Τετάρτη 23 Μάρτη. Ο Μητσοτάκης στη Βουλή παριστάνει τον αμείλικτο διώκτη των κερδοσκόπων: «Η πολιτεία οφείλει να αγρυπνά και να προστατεύει τον καταναλωτή από την αισχροκέρδεια που δυστυχώς παραμονεύει σε κάθε κρίση. Τον τελευταίο μήνα έγιναν σχεδόν τρεισήμισι χιλιάδες έλεγχοι από τα πρατήρια καυσίμων μέχρι τα σούπερ μάρκετ, μέχρι το χονδρεμπόριο. (…) Ελέγχουμε την αγορά. Διαπιστώνουμε παραβάσεις. Επειδή μιλάτε για έλεγχο -και εσείς το έχετε πει, κύριε Κατρίνη- της αισχροκέρδειας, σας ενημερώνω ότι οχτακόσιες σαράντα μία παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί και πρόστιμα ύψους σχεδόν 500.000 ευρώ».
Πέμπτη 24 Μάρτη. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνει με Δελτίο Τύπου: «Κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2021 έως και την 24.03.2022, έχουν διενεργηθεί και βρίσκονται εν εξελίξει εκατοντάδες έλεγχοι που αφορούν στην αισχροκέρδεια (…) Μέχρι σήμερα, 24/3/2022 βεβαιώθηκαν 48 παραβάσεις που αφορούν στις διατάξεις περί αισχροκέρδειας σε Πρατήρια Υγρών Καυσίμων, Υπεραγορές Τροφίμων, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου οπωρολαχανικών και νωπών-κατεψυγμένων κρεάτων, καθώς και στις διατάξεις για υπέρβαση της ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού COVID-19 σε Διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και ιατρεία. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.376.992,43 €».
Πάμε να κάνουμε τις συγκρίσεις;
- Ο πρωθυπουργός: 3.500 έλεγχοι μόνο τον τελευταίο μήνα – Το υπουργείο: εκατοντάδες έλεγχοι το τελευταίο τρίμηνο.
- Ο πρωθυπουργός: έχουν βεβαιωθεί 841 παραβάσεις – Το υπουργείο: Εχουν βεβαιωθεί 48 παραβάσεις.
- Ο πρωθυπουργός: Εχουν επιβληθεί πρόστιμα σχεδόν 500.000 ευρώ – Το υπουργείο: Εχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.377.000 ευρώ.
Αν από τα 1.377.000 ευρώ αφαιρέσουμε τα 647.000 που επιβλήθηκαν σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, οπωςανακοινώθηκε σήμερα, μένουν 730.000 ευρώ. Είναι το μόνο σημείο που ο Μητσοτάκης έκανε… έκπτωση. Κατά τα άλλα, δεκαπλασίασε τον αριθμό των ελέγχων και εικοσαπλασίασε τον αριθμό των βεβαιωμένων παραβάσεων.
Προφανώς, ο Σκέρτσος που του σέρβιρε τα στοιχεία, δεν μπήκε στον κόπο να συνεννοηθεί με τον Γεωργιάδη ώστε πρωθυπουργός και υπουργείο να ανακοινώσουν τα ίδια στοιχεία. Ούτε ο Γεωργιάδης ασχολήθηκε (εκτός αν έβαλε σκόπιμα το Γραφείο Τύπου του υπουργείου να αδειάσει τον πρωθυπουργό, για να αδειάσει στα μάτια του Μητσοτάκη τον Σκέρτσο).
Οι τύποι είναι επαγγελματίες ψεύτες. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται να δίνουν εντελώς διαφορετικούς αριθμούς για το ίδιο θέμα. Ποντάρουν στο ότι κανείς δε θ’ ασχοληθεί, ενώ τα ψέματά τους θα «περάσουν» έστω και για λίγο.
Οπότε, γιατί να πιστέψει κανείς τον Γεωργιάδη για «το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή», ύψους 647.000 ευρώ, που επέβαλε με απόφασή του σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, «διότι σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68)»;
Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν πρόστιμα και κυρώσεις που ανακοινώνονται καθαρά για αποκόμιση πρόσκαιρων εντυπώσεων. Η ίδια η διαδικασία που εφαρμόζεται είναι υπονομευμένη, ώστε να καταπέσει δικαστικά με μοναδική ευκολία. Αρκεί να θυμίσουμε τη κύρωση της αφαίρεσης της πιστοποίησης για παραγωγή Φέτας ΠΟΠ από την εταιρία LA FARM, που αναιρέθηκε δυο φορές από τα διοικητικά δικαστήρια, επειδή ήταν σκόπιμα υπονομευμένη (δείτε εδώ). Εμείς, μάλιστα, είχαμε προδιαγράψει αυτή την εξέλιξη.
Εν προκειμένω, την απόφαση επιβολής του προστίμου αμφισβήτησε αυτός που την υπέγραψε, ο ίδιος ο υπουργός, που διεκδίκησε ταυτόχρονα και ρόλο… νομικού συμβούλου της εταιρίας. «Δεν δίνουμε στη δημοσιότητα το όνομα της επιχείρησης γιατί έχει δικαίωμα η αλυσίδα να προσβάλει δικαστικά ένα διοικητικό πρόστιμο. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω κάνει μια βλάβη σε μια εταιρεία πολύ μεγάλη αν και εφόσον στο τέλος το δικαστήριο τη δικαιώσει», δήλωσε σε ραδιοφωνική του εμφάνιση!
Είναι ή δεν είναι σίγουρος ότι η εταιρία πιάστηκε να παρανομεί και σωστά οι υπηρεσίες εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμου; Αν είναι σίγουρος, τότε θα έπρεπε να υπερασπιστεί την υπογραφή του λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα επικυρώσει την απόφασή μου, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρίας». Αν δεν είναι σίγουρος, τότε γιατί υπέγραψε το πρόστιμο; Ετσι όπως τοποθετήθηκε, η υπόθεση «βρομάει».
Τον έπιασε και… δημοκρατική ευαισθησία τον ακροδεξιό τηλεμαϊντανό: «Η Ελλάδα παραμένει μια δυτικού τύπου δημοκρατία και όλες οι αποφάσεις της διοικήσεως υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Βέβαια δεν σας κρύβω ότι τριβελίζει στο κεφάλι μου ότι αν δω ότι κάποιοι υποτροπιάζουν να πάμε στη Βουλή και να ζητήσουμε την έγκριση των άλλων κομμάτων να έχουμε το δικαίωμα να ανακοινώνουμε τα ονόματα. Δεν θέλω να καταστρέψω καμία αλυσίδα, ούτε να κάνω ζημιά σε κανέναν, θέλω όμως να είναι σαφές προς τον κόσμο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εγώ προσωπικά είμαστε από πάνω και σύμμαχοί τους για να μην τους κλέψει κανένας τώρα».
Τον τελευταίο μήνα, με δική του απόφαση, το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα λίστες με ονόματα, διευθύνσεις και ποινές σε επιχειρήσεις που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις για παραβίαση των περιοριστικών ψευτομέτρων στην εστίαση. Και αυτές οι επιχειρήσεις είχαν δικαίωμα δικαστικής προσφυγής. Γιατί τις «ξεφώνισε»; Η απάντηση είναι προφανής: άλλο πρόστιμα σε καφενέδες χωριών, άλλο πρόστιμο σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.