Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Μακρά και επώδυνη θα είναι η έξοδος από την πανδημία

0

Είναι μακρύς ο δρόμος για να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τον κοροναϊό και η απαλλαγή απ΄αυτόν θα είναι πολύ επώδυνη. Το εμβόλιο προστατεύει μεν από τον κοροναϊό, αλλά θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, άγνωστος αυτή την περίοδο, για να απαλλαγούν από τις καταστροφικές επιπτώσεις του στην υγεία και στη ζωή τους όλοι οι λαοί του κόσμου.

Θα είναι μακρύς ο δρόμος ιδιαίτερα για τις εξαρτημένες καπιταλιστικές χώρες, όπως η δική μας, γιατί αυτές τροφοδοτούνται με εμβόλια με το σταγονόμετρο, ενώ τα κυβερνητικά lockdown αφήνουν στο απυρόβλητο τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, των μεταφορών (συνολικά και όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες) και το μεγάλο εμπόριο. Γι’ αυτό και η μετάδοση του κοροναϊού συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο περίπου με αυξομειώσεις.

Οι κυβερνήσεις τόσο στις ιμπεριαλιστικές χώρες όσο και στις εξαρτημένες καπιταλιστικές χώρες έχουν ως πρώτο μέλημα τη διατήρηση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και γι’ αυτό εφαρμόζουν αυτά τα αναποτελεσματικά Lockdown.

Στις 20 Δεκέμβρη ξεκίνησε ο εμβολιασμός σε αρκετές χώρες. Το αμερικάνικο εβραϊκό λόμπυ, που ηγείται της εταιρίας Pfizer (είναι ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια στο κόσμο στον τομέα του φαρμάκου) επέλεξε να τροφοδοτήσει τον «περιούσιο λαό» του Ισραήλ μαζικά με το εμβόλιό της. Φρόντισε, όμως, η κυβέρνηση του Ισραήλ να εξαιρεθεί ο παλαιστινιακός λαός από τον εμβολιασμό.

Αυτή η προνομιακή μεταχείριση στον εφοδιασμό του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν την περίοδο από 20 Δεκέμβρη μέχρι 18 Γενάρη 2.550.000 κάτοικοι σε σύνολο πληθυσμού 8.884.000 (ποσοστιαία εμβολιάστηκε το 28,7%).

Με βάση στοιχεία που πήραμε από το Worldometer φτιάξαμε τους δύο Πίνακες που καταγράφουν την ημερήσια πορεία των κρουσμάτων και των νεκρών στο Ισραήλ, από την 1η Δεκέμβρη του 2020 μέχρι τις 23 Γενάρη του 2021. Εκτός από την έναρξη του εμβολιασμού στις 20 Δεκέμβρη, η κυβέρνηση του Ισραήλ στις 27 Δεκέμβρη επέβαλε και το γνωστό lockdown, με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, πλην του λιανεμπορίου και της εστίασης, να λειτουργούν ανεμπόδιστα, μολονότι είναι εκκολαπτήρια και εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού.

Από τη μελέτη των δύο Πινάκων διαπιστώνουμε ότι:

Πρώτον, την περίοδο 20 με 27 Δεκέμβρη, που άρχισε ο εμβολιασμός, ενώ δεν είχε επιβληθεί το lockdown, τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι γίνεται εμβολιασμός και λειτουργεί το κυβερνητικό lockdown, αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί. Στις 18 Γενάρη είχαν εμβολιαστεί στο Ισραήλ 2.550.000 σε σύνολο 8.884.000 κατοίκων (ποσοστό 28,7%). Στις 20 Γενάρη, που σίγουρα εμβολιάστηκαν και άλλοι κάτοικοι, τα κρούσματα ανήλθαν σε 10.213 και οι νεκροί σε 101. Τις επόμενες τρεις μέρες (21, 22 και 23 Γενάρη) παρατηρείται μείωση μόνο στα κρούσματα, ενώ οι νεκροί εξακολουθούν να κινούνται στα επίπεδα της περιόδου 11 – 19 Γενάρη.

Δεν μπορούμε από τώρα να προεξοφλήσουμε εάν και το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η τάση μείωσης των κρουσμάτων, μιας και ο καιρός θα επιδεινωθεί και το κυριότερο: η καπιταλιστική παραγωγή και εμπορία των εμπορευμάτων συνεχίζεται αμείωτη.

Επίσης, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί από τις 27 Δεκέμβρη μέχρι σήμερα διεξάγονται στο πλαίσιο του κυβερνητικού lockdown, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν είναι οι εμβολιασμοί ή το κυβερνητικό lockdown που συνέβαλαν περισσότερο στη σχετική μείωση των κρουσμάτων (λέμε σχετική μείωση, γιατί τα κρούσματα και μετά τις 20 Γενάρη είναι σχεδόν διπλάσια της περιόδου πριν από την έναρξη του εμβολιασμού).

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ, στο οποίο στις 18 Γενάρη του 2021 είχε ήδη εμβολιαστεί το 28,7% του πληθυσμού, μπορούμε να προβλέψουμε με απόλυτη βεβαιότητα πόσο δραματική θα είναι η κατάσταση στη χώρα μας, την οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες-μονοπώλια προμηθεύουν εμβόλια με το σταγονόμετρο.

Η προμήθεια εμβολίων με το σταγονόμετρο, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια από την κυβέρνηση της προσδοκίας για πολύ μεγάλο αριθμό εμβολιασμών στους επόμενους μήνες, που υποβάθμισε στο λαό μας τον κίνδυνο από την πανδημία, και την ελευθερία δράσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων (όπως την αναφέραμε παραπάνω), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απαλλαγή από την πανδημία του κοροναϊού θα είναι μακρόχρονη και πολύ επώδυνη.

Γι’ αυτό και δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε, ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

Κοινοποίηση: