηγορία δαπάνης. Θα έπρεπε να ντρέπονται και ο Παπακωνσταντίνου και ο Παπανδρέου γι’ αυτό που παρουσίασαν σαν προσχέδιο προϋπολογισμού, όμως η ντροπή δεν ταιριάζει στους εξουσιομανείς αμοραλιστές.

Οπως καταλαβαίνετε, μόνο αποσπασματικές επισημάνσεις μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτό το προσχέδιο, αφού οι βασικές παράμετροι απουσιάζουν. Αντίθετα, περισσεύουν οι κριτικές προς τη δημοσιονομική διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης, λες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Το πρώτο που πρέπει να σχολιάσουμε είναι η περιβόητη «επανεκκίνηση της οικονομίας», που έταζε το ΠΑΣΟΚ. Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη συγκλίνουν μ’ αυτές των διεθνών οργανισμών: -1,5% το 2009,       -0,3% το 2010. Για την ανεργία, βέβαια, δεν είπε λέξη ο Παπακωνσταντίνου. Δεν πρόφερε καν την απαγορευμένη λέξη. Θυμίζουμε εμείς, λοιπόν, ότι η Κομισιόν προβλέπει 9,0% το 2009 και 10,2% το 2010, ο ΟΟΣΑ 9,5% και 10,3% και το ΔΝΤ 9,5% και 10,5%. Μιλάμε για την υποεκτιμώμενη επίσημη ανεργία, γιατί η πραγματική ξεπερνά ήδη το 15%, όπως έχει παραδεχτεί και ο υπουργός Εργασίας της σημερινής κυβέρνησης.

Τι κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ανάπτυξη; «Στην ανάπτυξη αυξάνουμε τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 4% του ΑΕΠ, όπως έχουμε δεσμευτεί, για να επιταχυνθεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και για να στηριχθεί η Πράσινη Ανάπτυξη», είπε ο Παπακωνσταντίνου.

Το κράτος συμμετέχει στην ανάπτυξη με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μόνο με ένα αυξημένο ΠΔΕ μπορεί να «τρέξει» το ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ) και να απορροφηθούν κονδύλια. Η ΝΔ είχε δώσει στο ΠΔΕ 8,8 δισ. ευρώ το 2007, 9,65 δισ. το 2009 και 9,5 δισ. το 2010. Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει το ποσό στα 10.300. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτό το ποσό θα διατεθεί (πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο), ούτε γι’ αστείο δε μπορούμε να μιλήσουμε για «επανεκκίνηση» της οικονομίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2004 αυτό το κονδύλι ήταν 9,5 δισ. ευρώ!

Πώς όμως να περισσέψουν κονδύλια για ανάπτυξη, όταν οι στρατιωτικές δαπάνες υπολογίζονται στο υπέρογκο ποσό των 2,7 δισ. ευρώ; Ας σημειωθεί ότι η ΝΔ ξεκίνησε για το 2009 με εξοπλιστικά προγράμματα 2,2 δισ., το Γενάρη (με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης) τα πήγε στα 2,5 δισ. και τελικά θα φτάσουν, σύμφωνα με τον Παπακωνσταντίνου, τα 3,16 δισ. Κι όμως, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει το θράσος να κομπάζει ότι περικόπτει της αμυντικές δαπάνες (οι οποίες, βέβαια, στο τέλος μπορεί να ξεπεράσουν το επίπεδο του 2009).

Για τη φορολογική πολιτική, όπως ήδη σημειώσαμε δε μπορούμε να μιλήσουμε αναλυτικά, γιατί η κυβέρνηση κρύβει τα αναλυτικά στοιχεία. Εχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο υπουργός Οικονομικών να δηλώνει ότι «από ένα δικαιότερο πλαίσιο φορολόγησης των εισοδημάτων και της περιουσίας και τις αυξήσεις σε ορισμένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (τσιγάρα και ποτά), θα προέλθουν έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ». Δηλαδή, βάζει άμεσους και έμμεσους φόρους μαζί, χωρίς να λέει πόσο θα αυξηθούν οι άμεσοι και πόσο οι έμμεσοι φόροι. Λέει αλλού ότι από αυξήσεις της φορολογίας ποτών τσιγάρων θα εισπράξει επιπλέον 250 εκατ. (γιατί άραγε να δεχτούμε αυτό το ποσό;), δεν λέει όμως πόσα θα εισπράξει από την αύξηση του φόρου στα πετρελαιοειδή, που την έχει αναγγείλει σε συνέντευξή του, ούτε πόσα θα εισπράξει από το ΦΠΑ, για να μπορούμε και εμείς να κρίνουμε την εγκυρότητα των ισχυρισμών του.

Ούτε μας λέει ποια θα είναι η σχέση άμεσων-έμμεσων φόρων, για να μπορούμε να κρίνουμε πόσο δίκαια θα είναι η φορολογική πολιτική, ούτε δίνει μια αμυδρή έστω εικόνα για τη διάρθρωση των άμεσων φόρων (φυσικά και νομικά πρόσωπα), για να «οσμιστούμε» το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχέδιου που ετοιμάζει.

Κατά τα άλλα, έχουμε και από τον «πράσινο» προϋπολογισμό την κλασική αλχημεία που έχουν όλοι οι προϋπολογισμοί, μέχρι να διαψευστούν από τον απολογισμό: «Από την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, περίπου 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ». Ασε, μεγάλε, μας τα ‘παν κι άλλοι. Οταν δε μπορείς να εισπράξεις τα ληξιπρόθεσμα και να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή σε εποχές σχετικής ανάπτυξης, θα το κάνεις σε περίοδο κρίσης, που πέφτουν οι δουλειές και κάνουν θραύση τα φέσια και οι ακάλυπτες επιταγές; Από το λαουτζίκο, με τη συνήθη μέθοδο της έμμεσης φορολογίας θα τα πάρεις και αυτά, αλλά δε σε συμφέρει να το πεις από τώρα. Για το 1 δισ. της έκτακτης εισφοράς, αν τελικά θα είναι τόσο, γράφουμε αναλυτικά στις σελίδες 8-9.
Στον τομέα των δαπανών οι πληροφορίες που δίνει το προσχέδιο είναι επίσης εξαιρετικά φτωχές. Για τη μεγάλη απάτη της υποτιθέμενης αύξησης των δαπανών για την Παιδεία κατά 1 δισ. γράφουμε αναλυτικά στη σελ. 10.Τι εννοεί, όμως, ο ποιητής όταν λέει «μειώνουμε τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου κατά 24%»; Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι δαπάνες και τι επιπτώσεις θα έχει η μείωση; Τι εννοεί όταν λέει «μειώνουμε τις επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων»; Οι επιχορηγούμενοι φορείς είναι κυρίως φορείς άμεσης ή έμμεσης άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η μείωση της επιχορήγησης οδηγεί σε φόρτωμα του κόστους λειτουργίας στις πλάτες των εργαζόμενων και των χρηστών αυτών των υπηρεσιών. Ενα μόνο τομέα θα αναφέρουμε: εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς. Ετοιμαστείτε για μεγάλες αυξήσεις.
Τέλος, προκλητική είναι η μη συμμόρφωση, για μια ακόμη χρονιά, του κράτους προς τις υποχρεώσεις που έχει έναντι του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Αναφερόμαστε στις θεσμοθετημένες (με νόμους) υποχρεώσεις, στις οποίες και πρόσφατα αναφερθήκαμε με αναλυτικό άρθρο μας.

Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης προδιαγράφεται μαύρο, αλλά δεν λέγεται ευθέως. Κατηγορεί ο Παπακωνσταντίνου την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι βάρυνε το έλλειμμα με 2,4 δισ. τα οποία έδωσε ως επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να πληρώσουν συντάξεις, επειδή αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Μιλάει, δηλαδή, για υπαρκτές κοινωνικές δαπάνες, όχι για λεφτά που πετάχτηκαν στον αέρα. Τι θα κάνει η κυβέρνηση το 2010; Δεν μας λέει κουβέντα. Θ’ αυξήσει μήπως τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία, που πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται τετραήμερα και τριήμερα, ενώ οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία; ‘Η μήπως θα φορτώσει στα ταμεία και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την απασχόληση των νέων, που την έχει τάξει στους καπιταλιστές και την αναφέρει στο προσχέδιο;

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠαρασκευή, 6.11.09
Επόμενο άρθρο Τετάρτη, 11.11.09

Σχετικά Αρθρα

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Το μεγάλο φαγοπότι των απευθείας αναθέσεων

Οικονομία 6 Ιούν 2025, 06:30

Σιδηρόδρομοι: Ο Μητσοτάκης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

Οικονομία 15 Μάι 2025, 21:11

Προκλητική απάντηση υπουργείου Οικονομικών: Οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί οικογενειών ΑΜΕΑ θα προχωρήσουν

Οικονομία 6 Μάι 2025, 21:31

Το «μεγάλο σορτάρισμα» με το οποίο ο Τραμπ και οι κολλητοί του «μάδησαν τα κορόιδα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρωταγωνιστής μεγάλου χρηματιστηριακού «κόλπου»

Οικονομία 11 Απρ 2025, 14:44
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo