Eχουμε γράψει αναλυτικά (Από ταξική σκοπιά) για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή στις 23 Μάρτη, όπου ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να φορολογήσει -σε ποσοστό 90%, μάλιστα!- τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας.
Ελεγε: «Θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, ώστε να εξεταστεί που υπήρχαν υπερκέρδη τα οποία να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. (…) Σας επαναλαμβάνω λοιπόν και σήμερα ότι έχω ήδη δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιριών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα. Και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η Κυβέρνηση».
Οπως σημειώσαμε, ο Μητσοτάκης φρόντισε αμέσως να υπονομεύσει την υποτιθέμενη δέσμευσή του, λέγοντας: «Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μια εύκολη άσκηση. Είναι μια πολύ δύσκολη τεχνικά άσκηση, διότι η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, με την ευρωπαϊκή αγορά μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται συνεπώς ούτε για εύκολα συνθήματα, απαιτείται τεκμηριωμένη δουλειά. (…) Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί όταν συμφωνούμε σε κάτι πρέπει να φωνασκείτε. Δεν το καταλαβαίνω! Ολοι σε αυτή την Αίθουσα συμφωνούμε ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική. Γιατί λοιπόν φωνάζετε; Πώς θα το κάνουμε αυτό; Θα συγκρίνουμε τα κέρδη με κέρδη προηγούμενων ετών. Και εκεί που θα διαπιστωθούν υπερβάσεις, αυτές θα επιστραφούν στην κοινωνία. Διότι οι πολεμικοί καιροί απαιτούν αλληλεγγύη, απαιτούν μοίρασμα των βαρών. Δεν θα διστάσω λοιπόν ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη. (…) Ομως μιας και μιλάτε για υπερκέρδη, ναι, υπερκέρδη υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά τα μεγάλα υπερκέρδη δεν είναι στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα μεγάλα υπερκέρδη είναι στους πρωτογενείς πωλητές και παραγωγούς φυσικού αερίου. (…) Με άλλα λόγια αυτοί που θησαυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που παράγουν φυσικό αέριο, η Ρωσία, οι χώρες που πουλάνε LNG. Εμείς εδώ και στην Ευρώπη, δυστυχώς, είμαστε καταναλωτές και διαμεσολαβητές. Στον βαθμό όμως όπου υπάρχουν υπερκέρδη, αυτά θα φορολογηθούν».
Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σκρέκας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κομπάζει για την «εξυγίανση της ΔΕΗ», η οποία «ήταν καθοριστική σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης».
Η δήλωση Σκρέκα καταλήγει ως εξής: «Η εποχή των ανεύθυνων και εγκληματικών αυτοσχεδιασμών, με τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες έχει περάσει χωρίς επιστροφή. Το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της Επιχείρησης εις βάρος των καταναλωτών. Τα κροκοδείλια δάκρυα όσων υπονόμευσαν και πολεμούν την εξυγίανση της ΔΕΗ, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τα ψεύδη περί υπερκερδών, δεν μπορούν σήμερα να πείσουν κανέναν».
Ο Μητσοτάκης στη Βουλή είχε μιλήσει για «υπερκέρδη» (έστω μικρότερα απ’ αυτά των πρωτογενών πωλητών και παραγωγών φυσικού αερίου), που θα τα βρει και θα τα φορολογήσει με 90%. Και καλούσε την αντιπολίτευση να μην φωνάζει, γιατί σ’ αυτό το θέμα συμφωνούν. Ο αρμόδιος υπουργός του λέει πως η ΔΕΗ (ο μεγαλύτερος από τους παραγωγούς ενέργειας στην Ελλάδα, μακράν μεγαλύτερος από τους άλλους τρεις) έχει ζημιά και πως τα περί υπερκερδών είναι ψεύδη και αβάσιμοι ισχυρισμοί! Ε, άμα ο μεγαλύτερος παραγωγός έχει ζημιά, πώς να έχουν «υπερκέρδη» οι τρεις μικρότεροι;
Επιβεβαιώνεται έτσι ο Βαρουφάκης που είχε πει το αυτονόητο στη Βουλή: «Εσείς τι νομίζετε ότι κάνουν οι σπουδαίοι λογιστές αυτής της εταιρίας που έχουν πάρει τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή που άκουσαν τον κύριο Πρωθυπουργό; Εγώ θα σας πω τι θα κάνουν. Δεν θα υπάρξει το περίπου ένα δισεκατομμύριο κέρδος και θα βρουν έναν τρόπο να μην υπάρξει. Αυτή είναι η δουλειά τους. Το έχουν σπουδάσει το άθλημα. Και τότε τι θα κάνετε; Τι φόρο θα τους βάλετε;».