Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Η δίψα για κέρδος οδηγεί στο έγκλημα

0

H είδηση δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στη «Liberation»: Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να παραλάβει 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Με πέντε δόσεις ανά φιαλίδιο, η παραγγελία μεταφράζεται σε 120 εκατ. φιαλίδια. Τώρα, οι εταιρίες λένε στην ΕΕ να βγάζει 6 δόσεις από κάθε φιαλίδιο. Ετσι, η παραγγελία θα περιοριστεί σε 100 εκατ. φιαλίδια και οι εταιρίες θα μοσχοπουλήσουν τα 20 εκατ. φιαλίδια που θα περισσέψουν, βγάζοντας ένα κέρδος 1,5 δισ. ευρώ, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο πωλείται με τη δόση και όχι με το φιαλίδιο. Η τιμή για κάθε δόση έχει οριστεί στα 12 ευρώ. Αρα, η τιμή του φιαλίδιου ανεβαίνει από τα 60 ευρώ (πέντε δόσεις) στα 72 ευρώ (έξι δόσεις). Ποσοστό αύξησης 20% με ένα απλό τρικ!

Πώς θα βγουν έξι δόσεις από ένα φιαλίδιο που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για πέντε; Οι νοσηλευτές θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να μετατρέψουν τις σύριγγες εμβολιασμού σε όργανα ακριβείας εργαστηριακού επιπέδου! Πέρα από το χρόνο που θα απαιτείται για κάθε εμβόλιο, εκείνο που θα γίνει στην πράξη θα είναι η μείωση της ποσότητας κάθε εμβολίου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αποτελεσματικότητα ενός νέου εμβολίου που δοκιμάζεται σε ευρεία κλίμακα σε συνθήκες μιας επικίνδυνης πανδημίας.

Εχει και το καλαμπούρι της αυτή η ιστορία (το λες και πρόκληση): οι εταιρίες διαβεβαίωσαν πως όσες δόσεις περισσέψουν θα διατεθούν δωρεάν σε φτωχότερες χώρες!

Η άλλη εταιρία, η πολυθρύλητη AstraZeneca, που παράγει το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όλο και ανέβαλε την κατάθεση αίτησης για να πάρει έγκριση. Οταν ήρθε η ώρα να την υποβάλει και ν’ αρχίσει να παραδίδει εμβόλια, ενημέρωσε την Κομισιόν ότι θα παραδώσει 60% λιγότερες δόσεις απ’ αυτές που περιλαμβάνει το μεταξύ τους συμβόλαιο!

Πριν από λίγη ώρα, η επίτροπος Κυριακίδου έκανε δήλωση στον Τύπο. Σταχυολογούμε και σχολιάζουμε τα βασικά της σημεία (οι εμφάσεις δικές μας):

«Την περασμένη Παρασκευή η εταιρία AstraZeneca ενημέρωσε απροσδόκητα την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι προτίθεται να προμηθεύσει κατά τις προσεχείς εβδομάδες σημαντικά λιγότερες δόσεις από αυτές που συμφωνήθηκαν και ανακοινώθηκαν. Αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απέστειλα επιστολή στην εταιρία το Σαββατοκύριακο, με την οποία έθεσα σημαντικά και σοβαρά ερωτήματα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προχρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου και επιθυμεί να δει τους καρπούς αυτής της επένδυσης».

Η ΕΕ «έχωσε» τα φράγκα που χρειαζόταν η εταιρία για την έρευνα, το στήσιμο των γραμμών παραγωγής, τις πρώτες ύλες! Δηλαδή, η φαρμακευτική εταιρία δεν έβαλε δικά της κεφάλαια, αλλά «ρούφηξε» κρατικά κεφάλαια, παίρνοντας μηδενικό ρίσκο. Τώρα, απλώς θέλει να κονομήσει περισσότερα απ’ όσα αρχικά είχε σχεδιάσει.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να γνωρίζει επακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca και, μέχρι στιγμής, πού ακριβώς και αν ή σε ποιον έχουν παραδοθεί. Τα ερωτήματα αυτά συζητήθηκαν επίσης σήμερα στο κοινό διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής και των 27 κρατών μελών με την AstraZeneca. Οι απαντήσεις της εταιρίας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια δεύτερη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ».

Συμπέρασμα: η Κομισιόν ξέρει ότι δεν πρόκειται για αστοχία της παραγωγής, αλλά για παραγωγή που την πούλησαν αλλού, εισπράττοντας φυσικά υψηλότερο τίμημα. Η ΕΕ, που «έχωσε» τα φράγκα, μπορεί να περιμένει.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι δόσεις που παραγγέλθηκαν και προχρηματοδοτήθηκαν. Και θέλουμε να τηρηθούν πλήρως οι όροι του συμβολαίου μας. (…) Επιθυμούμε σαφήνεια όσον αφορά τις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ. Στο μέλλον, όλες οι εταιρίες που παράγουν εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στην ΕΕ θα πρέπει να προβαίνουν σε έγκαιρη κοινοποίηση κάθε φορά που επιθυμούν να εξαγάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες».

Το πιάσατε το… υπονοούμενο. Θα δούμε σε τι συμβιβασμό θα καταλήξουν, προς το παρόν όμως κρατάμε το γεγονός ότι μια εταιρία κοροϊδεύει έναν ισχυρό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό όπως η ΕΕ. Τυπικό χαρακτηριστικό του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Θα κλείσουμε με την υπόθεση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Την ώρα που στην Ελλάδα ακουγόταν αχός μεγάλος για την κολχικίνη, ένα γνωστό φάρμακο που το ενέταξαν στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της CoviD-19 σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς (ελπίζουμε να μην αποδειχτεί κι αυτό «μούφα», όπως μια σειρά άλλα γνωστά φάρμακα που κατά καιρούς αναγορεύτηκαν σε… σωτήρια), η ιμπεριαλιστική Γερμανία αγόραζε 200.000 δόσεις μονοκλωνικού αντισώματος, αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε για δύο χιλιάρικα τη δόση. Δεν νομίζουμε ότι η ιμπεριαλιστική Γερμανία θα επένδυε τόσα λεφτά σε ένα φάρμακο, αν οι ειδικοί επιστήμονές της δε διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο πανάκριβο φάρμακο αποτελεί το state of the art στην αντιμετώπιση της CoviD-19. Ούτε γνωρίζουμε πώς θα εμπλακεί ο εκτεταμένος ιδιωτικός τομέας Υγείας της Γερμανίας (δηλαδή η «τσέπη» των ασθενών) στη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε κλινική μελέτη σε 100 ασθενείς και ότι το συγκεκριμένο πανάκριβο φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία κάποιων υπέργηρων δεσποτάδων και άλλων «επώνυμων», όχι όμως για τους ασθενείς που πέθαιναν παρατημένοι σε κάποιο απλό κρεβάτι, επειδή δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι ούτε σε ΜΕΘ, ούτε σε ψευδο-ΜΕΘ.

Οι άνθρωποι του λαού που προσβάλλονται από CoviD-19 αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι. Το πανάκριβο φάρμακο είναι για λίγους κι εκλεκτούς. Οι πολλοί ταΐζονται με υποσχέσεις για ήδη γνωστά (και φτηνά) φάρμακα και κυρίως με τη σωτηρία που θα φέρει το εμβόλιο. Αυτή η σωτηρία θ’ αργήσει, όπως επιβεβαιώνει και το παράδειγμα του Ισραήλ, πολλοί άνθρωποι θα νοσήσουν στο μεταξύ, αλλά το διχίλιαρο του μονοκλωνικού αντισώματος πέφτει… βαρύ στον προϋπολογισμό του αστικού κράτους.

Κοινοποίηση: