Καπιταλιστικό πλιάτσικο

0
Το σημείωμα γράφεται Δευτέρα, λίγο μετά την εκατομμυριοστή εμφάνιση του τηλεπλασιέ-υπουργού σε τηλεοπτικό πρωινάδικο, από το οποίο διακήρυξε: «Αυτή την εβδομάδα μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Επίσημα εγκαίνια του εργοταξίου θα έχουμε στις αρχές Ιουλίου – θα ανακοινωθεί η ημερομηνία- όπου θα γίνουν φυσικά από τον κύριο Πρωθυπουργό». Αρχισε η καζούρα ακόμα και από φιλοκυβερνητικά Μέσα. Διότι ο εν λόγω τηλεπλασιέ-υπουργός, από τη μέρα που ο Μητσοτάκης τον τοποθέτησε σ’ αυτό το πόστο, υπόσχεται ότι «την επόμενη βδομάδα μπαίνουν οι μπουλντόζες». Πέρασε ένας χρόνος με τέτοιες υποσχέσεις, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τον πιστέψει κανένας αν δεν δει τις μπουλντόζες επί το έργον.

Ενδεχομένως, την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, οι μπουλντόζες να έχουν μπει. Για να κάνουν κατεδαφίσεις υφιστάμενων παλαιών κτιρίων. Ως εκεί. Το φαραωνικό πρότζεκτ δεν πρόκειται να προχωρήσει σ’ αυτή τη φάση. Σε περιόδους καπιταλιστικής ύφεσης οι καπιταλιστές είναι προσεκτικοί. Ειδικά σε επενδύσεις όπως το real estate, τουριστικό, εμπορικό και κατοικίας. Θα περιμένουν να δουν την πορεία της κρίσης, ώστε να σιγουρέψουν τα λεφτά που θα ρίξουν.

Στο μεταξύ, όμως, δε θα κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Θα πιέζουν την (όποια) κυβέρνηση να τους κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Ο όμιλος Λάτση το έχει αποδείξει αυτό, καθώς απέσπασε οφέλη από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και μια εικοσαετία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που στο παρελθόν είχε αντιταχθεί στο καπιταλιστικό πλιάτσικο στο Ελληνικό, έβαλε τις τελικές υπογραφές, κηρύσσοντας πόλεμο όχι μόνο σε δημόσιους υπάλληλους που ζητούσαν να τηρηθεί η νομιμότητα (π.χ. έναντι των εκτάσεων δάσους που υπάρχουν στο ελληνικό), αλλά και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με οικολογικές ευαισθησίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όλη τη βρομοδουλειά κι όταν έχασε τις εκλογές οι Λάτσηδες προέβαλαν νέες απαιτήσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι οποίες ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο, με νομοθετική ρύθμιση.

Τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης είχε ξεσπάσει άγρια κόντρα ανάμεσα σε νεοδημοκράτες και συριζαίους. Ο τηλεπλασιέ-υπουργός είχε ανέβει στα κάγκελα και με το γνωστό θρασύ του ύφος κατήγγειλε τους συριζαίους ότι καθυστερούσαν την επένδυση, ενώ αυτός θα τα λύσει όλα σ’ ένα μήνα και θα μπουν αμέσως οι μπουλντόζες. Οι συριζαίοι απαντούσαν ότι ο «επενδυτής» καθυστερεί, γιατί δεν έχει τα λεφτά. Κι αυτό ήταν αλήθεια. Κάτι εμίρηδες από το Αμπουντάμπι «την έκαναν» (μπορεί η συμμετοχή τους να ήταν εξαρχής εικονική), οι Λάτσηδες έκαναν μια αύξηση κεφαλαίου, που δε φτάνει ούτε για να πληρωθεί το τίμημα και κανένας δε βιαζόταν να βάλει μπουλντόζες, γιατί δεν έχουν βρεθεί αυτοί που θα βάλουν τα λεφτά για να φτιάξουν όλ’ αυτά τα θαυμαστά πράγματα. Ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, τεράστια πεντάστερα ξενοδοχεία, συγκροτήματα πολυτελών πολυκατοικιών κτλ. Ακόμα και οι καζινάδες που πήραν την άδεια δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ξεκινήσουν να το φτιάχνουν σε συνθήκες καπιταλιστικής ύφεσης και διεθνούς επιχειρηματικής αβεβαιότητας.

Ο μόνος που βιάζεται είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που θέλει να δείξει… αναπτυξιακό έργο. Οι μπουλντόζες που θα κάνουν κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων είναι μια βολική λύση για την κυβέρνηση. Και μια καλή ευκαιρία για να οργανώσουν οι προπαγανδιστές του Μητσοτάκη μια ακόμα φιέστα με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Για τους πλιατσικολόγους καπιταλιστές το κόστος είναι ασήμαντο. Στο κάτω-κάτω, θα καθαρίσουν το «φιλέτο» που πήραν «μπιρ παρά» από το ελληνικό κράτος και θα το έχουν έτοιμο για να το πουλήσουν στους υποψήφιους που θα εμφανιστούν. Αυτό που κάποτε προοριζόταν να γίνει ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο, ένας τόσο απαραίτητος πνεύμονας για τους κατοίκους της τσιμεντοποιημένης Αττικής, προορίζεται να γίνει ένας περίκλειστος χώρος για την αστική τάξη, ντόπια και ξένη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: