Ορυμαγδός στα αστικά μίντια: αυτό θα κάνει η Χαμάς, το άλλο θα κάνει η Χαμάς και πάει λέγοντας. Και διάφοροι παπάρες, εγκατεστημένοι στη σιωνιστική οντότητα και με στενές σχέσεις με τον σιωναζισμός ή με τον «ντροπαλό» φιλελεύθερο σιωνισμό, εμφανίζονται και κάνουν αναλύσεις, επικαλούμενοι «πηγές». Ολες οι πηγές τους, όμως, είναι από τη σιωνιστική οντότητα. Γι’ αυτό και δεν τις κατονομάζουν.
Η Χαμάς και οι υπόλοιπες οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης δεν είναι φαντάσματα. Εχουν ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα σόσιαλ μίντια (κυρίως στο Telegram, που δεν τις έχει μπλοκάρει), έχουν Γραφεία Τύπου, έχουν στελέχη που κάνουν δηλώσεις και δίνουν συνεντεύξεις. Δεν χρειαζόμαστε, λοιπόν, τις «πηγές» του κάθε παπαρολόγου, που κατά κανόνα παίζει και ύποπτο ρόλο, διοχετεύοντας τη σιωνιστική και αμερικάνικη προπαγάνδα. Αρκεί να ανατρέξουμε στις ίδιες τις οργανώσεις της Αντίστασης και να ακούμε το δικό τους λόγο. Και μετά έχουμε κάθε δικαίωμα να τον αξιολογήσουμε.
Στην ξεχοντριστήρα
Χτες το βράδυ, σε συνέντευξή του στο Αλ-Τζαζίρα, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Μοχάμεντ Ναζάλ, δήλωσε ότι το Κίνημα έλαβε το προτεινόμενο σχέδιο Τραμπ τη νύχτα της Δευτέρας και ξεκίνησε εσωτερικές και εξωτερικές διαβουλεύσεις την επόμενη ημέρα. Τόνισε ότι η Χαμάς έχει «παρατηρήσεις» πάνω στην αμερικανική πρόταση και θα ανακοινώσει σύντομα την επίσημη θέση της. Ως εκπρόσωπος της Αντίστασης, είπε ο Ναζάλ, το Κίνημα έχει το δικαίωμα να σχολιάζει με τρόπους που προστατεύουν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.
Ο Ναζάλ εξήγησε ότι η Χαμάς συζητά το σχέδιο από την οπτική του τερματισμού του πολέμου και των σφαγών στη Γάζα, αλλά διευκρίνισε ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να συνεπάγεται την παραίτηση από τα παλαιστινιακά δικαιώματα ή την ανοχή της γενοκτονίας. «Είμαστε σοβαροί στο να επιτύχουμε κατανοήσεις με σκοπό τη σταμάτημα της αιματοχυσίας στη Γάζα», είπε, προσθέτοντας ότι η Χαμάς επικεντρώνεται στην εξασφάλιση των συμφερόντων του λαού της και «δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η σφαγή».
Xτες, ο Τζέρεμι Σκέιχιλ δημοσίευσε στο Drop Site ένα εκτενές άρθρο (συνυπογράφει η Ζάουα Αχμαντ) με τίτλο: «Πώς η Χαμάς διαχειρίζεται το τελεσίγραφο του Τραμπ για τη Γάζα» (How Hamas Is Navigating Trump’s Gaza Ultimatum). Το άρθρο φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη του Μοχάμεντ Ναζάλ, που είναι από τα ιστορικά στελέχη της Χαμάς. Μεταφέρουμε βασικά σημεία (η έμφαση δική μας):
«Ο Τραμπ μας αντιμετωπίζει σαν να πρέπει να αποδεχτούμε αυτό το σχέδιο με βάση τη γνωστή αγγλική φράση: Take it or leave it (πάρ’ το ή άφησέ το). Αυτό είναι απαράδεκτο στην πολιτική πρακτική. Δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα απλής αποδοχής ή πλήρους απόρριψης μιας συμφωνίας. Αυτό το σχέδιο διαμορφώθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς ή οποιουδήποτε παλαιστινιακού φορέα, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής. Πώς, λοιπόν, μπορεί η αμερικανική διοίκηση να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη μία πλευρά της σύγκρουσης, ενώ αποκλείει την παλαιστινιακή πλευρά; Αυτό το σχέδιο δεν είναι σχέδιο του Τραμπ· είναι ένα ισραηλινό σχέδιο».
«Προσεγγίζουμε το σχέδιο με υψηλό βαθμό ευθύνης. Ξεκινήσαμε τη μελέτη του και τις διαβουλεύσεις μόλις το λάβαμε. Η κοινή γνώμη εντός των παλαιστινιακών παρατάξεων αισθάνεται δυσφορία με το σχέδιο που παρουσιάστηκε. Υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία στο σχέδιο, αλλά τα αρνητικά τα υπερβαίνουν. Εκτός αν το σχέδιο αλλάξει ή γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις σε ορισμένα σημεία, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε ως έχει».
«Είναι σαφές ότι το σχέδιο είναι ένα ευρύ και ασαφές πλαίσιο που, από τη φύση του, απαιτεί διαπραγμάτευση. Κάθε σημείο που αναφέρεται στο σχέδιο χρειάζεται διαδικασία διαπραγμάτευσης. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε με βάση πως ό,τι παρουσιάζεται στο σχέδιο αντιπροσωπεύει μια τελική, μη διαπραγματεύσιμη θέση. Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει αυτό που θέλει μέσω αυτού του σχεδίου. Ηταν σαφής στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ισραηλινές απαιτήσεις, αλλά ασαφής στις θέσεις που αφορούν τις παλαιστινιακές απαιτήσεις».
«Είναι πιθανό αυτή η συμφωνία να διαρκέσει μόνο 72 ώρες, με την έννοια ότι θα πάρουν τους ισραηλινούς αιχμαλώτους και στη συνέχεια δεν θα τηρήσουν το υπόλοιπο της συμφωνίας. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Γι’ αυτό πιστεύω πως όταν εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες του σχεδίου, πρέπει να συμπεριλάβουμε εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως και δεν θα διακοπεί πρόωρα. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι η απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων σε εκείνες τις αρχικές ώρες δεν θα επιτρέψει στους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς να αποφύγουν την εκπλήρωση του υπόλοιπου της συμφωνίας».
«Τα όπλα που διαθέτει η Χαμάς είναι ελαφρά σε σύγκριση με αυτά που διαθέτουν οι Ισραηλινοί. Η σιωνιστική οντότητα διαθέτει πυρηνικό αντιδραστήρα και κατέχει πυρηνική βόμβα. Κανείς δεν μιλάει για την αφοπλισμό αυτής της σιωνιστικής οντότητας, ενώ υπάρχει συζήτηση για τον αφοπλισμό της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Η συζήτηση για τον αφοπλισμό της Αντίστασης πρέπει να γίνει μετά την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».
«Στις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά την επιχείρηση δολοφονίας, υπήρχαν εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας για τους ηγέτες που στοχοποιήθηκαν ή αναμενόταν να στοχοποιηθούν. Η κινητικότητα και οι επικοινωνίες ξεκίνησαν με αξιωματούχους από το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Τουρκία μετά τη λήψη του σχεδίου Τραμπ. Γι’ αυτό οι επαφές έχουν πλέον επαναληφθεί».
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα στις θέσεις μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας. Πιστεύω ότι το ζήτημα τώρα επικεντρώνεται στη λήψη απόφασης σχετικά με το σχέδιο που πρότεινε ο Τραμπ».
«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα που αφορά τον παλαιστινιακό λαό. Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και ορισμένες άλλες παρατάξεις ηγούνται της στρατιωτικής αντίστασης κατά της Κατοχής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παλαιστινιακές παρατάξεις που πρέπει να διαβουλευτούμε. Δεν αντιμετωπίζουμε όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας ως ζήτημα αποκλειστικά της Χαμάς—αντίθετα, αφορά ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό. Γι’ αυτό συμβουλευόμαστε όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις για να διασφαλίσουμε ότι η θέση είναι μια συνολική και ενιαία εθνική στάση».
«Εχουμε προσπαθήσει συνεχώς να τείνουμε ένα χέρι συνεργασίας και σχέσεων [προς τη Φατάχ και την ΠΑ]. Δυστυχώς, η στάση της Παλαιστινιακής Αρχής, συγκεκριμένα του Αμπάς, ήταν πάντα αρνητική».
[Στις αρχικές συναντήσεις την Τρίτη στη Ντόχα, περιφερειακοί μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο, καθώς και αξιωματούχοι από την Τουρκία, είπαν στη Χαμάς ότι η παλαιστινιακή πλευρά πρέπει να εκφράσει τις θέσεις και τις αντιρρήσεις της σχετικά με το περίγραμμα του Τραμπ, δήλωσε ο Ναζάλ]. «Είναι δικαίωμά μας να εκφράσουμε αυτές τις παρατηρήσεις. Επομένως, ανεξαρτήτως της αμερικανικής θέσης απέναντι στη στάση μας, δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή ή να εγκρίνουμε τυφλά μια συμφωνία στην οποία δεν συμμετείχαμε—είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες το αποδέχονται είτε όχι. [Οι μεσολαβητές] έδειξαν κατανόηση ότι η Χαμάς έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις παρατηρήσεις της, ιδιαίτερα επειδή δεν συμμετείχε στον διάλογο μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών».
«Αυτές οι [μουσουλμανικές] χώρες έχουν πέσει σε εξαπάτηση, και μερικές από αυτές μας έχουν ενημερώσει γι’ αυτό. Η εξαπάτηση έγκειται στο γεγονός ότι αυτό που συμφωνήθηκε δεν είναι το ίδιο με αυτό που ανακοινώθηκε. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Ως η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου, είναι ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλέκονται στην εξαπάτηση χωρών που θεωρούνται σύμμαχοί τους».
[Ενας αυξανόμενος αριθμός μουσουλμανικών χωρών προτείνει τώρα ότι οι όροι, όπως δημοσιεύτηκαν, χρειάζεται να επανεξεταστούν, αν και επιλέγουν τα λόγια τους προσεκτικά. Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαάντρ Αμπντέλ Αάτι, δήλωσε ότι το σχέδιο του Τραμπ «περιέχει πολλά θετικά στοιχεία», αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχουν επίσης στοιχεία που απαιτούν εκτενή συζήτηση και, όπως λέει η παροιμία, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Επομένως, αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν σε βάθος προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση, ειδικά όσον αφορά την εφαρμογή στο πεδίο».
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ-Θάνι, επαίνεσε ορισμένες πτυχές του σχεδίου του Τραμπ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει τα πιο επείγοντα ζητήματα, δηλαδή την εκεχειρία, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πρακτικές δυσκολίες και ζητήματα εφαρμογής» που πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό, είπε, «είναι κυρίως έργο της παλαιστινιακής πλευράς με την ισραηλινή πλευρά, αλλά και ως ευρύτερη υποστηρικτική διεθνής κοινότητα, πρέπει να υπάρχει σαφές και νομικό πλαίσιο για αυτό το θέμα, το οποίο φυσικά θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό αν ο Τραμπ θα δεχόταν τώρα νέα διατύπωση ή τροποποιήσεις που προτείνονται από το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, πόσο μάλλον από τη Χαμάς].
Χτες, επίσης, πηγή της Χαμάς δήλωσε στη σαουδαραβική εφημερίδα Αλ-Σαρκ Αλ-Αουσάτ:
Το Κίνημα δεν θα απορρίψει πλήρως το σχέδιο Τραμπ, αλλά θα το αποδεχτεί εν μέρει, με την προσθήκη τροποποιήσεων πάνω σε αρκετά θέματα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση των αιχμάλωτων, την απόσυρση [του σιωναζιστικού στρατού] και άλλα θέματα.
Αμερικανικές πηγές δήλωσαν:
Δεν υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν οποιεσδήποτε από τις παρατηρήσεις της Χαμάς ήτων οργανώσεων, ιδιαίτερα αναφορικά με το χρόνο απελευθέρωσης των αιχμάλωτων εντός 72 ωρών, τις λεπτομέρειες της ισραηλινής απόσυρσης ή τους μηχανισμούς διακυβέρνησης την επόμενη μέρα.
Είναι προφανές ότι οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν ήδη τη διαπραγμάτευση, έστω και διά της καθολικής άρνησης. Η διπλωματία μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης είναι έμπειρη και αντιλαμβάνεται πως αν δεχτεί «τα πάντα όλα» εξαρχής, στο τέλος θα χάσει περισσότερα.
Χτες υπήρξε και παρέμβαση Πούτιν, ο οποίος σιωπά όλο αυτό το χρονικό διάστημα της γενοκτονίας και αρνήθηκε να εμπλακεί ακόμα και όταν η Χαμάς ζήτησε να υπάρξουν και ρωσικές εγγυήσεις σε προηγούμενες φάσεις των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας δήλωσε:
Πιο σημαντικό από όλα είναι τι σκέφτονται η Παλαιστίνη και ο παλαιστινιακός λαός και στην πραγματικότητα ολόκληρος ο ισλαμικός κόσμος, για τις προτάσεις του Τραμπ σχετικά με τη Γάζα. Και όταν λέω Παλαιστίνη, εννοώ και το Κίνημα Χαμάς — [υπάρχουν χώρες εχθρικές προς τη Χαμάς] αλλά εμείς στη Ρωσία έχουμε τις δικές μας σχέσεις μαζί της και μας ενδιαφέρει επίσης η γνώμη της Χαμάς για την πρόταση του Τραμπ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπαίνει στην ξεχοντριστήρα το σχέδιο Τραμπ, για να μείνουν οι όροι της Παλαιστινιακής Αντίστασης
Πόλη της Γάζας: Με τέτοιους μαχητές δεν υπάρχει περίπτωση παράδοσης της Αντίστασης
ΥΓ. Τι τρέχει με το Αλ-Τζαζίρα; Αναφορές επιβεβαιώνουν ότι ο Ραέντ Φακίχ έχει διοριστεί επικεφαλής του ειδησεογραφικού τμήματος του Al Jazeera, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένη διαμάχη λόγω του παρελθόντος του στο Al-Hurra TV και της φερόμενης φιλοαμερικανικής του στάσης. Αναφέρεται ότι οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ εξέδωσαν τώρα οδηγία που διατάσσει όλα τα μέλη τους μέσα στη Γάζα να σταματήσουν κάθε επικοινωνία με το Al Jazeera, αφού μία από τις πηγές τους που είχε μιλήσει στο κανάλι εκτέθηκε, εντοπίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη έφοδος των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ από τις 7 Οκτώβρη δεν κοινοποιήθηκε στο Al Jazeera αλλά μεταδόθηκε αποκλειστικά μέσω του Al Araby TV — ένα εντυπωσιακό σήμα απώλειας εμπιστοσύνης.