Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 14 Μάρτη
  • Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού
  • Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»
  • Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ
  • Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Ανελέητοι τοκογλύφοι οι σωτήρες
Οικονομία

Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

Ανελέητοι τοκογλύφοι οι σωτήρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Ιούλ 2011, 00:00
Ο Βενιζέλος, άσος στην πανεπιστημιακού τύπου συστηματοποίηση του πολιτικού λόγου, μιλά ήδη για τρεις πυλώνες, στους οποίους στηρίζεται η οργανωμένη προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Ο πρώτος πυλώνας είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, τα κονδύλια από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κρατικού χρέους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ένα νέο δάνειο από τις χώρες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ και ο τρίτος πυλώνας είναι η «κύληση» του χρέους από τους δανειστές, σε εθελοντική βάση, με την οποία δεν ασχολείται η ελληνική κυβέρνηση.
Ξεχνάει, βέβαια, να πει ο Βενιζέλος ότι με τον τρίτο πυλώνα δεν ασχολείται η ελληνική κυβέρνηση ασχολούνται, όμως, όλες οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης και ιδιαίτερα η γαλλική και η γερμανική, οι τράπεζες των οποίων κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα των ομολόγων του ελληνικού κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολείται, γιατί δεν της επιτρέπουν να ασχοληθεί. Αυτή θα πληροφορηθεί το αποτέλεσμα από τα διαβούλια-παζαρέματα των ιμπεριαλιστικών χωρών και θα τα αποδεχτεί θέλοντας και μη, ενώ θα διαταχθεί να τα εφαρμόσει και στο κομμάτι του χρέους που κατέχουν ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Το βέβαιο είναι ότι, στο πλαίσιο της συστημικής αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα βολευτούν και οι ελληνικές τράπεζες, κατά το «κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα».
Σ’ αυτή την κούρσα, η οποία έχει αρχίσει στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη και την Ουάσιγκτον, η Γαλλία πήρε πρώτη την πρώτη στροφή. Την περασμένη Κυριακή, στη γαλλική συντηρητική εφημερίδα Figaro παρουσιάστηκε το σχέδιο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, που επεξεργάστηκαν οι τραπεζίτες των γαλλικών μονοπωλίων BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale. Τη Δευτέρα, αυτό το σχέδιο ανέλαβε να προπαγανδίσει ο ίδιος ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, με την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων στα 30 χρόνια, με επιτόκιο ίσο με τα δάνεια που χορηγεί η ΕΕ στην Ελλάδα συν μια προσαύξηση συνδεδεμένη με τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, θα δημιουργηθεί ένα μοντέλο που κάθε χώρα θα έβρισκε ελκυστικό».
Στην Ελλάδα έπεσε παγωμάρα. Από την κυβέρνηση δεν έγινε κανένα σχόλιο (δεν θέλησαν ν’ ανοίξουν νέα πληγή τις μέρες που πάσχιζαν να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, γιατί θα αποκαλυπτόταν ο στυγνός τοκογλυφικός χαρακτήρας της γαλλικής πρότασης), ενώ στελέχη όπως ο Στουρνάρας (νυν πρόεδρος του ΙΟΒΕ, που στο παρελθόν έχει διεκπεραιώσει την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας στην Credit Agricole) δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά το κόστος αυτής της πρότασης για την Ελλάδα.
Αντίθετα, το Βερολίνο χαιρέτισε τη γαλλική πρόταση, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ. Από τον γερμανικό Τύπο έγινε γνωστό ότι και οι γερμανικές τράπεζες συμφωνούν με το γαλλικό σχέδιο, όμως θέλουν διαφορετική περίοδο επιμήκυνσης, πολύ μικρότερη από την 30ετία του γαλλικού σχεδίου. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος σε δηλώσεις του από τη Ρώμη ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια συμφωνία μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ώστε αυτή να τεθεί υπόψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά το έκτακτο Eurogroup της 3ης Ιούλη. Προφανώς, οι Γερμανοί λένε «καταρχήν ναι», αλλά θέλουν να ωριμάσει το παζάρι.
Ας δούμε, όμως, τι περιλαμβάνει το γαλλικό σχέδιο, το προσχέδιο του οποίου διέρρευσε στο Reuters, οπότε έχουμε πλέον καλύτερη εικόνα απ’ αυτή που μας έδωσε το δημοσίευμα της Figaro.
1. Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν γαλλικές τράπεζες και λήγουν μεταξύ 2011 και 2014 θα αποπληρωθούν κανονικά κατά το χρόνο λήξης τους. Ας σημειωθεί ότι αυτά τα ομόλογα πωλούνται σήμερα στη δευτερογενή αγορά στο 50% της ονομαστικής τους τιμής. Επομένως, οι γαλλικές τράπεζες, καταρχάς, δεν θα γράψουν καμιά ζημιά στους ισολογι-   σμούς τους, οπότε δεν θα έχουν ανάγκη οποιασδήποτε κεφαλαιακής ενίσχυσης για να περάσουν τα διάφορα τεστ αξιολόγησης στα οποία υποβάλλονται οι τραπεζικοί όμιλοι.
2. Από τα κεφάλαια που θα εισπράξουν με την αποπληρωμή των ομολόγων, το 50% θα επανεπενδυθεί σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα, 30ε-τούς διάρκειας (η διάρκεια τελικά θα καθοριστεί μετά το παζάρι μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου). Τα δάνεια αυτά θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, σαν αυτό που έχουν τα δάνεια που χορηγεί η τρόικα. Αυτό το επιτόκιο διαμορφώνεται με βάση το euribor (διατραπεζικό επιτόκιο που καθορίζει η ΕΚΤ), συν ένα περιθώριο. Σήμερα αυτό το επιτόκιο θα ήταν 5% (πολύ πάνω από το επιτόκιο των ομολόγων που θα λήξουν μέχρι το 2014) και επιπλέον η τάση είναι αυξητική, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της (τουλάχιστον 0,5% μέχρι το τέλος του 2011). Αν η ΕΚΤ αυξήσει βαθμιαία το επιτόκιό της στα επίπεδα του 2008, τότε το επιτόκιο αυτών των τριακονταετών ομολόγων θα φτάσει το 10%! Ομως, το επιτόκιο του γαλλικού σχεδίου δεν σταματά εκεί. Στο αρχικό κυμαινόμενο επιτόκιο θα προστίθεται ένα bonus, ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. To bonus αυτό θα μπορέσει να φτάσει μέχρι 250 μονάδες βάσης, δηλαδή άλλο ένα καπέλο μέχρι 2,5%. Περιττεύει να πούμε, ότι το ελληνικό ΑΕΠ, αφού καταβαραθρωθεί εντελώς, θ’ αρχίσει σιγά-σιγά ν’ ανεβαίνει και η αύξηση ποσοστιαί-α θα φαίνεται μεγάλη, διότι θα συγκρίνεται με ένα εξαιρετικά χαμηλό ΑΕΠ. Μιλάμε, δηλαδή, για νέα δάνεια, με επιτόκιο που θα κινείται γύρω στο 10% (το πιθανότερο θα το ξεπεράσει). Θα πιάνει, δηλαδή, εξωφρενικά τοκογλυφικά επίπεδα.
3. Οι γαλλικές τράπεζες ζητούν τα νέα ομόλογα που θ’ αγοράσουν με το 50% των κεφαλαίων από την αποπληρωμή των παλιών να έχουν την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε τα ομόλογα να είναι εξασφαλισμένα σε περίπτωση μη αποπληρωμής τους από το ελληνικό κράτος. Και βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δώσει εμπράγματες εγγυήσεις σε εκείνους που με τη σειρά τους θα εγγυηθούν την αποπληρωμή των νέων δανείων. Τα ομόλογα αυτά, όμως, θα έχουν και μια δεύτερη εξασφάλιση, η οποία θα προκύψει από την κατάθεση του 20% του κεφαλαίου αποπληρωμής των παλιών ομολόγων σε ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ, με επιτόκιο κοντά στο επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων. Τα έσοδα που θα προκύψουν απ’ αυτά τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν ως ασφάλιστρο για τα καινούργια ελληνικά ομόλογα. Αν μεν τα καινούργια ελληνικά ομόλογα δεν αποπληρωθούν στην ώρα τους ή αποπληρωθούν με «κού-ρεμα», οι τράπεζες θα έχουν μια εξασφάλιση. Αν αποπληρωθούν κανονικά, τότε θα έχουν ένα επιπλέον έσοδο από την απόδοση αυτών των «εκλεκτών» ομολόγων αξιολόγησης ΑΑΑ.
4. Οι γαλλικές τράπεζες θα καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από κάθε «ιδέα» ελληνικού κρατικού ομολόγου. Τα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν (με το 50% του κεφάλαιου που θα πάρουν από την αποπληρωμή των παλαιών) θα τα τοποθετήσουν σε μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV), που θα δημιουργηθεί με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τα ελληνικά ομόλογα. Ετσι, από τους ισολογισμούς τους θα αφαιρεθούν τα «τοξικά» ή ύποπτα ως «τοξικά» (θέλετε να τα πείτε κατηγορίας junk; πείτε τα έτσι, το ίδιο κάνει) ελληνικά ομόλογα και θα προστεθούν οι μετοχές από τη συμμετοχή τους στην εταιρία ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί.
5. Το 30% που απομένει από την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων οι τράπεζες θα το εισπράξουν σε ρευστό.
Αυτό θα είναι ένα καινούργιο τοκογλυφικό «ντιλ» προς όφελος των τραπεζών και σε βάρος του ελληνικού λαού, που θα εξακολουθήσει να πληρώνει τα τοκογλυφικά τους δάνεια.
Με το σχέδιο αυτό οι τράπεζες θα απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, βάζοντας το 30% της τιμής τους ως ρευστό στα ταμεία τους, συν ένα 20% σε ομόλογα-φιλέτα, πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ, συν ένα 50% σε νέα ομόλογα, με τοκογλυφικό επιτόκιο, αλλά με εγγύηση πλέον, είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν πουλούσαν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα θα έπαιρναν μόλις το 50% της ονομαστικής τιμής τους (αν εύρισκαν αγοραστές), ενώ αν τα διακρατούσαν θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα πιθανότατο κούρεμα μεταξύ 50% και 70% (αυτό που οι πάντες θεωρούν σίγουρο, ανεξάρτητα αν δηλώνουν ότι δεν θ’ αφήσουν την Ελλάδα να κηρύξει χρεοστάσιο και να ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους με   «κούρεμα» ομολόγων.
Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια που έγιναν από αγγλοσαξονικές κατευθύνσεις. Η JP Morgan σε ανάλυσή της χαρακτήρισε «μαγικό» το γαλλικό σχέδιο, αφού οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα βγουν χαμένες από το θεωρούμενο ως σίγουρο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά αντίθετα θα βγάλουν επιπλέον τόκους, χωρίς κανένα δικό τους ρίσκο. Η Wall Street Journal σημείωσε ότι «το σχέδιο έχει κάποιες θετικές πλευρές, ειδικά για τους πιστωτές. Ομως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι βοηθά την Ελλάδα και ενδέχεται να τύχει αρνητικής υποδοχής από τους οίκους αξιολόγησης». Προχωρώντας την ανάλυσή της, σημείωσε ότι «για τους πιστωτές το deal είναι ελκυστικό», διότι «θα πάρουν πίσω το 50% από τη συνολική έκθεσή τους στην Ελλάδα, αποτέλεσμα μάλλον καλύτερο απ’ αυτό που θα επιτύγχαναν μετά από μια στάση πληρωμών», όμως για την Ελλάδα το deal δεν είναι εξίσου ελκυστικό, διότι το σχέδιο είναι πίσω από το σχέδιο Μπρέιντι, που εφαρμόστηκε στη Λατινική Αμερική μετά την κρίση της δεκαετίας του ’80. Το σχέδιο Μπρέιντι, τονίζει η αμερικάνικη εφημερίδα, περιλάμβανε και μερική διαγραφή χρεών, ενώ η γαλλική πρόταση δεν μειώνει το συνολικό χρέος της Ελλάδας (αντίθετα, το ανακυκλώνει με περισσότερο τοκογλυφικά επιτόκια, θα συμπληρώναμε εμείς).
Τραπεζίτες και ιμπεριαλιστές ηγέτες επεξεργάζονται σχέδια που θα εξασφαλίσουν από τη μια τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και από την άλλη τα τοκογλυφικά κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κέρδη που θα εξακολουθήσει να τα πληρώνει με αίμα ο ελληνικός λαός. Μ’ αυτό το σχέδιο το χρέος όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά μεγαλώνει, καθώς τα νέα, ακόμη πιο δυσβάσταχτα δάνεια θα απαιτήσουν νέα δάνεια για την εξυπηρέτησή τους. Περιττεύει να σημειώσουμε, ότι η προωθούμενη ρύθμιση αφορά μόνο τα δάνεια μέχρι το 2014, γεγονός που προεξοφλεί ότι ανάλογες ρυθμίσεις, με το ίδιο ή περισσότερο επαχθείς όρους θα γίνουν και τα επόμενα χρόνια, διότι δύσκολα το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να διαχειριστεί το χρέος μέσω δανεισμού από τις «αγορές». Και μόνο το γεγονός ότι το κυμαινόμενο επιτόκιο επεκτείνεται σε μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού, εξασφαλίζοντας καθεστώς «κινεζοποίησης» για δεκαετίες.
ΥΓ: Το γαλλικό σχέδιο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή του είναι να λάβει την –άτυπη έστω– έγκριση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Με την προϋπόθεση δηλαδή ότι δεν θα θεωρηθεί default (χρεοστάσιο). Το Reuters, επικαλούμενο πηγές των οίκων αξιολόγησης, μετέδωσε ότι το γαλλικό σχέδιο δεν θα θεωρηθεί default και επομένως δεν θα πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS, κάτι που έχει ζητήσει δημόσια και η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία ανησυχεί μήπως ένα ελληνικό default ή selective default (επιλεκτικό χρεοστάσιο) κλονίσει τις αμερικάνικες τράπεζες, οι οποίες έχουν εκδώσει το 63% των CDS επί του ελληνικού χρέους. «Η όλη γοητεία του γαλλικού μοντέλου είναι ότι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τα πάει καλά με τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε στο Reuters στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει, ενώ άλλη πηγή δήλωσε: «Δεν είναι πυρηνική φυσική για να αντιληφθεί ένας δικηγόρος ότι η ανταλλαγή χρέους δεν πυροδοτεί ένα credit event» (πιστωτικό επεισόδιο).

Aπό κάποιες δηλώσεις που έγιναν τις επόμενες μέρες διαφάνηκε ότι το θέμα με τους οίκους αξιολόγησης δεν είναι τελειωμένο. Μάλλον το παζάρι θα είναι πιο σύνθετο, με περισσότερους παίχτες. Αυτό το παζάρι, όμως, δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα του εργαζόμενου ελληνικού λαού. Αυτός θα κληθεί να πληρώσει το ίδιο κόστος, σε όποια λύση κι αν καταλήξει τελικά το παζάρι ανάμεσα στα διάφορα κέντρα του χρηματιστικού κεφάλαιου. Μόνο διάφοροι απατεώνες, τύπου ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται ότι μπορεί να προκύψει λύση με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

Η σαπίλα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας
Επόμενο άρθρο

Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

Ξανά το ίδιο φορολογικό παραμύθι

Σχετικά Αρθρα

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

Διεθνή 12 Μαρ 2026, 10:19

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 21:44

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

Διεθνή 9 Μαρ 2026, 19:45

Ενας αμερικανοτσολιάς προμοτάρει το αμερικάνικο LNG

Οικονομία 24 Φεβ 2026, 21:24

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

Οικονομία 19 Φεβ 2026, 20:42

Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση

Αγροτικά 15 Φεβ 2026, 20:27
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

14 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού

Οι αμερικανοσιωναζιστές βομβάρδιζαν τη γύρω περιοχή, αλλά κανένας δεν πτοήθηκε

13 Μαρ 2026, 19:54
Διεθνή

Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»

13 Μαρ 2026, 18:55
Κόντρες

Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ

13 Μαρ 2026, 14:36
Διεθνή

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Οταν η «Ευρώπη φρούριο» συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω

13 Μαρ 2026, 09:58
Πολιτισμός

Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

13 Μαρ 2026, 00:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

13 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους

12 Μαρ 2026, 14:19
Κόντρες

Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο

12 Μαρ 2026, 12:34
Διεθνή

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

12 Μαρ 2026, 10:19
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

Ημέρα μπριζόλας και πεολειχίας.

Ημέρα του αριθμού π.

1912: Αναρχικός οικοδόμος αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’ και τον τραυματίζει σοβαρά.

1945: Χίτες χτυπούν αγρότες στη Βέροια, επτά νεκροί.

1947: Οι ΗΠΑ υπογράφουν σύμφωνο εκμίσθωσης ναυτικών βάσεων στις Φιλιππίνες για 99 χρόνια.

1974: Εξαρθρώνονται τρεις παράνομες οργανώσεις, σύλληψη 42 μελών τους.

1974: Συλλαμβάνονται 27 μέλη της ΚΝΕ και της ΑντιΕΦΕΕ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

1987: Η Μαχητική Κομμουνιστική Ενωση (Ιταλία) εκτελεί τον γενικό διευθυντή διαστημικών ερευνών και εξοπλισμών Λίτσιο Τζοτζιέρι.

1992: Η εφημερίδα «Πράβντα» αναστέλλει την έκδοσή της μετά από ογδόντα χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

2004: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στο υποκατάστημα της «CitiBank» στο Ψυχικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    17Ν
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Εφετείο 17Ν
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    ΕΛΑ
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Ποιοι είμαστε
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Επικοινωνία
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Όροι χρήσης
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Ποιοι είμαστε
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Επικοινωνία
  • Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Για δεκαετίες στην πρέσα ο ελληνικός λαός με το νέο σχέδιο «σωτηρίας»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo