Ευκαιρία για μεγάλα κέρδη

0

Τη φωτογραφία μας την έστειλε φίλος που ασχολείται με λιανική πώληση ιατρικών ειδών. Μάσκες μιας χρήσης ελληνικής κατασκευής (του γνωστού θεσσαλού φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη προφανώς) πωλούνται στο ράφι μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ προς 12,80 ευρώ η εικοσάδα. Δηλαδή, 0,64 η μία. Στην αγορά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή κινέζικες μάσκες στα 25 έως 35 ευρώ το κουτί (πενηντάδα). Δηλαδή, από 0,50 έως 0,70 η μία.
 
Ποιος κάνει αισχροκέρδεια; ρωτάει ο φίλος. Πριν από δύο μήνες, αγοράζαμε 27 ευρώ το κουτί των 50 μασκών και πουλούσαμε 32-35 ευρώ. Κάποιοι έφτασαν να μας αποκαλούν κλέφτες, κατηγορώντας μας ότι ήμασταν εμείς που αισχροκερδούσαμε. Τώρα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει ελάχιστα. Και, βέβαια, από τα υψηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί σπεύδουν να επωφεληθούν κι εκείνοι που σκέφτηκαν την καλή μπίζνα και με κυβερνητική βοήθεια και κρατική επιχορήγηση έφεραν κάποια μηχανήματα από την Κίνα και κάνουν παραγωγή εδώ.
 
Δε γίνεται, δηλαδή, αυτό που έλεγε ο τηλεπλασιέ-υπουργός Ανάπτυξης, ότι τάχα με την εγχώρια παραγωγή θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές. Οι ντόπιοι καπιταλιστές ακολούθησαν τις τιμές που είχαν διαμορφώσει οι εισαγωγείς και εκμεταλλεύονται το υψηλό ποσοστό κέρδους, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ούτε έχει επιβληθεί διατίμηση. Η «ελεύθερη αγορά» λειτουργεί με τον τρόπο που ξέρει: με τη σχέση ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, σε συνδυασμό με μονοπωλιακές πρακτικές, όπως οι συμφωνίες επί των τιμών πώλησης.
 
Οι επαγγελματίες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι στα κοινά μέσα ατομικής προστασίας, μάσκες και γάντια μιας χρήσης, οι τιμές -που ποτέ δεν έπεσαν στα προ πανδημίας επίπεδα- άρχισαν σιγά-σιγά να σκαρφαλώνουν και πάλι. Οι προμηθευτές προβλέπουν ότι τον Σεπτέμβρη οι τιμές θα βρίσκονται και πάλι στα εφιαλτικά επίπεδα που είχαν σκαρφαλώσει τον Μάρτη-Απρίλη. Ο λόγος; Οι καπιταλιστές που ελέγχουν την παραγωγή τέτοιων μέσων, στην Κίνα κυρίως, οσμίζονται τη ζήτηση που θα προκαλέσει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας και παίρνουν από τώρα θέση στην κούρσα της πιο αχαλίνωτης, της πιο αντικοινωνικής κερδοσκοπίας. Στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες, δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Υπάρχει μόνο η ακόρεστη δίψα για όλο και περισσότερα κέρδη. Γι' αυτό και οι καπιταλιστές δε διστάζουν να κερδοσκοπήσουν ακόμα και με μια πανδημία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: