«Ενισχυμένη εποπτεία» για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της κεφαλαιοκρατίας

0

 
Το μόνο που δεν είχε στο μυαλό του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ήταν μη τυχόν και χαλάσει την προπαγάνδα του Μητσοτάκη και του Τσίπρα που παραμυθιάζουν τον ελληνικό λαό με τον δήθεν πακτωλό που αναμένεται να κυλήσει από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν (ακλόνητος στο πόστο του, μετά τον Γιούνκερ και με τη Φον ντερ Λάιεν) κάλεσε στο γραφείο του επιλεγμένους ανταποκριτές Μέσων απ' όλη την Ευρώπη, προκειμένου μέσω αυτών να ξεκινήσει το «μασάζ» σχετικά με το πρόγραμμα επιδοτήσεων και δανείων, ύψους 750 δισ. ευρώ, που εισηγείται η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης.
 
Είναι γνωστό ότι αυτό το πρόγραμμα, γερμανογαλλικής έμπνευσης, συνάντησε τις πρώτες αντιδράσεις, από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, οι οποίες αντιπροτείνουν να μην υπάρξουν επιχορηγήσεις, αλλά μόνο δάνεια, ώστε κάθε χώρα να είναι υπεύθυνη για την αποπληρωμή τους. Επειδή σε λίγες μέρες θ' αρχίσει το μεγάλό παζάρι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που αναμένεται να κρατήσει μήνες, ο Ντομπρόβσκις κάλεσε δημοσιογράφους για να δώσει εξηγήσεις, ώστε αυτές να λειτουργήσουν ως προπαγανδιστικό αντίβαρο έναντι των «ευρωσκεπτικιστών».
 
Αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήταν πως δε θα πρόκειται για λεφτά που απλώς θα δοθούν στις χώρες μέλη της ΕΕ, για να τα διαχειριστεί η καθεμιά κατά το δοκούν, αλλά για λεφτά που θα δοθούν με δόσεις, επί τη βάσει σχεδίων που θα κατατεθούν, υπό την εποπτεία της Κομισιόν, η οποία θα ελέγχει αν έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένα ορόσημα και μόνο τότε θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ετσι, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταθέσουν «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», που θα συμφωνηθούν με την Κομισιόν και θα περιλαμβάνουν τα «ορόσημα» για την εκταμίευση των δόσεων.
 
Τα «ορόσημα» δεν περιλαμβάνουν μόνον επενδύσεις, αλλά και «μεταρρυθμίσεις». Οπως εξήγησε ο Ντομπρόβσκις «στο εργαλείο αυτό υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει και ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα».
 
Αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν είναι αρκετές για να «ηρεμήσουν» τις δευτεροκλασάτες ιμπεριαλιστικές χώρες που αντιδρούν, για τον απλούστατο λόγο ότι περιγράφουν μια διανομή με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα γερμανικά, γαλλικά και δευτερευόντως ιταλικά μονοπώλια. Οχι κατ' ανάγκη στο έδαφος των συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά και εκτός αυτών. Φτιάχνει, ας πούμε, η γερμανική RWE (στην οποία έκανε αναφορά ο Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξή του στη Bild) ένα πρόγραμμα τοποθέτησης ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Ελλάδας.  Το πρόγραμμα κατατίθεται από το ελληνικό κράτος, όμως η επιχορήγηση πηγαίνει στο γερμανικό κρατικο-ιδιωτικό μονοπώλιο. Παίρνει το ίδιο μονοπώλιο τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, για να ελέγξει πλήρως τον τομέα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Καταθέτει το σχετικό πρόγραμμα η Ελλάδα, γεμάτο με βαρύγδουπες διακηρύξεις για «πράσινη ανάπτυξη», πέρασμα στη «μεταλιγνιτική εποχή» και τα συναφή, εισπράττει το παραδάκι το γερμανικό μονοπώλιο, που αποκτά τον έλεγχο της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας χωρίς να βάλει δεκάρα: παίρνει την κοινοτική επιχορήγηση, συμπληρώνει και με δάνεια (υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου πάντα, όπως γίνεται με όλες τις «εμβληματικές» επενδύσεις μονοπωλιακών ομίλων σε έργα υποδομής στην Ελλάδα).
 
Επειδή στις πολιτικές ηγεσίες των δευτεροκλασάτων ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως οι τέσσερις που προαναφέρθηκαν, δε βρίσκονται ηλίθιοι, κατάλαβαν ότι ο γερμανογαλλικός άξονας προσπαθεί να βγάλει από την κρίση ενισχυμένα τα μονοπώλιά του μέσα απ' αυτό το πρόγραμμα, μέσω χρηματοδότησης από το σύνολο των χωρών της ΕΕ. Γι' αυτό και αντιδρούν, ζητώντας μια άλλη μοιρασιά, που δε θ' αμφισβητεί μεν την κυριαρχία του γερμανογαλλικού άξονα, θα είναι όμως λιγότερο ετεροβαρής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ολλανδία, η πιο σταθερή σύμμαχος της Γερμανίας τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκεται τώρα στο στρατόπεδο των διαμαρτυρόμενων. Τα προηγούμενα χρόνια, τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης εστιάζονταν στο δημοσιονομικό τομέα. Τώρα, εστιάζονται στην ενίσχυση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Αυτό οδηγεί σε «διαζύγιο» το «γάμο» Γερμανίας-Ολλανδίας.
 
Στην προσπάθειά του να δείξει ότι η Κομισόν δε θα μοιράζει λεφτά, αλλά θα τα δίνει μόνο σε προγράμματα που θα έχουν την έγκρισή της, με όρους και με εποπτεία για την εφαρμογή των όρων, ο Ντομπρόβσκις, όταν ρωτήθηκε ειδικά για την Ελλάδα, έσπευσε να πει ότι «για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμα η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη». «Ορόσημα», λοιπόν, ενισχυμένη εποπτεία και «μεταρρυθμίσεις». Μετά από μια δεκαετία μνημονιακής πολιτικής, δε χρειάζεται να εξηγήσουμε τι σημαίνει ο τελευταίος όρος. Ακούει «μεταρρυθμίσεις» ο έλληνας εργαζόμενος και συνταξιούχος και φτύνει στον κόρφο του.
 
Δεν είπε κάτι που δεν ισχύει ο Ντομπρόβσκις, αλλά τους «έκοψε» τη μαγιονέζα. Διότι εδώ κάνουν σαν να πήραν κιόλας τα λεφτά και είναι έτοιμοι να τα μοιράσουν! Κυρίως τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, που έχουν στήσει τρελό χορό και βομβαρδίζουν καθημερινά τον ελληνικό λαό με νούμερα. Ζαλάδα παθαίνει κανείς από τα δισ. που γυρίζουν γύρω από το κεφάλι του. Ο Μητσοτάκης, το διαχειρίζεται καλύτερα, με το γνωστό στιλάκι του άξιου τεχνοκράτη, που δε θα τα σκορπίσει τα λεφτά, αλλά θα τα επενδύσει για ν' αλλάξει την Ελλάδα. Θα φτιάξει μάλιστα και μια επιτροπή «σοφών», με επικεφαλής τον Πισσαρίδη, που θα κάνει τα πλάνα. Τρίχες κατσαρές, μετά συγχωρήσεως. Αυτές οι επιτροπές είναι ο φερετζές των κυβερνήσεων (πόσες δεν έχουν φτιαχτεί μέχρι τώρα). Ολοι ξέρουν ότι τα λεφτά (όσα θα είναι στο φινάλε) θα πάνε στο μεγάλο κεφάλαιο. Κυρίως στα γερμανικά και γαλλικά μονοπώλια και στους έλληνες καπιταλιστές που θα μπουν στη δούλεψή τους.
 
Οι Τσιπραίοι αισθάνθηκαν πιο άβολα, διότι είχαν κάνει την κατασκευή της «γενναιόδωρης Ευρώπης», που μοιράζει λεφτά, αλλά ο «ιδεοληπτικός» Μητσοτάκης δε θέλει να τα αξιοποιήσει «προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας». Μετά τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις άρχισαν να εκφράζουν… «έντονη ανησυχία» και να καλούν τον Μητσοτάκη «να απαιτήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή» για «τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το ταμείο ανάπτυξης». Ευρωδουλεία και εξαπάτηση του ελληνικού λαού χωρίς όρια.
 
 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: